četvrtak, 05.03.2009.

Volite li to vruće? Neki da.

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 06.03.2009. u 21.00 h

Neki to vole vruće (Some Like it Hot)(1959.)

Photobucket

Režija: Billy Wilder
Scenarij: Billy Wilder, I. A. L. Diamond
Uloge: Marilyn Monroe, Jack Lemmon, Tony Curtis, George Raft, Joe E. Brown, Pat O'Brian

Photobucket

Dva nezaposlena glazbenika, Joe i Jerry, na Valentinovo 1929. slučajno svjedoče gangsterskom obračunu (slavni masakr na Valentinovo). Da bi izbjegli mafijaškom šefu Spatsu Colombu, čiji su ljudi pobili pripadnike suparničke bande, njih se dvojica preruše u žene i s lažnim imenima, kao Josephine i Daphne, postanu članice ženske glazbene trupe na putu za Miami. Joe se zaljubi u pjevačicu Sugar Kane te ju u Miamiu zavodi prerušavajući se u bogatog plejboja, dok se u Daphne zaljubi ostarjeli milijunaš Osgood.

Photobucket

Jedna od najpopularnijih američkih komedija uopće, s antologijskom završnom replikom ("Nitko nije savršen"), vrhunski je primjer Wilderove inovativne razrade svojega omiljenog motiva obmane. Obmanjivanje se zbiva u sferi spolnosti, što redatelju omogućuje razvijanje također omiljenog motiva prerušavanja kao fizičkog korelata i konkretizacije verbalnih obmanjivanja. Transvestizam je ujedno glavni poticaj razrađenih komičnih situacija (npr. ples Daphne i Osgooda ironično, paralelnom montažom, suprostavljen scenama Joeova zavođenja Sugar), a prerušavanjem općenito Wilder diskretno upućuje i na elemente apsurda, pa i gubljenja identiteta.

Photobucket

Vrsna ritma i glumačkih interpretacija (filmom je počela Wilderova suradnja s J. Lemmonom), iznimno duhovitih dijaloga i s nizom komičnih aluzija - u scenama u kojim glumi plejboja T. Curtis oponaša C. Granta, dok G. Raft i P. O'Brian parodiraju vlastite uloge iz klasičnih gangsterskih filmova (pa je film dijelom i parodija tog žanra). Film je nagrađen Oscarom za crno-bijelu kostimografiju (Orry-Kelly).
(izvor: B. Kragić, HFL, 2003.)

Photobucket

- 12:38 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod