četvrtak, 25.11.2010.

Idi i smotri

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 26.11.2010. u 21.00 h

Idi i gledaj (Idi i smotri)(1985.)

Photobucket

Režija: Elem Klimov
Scenarij: Elem Klimov i Ales Adamovič
Uloge: Aleksey Kravchenko, Olga Mironova, Liubomiras Lauciavicius

Idi i smotri je sovjetski ratni film i psihološki horor bjeloruskog redatelja Elema Klimova iz 1985. godine.

Photobucket

Prikazuje doživljaje dječaka Fljore koji za vrijeme 2. svjetskog rata napušta svoje selo i priključuje se lokalnim partizanima. Skriveni u šumi i loše opremljeni, sukobljavaju se s njemačkom vojskom koja okupira Bjelorusiju. Na istom području djeluju i njemačke Einsatzgruppen koje obilaze sela i sustavno likvidiraju civilno stanovništvo. Isprva entuzijastičan u vezi svoje misije - suočen s užasima rata i nacističkim zločinima, Fljora počinje gubiti razum.

Photobucket

Naslov je uzet iz Biblije, šestog poglavlja Otkrivenja; u hrvatskoj verziji isti izraz je preveden jednostavno kao dođi!

Photobucket

Film je dobio uglavnom pozitivne ocjene kritičara, a posebno je hvaljena gluma mladog Alekseja Kravčenka. Među zapažene filmske scene spada i opsežni prikaz razaranja sela i masakriranja stanovništva. Kada je snimanje počelo, Kravčenko je imao samo 14 godina i redatelj je razmatrao mogućnost korištenja hipnoze za snimanje najgorih scena kako bi izbjegao mogući štetan utjecaj na dječakovu psihu. Film je u Sovjetskom Savezu privukao 28,9 milijuna gledatelja, a prikazivan je i na međunarodnim festivalima te bio nagrađivan.

Photobucket

Scenarij su napisali Elem Klimov i Ales Adamovič, ruski književnik koji je i sam kao dječak sudjelovao u 2. svjetskom ratu. Bio je to i zadnji Klimovljev film: nakon njega posvetio se radu u filmaškim institucijama. Planirao je još napraviti ekranizaciju romana Majstor i Margarita te film o Staljinu, no planove nije realizirao i odustao je od snimanja uopće rekavši da nema više tema koje želi obraditi.


- 14:47 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 18.11.2010.

Stalag 17

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 19.11.2010. u 21.00 h

Stalag 17 (Stalag 17)(1953.)

Photobucket

Režija: Billy Wilder
Scenarij: Billy Wilder, Edwin Blum
Uloge: William Holden, Don Taylor, Otto Preminger, Robert Strauss

Photobucket

Radnja filma odvija se za vrijeme Drugog Svjetskog rata u logoru za ratne zarobljenike Stalagu 17 (kratica za Stammlager, logor za vojnike), točnije američke pilote, gdje je zatečen špijun. Nakon neuspjelog pokušaja bjega dvojica zatvorenika plaćaju smrću, asvi zarobljenici sumnjaju u jednoga vojnika da je špijun i da za svoju korist surađuje s Nijemcima jer im jedan za drugim propada svaki pokušaj bijega...

Photobucket

Iako spada u ratne klasike, film je definitivno ponešto drugačiji ratni film, prije svega crna komedija, prepuna dramatičnih ali i urnebesno smiješnih scena...

Photobucket

Stalag 17 je režirao legendarni Billy Wilder, a nagređen je Oscarom za najbolju mušku ulogu (William Holden), a bio je još nominiran i za najbolju režiju (Billy wilder) te za sporednu ulogu (Robert Strauss). Također treba spomenuti i odličnu ulogu zapovjednika logora, koju je Wilder povjerio kolegi Ottu Premingeru.

Photobucket

Film je rađen po brodvejskoj hit predstavi, koja je imala gotovo 500 izvedbi, a nadahnuo je mnoge slične filmove i TV serije.

- 22:34 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Na zapadu ništa novo

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 12.11.2010. u 21.00 h

Na zapadu ništa novo (All Quiet on the Western Front)(1930.)

Photobucket

Režija: Lewis Milestone
Scenarij: Del Andrews, Maxwell Anderson, George Abbott, prema romanu Ericha Marie Remarquea
Uloge: Lew Ayres, Louis Wolheim, John Wray, Slim Summerville, Raymond Griffith, Beryl Mercer, Za Su Pitts.

Photobucket

U njemačkom gradiću skupina srednjoškolaca, pod utjecajem fanatičnog učitelja, dobrovoljno se javlja u vojsku. Dok svi njegovi prijatelji postupno ginu, Paul preživljava niz traumatskih ratnih iskustava sve do 1918. Umire pogođen metkom u trenutku dok radijske vijesti javljaju o nepromijenjenu stanju na zapadnom bojištu.

Photobucket

Ekranizacija jednog od najpoznatijih antiratnih romana nagrađena je Oscarima za najbolji film i režiju. Scene bitaka realizirane su pseudodokumentarističkim pristupom, ali je, istodobno, realist. prikaz ambijenta spojen s naglašeno poetskim dijalozima koji prenose antiratnu poruku izvornika, kao i metaforičkom slikovitošću karakterističnom za nij. film čiji se utjecaj očituje i u slobodnim vožnjama kamere i panoramama (za razliku od, ugl. statičnom kamerom snimanih, ranih zv. filmova). Film također efektno rabi mogućnosti zv. preklapanja (vriskovi, pucnji, eksplozije, zvonjava, glazba), posebice u završnoj sceni junakove pogibije u kojoj se miješaju zvukovi topovske paljbe i usne harmonike kao simboli motiva rata i mira.

Photobucket

Osim što je dobio Oscara film je uvršten i u 100 najboljih filmova svih vremena.

- 21:43 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Ciklus ratnog filma na Palubi7

Pozivamo Vas na ciklus ratnog filma na Palubi7.

12.11.2010. NA ZAPADU NIŠTA NOVO
(All Quiet on the Western Front, 1930.)
Režija: Lewis Milestone

19.11.2010. STALAG 17
(Stalag 17, 1953.)
Režija: Billy Wilder

26.11.2010. IDI I GLEDAJ
(Idi i smotri, 1985.)
Režija: Elem Klimov

03.12.2010. APOKALIPSA DANAS
(Apocalypse Now, 1979.)
Režija: Francis Ford Coppola

10.12.2010. VOD SMRTI
(Platoon, 1986.)
Režija: Oliver Stone

17.12.2010. SRETAN BOŽIĆ/ODMOR RATNIKA
(Joyeux Noel, 2005.)
Režija: Christian Carion

Sve projekcije su petkom u 21h u Radničkom domu (kraj tržnice).
Ulaz slobodan!

- 21:23 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod