Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paluba7

Marketing

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 29.10.2010. u 21.00 h

Stanar (The Lodger: A Story of the London Fog)(1927.)

Photobucket

Režija:Alfred Hitchcock
Scenarij: Marie Belloc Lowndes (prema romanu Eliota Stannard)
Uloge: Marie Ault, Arthur Chesney, Ivor Novello, Malcolm Keen

Izvorni Hitchov scenarij svojevrsna je prerada priče o Jacku Trbosjeku smještena u London kojim harači serijski ubojica sa specijalnim afinitetom ka istrebljivanju plavuša. U isto vrijeme, u kuću Bountingovih useljava novi stanar, Jonathan Drew, koji ima pomalo čudne sklonosti.

Photobucket

Mladić se noću često iskrada u londonsku maglu, a u sobi ima sliku plavuše. Kad se lijepa plavokosa Daisy, kćerka Bountingovih, spetlja s Drewom, njen ljubomorni dečko Joe optuži mladića da je on serijski ubojica...

Photobucket

Stanar: Priča o londonskoj magli iz 1927. bio je vrlo uspješno kritično i komercijalno djelo. Kao i mnoga njegova ranija djela i ovo je inspirirano ekspresionizomom i snimljeno je u Njemačkoj. U njemu su plavuše usmrćivane davljenjem i novi stanar (glumi Ivor Novello) koji živi na katu obitelji Bunting pada pod jaku sumnju. To je prvi pravi hičkokovski film koji koristi tehnike kao što su "krivi čovjek".

Photobucket

Inače, Hitchcock se u jednom razgovoru povjerio Francoisu Truffautu kako, unatoč tome što je prije njega već snimio dva filma, 'Stanara' smatra svojim prvijencem.

Photobucket


Post je objavljen 29.10.2010. u 00:40 sati.