utorak, 27.11.2007.

Jadan od najutjecajnijih filmova svih vremena!

Ovaj petak prikazujemo jedan od najutjecajnijih filmova svih vremena čijoj su znamenitoj sceni homage dali mnogi kasniji velikani režije u svojim, ništa manje velikim, filmskim ostvarenjima. Pomenimo samo neke - F. F. Coppola u Kumu, Brian De Palma u Nedodirljivima, George Lucas u Star Wars: Episode III...

Godina 1905., Crno more. Izloženi maltretiranjima pretpostavljenih, svjesni svoje klasne obespravljenosti, a neposredno potaknuti nuđenjem pokvarene hrane, mornari oklopnjače «Princ Potemkin» prosvjeduju. Kazna je vješanje, no tada se pobune, obračunaju sa zapovjednicima i preuzmu brod, jedan od njih, Vakulinčuk, je ubijen. Brodom kreću u Odesu gdje ih narod oduševljeno dočekuje, odaje počast Vakulinčuku, no vojska oružano intervenira...
Rađen prema istinitom događaju, film je bio zamišljen kao dio povijesne freske od sedam filmova s temom revolucionarnih zbivanja do Oktobarske revolucije. Nakon snimanja nekih prizora, Ejzenštejn je radnju reducirao na događaj koji je u scenariju zauzimao samo jednu stranicu (od predviđenih stotinjak). Snimljen za 40-tak dana, dovršen u jutro prije premijere 21.12.1925. g., film je odmah stekao ugled reprezentativnog djela svjetske kinematografije. Uz to je i zabranjivan u više zemalja zbog scena eksplicitnog nasilja kao i zbog svojih političkih poruka.
Antologijskom se smatra scena masakra na stubama u Odesi, a koja je kopirana i parodirana u mnogim kasnijim filmovima. U anketi na Svjetskoj izložbi u Bruxellesu, 1958. film je izabran za najbolji film svih vremena, a na svim anketama časopisa «Sight&Sound» (od 1952. g.) nalazi se među deset najboljih filmova. To su ankete kojima elita svjetske filmske kritike i režije svakih 10 godina bira filmove po svom ukusu te je na onoj iz 2002. Oklopnjača Potemkin sedmi!!
(http://www.bfi.org.uk/sightandsound/topten/poll/critics-long.html).
(Izvori: Filmski leksikon – Ante Peterlić, wiki)

«Revolucija je rat. Od svih ratova znanih u povijesti to je jedini zakonit i pravedan viteški rat i istinkski veliki rat. U Rusiji taj rat je bio objavljen i započet...» (V. I. Lenin, 1905.)



"Radnički dom", Radnički trg 2 (kod tržnice), petak, 30.11.2007. u 21.00 h

OKLOPNJAČA POTEMKIN (1925.)

r: Sergej Ejzenštejn



P.S. I ovaj puta će biti iznenađenja za naše filmoljupce. U 12. mjesecu planiramo prikazati još filskog blaga!!wavewavewave

- 19:04 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.11.2007.

Veliki Akira je u našem malom gradu!

Sljedeći petak prikazujemo jedan od zadnjih filmova Shakespearea suvremenog filma Akira Kurosawe. Kagemusha je jedan od najvažnijih filmova velikog redatelja.

Čelnik klana Takeda teško je ranjen u borbi pa klan unajmljuje sitnog lopova kao Kagemushu, vladareva dvojnika. Isprva nevoljki najamnik, prestrašen i ponizan dvojnik, počinje usvajati vrijednosti klana Takeda te glumi svoju ulogu sa sve većom ozbiljnošću, no neprijatelji osjećaju slabost nekoć dominantna klana...

Stilski virtuozan, Kagemusha je temom i ideologijom tipičan japanski film (tzv. lidai-geki), no u žanru se izdvaja natprosječnim naglaskom na atmosferi i kadrovima stanja. Iznimno su impresivne akcijske scene, a posebno važni izražajna fotografija rakošnih boja te pomno razrađeni scenografija i kostimi. Prikaz ratnog nasilja i propasti klana Takeda, nakon raskrinkavanja Kagemushe, tumačeni su kao snažna antiratna poruka, no za film je podjednako važna i tema odnosa stvarnosti i iluzije te vizualno maštovita analiza fenomena društvene moći.
Izvršni producenti međunarodne verzije filma su Kurosawini štovatelji, režiseri George Lucas i F. F. Coppola, budući da je domaća produkcijska kuća zapala u financijske dubioze. Na zapadne je jezike naslov često prevođen kao Sjenka ratnika, Dvojnik. Film je u Cannesu osvojio Zlatnu palmu, a nominiran je i za Oscara za najbolji film na stranom jeziku te za scenografiju. (Izvor: Filmski leksikon – Nikica Gilić, wiki)



"Radnički dom", Radnički trg 2 (kod tržnice), petak, 23.11.2007. u 21.00 h

KAGEMUSHA (1980.)

Režija: Akira Kurosawa

- 19:25 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Oscar & trash!

Druga jesenska projekcija protekla je ohrabrujuće!
Tridesetak ljudi, petkom navečer, u Slavonskom Brodu, gledaju zajedno film iz '87. i to dok je vani "upek'o minus".....mislite da je to podloga za neki SF? E, pa nije. Tako je i bilo prošli petak!
Prije filma "Bad taste" smo prikazali film iznenađenja i to ni manje ni više nego jedinog našeg oskarovca - "Surogat" Dušana Vukotića. Film smo dobili unutar suradnje sa Hrvatskim filmskim savezom čijim članom, kao udruga, postajemo ovih dana. Iz toga se da zaključiti da ćemo imati dosta materijala na raspolaganju za prikazivanje, a time i potreba za LJUDSTVOM. Stoga molimo sve Brođane zainteresirane za aktivno učestvovanje u udruzi neka nam se slobodno jave...next friday, dudes!!!!!pjevawavesmijeh

P.S. Što se tiče članarina - novac nam je potreban za kupovinu projektora i inih tehničkih potrepština kao i za moguću kupnju profesionalnog sustava za titlove. On je potreban za projekciju filmova na 35mm vrpci iz fundusa HFS-a. Detalje o članarini možete saznati na projekcijama od članova Palube 7.

- 18:11 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.11.2007.

Odlični Peter Jackson!

Ovaj petak prikazujemo prvi (po nekim izvorima drugi) film Petera Jacksona (Gospodar prstenova: Prstenova družina, Dvije kule, Povratak kralja; King Kong) koji se uz, isto njegov, "Braindead" (1992.) svrstava u top "kultne" filmove svih vremena!!!

Derek (Peter Jackson), Frank (M. Minett), Ozzy (T. Potter), Barry (P. O'Herne) su “The Boys” ili "A.I.D.S" (Astro Investigation and Defense Service) - paravojna skupina novozelandske Vlade koja se zove samo u najkriznijim situacijama. Ovaj puta je to napad vanzemaljaca pod vodstvom Lorda Crumba (D. Wren) na selo Kaihoro (na maorskom znači Hrana-selo), a u cilju prikupljanja zemljana za intergalaktičku fast-food franšizu !!??:))

O filmu dovoljno govori da je Jackson potrošio samo 25.000 NZ$, a donio mu je međunarodnu afirmaciju nakon projekcije na Cannesu. Jackson glumi dvije uloge (Derek i vanzemaljac Robert), kao i većina filmske ekipe – koji su mahom njegovi prijatelji i rodbina. Ovo je istinski klasik splatter-horora, trash filmova ili kamo god želite svrstati ovaj genijalni film. Po mom mišljenju najbolja definicija pankerske kovanice D.I.Y. (Do It Yourself - Učini To Sam).Odjavna pjesma je "Bad taste" koju izvodi Jacksonov punk band The Remnantz.
Izvori: wikipedia, imdb

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

"Radnički dom", Radnički trg 2 (kod tržnice), petak, 16.11.2007. u 21.00 h

BAD TASTE (1987.)

režija: Peter Jackson
scenarij: Ken Hammon, Tony Hiles, Peter Jackson
uloge: Terry Potter, Pete O'Herne, Peter Jackson, Mike Minett, Craig Smith, Doug Wren
glazba: Michelle Scullion

"I'm coming to get you bastards!"

- 21:54 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 10.11.2007.

Legendarka u tri čina!

Eto pogledasmo Bilo jednom...
Pa bilo je gusto, ali smo uspjeli prebroditi tehničke probleme koji su se dogodili tijekom projekcije, što baš i nije bilo ugodno. Nadamo se da nam gledatelji nisu zamjerili jer smo ipak uspjeli prikazati prvu kino-projekciju u novom prostoru i to u TRI ČINA thumbup

- 00:53 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod