četvrtak, 26.11.2009.

Maska crvene smrti

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 27.11.2009. u 21.00 h

Maska crvene smrti (The Masque of the Red Death)(1964.)

Photobucket

Režija: Roger Corman
Scenarij: Charles Beaumont & R. Wright Campbell po pripovjetkama E. A. Poea "The Masque of the Red Death" i "Hop-Frog"
Uloge: Vincent Price, Hazel Court, Jane Asher, David Weston, Nigel Green, Patrick Magee, Skip Martin, Verina Greenlaw

Photobucket

Obožavatelj Sotone, princ Prospero poziva nekoliko desetina lokalnih plemića u svoj zamak kako bi ih zaštitio od nadolazeće kuge, ''Crvene smrti''. Prospero naređuje svojim gostima da se pojave na maskenbalu i u sred opće atmosfere razvrata i nemorala, on primjećuje pojavu misterioznog stranca s kapuljačom, odjevenog u crvenu odoru.

Photobucket

Vjerujući da se iza te maske krije njegov gospodar Sotona, Prospero biva užasnut otkrivanjem njegovog pravog identiteta...

Photobucket

Bez obzira što sam veliki ljubitelj Vincenta Pricea, kao i njegovih filmova koje je režirao Corman, a koji su inspirirani djelima E. A. Poea, zadržat ću objektivnost ako kažem da je ovo fantastičan film, možda i najbolji na kojima su njih dvojica radili, pravi klasik horor umjetnosti i obavezno djelo za svakog iskrenog ljubitelja horor žanra.

Photobucket

Kao i obično, u "Price-Corman-Poe" filmovima, priča je naravno fenomenalna, režija perfektna, lokacije i scenografija, kao i kostimografija odlične, Price je briljantan u ulozi zlog princa, ali i ostali glumci su vrlo dobri.

Photobucket

Ono što bih ja izdvojio dodatno je vrlo zanimljiva režija, Corman je zaista napravio umjetničko djelo, kombinirajući jarke boje kojima je pojačao utiske koji se stiču gledanjem filma. On je sve to odlično uklopio u karakteristični ambijent njegovih filmova potvrdivši da je majstor za stvaranje specifične atmosfere u filmu.

Photobucket

Tamnice, zamak, apsurdni likovi, šokantan preokret, nemoral, sotonizam, najgore ljudske osobine, ali i one najbolje, sve je to ukomponirano zaista savršeno.

Photobucket

Također, treba napomenuti da je i ovaj film imao vrlo mali budžet, a to se gotovo i ne primjećuje. Inače, ovo je treći od sedam filmova Cormana i Pricea po pričama E. A. Poea:

House of Usher
The Pit and the Pendulum
The Maque of the Red Death
Tales of Terror
The Haunted Palace
The Comedy of Terrors
The Raven
The Tomb of Ligeia

Photobucket

- 16:57 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod