Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paluba7

Marketing

Vrtoglavica

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 08.10.2010. u 21.00 h

Vrtoglavica (Vertigo)(1958.)

Photobucket

Režija: Alfred Hitchcock
Scenario: Alec Coppel, Samuel A. Taylor
Uloge: James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes, Tom Helmore, Henry Jones

John 'Scottie' Ferguson nekad je radio kao detektiv u San Franciscu, ali odustao je od tog poziva nakon što mu se dogodila tragedija na radnom mjestu.

Jedne noći John 'Scottie' Ferguson je lovio nekog kriminalca, koji je trčao po gradskim krovovima, spotaknuo se te jedva uspio uhvatiti za oluk. Kolega policajac mu je pokušao pomoći, ali mu je proklizila noga, pao je i izgubio život.

Photobucket

Od tada, ionako emotivan John, počeo se panično bojati visine. Jednog dana stari prijatelj zamolio ga je za pomoć. Njegova supruga Madeline pati od psihičkog poremećaja, koji se manifestira time što gubi osjećaj za vrijeme. Tako Madeline zna satima lutati gradom, nakon toga se uopće ne sjećajući gdje je bila.

Zabrinuti suprug uposlio je Johna da je prati, a ovaj je otkrio da često dolazi u muzej i promatra jednu sliku. Na slici je Carlotte, djevojka koja se ubila sa 26 godina. Pokopana je na malom groblju ispod zvonika, a nakon što je John jedva spasio Madeline od samoubilačkog skoka u more, nije mogao ni slutiti da će ponovo pokušati samoubojstvo skokom s crkvenog zvonika.

Photobucket

Vertigo, izazvan strhom od visina, također se može svrstati pod pojam:čisti Hitchcock što podrazumijeva vizualne inovacije, priča sa kojom nikad niste načisto jer se stvari odvijaju mimo onoga što se očekuje te efekti filmskog soundtracka koji pravi tenziju u momentima kada im dramaturški nema mjesta. I još nešto: brilijantni James Stewart i Hitchcockova opsesija hladnim plavim ženama u Vertigu otjelovljena likom kojeg tumači Kim Novak (za ulogu je prvobitno planirana Vera Milles ali je ulogu morala odbiti zbog trudnoće).

Photobucket

Film je međutim dugi niz godina bio nepravedno zanemaran, ignoriran od strane američke kritike i redovno izostavljan sa lista tzv.klasika.Dobio je samo dva Oskara (za zvuk i tzv.art direction), dok su poptuno ignorirane vrhunske filmske uloge Stewarta i Novak. Nepravda je donekle ispravljena, pa je Vrtoglavica svoje ponovno izdanje doživljela 1997. godine i redovno se ubraja među 10 najboljih filmova svih vremena.

Photobucket

I zaista, film se može promatrati kroz dvije prizme: jedna je psihološka, druga filozofska jer dolazimo do zaključka da je sadšnjost konstruisana slikama prošlosti ili je prošlost samo dio našeg uma kojem se po potrebi vraćamo. Ili zaključiti da je ovo kompleksna i vrhunska filmska priča

Post je objavljen 08.10.2010. u 14:11 sati.