ponedjeljak, 19.11.2007.

Veliki Akira je u našem malom gradu!

Sljedeći petak prikazujemo jedan od zadnjih filmova Shakespearea suvremenog filma Akira Kurosawe. Kagemusha je jedan od najvažnijih filmova velikog redatelja.

Čelnik klana Takeda teško je ranjen u borbi pa klan unajmljuje sitnog lopova kao Kagemushu, vladareva dvojnika. Isprva nevoljki najamnik, prestrašen i ponizan dvojnik, počinje usvajati vrijednosti klana Takeda te glumi svoju ulogu sa sve većom ozbiljnošću, no neprijatelji osjećaju slabost nekoć dominantna klana...

Stilski virtuozan, Kagemusha je temom i ideologijom tipičan japanski film (tzv. lidai-geki), no u žanru se izdvaja natprosječnim naglaskom na atmosferi i kadrovima stanja. Iznimno su impresivne akcijske scene, a posebno važni izražajna fotografija rakošnih boja te pomno razrađeni scenografija i kostimi. Prikaz ratnog nasilja i propasti klana Takeda, nakon raskrinkavanja Kagemushe, tumačeni su kao snažna antiratna poruka, no za film je podjednako važna i tema odnosa stvarnosti i iluzije te vizualno maštovita analiza fenomena društvene moći.
Izvršni producenti međunarodne verzije filma su Kurosawini štovatelji, režiseri George Lucas i F. F. Coppola, budući da je domaća produkcijska kuća zapala u financijske dubioze. Na zapadne je jezike naslov često prevođen kao Sjenka ratnika, Dvojnik. Film je u Cannesu osvojio Zlatnu palmu, a nominiran je i za Oscara za najbolji film na stranom jeziku te za scenografiju. (Izvor: Filmski leksikon – Nikica Gilić, wiki)



"Radnički dom", Radnički trg 2 (kod tržnice), petak, 23.11.2007. u 21.00 h

KAGEMUSHA (1980.)

Režija: Akira Kurosawa

- 19:25 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod