nedjelja, 31.05.2009.

Obavijest o sastanku medijske grupe


Drage kolege i kolegice suborci!

Obavještavamo vas da će se sastanak medijske grupe NSI održati u utorak, 2.06.2009. u 16.00h na Filozofskom fakultetu (Radovanova 13) u studentskoj prostoriji. Tema sastanka je sastavljanje otvorenog pisma javnosti povodom imenovanja povjerenstva za novi zakon o visokom obrazovanju od strane nadležnog ministarstva. Pozivamo sve zainteresirane da se pojave! :)

- 20:19 - Komentari (13) - Isprintaj - #

SKANDALOZNO: Primorac imenovao povjerenstvo za novi zakon o visokom obrazovanju


Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac imenovao je Povjerenstvo za izradbu promjene zakonske regulative o visokom obrazovanju, potvrđeno je danas u Ministarstvu.

U Povjerenstvu su predstavnici sveučilišta i studenata zagrebačkoga, osječkoga, riječkoga, dubrovačkoga, zadarskoga, pulskoga i splitskoga sveučilišta te Ministarstva znanosti obrazovanja i športa.

Sa Sveučilišta u Zagrebu članovi Povjerenstva su prorektorica Ksenija Turković, prof. Damir Markučić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, prof. Amir Hamzić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Luciano Dešković, student Arhitekonskog fakulteta, i Jure Marinković, student Filozofskog fakulteta.

Sa Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku imenovani su prorektor Drago Žagar, prof. Tomislav Jurić s Poljoprivrednog fakulteta i Igor Gavranović, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta.

Predstavnici Sveučilišta u Rijeci su prof. Vinko Kandžija s Ekonomskog fakulteta, prof. Predrag Šustar s Filozofskog fakulteta i Ivan Dobrović, student Pravnog fakuleteta.

Sa Sveučilišta u Dubrovniku imenovani su prorektor Vedran Batoš i studentica Valentina Bulić.

Predstavnici Sveučilišta u Zadru su prorektor Srećko Jelušić i studentica Ivana Dujić.

Sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli imenovani su prof. Marli Gonan Božac i student Aldo Šuran, a sa Sveučilišta u Splitu prorektor Igor Zanchi, prof. Aleksandar Jakir s Filozofskog fakulteta i predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Petar Razović.

U Povjerenstvo je imenovano pet članova iz Ministarstva znanosti s državnim tajnikom Radovanom Fuchsom na čelu.

Povjerenstvo je dužno izraditi prijedlog promjena zakonske regulative, kriterije studiranja te sustav kreditiranja i stipendiranja studenata, koji će se primijeniti do početka akademske 2010./2011. godine.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa imenovao je spomenuto povjerenstvo na osnovi zaključaka Rektorskog zbora od 28. travnja, kad je predloženo da se pristupi promjeni zakonske legislative o visokom obrazovanju kojom će se definirati novi sustav studiranja i sudjelovanja u troškovima studiranja. Također svim će se socijalnim kategorijama omogućiti jednak pristup visokom obrazovanju primjenom novog sustava stipendiranja i kreditiranja.

Izvor: business.hr

- 04:29 - Komentari (32) - Isprintaj - #

četvrtak, 28.05.2009.

Trebamo radikalan zaokret u financiranju sustava visokog obrazovanja


Image Hosted by ImageShack.us


Ishitrene izmjene zakona neće riješiti postojeće probleme nejednakosti u visokom obrazovanju

Nedavni studentski prosvjedi samo su jedan od indikatora da je Hrvatskoj potreban radikalno kvalitetniji pristup financiranju visokog obrazovanja. Nadležne institucije, prije svega Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te javna visoka učilišta, moraju izraditi dugoročna poboljšanja u sustavu financiranja visokog obrazovanja temeljena na dokazivim činjenicama, umjesto da se politika i zakoni financiranja visokog obrazovanja donesu na ishitren način.

U kontekstu financiranja visokog obrazovanja, smatramo važnim upozoriti na brojne rizike za jednakost pristupa visokom obrazovanju u Hrvatskoj koje bi mogla uzrokovati nedovoljno promišljena provedba pojedinih prijedloga zainteresiranih strana:

* Studenti: Ukidanje školarina samo po sebi neće omogućiti jednak pristup visokom obrazovanju: Pozdravljamo činjenicu da su studenti diljem Hrvatske kroz nezavisne inicijative pokrenuli proces zagovaranja jednakosti pristupa visokom obrazovanju te smatramo da je nedvojbeno legitimno postaviti zahtjev za ukidanjem školarina u visokom obrazovanju. No, upozoravamo da će bez paralelnog rada na poboljšanju sustava studentske potpore, upisne politike i na otklanjanju nejednakosti u predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju (uvjetovanih ne samo ekonomskim, već i kulturnim i socijalnim faktorima), visoko obrazovanje i dalje ostati nedostupno osobama nižeg socio-ekonomskog statusa.

* Vlada: Uspješnost ne može biti jedini kriterij za oslobađanje od plaćanja studija: Obrazovno postignuće nije samo po sebi pravedan kriterij ako uzmemo u obzir da postoji veza između obrazovnog uspjeha i socio-ekonomskog statusa pojedinca. Oslobađanje od plaćanja studija i stipendiranje koji se temelje isključivo na kriteriju uspješnosti dovodi u opasnost da oslobađanje od plaćanja i stipendije ponajprije dobivaju studenti višeg socio-ekonomskog statusa kojima ta pomoć nije potrebna. Potrebno je osnažiti socijalnu komponentu u reguliranju financiranja studenata u sustavu visokog obrazovanja. Također, držimo važnim preispitati kriterije na temelju kojih se alociraju sredstva iz državnog proračuna za visoka učilišta i utvrditi jesu li ti kriteriji utemeljeni na stvarnim potrebama.

* Visoka učilišta: Trenutni sustav školarina nije pravedan i nije transparentan: U javnosti se do sada nije raspravljalo o socijalnoj osjetljivosti školarina, kriterijima prema kojima visoka učilišta utvrđuju visinu školarina i jesu li ti kriteriji utemeljeni na stvarnim potrebama, o visini prihoda koje visoka učilišta stječu putem školarina te o načinu ulaganja prihoda od školarina i vidljivost takvih podataka za javnost. Isto tako, nisu pokrenute rasprave o mogućnostima alternativnih načina stjecanja dodatnih prihoda visokih učilišta, a koji bi smanjili potrebu za prihodima stečenim od participacije studenata u pokrivanju dijela troškova studiranja.

Dugoročno rješenje

Pozivajući se na profesionalna i praktična iskustva sustava koji prepoznaju važnost donošenja relevantnih odluka na temelju podataka prikupljenih preciznim studijama i analizama, predlažemo nadležnim institucijama da poduzmu sljedeće konkretne korake u razdoblju do 2012. godine:

* Prikupljanje podataka: Potrebno je utvrditi koliko Hrvatska izdvaja po studentu i koliko studenti izdvajaju tijekom studija kao temelj za utvrđivanje troškova studiranja; također valja utvrditi koja je socijalna struktura studentske populacije, koji su uzroci nejednakosti u pristupu visokom obrazovanju i u odustajanju od studija te koja je poveznica između socio-ekonomskog statusa i (ne)uspjeha na fakultetu. Apeliramo na važnost naručivanja, poticanja i podupiranja stručnih projekata i analiza o spomenutim pitanjima, a u cilju korištenja prikupljenih podataka za donošenje relevantnih odluka i strategija.

* Analiza različitih europskih modela: Potrebno je analizirati različite modele financiranja u svijetu, posebno u zemljama Europske unije, te pronaći najprikladnije primjere dobre prakse i prilagoditi ih hrvatskom kontekstu.

* Izrada novog modela financiranja visokog obrazovanja: Na temelju prikupljenih podataka držimo važnim poduzeti sljedeće:
o Oformiti stručni tim domaćih i međunarodnih stručnjaka koji će predložiti najprikladnije modele financiranja za Hrvatsku.
o Oformiti nacionalni odbor za koordinaciju izrade politike financiranja visokog obrazovanja koji će donositi odluke i izabrati najbolji model.
o Kao temeljni demokratski princip legitimacije javnih politika, prije potvrđivanja modela i upućivanja novih zakona u saborsku proceduru, predloženi model financiranja mora biti predmet javnih rasprava među svim glavnim dionicima.
o Potrebno je pokrenuti izmjenu zakona i podzakonskih akata koji reguliraju financiranje visokog obrazovanja sukladno postignutim dogovorima.

* Izrada sustava praćenja i evaluacije novog sustava financiranja.

Predložene mjere ugrađene su u prijedlog projekta („Prema pravednom i transparentnom pristupu visokom obrazovanju u Hrvatskoj“) koji je prijavljen na posljednji objavljeni natječaj Europske komisije u okviru TEMPUS projekta. Projekt je prijavio međunarodni konzorcij koji između ostalog sačinjavaju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Institut za razvoj obrazovanja, hrvatska sveučilišta i instituti te međunarodni partneri. Budući da sama prijava ne osigurava njegovu provedbu, smatramo važnim da se nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa obveže provesti predložene mjere neovisno o prijavljenom projektu.

Također držimo važnim da šira javnost bude informirana o već pokrenutim inicijativama sličnog karaktera o čemu su upoznate nadležne institucije odnosno njihova operativna tijela, kako bi se racionalizirali napori i resursi, ali i javnosti prezentirali relevantni podaci s kojima se već raspolaže.

Kratkoročno rješenje

Paralelno s predloženim dugoročnim mjerama, nadležne bi državne institucije morale razmotriti sljedeće korake koji mogu donijeti važne kratkoročne pomake i na koje je već upozoravao Institut za razvoj obrazovanja tijekom svojih projekata i kampanja:

1. Povećati broj državnih stipendija za redovite studente slabijega imovinskog statusa na visokim učilištima.
2. Produljiti instrument dječjeg doplatka na mlade koji su u statusu redovnih studenata kao dodatna potpora obiteljima sa slabijim prihodima. Obitelji boljeg imovinskog statusa već i sad imaju pravo na porezni odbitak za djecu koja su na redovnom studiju, ali je potpora doplatka uskraćena upravo onima koji raspolažu najoskudnijim sredstvima za studiranje.
3. Hitno u cijelosti ukinuti oporezivanje stipendija za sve razine studija u Hrvatskoj i inozemstvu za zaklade kojima je dodjeljivanje stipendija temeljna djelatnost.

Zaključni zahtjevi

Nadležne institucije, prije svega Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i javna visoka učilišta, moraju osigurati da se pitanje jednakih mogućnosti postavi kao prioritet u njihovu radu.

Predlažemo uspostavu koordinacije glavnih dionika u visokom obrazovanju (vlada, sveučilišta, nastavnici i studenti, instituti, zaklade, udruge i predstavnici gospodarstva) kojom bi se započeo proces izrade kvalitetnih javnih politika u području visokog obrazovanja. Institut za razvoj obrazovanja spreman je preuzeti ulogu medijatora u takvom participatornom procesu te, uz suglasnost glavnih dionika, organizirati seriju susreta koji bi za cilj imali otvaranje dijaloga o ovoj važnoj temi.

Zajedničku izjavu potpisuju prema abecednom redu potpisnika:

* Danijela Dolenec, MSc, znanstvena novakinja, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Centar za istraživanje i razvoj obrazovanja
* Karin Doolan, MPhil, znanstvena novakinja, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Centar za istraživanje i razvoj obrazovanja
* Thomas Farnell, MA, voditelj programa, Institut za razvoj obrazovanja
* Doc. dr. sc. Vesna Kovač, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci
* Mr. sc. Teo Matković, asistent, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studijski centar socijalnog rada
* Prof. dr. sc. Zdravko Petak, izvanredni profesor, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
* Doc. dr. sc. Berto Šalaj, prodekan za nastavu, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
* Mr. sc. Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor, Institut za razvoj obrazovanja

Članovi navedene skupine su stručnjaci u području javnih politika i obrazovne politike.

Izvor: Institut za razvoj obrazovanja

- 22:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Kronologija inicijative u Splitu



23.04.2009
- tribina u klubu «Kocka»
- izglasana blokada Filozofskog fakulteta u Splitu

24.04.2009
- blokada Filozofskog fakulteta u Splitu
- I. plenum na FFST

25.05.2009
- nastavak blokade FFST
- II. plenum na FFST

26.04.2009
- nastavak blokade FFST
- III. plenum na FFST
- podrška blokadi Kineziološkog i Pravnog fakulteta u Splitu

27.04.2009
- blokiran Kineziološki i Pravni fakultet u Splitu
- nastavak blokade FFST
- IV. zajednički plenum na Pravnom fakultetu

28.04.2009
- nastavak blokade na Pravnom, Kineziološkom i Filozofskom fakultetu u Splitu
- V. zajednički plenum na Pravnom fakultetu
- podrška blokadi Umjetničke akademije u Splitu

29.04.2009
- blokirana Umjetnička akademija u Splitu
- blokiran Učiteljski odsjek Filozofskog fakulteta u Splitu
- nastavak blokade na Pravnom, Kineziološkom i Filozofskom fakultetu u Splitu
- VI. zajednički plenum na Pravnom fakultetu
- izglasani delegati za Rijeku

30.04.2009
- nastavak blokade na Pravnom, Kineziološkom i Filozofskom fakultetu, Umjetničke akademije te Učiteljskog odsjeka Filozofskog fakulteta u Splitu
- VII. plenum
- izglasan plenum za nedjelju 03.05.`09

03.05.2009
- nastavak blokade na Pravnom, Kineziološkom i Filozofskom fakultetu, Umjetničke akademije te Učiteljskog odsjeka Filozofskog fakulteta u Splitu
- VIII. plenum
- odbijen prijedlog iz Osijeka o konkretizaciji zahtjeva
- rasprava o maršu

04.05.2009
- marš potpore (obilazak) fakulteta u blokadi
- službeno deblokiran Kineziološki i Filozofski fakultet u Splitu; Pravni fakultet zaključan
- nastavak blokade Umjetničke akademije u Splitu
- tribina na FESB-u, fakultet je zaključan
- 160 glasova protiv, 155 za blokadu FESB-a
- IX. plenum ispred Pravnog fakulteta u Splitu

05.05.2009
- nastavak blokade Umjetničke akademije u Splitu
- !BLOKADA PARTY! – koncert podrške i solidarnosti

06.05.2009 pa nadalje
- akcije i performansi

13.05.2009
- Umjetnička akademija u Splitu službeno deblokirana
- edukativno-informativna tribina na Filozofskom fakultetu u Splitu

14.05.2009 pa nadalje
- održavaju se akcije, predavanja, performansi…
- 5 do 12; Zatrubi za znanje; Znanje nije roba!-transparent Sv. Duje; Podizanje transparenta «Politike mitom promjene guše, nezavisni studenti oboje ruše!» na javnim političkim skupovima; sudjelovanje na javnim tribinama; Vatreni performans solidarnosti; gostovanje u medijima…

Image Hosted by ImageShack.us

Plenum nezavisne studentske inicijative za besplatno obrazovanje na blokiranom Pravnom fakultetu, 27.04.2009, Foto: Matija Prajo

- 22:18 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Gdje ste se skrivali 34 dana - rektor Bjeliš odgovara...


Nakon 34 dana prekinuta je blokada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom ta 34 dana borbi za besplatno obrazovanje priključilo se svih sedam hrvatskih sveučilišta, a 14 dana blokirana je nastava i na dva osječka fakulteta, Filozofskom i Učiteljskom.

Od početka blockade nastave jasno je artikuliran jedini zahtjev, kojeg su prihvatili studentski plenumi svih fakulteta koji su i u jednom trenutku bili u blokadi. Zahtjev za besplatnim visokim obrazovanjem argumentiran je najčešće na način da nešto nematerijalno, kao što je obrazovanje mislećeg čovjeka, ne može biti ni na koji način kvantificirano, pa tako ni naplaćivano ili prepušteno neredu i kaosu slobodnog tržišta.

Budući je u ponedjeljak, 25. svibnja, u Rektoratu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održana sjednica Rektorskog zbora visokih učilišta Republike Hrvatske, odlučili smo iskoristiti priliku i na tiskovnoj konferenciji postaviti nekoliko pitanja predsjedniku Rektorskog zbora, prof. dr. sc. Aleksi Bjelišu.

U uvodnom izlaganju rektor Bjeliš je objelodanio pripremu dvaju novih zakona kojima će biti uređeni odnosi u hrvatskom visokoškolskom sustavu, Zakona o sveučilištima i Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, a koji se, po našim saznanjima iz izvora bliskih Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, pripremaju već duže vremena u najužim krugovima MZOŠ-a (pripremu ovih dvaju zakona Vlada je do sada skrivala kao zmija noge, nap. a.). Po riječima rektora Bjeliša, izrada zakona bit će ubrzana što je više moguće kako bi bili spremni za upućivanje u saborsku proceduru na prvoj jesenskoj sjednici. Upravo zbog kratkog vremenskog razdoblja u kojemu zakoni moraju biti donešeni, javna rasprava će biti kratkotrajna (spominje se dva tjedna, op. a.), ali otvorena za sve zainteresirane.

Image Hosted by ImageShack.us

Osijek031: Spominjali ste izradu dvaju novih zakona kojima će biti uređen hrvatski visokoškolski sustav, međutim 10. travnja ove godine, bez ikakve javne rasprave, Sabor Republike Hrvatske donio je Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09) kojim su velike ovlasti dane Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. U svjetlu ovog zakona, po Vašim saznanjima, tko će odlučiti o kriteriju uspješnosti/izvrsnosti?

Bjeliš: Želim napomenuti da sam u otvorenom pismu upozorio ministra Primorca na neprihvatljivost donošenja ovako važnog zakona bez prethodne javne rasprave. Za početak, MZOŠ osniva radnu skupinu, čijih 40% članova čine studenti (8 od 20, nap. a.) koja će davati preporuke pri izradi prijedloga novih zakona, također će se ministarstvo baviti pripremom kriterija izvrsnosti. Očekujemo od nacionalne skupine koja prati reformu visokog obrazovanja da formulira određene prijedloge koje bi potom trebalo iznijeti pred javnost, odnosno sve zainteresirane strane, i raspraviti prije njihovog donošenja.

Osijek031: U slučaju kad bi se javila inicijativa za institucionalizacijom studentskih plenuma kao tijela participacije studenata u akademskoj zajednici, bi li Rektorski zbor uzeo u razmatranje eventualnu potporu tom mogućem studentskom zahtjevu?

Bjeliš: Nismo sreli takvu inicijativu, ja napominjem, kao što sam naveo i u jednom otvorenom pismu, sveučilišne sredine rade na jednom drugačijem principu koji se može svesti na termin meritokratske demokracije. To znači da se u tijela koja odlučuju o različitim aspektima sveučilišnog života ipak biraju oni koji su priznati i prepoznati zbog svog rada, znanstveno-istraživačkom i studijskom. Naravno, postoje i metode opće demokracije koje možemo koristiti u specifičnim aspektima sveučilišnog života. Ako hoćete, u cjelokupnoj sveučilišnoj povijesti takve sam primjere susretao samo kada je sveučilište bivalo objektom ideologijskog eksperimentiranja.

Nažalost, zbog specifičnih uvjeta tiskovne konferencije i vremenske ograničenosti iste, od rektora Bjeliša nismo uspjeli dobiti odgovor na niz pitanja za koja smo sigurni da bi izuzetno zanimala našu čitateljsku publiku, pogotovo onu studentsku. To su pitanja o Agenciji za znanost i visoko obrazovanje koja svojim djelovanjem zadire u ustavnu autonomiju visokih učilišta, o tome je li sveučilište zajednica ravnopravnih studenata (onih koji predaju i onih koji studiraju, nap. a.) ili zajedinica u kojoj jedni odlučuju, a drugi snose posljedice odluka bez mogućnosti da utječu na te odluke. Zanimalo nas je i misli li rektor Bjeliš da 8 studenata u radnoj skupini za pripremu novih zakona o visokom obrazovanju može predstavljati interese 170 000 hrvatskih studenata. I za kraj, zanimalo nas je zašto rektori hrvatskih sveučilišta ne iskoriste bar svoj moralni autoritet i založe se da studenti poslijediplomskih studija dobiju studentska prava (zdravstveno osiguranje, glas na izborima za Studentski zbor, subvencija smještaja i prehrane, nap. a.).

Izvor: Osijek 031

- 05:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 27.05.2009.

"E-Sexy" Čengić uhvaćen u laži iliti dobro je biti šef studentske udruge



Image Hosted by ImageShack.us

TOMISLAV ČENGIĆ o čijem smo trošenju novca riječkih studenata već ranije pisali, pokazao se kao loš gospodar i novca udruge "Foss MedRi" iliti Fakultetske udruge svih studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci, a s obzirom da se nije na vrijeme prijavio za predsjednika te udruge izvjesno je i da je učinio prekršaj iz Zakona o udrugama, doznajemo u Registru udruga.

Štoviše, predsjednik Studentskog zbora u Rijeci Čengić je doljepotpisanu novinarku pokušao dovesti u zabludu tvrdnjom da nije bio predsjednik krajem 2005. i tijekom 2006. godine kada je potrošeno na tisuće kuna na ručkove i večere u restoranima u Vodicama, rodnim mu Vinkovcima i Rijeci, gdje je karticom udruge plaćen i račun u trgovini E-Sexy.

Falsifikati i objašnjavanje objašnjenja reprezentacije njegova prethodnika

Čengić je, naime, 13. svibnja ove godine iz Rijeke doputovao u Zagreb kako bi nas, u društvu svjedoka, uvjerio da su, pod jedan, brojni računi koje smo dobili, a objavljujemo samo dio, falsifikati, a pod dva, da je upisan za predsjednika "Foss MedRija" tek 14.svibnja 2007. godine. Kao dokaz nam je predočio presliku rješenja Ureda državne uprave iz Rijeke čiji nam primjerak ni po koju cijenu nije htio ostaviti.

Istovremeno nas je uvjeravao da su ti "troškovi reprezentacije" na koje je, primjerice unutar samo šest mjeseci potrošeno 60 tisuća kuna, način na koji su on, to jest, njegov prethodnik trošili isključivo kako bi stimulirali volontere za plemenite akcije dobrovoljnog darivanja krvi i slično. Tragajući za odgovorom na pitanje zašto Čengić toliko brani čast svog prethodnika, naišli smo više dokaza da je taj "prethodnik" zapravo on.

Web stranice Fossa, Speculum i drugi listovi "pod kontrolom"

Image Hosted by ImageShack.us

Najprije smo ga upisali zašto na službenim stranicama udruge "Foss Medri" piše da je on postao predsjednik 2005. godine. "Oni kontroliraju stranice, to je makar lako izmijeniti", odvratio nam je Čengić, sa "oni" misleći na protukandidate na prošlogodišnjim, tvrde "oni", neregularnim izborima za Studentski zbor. No, ispostavilo se da šačica studenata Filozofskog fakulteta kontrolira i glasilo studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci - Speculum.

List je 2005. godine objavio da je krajem listopada 2005. godine Čengić jednoglasno izabran za predsjednika "Foss Medrija" i Zbora, te niz dirljivih fotografija na kojima on pozira u zagrljaju kolega iz Zbora te tadašnjim državnim tajnikom u Ministarstvu obrazovanja Slobodanom Uzelcem, pa ministrom Draganom Primorcem (čiju "ostavku, ostavku" premijer Ivo Sanader još uvijek nije prihvatio, op.a.) te reklamira njegovo učešće u akciji "Kapi života" te s vilicom u ruci iznad roštilja s podebelim šiš-ćevapima.

Novi list se također urotio protiv Čengića pa je, unaprijed znajući da će on trošiti novac na večere u "Bonaci", "Tarsi", "Girici", "Belgijskom pubu", "McDonald'su" i mnogim drugim restoranima po Rijeci, 22. studenog 2005. godine odlučio Čengića nazvati predsjednikom udruge koja je tada slavila 42. godišnjicu. Uspjeli smo doći i do zapisnika sa redovne izborne skupštine "Foss MedRija" održane 15. veljače 2007. godine, na kojem - i opet - Čengić slovi za predsjednika koji zaključuje sjednicu, predlaže povjerenike, tajnike i članove odbora udruge i slično, na što je stavio i vlastoručni potpis.

Kršenje Zakona o udrugama

Konačno, dolazimo i do Ureda za državnu upravu čije nam je rješenje predočio, koje se ne poklapa sa stanjem u Registru udruga u kojemu stoji da je bio predsjednik od 15. veljače 2007. godine do 25. travnja 2008. godine. To se i našim sugovornicima iz Registra učinilo neobično kratkim s obzirom da mandat predsjednika traje četiri godine.

Ukoliko je Čengić kao predsjednik "Foss MedRija" zatajio registru podatke o članovima udruge i uzrokovao vakuum između 2004. kada je ovlašteni predstavnik udruge "Foss MedRi" bio Haris Pavletić i 2007. godine kada on nastupa na dužnost, to bi značilo kršenje kaznenih odredbi Zakona o udrugama, točnije stavka 1. članka 39. za čije je kršenje predviđena novčana kazna između 500 i pet tisuća kuna.

Nakon dva tjedna prilike za demantij - najava tužbe

Priča tu ne staje. Umjesto da demantira napise iz našeg prošlog teksta koji ga je jako razljutio, što nam je obećao na sastanku 13. svibnja, a za navode iz kojeg posjedujemo dokumente u kojima piše da je na putovanje u Australiju išlo ukupno 11 osoba među kojima i osobe koje smo naveli u tekstu te je koštalo 125 tisuća kuna (58 tisuća od Ministarstva obrazovanja, 45 tisuća od Sveučilišta u Rijeci, a 21 tisuća iz udruge CroMISC), Čengić upućuje pismo glavnoj urednici Indexa.

U njemu navodi da je "nemoguće nenamjenski trošiti novac" jer se troši putem natječaja na koji apliciraju sve studentske udruge u državi, ne samo sa Sveučilišta u Rijeci.

Image Hosted by ImageShack.us

"Proračun Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci kreiran je od strane nezavisnog povjerenstva na temelju natječaja i projektne dokumentacije. Članovi povjerenstva su tri studenta koji ne smiju biti članovi Studentskog zbora i dva nastavnika. Proračun je nakon toga izglasan na Skupštini studentskog zbora i donesen od strane Senata Sveučilišta u Rijeci. Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci za svaku potrošenu kunu ima račune pregledane od strane računovodstva Sveučilišta, prorektora za financije te je svaki nalog za isplatu potpisan od strane rektora", navodi.

Kazao nam je i da je 21 osoba išla na putovanje, no to zasad još uvijek nije podastro dokaze, premda nam je, opet samo na uvid, dao fotokopiju svoje karte za Australiju. Nije nam, pak, pokazao ni izvještaj revizije poslovanja Zbora što je također obećao prije dva tjedna.

Predviđanje napisa o incidentu

Ali je prorokovao da će doljepotpisana novinarka napisati za njega da je on "agresivna osoba koja je tukla svoju bivšu djevojku". Tu je mislio na izvještaj o događaju 4. svibnja 2006. godine u Umagu sa plesnjaka nakon održavanja sportskih igara u kojemu zaštitar navodi isključivo da je "djevojka završila na asfaltu. Prilikom razdvajanja mladić je pružao otpor te sam bio prisiljen pozvati predstavnika organizatora Studentskih sportskih igara koji je preuzeo slučaj izmirenja".

Iako ovaj izvještaj već neko vrijeme kola među predstavnicima medija, s njim su upoznate i vlasti na Sveučilištu u Rijeci, a na internetu su se pojavile različite verzije ovog događaja, prevagu da se on objavi na Indexu učinio je upravo Čengić insinuacijom da je on žrtva beskrupuloznog blaćenja na privatnom planu pokušava beskrupulozno i to na način da se incident preuveliča i da se njega prikaže osobom koja je tukla djevojku. O incidentu smo razgovarali s Čengićem, njegovom bivšom djevojkom i zaštitarom koji je vidio incident.

"Izgubila ravnotežu jer sam bila u štiklama"

Image Hosted by ImageShack.us

Zaštitar koji je toga dana radio u osiguranju kazao nam je da "stoji iza svake izrečene riječi" te da "sve što je napisao u izvješću vidio svojim očima". Djevojka koja je završila na asfaltu ispričala nam je kako se radilo o ostrašćenoj svađi između njih dvoje.

"Kad čovjek popije, znate da emocije bukte. Posvađali smo se, on je izašao iz diska i počeo se spuštati po stepenicama. Ja sam ga htjela zaustaviti i uhvatiti za ramena, ali on se u tom trenutku okrenuo, a ja sam izgubila ravnotežu jer sam bila u štiklama. Poslije toga sam vikala na njega, što je vidjelo dosta ljudi, ali mi smo dan poslije pričali o tome. Ostali smo u vezi još godinu dana", kazala nam je djevojka čije je ime istaknuto u izvještaju.

Bonaccijeve metode

Dakle, umjesto demantija i zahtjeva za njegovu objavu u mediju na kojemu su navodno napisane neistine o njemu te odgovora na sve što je potkrijepljeno dokazima, predsjednik Studentskog zbora u Rijeci odlučio se prijetiti tužbom, blatiti profesionalni integritet novinarke izmišljanjem formulacija u nenapisanom tekstu pri čemu se poslužio se metodom kakvu je svojedobno primjenjivao glasnogovornik Ministarstva obrazovanja Duje Bonacci - obraćanjem uredništvu.

Također je naivno vjerovao da je izvadak iz Registra udruga koji nam je predočio jedini "relevantan dokaz o tome u kojem sam periodu bio osoba ovlaštena za zastupanje udruge 'Foss MedRi' koju ona navodi kao 'spornu'" zbog kojega bi se trebalo povjerovati da je u njegovom mandatu računom studenata mogao raspolagati njegov prethodnik.

Izvor: Index.hr

- 20:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obavijest o sastanku NSI Split!

Idući sastanak će biti danas (27.05.) u 8:00 sati ispred / u Klubu Kocka, povodom novih akcija koje su u planu, a to je organizacija tribine na Ekonomskom fakultetu, podjela novina koje su nam kolege iz ZGa poslale, te eventualni dolazak prof. Lauca iz OS...

- 01:38 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 26.05.2009.

Intervju s Rastkom Močnikom: Studenti pronašli inovativnu formu direktne demokracije


Rastko Močnik u intervjuu za H-alter: Današnje vlasti se legitimiraju na izborima, a onda imaju četiri godine vremena da rade što god hoće. U vrijeme kad se komercijaliziraju i privatiziraju javni sektori, staviti u centar pažnje javni servis, kao što je školstvo, je strašno značajna gesta u europskim, ali i svjetskim razmjerima.

Rastko Močnik, redovni profesor sociologije kulture na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, prije nekoliko dana posjetio je Zagreb u sklopu Subversive Film Festivala na kojem je održao predavanje "Trebamo li još kapitaliste?". Večer prije predavanja drugi put je sudjelovao na plenumu Nezavisne studentske inicijative Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ovaj razgovor vođen je nakon nekoliko sati provedenih na plenumu.

Močnikovi radovi i istraživanja na području teorije ideologija, društvenih pokreta, teorijske psihoanalize, semiotike i popularne kulture poznati su i već desetljećima utjecajni u cijelog regiji bivše Jugoslavije i u ostatku Evrope. Uz to, Močnik je i sudionik svih važnijih političkih zbivanja i inicijativa u bivšoj državi (od '68. do antiratnog djelovanja), kao i post-jugoslavenskih slovenskih inicijativa. Protivio se ulasku Slovenije u NATO i kritičar je bolonje.

Kakvi su vam dojmovi s plenuma, s čime biste mogli usporediti njegove organizacijske forme i procedure?

Ovo izgleda fantastično, plenum ima svoj protokol, sve što je potrebno za njegovo optimalno funkcioniranje. Zagrebački studenti riješili su jedan problem koji je iskrsnuo u Ljubljani 1964. godine. Tada je u Ljubljani počeo studentski pokret koji je imao dalekosežne posljedice. Međutim, unutar Studentskog zbora, koji je također formiran kao oblik spontane neposredne demokracije, iskrsnuo je problem kvoruma. To pitanje su lansirali studenti prava: kako može Zbor odlučivati kada nema kvorum i ne može se odrediti što je većina. Tadašnja studentska organizacija vrlo je brzo stala na stranu studentskog pokreta, ali pitanja legitimiteta nikada nisu razriješena i na to je izgubljeno mnogo vremena i energije. Ovo što vidim na plenumu je vrlo inovativno na svjetskoj razini, ne samo u ovoj regiji, i značajan korak za demokraciju u svijetu, jer razrješava problem načina suživota o kojem se mnogo priča u posljednje vrijeme.

Kao sociolog društvenih pokreta kako biste unutar danog pravnog i političkog sustava odredili plenumsku formu? Je li to građanski neposluh, prilagođena anarhistička forma, ili nešto treće? Što plenumu daje legitimitet osim vlastitih proklamacija i procedura?

Legitimitet mu daje vlastita praksa. Ovo što se čuje kao kritika inicijative, da nema lidera, da su subjekti anonimni, da nema individualnosti i samostalnog istupanja (u ime drugih), to su uvijek bile kvadrature kruga. Studenti i studentice su to ovdje uspješno riješili unutar legitimiteta kolektivnog organiziranja. Jer, lideri su uvijek pojavljuju kao produkt pritiska socijalne psihologije, a oni su uočili tu opasnost i zablokirali je od početka. Idu protiv spontanosti, kao što je netko rekao na plenumu, mijenjaju svoj način mišljenja i ponašanja, kontroliraju i usmjeravaju svoje mišljenje i ponašanje uz mnogo diskusije i deliberacije. To je vrlo inovativno i pokazalo se uspješnim upravo u kritičnim točkama kao što je pojava liderstva i uzurpiranja pokreta od nekih dinamičnijih grupica. To se za mjesec dana nije dogodilo i mislim da je to nevjerojatan uspjeh.

Studenti jako paze da se ne proglase ljevičarima, socijaldemokratima, anarhistima, patriotima, ili bilo kako politički i ideološki odrede. Pokret je fokusiran na kritiku komercijalizacije školstva, odnosno javnih servisa. Ipak, u tradicijama poznatih ideologija, kuda biste smjestili ovu inicijativu?

I ja bih, također, izbjegavao labele, brandove i bilo kakve odrednice i rekao bih da su učili od različitih političkih filozofija. Uspjeli su formirati vlastitu političku praksu, a politička je praksa uvijek kolektivna i kao takva „pronalazak" moderne. Pozivaju se i na nenasilje, što je dobro, ali politička praksa uvijek uključuje i određenu mjeru pritiska i nasilja. Ona isključuje, konfrontira i zahtijeva, ima programe i u tom smislu je militantna, čak i kad je antimilitaristička, ili mirovnjačka. Npr. danas je netko rekao da bi bila katastrofa da je netko rekao "spalit ćemo ministarstvo". Mislim da treba obrnuti percepciju - trideset dana se ovdje priča i nitko nije pozvao ni na kakav oblik nasilja. No, mene intrigira kakva bi bila metafora nasilja da je kojim slučajem upotrijebljena. Studenti su kao primjer iznijeli nešto što je zapravo legitimna metaforika radikalne političke akcije, ali njihova orijentacija protiv nasilja toliko je jaka da to ne podnose, čak ni kao frazu. To je visoko dostignuće, iako smatram da se, unutar legitimne revolucionarne prakse, ministarstvo može i spaliti, ali to je jedna druga tradicija. Njihovu političku praksu organiziranja povezao bih sa linijom moderne politike koja ide od Francuske revolucije, preko Pariške komune i Oktobarske revolucije, ali uz odbacivanje revolucionarnog nasilja.

O nasilju-nenasilnosti studentskih inicijativa ima dosta nesporazuma. Sam akt blokade fakulteta proglašen je nasiljem nad onima koji bi i dalje sudjelovali u nastavi, istodobno inicijativa se poziva na nenasilje.

To je pitanje definicije nasilja. Naravno da je blokada nasilna onima koji bi htjeli držati nastavu, ali svaka je politička akcija takva. Iluzija je tražiti i očekivati totalni pacifizam, čak je i Gandhi zagnjavio cijelu Indiju kad je tražio da se u svakoj kući proizvodi tekstil na tradicionalan, indijski način kao subverzija britanske tekstilne industrije i kolonijalizma. Natjerao je milijune ljudi da se bave s nečim o čemu nisu prije toga razmišljali. I sama paradigma pacifizma je nešto što je ljudima nametnuto.

Ima li plenum i dimenziju terapeutske funkcije kakvu gaje neke protestantske zajednice. Tu se incidenti, tenzije i konflikti procesiraju i razrješavaju unutar kolektiva.

Naravno, incidente treba procesuirati, jer se potiskivanjem akumuliraju i onda na površinu izbije nešto što je neproporcionalno izvornom problemu. Ono što sam danas vidio ide protiv terapeutike, studenti čak slabo podnose humor, koji je na svakodnevnoj razini terapija ljudima koji žive u stresu. Humor je u principu ok, ali ovi mali vicevi koji su izletjeli nisu bili ok, bili su grubi, skretali su s teme i moderatori su zauzeli pravi komunistički stav, nema šale o ozbiljnim pitanjima, rekli su. U početku je humor bio dobar, ali sada više nema potrebe. U principu je to ok, ali u svim posebnim slučajevima bilo bi pogrešno sprečavati humor.

Rekli ste jednu zanimljivu stvar, da je način organizacije i provedbe bunta inovativan u svjetskim razmjerima. To se nastavlja na onu priču da kad god bi se nešto događalo ovdje, na evropskoj margini, uvijek se javljala i dilema importa svjetskih trendova, imitacije itd. Ima li u inovativnosti ove metode i nasljeđa svijesti o socijalnoj jednakosti iz vremena socijalizma, koju su i ove nove generacije naslijedile u kolektivnoj memoriji?

Kad kažem inovativnost, mislim hegelijanski pretenciozno, na svjetsko-povijesnu razinu, ne u smislu je li nešto uvoz, ili je autohtono, jer u globalnom svijetu ta opozicija (svjetsko-autohtono) ne djeluje, odnosno djeluje samo u imperijalno-kolonijalnom diskursu. Ova praksa inovativna je u odnosu na nekadašnje političke prakse socijalne promjene, npr. sovjete radnika, seljaka i vojnika koji su u početku bili ekskluzivni, nisu se slagali sa praksom liberalne demokracije i bili su oblik neposredne demokracije. Mislim i na narodno-oslobodilačke savjete u jugoslavenskoj antifašističkoj borbi koji su također bili inovativni oblik organiziranja, čak su povezivali političku gestu sa opasnošću po život. Kad je čovjek bio član narodno-oslobodilačkog odbora to je značilo da bi mogao biti strijeljan. Svi ti pokreti pronašli su neku formu svog izražavanja i odlučivanja. 1968. godina, međutim, nije pronašla tu formu. U tolikoj količini spontanosti odlučivanje nije bilo moguće, pokret je izrastao iz „grupuskula", kako se to tada nazivalo, od kojih je svaka radila za sebe, nekad su se uklopile, nekad nisu. Ova inicijativa uspjela je pronaći formu direktne demokracije koja nije spontanistička, koja se pridržava pravila koje je sama odredila i to vrlo refleksno, ljudi su ozbiljno shvatili pravila i pridržavaju ih se i to se pokazalo jako efikasnim.

Nije li nevjerojatno je da su čak i mediji počeli poštivati zadana pravila? Ne izvještavaju izravno s plenuma, ako nisu dobili dozvolu, nisu unosili previše intriga i senzacionalizma, a poruke su ipak stigle do javnosti. Naravno, s vremenom, a možda i pod političkim pritiskom, mediji se sve više fokusiraju na moguće sankcije studentima i zanemaruju temeljni cilj protesta, ali u cjelini uopće nisu loše reagirali.

U sadašnjim okolnostima komercijalizacije javnih medija strašno je teško probiti tu baražnu vatru koja se bavi banalijama i trivijalijama. Mislim da je veliki uspjeh što su studenti uopće privukli pažnju medija, odnosno pažnju ovih koji formiraju javno mnijenje i što su uspjeli uspostaviti neki tip dijaloga i neki oblik pregovora s vlastima, što je veliki uspjeh. Današnje vlasti se legitimiraju sa izborima, a onda imaju četiri godine vremena da rade što god hoće. A kad opet dođu izbori ne koriste politički, nego estradni diskurs, estradne tehnike privlačenja pažnje, lobiranja i prikupljanja glasova. Zato treba strašno cijeniti to što su studenti, u takvim uvjetima, uspjeli postići ono što su htjeli. U vrijeme kad se komercijaliziraju i privatiziraju javni sektori, staviti u centar pažnje javni servis, kao što je školstvo, je strašno značajna gesta u europskim, ali i svjetskim razmjerima.

U zemljama poput Hrvatske, kao i u zemljama u razvoju i siromašnim zemljama, taj se problem manifestira drugačije, pa ga valjda treba drugačije i rješavati nego li u tzv. Evropi ili Americi?

Studenti su pokrenuli bitno pitanje strateške i dugoročne orijentacije društava na periferiji. Jer ako mi uvedemo privatno školstvo i ako se školstvo počne plaćati, to znači dugoročno prihvatiti neokolonijalnu situaciju. Za naša društva to znači da se neće moći ravnopravno uključiti u svjetsku podjelu rada, i da će ostati na periferiji. Naravno, neoliberalni argument glasi da ćemo tek onda dobiti dobru selekciju, izvrsnost, kriteriji moraju postojati da bi bili dosegnuti, itd. Ali u širem društvenom kontekstu to funkcionira drugačije.

Komercijalno školstvo po definiciji ne može zahvatiti cijelu populaciju, što znači da toliko i toliko ljudi ostaje van sistema. Ekonomski gledajući, to znači da korištenje svih potencijala nije optimalno, a to si, mi u malim i siromašnim društvima, ne možemo priuštiti. Drugo, komercijalizirano školstvo neminovno reproducira klasne razlike. U liberalnom žargonu govori se da ako je netko vrijedan uspjeti će, ali to samo znači da taj netko može prijeći u društvenu elitu i da je klasna reprodukcija otvorena, ali klase ostaju. A postojanje elita i klasnih razlika polarizira cijelo društvo. Kad ljudi znaju da zbog toga što su im roditelji siromašni ne mogu studirati, to toliko demoralizira dio društva da se nužno stvara margina i da se formiraju grupe mladih ljudi koje nemaju perspektivu i koji će se, prije ili kasnije, početi baviti kriminalom, pribjegavati nasilju, postati apatični i nezainteresirani, pa opet gubimo ionako male društvene resurse i potencijale. Drugo, kako se u takvom okruženju osjećaju privilegirane i vladajuće klase? One se plaše tih masa koje su pune resentimana, iz kojih može prokuljati bijes. Sve je to jako dobra baza za populizme, fašizme i sve ove pokrete jeftinih rješenja. Komercijalizacija truje društvene odnose. Pošto smo mi dugo živjeli u egalitarističkom društvu, ne prepoznajemo uvijek tu opasnost.

Kao argument plaćanja visokog školstva i postizanja „izvrsnosti", uporno se nudi primjer SAD-a sa svojim, u svjetskim razmjerima vodećim sveučilištima. Koliko je to uopće usporedivo?

Treba napomenuti da američki model obrazovanja nije najbolji mogući, niti u Americi, i tamo je ogroman dio stanovništva demotiviran i isključen, ali pogotovo on ne dolazi u obzir u siromašnim društvima. Ono što je dobro u Americi je to da ima puno novca i onda čak i sistemi koji nisu idealni mogu, privući najbolje umove, najbolje profesore. Osim toga postoji uhodani sustav povoljnih kredita i stipendija i najvažnije: studenti mogu zarađivati na sveučilištu, kao asistenti pri nastavi, predavači na nižim stupnjevima obrazovanja, u sveučilišnim laboratorijima, što je samo po sebi dobra praksa uključivanja studenata u sustav obrazovanja. Kod nas nema novca, mi čak ne uspijevamo niti obnavljati učiteljsku strukturu koja postoji, zato su te analogije besmislene.

I iz intelektualnih i iz političkih, pa čak i državnih struktura čule su se ocjene da je ovo borba za povratak u komunizam, odakle taj antikomunistički naboj?


To je stvarno zabrinjavajuće, da antikomunizam koji je na početku još i bio razumljiv, sada ponovo jača. On jača proporcionalno s neuspjehom sadašnjih režima da stvore društvo koje bi se moglo usporediti sa socijalističkim. Demoralizacija koja se sada širi, siromaštvo, pojava beskućnika kojih u socijalizmu nikada nije bilo, to je skandal ovih režima, a porast antikomunizma je priznanje njihovog neuspjeha. Stvara se neki mit o komunizmu koji je bio jedinstveni blok, koji nije imao povijest i u kojem nisu postojali politički sukobi, naturalizira se slika koja je sasvim fantazijska i ahistorijska. To je opasno jer društvo bez povijesnog sjećanja koje ne može razviti neki normalan odnos prema svojoj prošlosti, pa bio taj sustav dobar ili slab, takvo se društvo ne može razvijati i funkcionirati. Išli su ljudi u zatvor zbog gluposti, bila je represija, ali bilo je i dobrih stvari, kao vrlo solidno javno školstvo i zdravstvo, mirovinski sustav i još mnogo toga.

Kad smo već kod dobrih stvari, imaju li sveučilišni nastavnici moralnu odgovornost prema današnjim studentima s obzirom da su se oni besplatno školovali do doktorata?

Uvijek sam znao i bio svjestan da mi je narod platio obrazovanje. Dobio sam vrlo malo stranih stipendija, nisam imao ni domaćih stipendija, jer mi se to činilo kao nefer pozicija prema onima koji su te stipendije zaista trebali jer sam živio u Ljubljani, badava kod porodice. To se u socijalnom diskursu zove odložena razmjena. Mi smo primili od roditelja i ono što smo primili vraćamo svojoj djeci. To stvara društvenu koheziju i solidarnost. Mogli smo čak i ne ići na ispite, padati godine, ništa nije bio problem. Studentski život i stil života je integralni dio odrastanja i obrazovanja, navikavanja da sam odlučuješ o sebi. Imam vrlo ambivalentan dojam o ponašanju mojih kolega, sveučilišnih nastavnika. To što je dekan poručio studentima da ih neće progoniti etičkim i stegovnim mjerama, to znači da bi to mogao napraviti, ali se milostivo odriče svoga prava da ih kazni i prepušta to individualnoj odluci profesora, zapravo je skandalozno. Imam dojam da su ti ljudi sasvim promašili značaj ovih događaja. Radi se o paradoksu, da su studenti ponudili strateški plan razvoja društva, a univerzitet se nije ni pomakao u svojoj vlastitoj konzervativnoj strukturi.

- 00:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Organizacije civilnog društva podržale studentske prosvjede


Organizacije civilnog društva iskazale su danas potporu studentskim zahtjevima za besplatnim obrazovanjem istaknuvši kako su blokade fakulteta proteklih pet tjedana bile primjer nenasilnog pritiska na institucije.

U pet tjedana prosvjeda studenti su pokazali kako se nenasilnom akcijom, kao legitimnim oblikom borbe, čini pritisak i prisiljava institucije da razgovaraju s javnošću, rekla je na današnjoj konferenciji za novinstvo Ana Raffai iz udruge Rand. Na taj je način, dodala je, poslana je poruka čitavom društvu kako civilizirano rješavati sukobe.

Sanja Sarnavka, koordinatorica udruge B.a.B.e., pozdravila je uspjeh studentske inicijative koja je upozorila javnosti da je deklarirano "društvo znanja" farsa protiv koje govore svi dostupni podatci.

"Samo četiri zemlje Europske unije manje izdvajaju od Hrvatske za visoko obrazovanje - Bugarska, Malta, Italija i Cipar", rekla je Sarnavka dodavši kako "imamo 2,5 puta manje visokoobrazovanih od prosjeka Europske unije". Pozvala je i ministra znanosti i obrazovanja da se javno očituje o tim podatcima i prizna kako "nismo nikakvo društvo znanja, već društvo u kojemu moćni vladaju nad nemoćnima".

U izjavi podrške Nezavisnoj studentskoj inicijativi udruge civilnog društva upozoravaju na problem koji sa sobom nosi komercijalizacija obrazovanja. Obrazovanje je javno dobro, a ne roba, te bi kao takvo trebalo biti dostupno svima pod jednakim uvjetima, navode udruge te pozivaju Vladu i resorne ministre na javnu odgovornost zbog šutnje i ignoriranja studentskih zahtjeva.

U pozivu Vladi, koji je potpisalo 20-ak građana i 47 organizacija civilnog društva, traži se zakonsko osiguranje prava na besplatno visokoškolsko obrazovanje, bez smanjenja upisnih kvota. Od Vlade se traži i strateška prenamjena sredstava državnog proračuna u sektor obrazovanja po načelima društvene solidarnosti i socijalne osjetljivosti te transparentnost financiranja cjelokupnog sustava znanosti i obrazovanja.

Udruge civilnog društva podržavaju također i studentske zahtjeve da se svi zakoni koji se odnose na znanost i visoko obrazovanje prije upućivanja u saborsku proceduru daju na očitovanje znanstvenim i visokoobrazovnim institucijama.

Izvor: Slobodna Dalmacija

- 00:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.05.2009.

Studenti: Vidimo se na jesen!


- 02:09 - Komentari (4) - Isprintaj - #

OTVORENO PISMO JAVNOSTI (FFZG) 24. svibanj 2009.


Plenum je sinoć nakon 34 dana odlučio obustaviti blokadu nastave na Filozofskom fakultetu. Jasno nam je da su takvu odluku mnogi u upravnim i vladajućim strukturama odavno priželjkivali: od fakultetske razine, preko sveučilišne, do resornog ministarstva i Vlade. Javnost će sada nesumnjivo imati priliku svjedočiti paradnom trijumfalizmu svih onih koji su akciju od samoga početka proglašavali nelegitimnom, nerazumljivom i besmislenom. Oni koji svrhu blokade od samoga početka odbijaju uvažiti, njezin prekid objašnjavaju time što je navodno na koncu „postala sama sebi svrhom.“

Takva tumačenja odlučno odbijamo. Odluka o obustavi blokade nije ni čin kapitulacije ni odustajanja. Nije ni čin tobože dugo odgađanog otrježnjenja i pristajanja na zadanu političku i društvenu nemoć koja nam se od prvoga dana servira pod formulom o nužnosti pristanka na postojeće stanje stvari, makar ono podrazumijevalo ukidanje fundamentalnih prava mimo javne rasprave i volje većine. Odluka o prekidu blokade taktička je odluka, a ne odustanak od zahtjeva zbog umora ili rezignacije. Ako smo se čega doista umorili, onda su to prije svega samovolja i cinizam nadležnih koji su do trenutka blokade važili kao „demokratska normalnost“ i jedina moguća stvarnost. Blokada je čin odbijanja pristanka na takvu logiku. Ona je prvi poduzet korak u borbi koju ćemo voditi i dalje.

Odbivši ući u igru postavljanja maksimalističkih zahtjeva od kojih se onda odustaje u zakulisnim pristancima na lažne kompromise, učinili smo to s punom sviješću da time ulazimo u otvoren i potencijalno dugotrajan sukob sa svim čuvarima postojećeg stanja stvari u kojemu je jedina pozicija koja nam se priznaje ona pasivnih promatrača. Obustava blokade ne znači da pristajemo biti ponovno svedeni na pasivne promatrače. Naše poimanje demokracije isključuje mogućnost pristanka na takvu vrstu pasivnosti.

Činjenica da zahtjev za besplatnim obrazovanjem nije ispunjen prije svega je optužnica protiv svih onih čiji je nominalni mandat služiti općim interesima, ali to ne čine. Otvoreno odbijanje da jamče ostvarivanje prava o kojemu su dužni skrbiti, jasno pokazuje do koje mjere su se udaljili od smisla svoga mandata. Javni službenik koji ne služi javnome interesu iznevjerava i zloupotrebljava svoj mandat. Naše akcije, dosadašnje i buduće, predstavljaju jasno odbijanje da takvu zlouporabu prihvatimo kao samorazumljivu normalnost.

Obustavljamo blokadu u ovome trenutku i zato što ne želimo izlagati dodatnim pritiscima i prijetnjama sankcijama kolege koji se brinu o završetku semestra i načinu da izvrše svoje studijske obaveze. Cijenu za samovolju i nesposobnost nadležnih ne bi trebali platiti oni koji su joj ionako svakodnevno izloženi na svim razinama. Ponavljamo međutim da to nije čin samoukidanja inicijative ili odustajanja. Naši zahtjevi ostaju, kao i plenum kao tijelo koje će odlučivati o daljnjim akcijama u borbi za njihovo ostvarenje.

Ova blokada nije bila čin jednokratnog pražnjenja nakon kojega će studenti ponovno potonuti u apolitičnu rezignaciju i mirenje s ukidanjem fundamentalnih prava i jednakosti. Najkasnije na jesen, s kolegama s drugih sveučilišta, poduzet ćemo aktivne korake koji će tu činjenicu jasno podcrtati. Novi zakon o visokom obrazovanju neće nam biti nametnut mimo naše volje.

Ne pristajemo na licitaciju pravima - jednakost nije na prodaju!

- 02:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Akcija solidarnosti kolegâ iz Hamburga


Kolege iz njemačkog grada Hamburga ovoga su tjedna, u znak solidarnosti s hrvatskim kolegama i kolegicama, poduzeli protestnu akciju pred hrvatskom ambasadom, o čemu nam pišu u sljedećem pismu:

Yesterday we entered the Croatian consulate in Hamburg with around 10 people and one banner with the slogan "One world - one struggle - education is not for sale" in english and croatian. Also, we distributed a flyer with your petition in german, croatian and english as well to the people in the embassy as to people outside.
The consul was not there at the moment - they told us that he is at vacation for two weeks now. Well - I personally would not believe them but since we did not want to do a stronger action we just discussed with the people who were present at the moment and it seems like they do not know much about what is happening in Croatia at the moment. At least not what's happening at the universities. All in all they were totally surprised by our action of solidarity and assured us that they will tell the minister of foreign affairs about that we were there.

An article in the german indymedia (germany.indymedia.org) will follow soon, some pictures yet come with this email.

With this small action we send you our best wishes!
Solidarity is a weapon we have to use!
Your struggle is our struggle!
Steffie Streik

*as we have read about your movement, we understand it as absolutely peaceful and so we don't know how far we can go in solidarity with you.


Image Hosted by ImageShack.us

Fotografije s akcije solidarnosti Hamburških kolega i kolegica

- 01:47 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 22.05.2009.

Analiza projekta besplatnih udžbenika


"Nezavisna inicijativa poreznih obveznika" poslala nam je za SlobFil blog tekst koji analizira MZOŠ-ev projekt besplatnih udžbenika, zalazi u problematiku izdavačkih kuća, navodi neke dosad prešućivane nelogičnosti i mane projekta te novac predviđen za projekt besplatnih udžbenika stavlja u kontekst ostalih izdataka za kulturu i visoko obrazovanje. Svakako pročitati!


ANALIZA PROJEKTA BESPLATNIH UDŽBENIKA

Analizirali smo projekt besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih i srednjih škola i trenutnu situaciju uzrokovanu nedavnom najavom da se udžbenike neće morati vraćati te ispitali proizvodi li politika resornog Ministarstva sustav u kojemu se novac poreznih obveznika slijeva u džepove četiriju velikih izdavačkih kuća.

Unaprijed se ispričavamo za sve ono što ste već čuli, a bit će ovdje ponovljeno. Mislimo da blokada nastave, zajedno sa svojim temeljnim ciljem, a to je besplatno obrazovanje, treba primijeniti i nešto drugačiju logiku u svome djelovanju. Ukratko, odgovor na pitanje od koga bi nadležno Ministarstvo trebalo uzeti novac da bi 'namirilo' zahtjeve studenata nalazi se na adresi navedenog Ministarstva. Budući da se često čuje kako oni koji blokiraju nastavu pojma o financijama nemaju, odnosno kako je u ovim kriznim vremenima teško doći do novca - jer od koga bi to Ministarstvo moglo još 'otkinuti' da bi ispunili zahtjeve nekolicine gnjevnih? - ne bi bilo loše proučiti odnos Ministarstva prema nekim projektima koje financira.

Mi ćemo se ovdje pozabaviti najboljim od najboljih projekata odgovornog Ministarstva: besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih i srednjih škola. To je projekt u vezi kojega je, zbog preopterećenja koje nanosi državnom proračunu i samog nedostatka dimenzije socijalne osjetljivosti, odlučeno da će se zakonom ograničiti na učenike iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, iako se odnedavno, a ususret izborima, taj zakon odlučilo ignorirati. Nije nam namjera upuštati se u pokušaj shvaćanja koji su to elementi definicije socijalnog projekta koji uključuje doslovno sve građane, kako je to definirao ministar Primorac u svojemu projektu 'besplatno za sve' (Da "nema logike da se školski udžbenici kupuju nekome tko ima 100 000 kuna mjesečno i onome tko ima 1500 kn mjesečno" registrirao je i predsjednik Mesić), no pokušat ćemo shvatiti kako Ministarstvo posluje, odnosno kako raspolaže državnim novcem.

Početni je plan Ministarstva bio da se u sklopu projekta, kroz četiri faze (odnosno, četiri godine), kupi udžbenike svim učenicima osnovnih i srednjih škola: u prvoj fazi za sve razrede osnovne škole i 1. razred srednje škole; sljedeće godine za 2. razred srednje škole (uz ono što je u međuvremenu oštećeno) i tako dalje. S jedne strane, ovako prezentiran plan može se braniti na dvije razine: prvo, Ministarstvo se odgovorno odnosilo s novcem iz proračuna, odnosno planirano ga je trošilo (zna da ne može izdvojiti odmah sav novac za sve učenike, ali ima strategiju kako to napraviti u razumnom i smislenom roku); i drugo, škole su primile udžbenike koje će koristiti učenici, odnosno škola je zaprimila kapital putem kojega može đake 'vještiti i učiti' odgovornom ponašanju prema javnome dobru, a to su u ovom slučaju udžbenici plaćeni novcem poreznih obveznika. Ignorirajući činjenicu da planu nedostaje dimenzija socijalne osviještenosti, možemo reći da je hvalevrijedan potez Ministarstva što je novac poreznih obveznika odlučilo uložiti u nešto što je bitno za budućnost cijeloga društva – smanjenje troškova obrazovanja i time proširenje mogućnosti ostvarivanja obrazovanja onima manje imućnima.

No, kako je taj zamišljeni plan dosad tekao? Prve su godine projekta kupljeni udžbenici za učenike svih 8 razreda osnovne škole i za 1. razred srednjih škola. Taj je posao Ministarstvo koštao oko 460 milijuna kuna za sâme udžbenike (izvor: Hrt) - koliko je koštala njihova distribucija pokazat će, vjerujemo, jedino državna revizija, ali koga bi to ionako zanimalo kad Ministarstvo 'izoštreno za socijalno najpotrebnije stvari' radi najbolje moguće za veliku većinu potrebitih? Istina, bilo je manjih poteškoća u prvoj godini projekta, neki nisu dobili udžbenike na vrijeme, ali sve u svemu, projekt je krenuo bez i jedne ozbiljne kritike. Za svaku pohvalu.

Rezultati su i nakon prve godine bili pohvalni: prema izvještaju Agencije za odgoj i obrazovanje, čak je 80% svih besplatnih udžbenika ostalo uščuvano – što znači, prikladno za ponovnu upotrebu. Ministar je sigurno bio ponosan na roditelje i djecu koji su pokazali visoki stupanj odgovornosti u korištenju besplatnih udžbenika. Sâm ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, Vinko Filipović, zahvalio je učenicima, nastavnicima i roditeljima što su "doista odgovornim i skrbnim ponašanjem, pokazali jedan pravi odnos prema društvenim vrijednostima. Moja poruka je da to učine i sljedeće godine, jer svaka će se ušteda u državnom proračunu građanima vratiti kroz neke druge izdatke." (izvor: Hrt) Za nas je ovo bio trenutak u kojemu smo rekli: svaka čast Ministarstvu. Uspjelo je građane animirati da se odgovorno odnose prema javnome dobru, odnosno udžbenicima koje su dobili na upotrebu, i uz to je odradilo lavovski dio financiranja koje je projekt trebalo postaviti na noge. Postignuti je rezultat tako značio da je Ministarstvu u drugoj godini projekta preostalo osigurati udžbenike za 2. razred srednjih škola te 20% udžbenika koje je trebalo nadomjestiti. Međutim, premda bi se iz navedenoga dalo zaključiti kako će izdatci za udžbenike druge godine projekta biti znatno niži nego prve godine, u isto vrijeme kada se učenicima zahvaljuje na odgovornom i skrbnom ponašanju prema javnome dobru iz Agencije stiže vijest da će ukupna cijena udžbenika za narednu godinu (2008/09) iznositi 372 milijuna kuna, odnosno tek 92 milijuna kuna manje nego prethodne godine! (izvor: Hrt) Ako uzmemo u obzir da je bilo potrebno nadomjestiti tek 20% udžbenika i osigurati udžbenike za samo jedan dodatni razred (2. razred srednjih škola), odakle opravdanje za iznos od 372 milijuna kuna, koji predstavlja cca 80% sredstava kojima su prethodne godine plaćeni svi udžbenici svih 8 razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole?

Jedan se dio ove apsurdne situacije svakako može opravdati činjenicom da se svake godine od strane Ministarstva odobrava nove udžbenike (nećemo pokušavati dokučiti zašto je baš svake godine potreban tako veliki broj novih cjelina: samo je za gimnazije za školsku godinu 2008/2009 odobreno 60 novih naslova), dok se drugi dio sigurno može opravdati povećanjem cijena udžbenika (ukoliko usporedimo cijene odobrenih udžbenika za godine koje su netom prethodile projektu besplatnih udžbenika, nije teško primijetiti povećanja u cijenama koja su nastupile nakon što je Ministarstvo postalo jedini kupac svih udžbenika). Drugim riječima, to znači da su udžbenici skuplji danas, kad ih kupuje Ministarstvo za sve učenike, nego što je to bilo prije dok su tržištem (koliko-toliko) vladali zakoni ponude i potražnje. Ovo ujedno znači i da velik dio od 80% uščuvanih udžbenika odlazi u smeće jer ih se iz godine u godinu zamjenjuje novijim izdanjima.

Na početku je školske godine 2008/09 ministar Primorac izjavio kako su ostale još dvije godine ulaganja e da bi se projekt "zaokružilo" (izvor: youtube.com). Nismo sigurni što se u međuvremenu dogodilo, no Ministar je ovaj projekt, koji je trebao biti zaokružen u 4 godine (uz daljnja manja godišnja ulaganja kako bi se nadomjestili oštećeni udžbenici), odlučio pretvoriti u (novčano još opsežniji) projekt koji se proteže unedogled – to je postignuto odlukom da se od ove godine svake godine kupuje udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola, a koji po završetku školske godine neće morati biti vraćeni školama. Zanimljivo je, naravno, da je ova informacija plasirana u javnost upravo u tjednu pred lokalne izbore. Možda je to napravljeno i namjerno, kako bi se svrnula pozornost s podatka tko će zbilja profitirati ovime - a to su četiri velike izdavačke kuće koje među sobom drže 80% tržišta udžbenicima: Profil s oko 30% udjela na tržištu, Školska knjiga s 36% udjela, te Alfa i Znanje, svaka s oko 15% udjela na tržištu (izvor: Glas Istre). Učenici bi profitirali i kad bi dobili neke rabljene udžbenike umjesto svih novih, no izdavači ne bi.

Izdavači su ovakvim dogovorom na putu ostvariranja najboljega posla do sad. Naravno da se nikad nisu kupovali svi novi udžbenici svake godine - učenici i roditelji su oduvijek štedjeli i kupovali rabljene udžbenike od starijih učenika (i time usput davali svoj doprinos čuvanju okoliša takvom vrstom recikliranja). Odlukom da se svake godine kupuje svih 100% potrebnih udžbenika za sve učenike osnovnih i srednjih škola, Ministarstvo se stavilo u položaj u kojemu je podložno ucjenjivanju od strane izdavača koji mogu dizati cijene bez kontrole (i onda na te cijene nuditi popust, stvarajući time privid da svoj proizvod nude po jeftinijoj cijeni). Koliku pregovaračku snagu imaju izdavači najbolje ilustrira činjenica da je ministar Primorac 21. studenog 2008. izjavio da je nakon mukotrpnih pregovora s izdavačima uspio isposlovati 30% popusta te da će se naredne godine za udžbenike morati izdvojiti 390 milijuna kuna (izvor: Vlada.hr), dočim izdavači sad izjavljuju da su Ministarstvu odobrili 20% popusta, zbog čega će ono za udžbenike ove godine izdvojiti 440 milijuna kuna (izvor: tportal.hr). Naravno, nijedna od ovih brojki ne odgovara iznosu koji je u ovogodišnjem proračunu predviđen za besplatne udžbenike, a koji iznosi 290 milijuna kuna - 150 milijuna kuna manje nego što je u ovom trenutku potrebno da bi se svim učenicima osigurali udžbenici, od kojih će veći dio ionako završiti u smeću.

No, čemu ukidanje obveze da se udžbenici vraćaju na kraju školske godine? Tko će time profitirati, osim izdavača koji će tako i iduće godine moći Ministarstvu prodati 12 milijuna udžbenika? Iz Ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje dobilo se nekoliko neuvjerljivih opravdanja: jedno je od njih bilo kako su udžbenici potrebni učenicima srednjih škola e da bi se mogli adekvatno pripremiti za državnu maturu. To, međutim, ne objašnjava zašto je učenicima potrebno zadržati udžbenike iz desetak drugih predmeta koje neće polagati na maturi, ili zašto bi učenici osnovnih škola htjeli zadržavati svoje udžbenike.

U nedavnom gostovanju u emisiji Otvoreno, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović također je ustvrdio da besplatni udžbenici koje se neće vraćati svakako neće biti bačeni jer je prošle godine na desetine tisuća udžbenika otkupljeno u pola cijene od strane učenika koji su ih htjeli zadržati, što bi sugeriralo da postoji interes da se udžbenike zadrži. Ali što su desetine tisuća udžbenika u odnosu na više od devet milijuna koliko ih je prošle godine dano učenicima na korištenje? To je tek jedan posto svih besplatnih udžbenika - što je s ostatkom? Može li se razumno pretpostaviti da ipak nema potrebe za većim brojem od tih devet milijuna udžbenika (odnosno dvanaest milijuna koliko će ih biti podijeljeno ove godine) te da će velik dio njih ipak završiti u smeću?

No, ostavimo li ekološku problematiku projekta po strani, još uvijek ostaje pitanje zašto se udžbenike ne bi vraćalo ako će to državi uštedjeti novac, pogotovo s obzirom na krizu u kojoj se nalazimo? Odakle taj impuls za razbacivanjem novcima kad ih treba dati velikim privatnim tvrtkaama, dočim se štedi na svim drugim manjim projektima, od kojih neće profitirati velike firme već znanstvenici, novaci, škole, itd?

Ove će se godine za besplatne udžbenike izvojiti 68 milijuna kuna više nego prošle godine, što svakako nije zanemariv iznos. Možda ne bi bilo loše staviti ga u kontekst nekih drugih izdataka kojima se financira neke projekte u kulturi i visokom obrazovanju. Primjerice, Ministarstvo kulture ove je godine izdvojilo tek 6,84 milijuna kuna za izdavaštvo, odnosno kao potporu domaćim i stranim knjigama koje će ove godine biti izdane (izvor: Ministarstvo kulture). Ili, recimo: 31. ožujka ove godine potpuno je ukinuta potpora znanstvenim novacima za sudjelovanje na međunarodnim znanstvenim skupovima u inozemstvu (izvor: MZOŠ). S obzirom da u proračunu nedostaje još 150 milijuna kuna za besplatne udžbenike, možemo samo pretpostaviti da će se na sličan način ukinuti (ili smanjiti) potpora za niz drugih projekata i aktivnosti e da bi se namaknuo novac za udžbenike od kojih će mnogi, umjesto da iduće godine ponovno završe na školskim klupama kao rabljeni udžbenici, završiti u smeću.

Nezavisna inicijativa poreznih obveznika

- 18:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.05.2009.

Prekid blokade bez sankcija - ucjena ili ponuda dogovora?


Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Miljenko Jurković objavio je odluku da neće biti nikakvih sankcija za studente koji sudjeluju u blokadi, ukoliko se odmah prekine blokada fakulteta, odnosno najkasnije zaključno s plenumom koji bi se trebao održati ovaj petak. Da li je riječ o ucjeni ili ponudi dogovora, reći će studenti na svom plenumu.

Jurković je izjavio da je svoju odluku u vezi s blokadom nastave na Fakultetu, koju u cijelosti možete pročitati na blogu Slobodni Filozofski, uručio na sastanku predstavnicima Studentskog zbora fakulteta.

Kako se navodi u odluci u skladu s odlukom Fakultetskog vijeća, ljetni ispitni rok započet će nakon održane nastave, najranije 26. lipnja, osim u slučajevima kad je ispit dio nastavnog procesa. Nastavnici mogu, dodaje dekan u svojoj odluci, objaviti i predrok kao ispitni termin više od obveznih.

U skladu s odlukom Fakultetskog vijeća, kako se napominje u odluci dekana, osigurat će se, na osnovi raspoloživih mogućnosti, prostor za daljnji rad radnih grupa plenuma i barem jednog plenuma tjedno Nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno obrazovanje do ljetnih praznika.

Studentska nezavisna inicijativa još uvijek nije reagirala na ovu odluku dekana, a reakcije se očekuje na večerašnjme plenumu.

- 16:47 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Sukob studenata i policije u Torinu


U prosvjedima protiv sastanka rektora i uprava sveučilišta iz najbogatijih zemalja svijeta, koji se održava kao uvod u sastanak G8, na tisuće studenata se u Torinu sukobilo s policijom. Studenti su poručili da odluke koje ovaj skup donese neće smatrati obavezujućim te da će se njihov otpor ovakvoj politici prema obrazovanju nastaviti. Zbog studentskih prosvjeda angažirano je preko tisuću policajca.

Image Hosted by ImageShack.us


Tijekom sastanka četrdesetak uprava i rektora najmoćnijih zemalja svijeta, koji se događa kao popratni dio skorog summita G8, u Torinu su studenti organizirali prosvjede na kojima je sudjelovalo na tisuće ljudi.

Sastanak se bavio temama ekonomije, ekologije i održivog razvoja, etike i obrazovanja, a na sastanku nisu sudjelovali političari, već samo uprave sveučilišta. Jedina izjava političara je bila ona akutalnog predsjedatelja G8, Silvia Berlusconija, koja je samo pročitana tijekom sastanka.

Unatoč čuđenju medija zbog ovako burne reakcije studenata na sastanak rektora, okupljenim studentima je bilo jasno zašto prosvjeduju te da nisu samo političari odgovorni za stanje na sveučilištima i u obrazovanju, već da svoju odgovornost snose i uprave sveučiliša, koje su se okupile u Torinu kako bi sastavile zajedničku izjavu za sastanak G8 koji se održava početkom srpnja u potresom razrušenom gradiću L’Aquila.

Tako je jedan od studenata na prosvjedu poručio da su se okupili kako bi pokazali da sveučilišni skup G8 nema nikakav legitimitet kao niti odluke koje donesu njegovi sudionici. Dodao je da se obrazovni sustav posljednjih godina užurbano pretvara u tržište, te da globalne institucije na taj način najgrublje iskorištavaju svijet znanja, pretvarajući znanje u robu.

Image Hosted by ImageShack.us


Studentica koja je također sudjelovala u prosvjedima rekla je da je došla u Torino jer je nezadovoljna načinom upravljanja fakultetima te je poručila da su ovi prosvjedi usmjereni na stvaranje drugačijih fakulteta, ali i upozorenje onima koji su odgovorni za ekonomsku krizu da ne mogu prebacivati svoju odgovornost na siromašne, poput studenata, zaposlenih i njihovih obitelji.

Izvor: ZaMirZINE

- 16:13 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Primorac sebi vikao: "Ostavka!"


Image Hosted by ImageShack.us

Prilikom izlaska iz studija oko 22 sata Primorca su ispred stojedinice sačekali studenti koji su od njega zahtijevali da potpiše peticiju za besplatno školstvo. Primorac je to učinio, ali je do svog potpisa dodao: ’uz modifikaciju’, piše Jutarnji list.

Dok je još potpisivao peticiju, studenti su ga počeli pozivati na ostavku, što je ministra dovelo u neugodnu situaciju te je odlučio porazgovarati s okupljenima. No studenti nisu željeli razgovarati s njim iz principa, jer već 30 dana ignorira poziv da dođe na razgovor na Filozofski fakultet.

’Ostavka, ostavka’, vikali su u glas. Ministar se tada zacrvenio, a bezuspješni pokušaji da smiri studente potpuno su ga dezorijentirali. Iako ga je službeni vozač čekao u Gajevoj ulici, on je krenuo prema Bogovićevoj. Najedanput se okrenuo i priključio studentskim povicima. ’Ostavka, ostavka’, vikao je sebi ministar.

Studenti nisu mogli vjerovati da je ministar kojeg se poziva na ostavku sam sebi počeo vikati: ’Ostavka, ostavka.’

’Ovo je apsurdno i bizarno’, komentirali su. Nakon toga ministar je uspio pronaći svojeg vozača, a studenti su se oko 22.15 sati razišli.

Slušajte Radio Dragan! - Primorac na Radio 101

- 16:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 20.05.2009.

'Bi li im ipak mogli dat to besplatno obrazovanje?'


Mali Dragan: U pičku materinu, Ivo, stvarno mi je puna kapa. Reci mi šta ću. Filozofski je još blokiran, profesori mi štrajkaju, a srednjoškolci oće edukaciju o seksu. Barba Ivo: Reci da ćeš dici iz škole podilit besplatne knjige.

Za vrijeme studentske blokade, vladajuća struktura marginalizirala je ovaj povijesni događaj i tek se šturo izjašnjavala po tom pitanju praveći se da ih to ustvari i ne zanima. No što se uistinu dešavalo iza zatvorenih vrata Banskih dvora i koliko je aktere službene politike ovaj događaj stvarno uzdrmao i dezorijentirao dosad se samo moglo spekulirati. Sve dok na našu adresu nije stigao digitalni zapis transkripta koji bi mogao osvijetliti stvarni tijek zbivanja. Nepoznati pošiljatelj uz zapis je poslao i kratku poruku na kojoj piše da autoritarni i oštri glas na snimci pripada stanovitom Barba Ivi, a onaj piskutavi i preplašeni stanovitoj osobi kodnog imena Mali Dragan. Donosimo vam najzanimljivije dijelove.


Prvi dan blokade:

Mali Dragan: Oću ga zvat? Ma možda i ne moram. Naljutit će se što ga smetam, a ima posla oko lokalnih izbora. A što ako ga ne nazovem pa bude ozbiljno? A poludit će...Ništa, moram ga zvat....Ivo, Ivo, halo, Dragan je.
Barba Ivo: Šta je, Dragane?
Mali Dragan: Ma slušaj, nije ništa strašno, ne znam, nego...ma oni tamo studenti s Filozofskog su digli neku bunu, blokadu, nešto, ne daju profesorima da drže nastavu. Hoće besplatno obrazovanje, a znaš da nismo Sveučilištima još isplatili ni ono šta smo obećali...Šta da radim?
Barba Ivo: Šta te boli briga, ne bi da si dekan.
Mali Dragan: Ali Ivo, nema dekana! Dekan im je u Brazilu. Oćemo in poslat policiju na vrata? Snimat ih kamerom? Postavit doušnike iznutra? Mogli bi iskoristit Studentski zbor, i tako mi duguju uslugu za one pare od projekta šta smo in zažmirili....
Barba Ivo: Ne paničari, kakva policija, kakve kamere, Dragane! Nisan ti ja Tuđman! Slušaj me dok ti govorin. Šta te briga šta viče neka tamo studentarija. I da nisi nigdi iša da te ne bi ko šta pita. Najbolje da ti činiš kuco, a ako se do petka to nastavi, ti lipo reci da si se i ti za to borija, spomeni bolonju, EU i to, znaš već kako...
Mali Dragan: Ali novinarima treba nešto odma dat...
Barba Ivo: Pa lipo zovi onu malu zgodnu, kako se ono zove s televizije, šta je prijateljica od Hloverke? Znaš ona šta vodi „Otvoreno", šta je naša još od rata...Dijana, jel?
Mali Dragan: E, je...
Barba Ivo: Lipo je odma zovi, nek zove u emisiju onog tvog Fuchsa, on je pametan... A s faksa nek zove, nekog ko će nam bit sklon...
Mali Dragan: Jel može Žarko? Puhovski...
Barba Ivo: E, može..On će ih iznutra sjebat, znaš da je on uvik kontra. I to ti je za dva dana gotovo...I zovi još onoga Mladena iz Jutarnjeg nek da nekom da napiše neko sranje protiv njih. I nek ti oni tvoj mali Duje šta tamo po Fejsbuku drži na oku studente to sredi. Biće to opet neka Fejsbuk gluparija...Aj iden sad ća i nemoj me više gnjavit sa pizdarijama....

Nakon prvog tjedna blokade:
Mali Dragan: Ivo, Ivo, što da radim? Bi li im ipak mogli dati to besplatno obrazovanje? Neću se ja tuć sa Šukerom, al ipak...
Barba Ivo: Budalo jedna, naravno da ne bi. Ti samo šuti, a nek šute i ona tvoja blebetala. Samo ćeš nam okrenit ove medije šta ne kontroliramo na njihovu stranu. I daj primiri onog Duju, biće su ga na Fejsbuku smantali. Pa ne može mi javno govorit da su dječurlija, jel on normalan? A i onaj Fuchs, di si njega izvuka, da partija...on nije normalan...
Mali Dragan: Je, je. Dobro. Ali, lako tebi, ne bi da tvoje slike stavljaju po faksu! Da vidiš šta su napravili: stavili su mi sliku u tjeralicu! Srušit će mi rejting, a ja sam ipak tvoj ministar.
Barba Ivo: A ko te za ministra postavi, jadna mu majka?...Jesam rekao ne. A kad ja kažem ne, jel znaš šta to znači? Budeš li se tako ponaša, neće ti o glavi radit studenti, nego ja sam. Nemoj da opet budeš mora ić piskarat neka istraživanja, znaš kako si prošli put proša...Nema ko ti se nije smija od tih dotura.

Nakon drugog tjedna blokade:
Mali Dragan: Ali Ivo, ovi u Zagrebu još blokiraju, šta da radin? Nešto im ipak moramo dati...
Barba Ivo: Ti stvarno nisi normalan. Jesan ti reka da ih ignoriraš, već će se oni umorit. Vi ih samo pozorno pratite i već će njima to dosaditi. A sad me pusti na miru, iman već dosta posla oko ovih lokalnih izbora.
Mali Dragan: Ali Ivo, mi njih uopće ne razumijemo. Evo ovaj moj mali Duje šta mi je najpametniji, on svaki dan dva sata čita njihova priopćenja jer da mora gledat svaku drugu riječ u rječnik stranih riječi. Ja mislin da su to neka pametna dica.
Barba Ivo: Pametna, nepametna, dosadit će im, isto ka šta ti meni sad dosađuješ. Biži ća.

Četvrti tjedan blokade:
Mali Dragan: U pičku materinu, Ivo, stvarno mi je puna kapa. Reci mi šta ću. Filozofski je još blokiran, profesori mi štrajkaju, a srednjoškolci oće edukaciju o seksu.
Barba Ivo: Reci da ćeš dici iz škole podilit besplatne knjige.

Kraj četvrtog tjedna:
Barba Ivo: Sunce ti žarko Dragane, oznojia sam se dok sam smutija ove glupe sindikaliste, uvalija in reformu državne, spriječija prosvjed u subotu...Taman rješin njih, a sad me ovi tvoji studenti sjebali sa prosvjednim maršom, povorkom, šta već... I jel ti znaš, debilu jedan, da su bili i na Markovom trgu, al fala Bogu, nitko od novinara nije to sazna..Još to nisi rješija?
Mali Dragan: Ali Ivo, reka si mi da čekan i da će se to samo od sebe raspast.
Barba Ivo: Ali Dragane, Dragane, ko ti da doktorat? Oni ameri šta ionako imaju sjebano obrazovanje...svi plaćaju, a sve gluplji do glupljeg..Kad je to bilo? Šta nisi upotrijebija onaj Zbor tvoj ili pritisnija onoga glavnog na sveučilištu, rektora, reka mu da ćemo zavrnit špinu,...pa jel ti vidiš šta oni rade? Stavili su te ka lik iz stripa na zgradu? I ti bi mi tija bit predsjednik? Oćeš, moj kurac...

Što će se dalje zbivati, ostaje neizvjesno i nadamo se da će nam naš tajni doušnik dostaviti i nova taktiziranja Barba Ive i Malog Dragana da vam ih možemo vjerno predočiti.

Izvor: H-Alter

- 18:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Organizacije civilnog društva: to je i naša stvar!

Organizacije civilnog društva: Mreža mladih Hrvatske, Centar za mirovne studije, Centar za mir i nenasilje i RAND još su jednom podržale studentski nenasilni otpor komercijalizaciji obrazovanja

Kako će se razvijati situacija oko studentskih prosvjeda je i naša stvar!!!

OTVORITI VRATA - DIJALOG JE MOGUĆ


Pratimo sa zebnjom rast napetosti i pojavu zastrašivanja i fizičkih obračuna prema studentima i studenticama koje održavaju blokadu na zadarskom Sveučilištu.

Zaključavanje fakulteta svojim studentima i angažiranje zaštitarskih službi je primjena sredstava prisile.

Po čemu se zaključavanje vrata učilišta razlikuje od blokade?

Po cilju djelovanja: dok blokada služi cilju rješavanja sukoba vezano uz komercijalizaciju znanja, zaključavanje univerziteta razumijemo kao pokoravanje neposlušnih studenata i ne prepoznajemo želju za komunikacijom s drugom stranom.

Po načinu ponašanja: za razliku od „Ne može" rektora/dekana Hrvatskih studija, Zadarskog učilišta, studenti u blokadi imaju OBRAZLOŽEN I RAZUMLJIV STAV koji objašnjava njihovo djelovanje putem blokade. Zaštitare vidimo kao REPRESIJU PROTIV DRUGOG MIŠLJENJA. Nenasilno djelovanje Nezavisne studentske inicijativa prepozanajemo kao doprinost da visoka učilišta budu prva mjesta u našem društvu koja njeguju kulturu diskusije, dijaloga i poštivanja različitih mišljenja.

Po posljedici: zaključavanje vrata je USKRAĆIVANJE AUTONOMNOG PROSTORA UNIVEZITETA koji studenti imaju pravo koristiti za pozivanje na društveni dijalog. Nije fakultet privatni posjed svoje uprave, već je uprava dužna poštivati misiju univerziteta kao autonomnog prostora na kojem ni policija ne može intervenirati.

NENASILNA DRUŠTVENA PROMJENA

Mi građani i građanke te organizacije civilnoga društva koje potpisuju ovu izjavu podržavamo NAČIN na koji je taj sukob iznesen u javnosti. Način blokade učilišta je NENASILNA AKCIJa[1].

Ponosni smo što već 28 dana u našem društvu ona traje i ohrabrujući je primjer nenasilnog društvenog djelovanja u cijeloj regiji.

Zar nije spasonosno za suvremeno krizno vrijeme da postoje modeli rješavanja društvenih sukoba bez upotrebe nasilja prema protivniku? Zar ne ulijeva nadu i ponos u građane/ke ove zemlje činjenica da bez obzira na iscrpljujuće uvjete održavanja blokade gotovo mjesec dana studenti/ce i profesori/ce još uvijek na blogu slobodni filozofski pozivaju na kodeks ponašanja u skladu s nenasilnom, uključujućom komunikacijom.

Naši studenti i studentice već 28. dan donose odluke na DIREKTAN DEMOKRATSKI način i odbijaju tako isticanje karizmatskih studentskih vođa.

Na nizu video zapisa, svakodnevnim izjavama za tisak dokazuju kako je moguće staloženo, odlučno i ARGUMENTIRANO obrazlagati svoje djelovanje. To su tekstovi umu ugodni, a duhu nadahnjujući.

Smatramo da nenasilna društvena akcija Nezavisne studentske inicijative stvara u našoj zajednici novo iskustvo i pridonosi novoj - priželjkivanoj KULTURI NENASILNE DRUŠTVENE PROMJENE.

ZEMLJA ZNANJA ZA SVE

MI građani i građanke te organizacije civilnoga društva koje potpisuju ovu izjavu:

- podržavamo glas zajednice studenata i profesora protiv komercijalizacije znanja

- važno nam i stalo nam je da Hrvatska svoj razvoj doista usmjeri prema zemlji znanja

- važno nam je i stalo nam je da svi mladi ljudi koji to žele, bez obzira na imovno stanje, imaju mogućnost obrazovati se i doprinositi zemlji znanja.

POZIV VLADI REPUBLIKE HRVATSKE


Podržavamo Nezavisnu studentsku inicijativu jer je ukazala na problem koji nosi komercijalizacija obrazovanja. Učinila je to usredotočeno na analizu, s voljom da ulazi u dijalog s neistomišljenicima i koristeći nenasilne metode društvenog djelovanja.

Šutnju od strane Vlade Republike Hrvatske i resornih ministara shvaćamo kao da studenti/ce i profesori/ce nisu važni/e. No, pored besplatnih udžbenika nama treba ravnopravnost i poštivanje od strane vlasti kojoj građanstvo daje legitimitet

Stalo nam je da Vlada Republike Hrvatske sa relevantnim resornim ministarstvima uđe u pregovore oko minimalnih studentskih zahtjeva.

Stalo nam je da Vlada Republike Hrvatske sa relevantnim resornim ministarstvima, i uz uključivanje predstavnika studenata i univerziteta, pokrene proceduru za izmjenu postojećih pravila, zakona i prakse u smjeru nekomercijalizacije obrazovanja.

UČINITE KNJIGU VIDLJIVIM ZNAKOM SVOJE PODRŠKE

Pozivamo građane i građanke koji se slažu sa ciljevima i metodama nenasilne borbe za nekomercijalizaciju obrazovanja da svoju podršku učine vidljivom.

Ponesite knjigu u javni prostor:

- na tržnicu, u tramvaj, na posao, u kafić, u park!

- pokažite svakoj političkoj opciji da dajete svoj glas za viziju: zemlja znanja za sve.

Čitajte blog slododnifilozofski i šaljite molbe ministarstvu, potpišite peticiju!

Razgovarajte sa svojom djecom i pitajte što biste još mogli učiniti, zatrubite za obrazovanje, razmišljajte kako biste još mogli podržati ovaj napor za dobrobit svih nas. Javite što vam je palo na pamet. Svaki vaš doprinos je važan.

JOŠ JEDNOM PODRŽIMO ZAHTJEVE GRAĐANSKOG OTPORA STUDENATA!


Obrazovanje je javno dobro, a ne roba, i kao takvo mora biti dostupno svima, pod jednakim uvjetima. Stoga tražimo i podržavamo pravo na besplatno obrazovanje kroz zakonsko osiguranje potpunog javnog financiranja obrazovanja na svim razinama visokog obrazovanja; bez smanjenja upisnih kvota.

Tražimo i podržavamo
strategijsku prenamjenu sredstava državnog proračuna u sektor obrazovanja vođenu načelima društvene solidarnosti i socijalne osjetljivosti, te idejom da je obrazovanje javno dobro.

Tražimo i podržavamo
transparentnost financiranja cjelokupnog sustava znanosti i obrazovanja.

Također zahtijevamo i podržavamo da se svi zakoni koji se odnose na znanost i visoko obrazovanje prije upućivanja u saborsku proceduru daju na očitovanje svim znanstvenim i visoko obrazovnim institucijama.

POZIVAMO NOVINARE I NOVINARKE

Vaša je podrška nenasilnom otporu komercijalizaciji obrazovanja važna!

______________________________________________________________

[1] www.rand.hr - nenasilna akcija

- 02:52 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 19.05.2009.

VIDEO: Studentski prosvjed Rijeka i Komemoracija Pula


Studentski prosvjed u Rijeci 13.05.




Komemoracija za obrazovanje u Puli 15.05.


- 21:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

FOTO: Nastup Predraga Lucića


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


U prepunoj dvorani Kino Kluba tražilo se mjesto viška. Predrag nas je oduševio svojim nastupom i od srca mu zahvaljujemo na potpori koju nam pruža!

- 14:23 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Podrška Davida Ickea hrvatskim studentima u prosvjedu


”Ovim bih htio izraziti svoju podršku i zahvalnost za stajalište koje ste zauzeli kako biste obranili svoje temeljno ljudsko pravo od udružene globalne diktature.

Potpuno ste u pravu kad tvrdite da se to, protiv čega protestirate, događa posvuda u svijetu, za što postoji razlog – globalna mreža tajnih društava i povezanih organizacija koje nameću orvelovsku agendu diljem svijeta.

U Velikoj Britaniji danas studenti završavaju svoje obrazovanje s dugovima od desetak tisuća funti zbog izdataka zbog kojih su se morali zadužiti u bankama kako bi platili školovanje.

Upravo je to ono što sustav želi – kontrolu nad mladim ljudima koji se od najranije dobi zadužuju i prisiljeni su služiti sustavu kako bi otplatili novac koji mu duguju.

Naravno, oni iz bogatih obitelji nemaju takav problem budući da školovanje plaćaju njihovi roditelji. Međutim, ostali su prisiljeni na dug korumpiranim i manipulantnim bankama.

Svijet treba više ljudi kao što ste vi – milijarde takvih – koji imaju hrabrost i predanost pravdi da kažu DOSTA, nećemo više prihvaćati pravila birokratskih diktatora.

Čestitam svim uključenima i želim vam puno uspjeha”.

David Icke

- 01:26 - Komentari (9) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.05.2009.

Nastup potpore: "NIKAD ROBOM!"


Nezavisna studentska inicijativa

vas poziva na nastup potpore


Image Hosted by ImageShack.us

- 00:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.05.2009.

Izjava za medije 16. svibnja


Dana 16. svibnja 2009., na dan predizborne šutnje, s početkom u 13 i 30 h na Peristilu održan je performance - akcija Nezavisne studentske inicijative Split „sv. Duje za besplatno obrazovanje“. Opis akcije:

Image Hosted by ImageShack.us


Dvadeset studenata popelo se na vrh katedrale sv. Duje te razvilo 20-metarski transparent s natpisom ZNANJE NIJE ROBA, te su bacali informativne letke na kojima su pisali ciljevi i zahtjevi Nezavisne studentske inicijative. U toj prigodi bacilo se preko 800 letaka. 30-ak studenata istovremeno je sjelo na pod, te su uz zvukove trube pjevali „znanje nije roba“ i „besplatno obrazovanje“ čemu su se pridružili i prisutni građani. Ovim performanceom jasno pokazujemo da Nezavisna studentska inicijativa Split neće odustati od svog cilja, a to je besplatno obrazovanje za sve.

Image Hosted by ImageShack.us


Također se održala već tradicionalna akcija „podne manje pet“, a uz to je na samom ulazu u Jupiterov hram izvješen transparent s natpisom „FREE EDUCATION“. Na Peristilu su izlijepljeni natpisi „znanje nije roba“, „besplatno obrazovanje za sve“, te „obrazovanje nije na prodaju“ na desetak jezika.

Image Hosted by ImageShack.us


Naša borba još traje!

- 19:14 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Izjava za medije 15. svibnja


Nezavisna studentska inicijativa Splita je danas, 15. svibnja, uspješno provela najavljene akcije od kojih je potrebno posebno se osvrnuti na javnu tribinu ''Što studenti traže? Besplatno obrazovanje ili bolje društvo?'', a na kojoj su sudjelovali dr. sc. Josip Milat (dekan Filozofskog fakulteta), Nera Krnić (sudionica Inicijative) i Mate Mioč (zamjenik predsjednika SZ Sveučilišta). Na njoj je, naime, problematiziran širok spektar problema i pitanja vezanih uz rad Studentskog zbora, ali i uz odnošenje vladajućih struktura prema zahtjevima Nezavisne studentske inicijative.

Image Hosted by ImageShack.us


Raspravljalo se o adekvatnosti Studentskog zbora kao institucije koja predstavlja studente i koja, po svojim ovlastima i aktualnim zakonima, djeluje bez prethodnog konzultiranja sa studentima (a čega je primjer petogodišnji plan za ukidanje školarina Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu koji je bio potpuno nepoznat ne samo studentima, nego i članovima Studentskih zborova pojedinih fakulteta) u sklopu čega se podsjetilo na inicijativu da se svi (samovoljno raspušteni) Zborovi ubuduće zamijene plenumima po uzoru na one održavane na blokiranim fakultetima.

Nadalje, odnos prema blokadama i činjenice iznesene u izjavama ministra znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Dragana Primorca su ocijenjene (u najmanju ruku) neozbiljnim i lažnim, a s čim se nije složio jedino g. Mate Mioč (koji je u ovom slučaju odgovorio, kao što je eksplicirano, kao član mladeži HDZ-a, a ne kao član SZ Sveučilišta).

Uz veći broj sličnih manjih rasprava, valja napomenuti kako je još jedan put naglašeno (a potaknuto pitanjima moderatora i g. Mioča) kako Inicijativa nije ni na kakav način poticana, organizirana, vođena ili usmjeravana od strane političkih stranaka; kako je isticanje o postojanju velikog broja studenata koji su bili protiv blokade u najmanju ruku tek pretpostavka i glasina (o čemu svjedoči činjenica da se na plenumima na kojima je bilo po oko 600 studenata tek manja grupica od cca. 15 studenata izjašnjavala za deblokadu, i to isključivo Pravnog fakulteta) koja je na nacionalnoj razini važila kao opravdanje za nerijetko nasilno (bilo da je riječ o nasilju prema zagovornicima blokade, a čega primjer nalazimo na Hrvatskim studijima i u Zadru, bilo da je riječ o nasilnom održavanju tzv. nastave na tzv. alernativnim lokacijama, a što nalazimo kod Filozofskog fakulteta u Zagrebu) pokušavanje održavanja nastave; kako je neistinito, a na što se u medijima često aludira, da samo tzv. ''vječni studenti'' (koji, podsjetimo se, od uvođenja Bologne više niti ne mogu postojati) i oni s lošim prosjekom sudjeluju u Inicijativi, dok im s druge strane stoje oni koji su se svojim znanjem izborili da studiraju bez plaćanja (da tome nije tako, dokazuje činjenica da je u NSI Split velik broj studenata koji ne samo da studiraju ''na teret Ministarstva'', nego su također korisnici državne stipendije A kategorije) te kako s akcijama unatoč prekidu blokade nije gotovo.

Image Hosted by ImageShack.us


Sve u svemu, tribina se može ocjeniti iznimno uspješnom jer je okupljanje predstavnika triju različitih strana raščistilo nemali broj u medijima i široj javnosti prisutnih zabluda o aktualnim događanjima na hrvatskim sveučilištima.

Sutra, 16. svibnja, se odvija već dobro poznata akcija ''5 do 12'' i to na Rivi, a u 14:00 h će se dogoditi velika akcija na Peristilu!


Nezavisna studentska inicijativa Split

- 19:13 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.05.2009.

Izjava za medije 14.05.20009.


Nezavisna studentska inicijativa Split je danas, 14. svibnja, provela niz alternativnih akcija, od onih koje su se sinkronizirano odvijale i po drugim gradovima, do onih specifičnih za splitsku Inicijativu kojima se na poseban način željelo dodatno upoznati javnost s našim zahtjevima i upozoriti na našu prisutnost i upornost u borbi za ostvarenjem besplatnog obrazovanja kao prvog koraka u smjeru realizacije humanijeg i čovjeku primjerenijeg društva.

S akcijama se počelo oko podneva, a potrajale su do kasne večeri. Održana je najavljena akcija ''5 do 12'' na Pjaci (odnosno, Narodnom trgu), kao i akcija ''Zatrubi za obrazovanje/znanje'' koja je, unatoč otprije poznatoj podršci velikog broja građana, polučila iznenađujuće dobre rezultate.

Nakon prvospomenute akcije, budući se u 12 h održavalo javno sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Splita na Peristilu, studenti su se uputili tamo kako bi iskazali i dokazali svoj APOLITIČAN stav (koji, još jedan put ponavljamo, obvezuje svakog sudionika u Nezavisnoj studentskoj inicijativi, neovisno o osobnim političkim i inim preferencijama), a na čiju smo artikulaciju implicitno pozivani od strane određenih medija koji su više ili manje svjesno propagirali razne diskriminirajuće i diskreditirajuće informacije, među kojima i onu o politikanstvu imaginarnog ''vodstva'' (pri čemu ne mislimo na isključive optužbe splitskih, nego i drugih studenata). Dakle, iz tog razloga su studenti NSI Split u jeku rasprave kandidata Ivana Kureta i Ranka Ostojića, u pozadini podignuli transparent sa znakovitim natpisom ''POLITIKE MITOM PROMJENE GUŠE, NEZAVISNI STUDENTI OBOJE RUŠE''. U istom trenutku, spomenutima je postavljeno pitanje o opravdanosti studentskih zahtjeva, odnosno, smatraju li da obrazovanje treba biti besplatno. Aktualni gradonačelnik je jasno i glasno odgovorio da ''potpisuje'' da podržava studente, dok ga je suparnik prozivao kao člana one vladajuće stranke čiji je član i ministar obrazovanja na kojega ovim putem, sasvim usputno, ali ne i manje važno, apeliramo da se konačno očituje o studentskim zahtjevima.

Image Hosted by ImageShack.us


Također izražavamo najdublje žaljenje što je ministar Primorac toliko tražen da je, vjerojatno veoma razočaran, zbog predizbornog skupa u Splitu bio primoran u posljednji trenutak otkazati gostovanje u emisiji dossier.hr.
No, taj je čin studentima u Splitu dao nadu da će možda moći osobno, na dotičnom HDZ-ovom skupu održanom večeras na Pjaci (Narodni trg, Split), postaviti pitanje među studentskom populacijom trenutno najtraženijem ministru, političaru ili javnoj ličnosti uopće. Iz tog razloga, sudionici Nezavisne inicijative su se odlučili otići na spomenuto mjesto kako bi, ne nastupajući niti kao odobravajući slušači niti kao oporbenjaci (još jednom podsjećamo na apolitičnost i izostanak politikanstva!) HDZ-a kao političke stranke (koja nam je zanimljiva samo utoliko što je kao vladajuća odlučujući faktor u ovom četverogodišnjem razdoblju), nego kao građani koji imaju pravo javno deklamirati svoje stavove, izrekli svoj sud o postojećem stanju. U tu svrhu, zamoljena je voditeljica smjene u prodajnom objektu Shoe be do da nam dozvoli da izvjesimo transparent s prozora. S njene strane je to spremno odobreno ali su, kada se naum pokušao provesti u djelo, u objekt ušla šestorica policajaca u civilu koji su nas onemogućili u postavljanju transparenta otuđujući ga. Isti je vraćen tek po završetku skupa, a jedan od članova Inicijative je iz sasvim nerazumljivih razloga zadržan i legitimiran. U isto vrijeme, 30-ak studenata je bilo ispred prodajnog mjesta i skandiralo ''Besplatno obrazovanje!'' okruženo redarima.

Ovdje se čini relevantnim spomenuti i raniji protestni istup NSI na sučeljavanju kandidata u Gradskoj knjižnici Marka Marulića (odjel Središnjica) u ponedjeljak, 11. svibnja 2009. Odazvali smo se na poziv organizatora tog događaja posvećenog pitanju mladih i tako iskoristili priliku da se čuje i naš glas.
Prisutni su bili kandidati Željko Kerum, Ivan Kuret i Luka Podrug. Joško Dvornik je došao kao zamjenik Ranka Ostojića, dok je Mate Buljubašić odbio poziv. Negdje po sredini njihova predstavljanja izvađen je i istaknut gore spomenuti transparent koji je izazvao gromoglasan pljesak okupljenih i vrlo mlake i zbunjene reakcije kandidata. Jedan od njih je čak izjavio kako je naša borba "potpuno marginalna u ovom trenutku" dok se drugi ogradio izjavom kako nam on ''nemože pomoći''. Trećeg nije ni bilo, a četvrti se branio šutnjom.

Iako je ova akcija imala za cilj, kao i one današnje, eksplikaciju stava Inicijative o uplitanju stranačke politike u njen rad, medijska blokada je nastavljena i spomenuti događaji nisu dokumentirani. O razlozima takvog čina ne želimo spekulirati ali želimo naglasiti kako smo svjesni konstantnog omalovažavanja pokreta za besplatno obrazovanje koje nas, uvjeravamo, neće pokolebati!
Tako će se i sutra održati akcija ''5 do 12'', i to ponovno na Rivi, a akcija ''Zatrubi za obrazovanje/znanje'' na Općini, odnosno, kod Rektorata Sveučilišta u Splitu.
Sutra će se također održati s početkom u 18h tribina u prostorima Profil Superstorea (Šubićeva 7, Split) na temu ''Što hoće studenti? Borba za besplatno školovanje ili bolje društvo?'' na kojoj će sudjelovati prof. dr. Josip Milat, dekan Filozofskog fakulteta u Splitu, Nera Krnić, članica Nezavisne studentske inicijative i Mate Mijoč, zamjenik predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.


Borba za besplatno obrazovanje se nastavlja i dalje!


Nezavisna studentska inicijativa Split

- 01:13 - Komentari (5) - Isprintaj - #

srijeda, 13.05.2009.

POZIV NA TRIBINU




Izjava za medije
Split, 13. svibnja 2009.

Nezavisna studentska inicijativa Splita je danas, 13. svibnja u 18h, organizirala informativnu tribinu u prostorima Filozofskog fakulteta u Radovanovoj ulici s ciljem obavještavanja šire studentske populacije i svih građana dobre volje o alternativnim akcijama koje se provode od prestanka blokada Filozofskog, Kineziološkog i Pravnog fakulteta (a kojima se pridružila i sada deblokirana Umjetnička akademija).

Na početku su moderatori iznijeli kronologiju dosadašnjih događanja i uputili nas u trenutno stanje u drugim gradovima, a što je popraćeno i video snimkama studentskih akcija u Splitu, Rijeci i Zagrebu. Dosadašnje akcije studenata u Splitu (od ''studentskog marša'' do akcije ''5 do 12'' i akcije dijeljenja kruha, vode, menija obazovanja i diploma) su ocijenjene zadovoljavajućima, pa se odlučilo i sutra održati akciju ''5 do 12'' u 11:55 – 12:00h na Pjaci Ispod ure te akciju ''Zatrubi za besplatno obrazovanje'' od 15:00 do 17:00h na širem području Općine.
Posebno se raspravljalo o situaciji studenata u Zadru kojima NSI Split daje apsolutnu podršku u borbi za realizaciju svojih ciljeva,ali i u borbi za prava koja su im svakoga dana sve ozbiljnije narušena, a o čemu svjedoči i današnje stanje na zadarskom Sveučilištu.

Također je podržan poziv na zajednički prosvjed sa Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja u ime kojega nam se obratio prof. Igor Čaljkušić, a koji bi se (ovisno o pregovorima sindikata i predstavnika vlasti) trebao održati u subotu na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.


Nezavisna studentska inicijativa Split

- 00:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 12.05.2009.

Akcija na sučeljavanju gradonačelničkih kandidata

Nezavisna studentska inicijativa Split izvela je jučer (11. svibnja 2009.) još jednu manju protestnu akciju. Odazvali smo se na poziv organizatora sučeljavanja gradonačelničkih kandidata posvećenom pitanju mladih (možda posljednjeg prije izbora), i tako iskoristili priliku da se čuje i naš glas.

Od prisutnih kandidata za gradonačelnike bili su: Željko Kerum, Ivan Kuret, Luka Podrug, te Joško Dvornik kao zamjenik Ranka Ostojića, dok je Mate Buljubašić odbio poziv.

Negdje po sredini predstavl janja kandidata izvađen je i istaknut transparent: "Politike mitom promjene guše, nezavisni studenti oboje ruše", što je izazvalo pljesak okupljenih i vrlo mlake i zbunjene reakcije kandidata . Jedan od njih izjavio je čak kako je naša borba "potpuno marginalna u ovom trenutku". Drugi se ogradio izjavom kako nam on „nemože pomoći“. Trećeg nije ni bilo, a četvrti se branio šutnjom.

Image Hosted by ImageShack.us


Ovom akcijom htjeli smo potvrditi naš stav o uplitanju stranačke politike u rad Inicijative. Reagirali smo na medijsku blokadu, te konstantno omalovažavanje pokreta za besplatno obrazovanje. Nećemo dopustiti politikantima da manipuliraju inicijativom.

Borba za besplatno obrazovanje se nastavlja i dalje!

- 22:16 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Uprava zadarskog Sveučilišta izbacila studente, zaključala zgrade i preko noći promijenila brave


U ponedjeljak kasno navečer studenti koji su preko noći dežurali na blokiranom zadarskom Sveučilištu izbačeni su iz zgrade koja je nakon toga zaključana, a preko noći na vratima su promijene brave! Odluku o izbacivanju studenata donijela je Uprava zadarskog Sveučilišta na sjednici održanoj nekoliko sati prije noćne akcije, a razlog je navodno njihov strah da akcija Nezavisne inicijative studenata ne dobije političke konotacije.

U dvoranu na četvrtom katu, gdje od početka blokade sada već tri tjedna svaku noć spavaju studenti Nezavisne studentske inicijative, oko ponoći ušao je portir i naredio im da napuste zgradu.

Kad su studenti izašli, zgrada je zaključana, a potom su promijenjene brave. Isti scenarij odigravao se u još dvije zgrade zadarskog Sveučilišta koje su u utorak ujutro osvanule zaključane. Iako su studenti u više navrata tijekom noći pokušali stupiti u kontakt s rektorom i prorektorima, na njihove pozive nitko nije odgovarao, a noć su proveli u vrećama za spavanje pred zaključanim Sveučilištem.

U utorak ujutro u zgradu su puštani samo profesori i to na stražnji ulaz dok se ispred zaključane zgrade na Rivi okupilo 200-njak studenata.


Dok su čekali ishod sastanka s rektorom, prof. dr. Antom Uglešićem, studenti su oko 11 sati dobili dojavu kako je prema Sveučilištu krenula policija. U tom trenutku svi su se organizirano povukli u dvorište Sveučilišta gdje policija, po ranijem obećanju rektora, ne smije ući. Policija se na kraju ipak nije pojavila, ali njezin dolazak najavljen je u slučaju da studenti pokušaju ući u zgradu Sveučilišta na stražnji ulaz.

- U tom slučaju, to bi bio napad fizički napad na imovinu sveučilišta, a sankcije za takav čin su dolazak policije. Uprava se na zaključavanje zgrade odlučila zato što žele da se krene s održavanjem nastave prema zahtjevu Senata - prenio je okupljenim studentima njihov predstavnik nakon sastanka. Nakon sastanka koji je održan u utorak poslijepodne studenti su odlučili kako nasilnog ulaza na Sveučilište neće biti jer je to ispod akademske razine. O daljnjim akcijama odlučit će na svom izvanrednom plenumu večeras (utorak), međutim, sastanka s upravom Sveučilišta neće biti prije sutra (srijede).

'Počeli su se politizirati'
- Uprava Sveučilišta noćas je donijela odluku da se zatvore sve zgrade u kojima se održava nastava. Do takve odluke došlo je zbog zaštite autonomije Sveučilišta budući da se studentski skupovi počeli politizirati i zato što se počeli odvijati aktivnosti koje nemaju veze sa studentskim prosvjedima, stoji u priopćenju zadarskog Sveučilišta sa kojeg se u utorak nisu mogle dobiti nikakve informacije već je za srijedu sazvana konferencija za novinare.

- 22:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Splitski studenti, uz meni s cijenama studiranja, simbolično dijelili kruh i vodu


Image Hosted by ImageShack.us


Premda su blokade na splitskim fakultetima, izuzev one na Umjetničkoj akademiji još krajem prošlog tjedna okončane, splitski studenti, želeći pridobiti podršku javnosti, u svojim zahtjevima za besplatnim obrazovanjem nižu performanse na najfrekventnijim gradskim lokacijama.

Okupljeni jutros na splitskoj peškariji, sugrađanima su uz meni s cijenama studiranja, simbolično dijelili kruh i vodu, jedino za što ostane prosječnoj hrvatskoj obitelji nakon što izdvoje potrebit novac za školarinu djeteta koja u ukupnom iznosu kroz sve godine studija može stajati i više od 40 tisuća kuna.

Splićani okupljeni oko studentskog štanda u velikom su broju davali podršku studentima potpisujući peticiju za besplatnim obrazovanjem. No, bilo je i onih koji su uzimali kruh od studenata gnjevno komentirajući da i bez školarina ni za najosnovnije nemaju.

- Ja svoga sina školovati ne mogu, jer kad bi ga školovao, svi bismo bili gladni - dobacio je sugrađanin Ivica, dajući potpisom na peticiju svoj mali obol studentskim zahtjevima za svima dostupnim besplatnim obrazovanjem.

Sugrađanka Vesna nije se mogla suzdržati od kritike visokih školarina:

- Moja su se djeca školovala besplatno. Oba sina imaju diplome i čestiti su ljudi. Zašto i današnja djeca ne bi imala priliku steći obrazovanje čak i onda ako im roditelji novca nemaju? - gnjevno će Splićanka Vesna.

Izvor: Slobodna Dalmacija

- 22:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kraj blokade na UMAS-u

Dragi kolege i kolegice, također drage!

Blokada nastave na UMAS-u od sutra se više neće održavati. Zahvaljujemo
svima na potpori i na izdvojenom vremenu i živcima. Blokada je prošla kako
je prošla, malko smo se bolje upoznali i povezali i dotakli se nekih tema
o kojima prije desetak dana nismo previše razmišljali.

I dalje pružamo potporu kolegama u blokadi i ideji besplatnog školstva.
Aktivno ćemo sudjelovati u akcijama vezanim za borbu za spomenuti cilj. Uz
to i podupiremo štrajk prosvjetara.

Veliki pozdrav!

- 22:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

FOTO: "5 do 12" 11.05.2009. u Splitu











Video akcije "5 do 12", Riva 12.05.2009.



- 02:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nove akcije NSI Split!


Obavještavamo vas da će se sutra ujutro, s početkom u 9:00h na dnu Marmontove ulice održati simbolična akcija prodavanja diploma!

Tko "kupi" diplomu, zauzvrat će dobiti štrucu kruha i bočicu vode. Također će se na licu mjesta provoditi peticija kojom se zahtjeva uvođenje potpuno javnog financiranja obrazovanja na svim razinama.

Neovisno o ovoj akciji, točno u podne manje pet ponovo će se održati performans "5 do 12" kao simbolični iskaz solidarnosti sa studentskim blokadama u Hrvatskoj, kao što je to praksa u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Osijeku, Puli...

Za detaljniji opis akcije pogledajte:
http://5do12.mojblog.hr/p-opis-akcije/185007.html

Kako izgleda sama akcija uživo možete pogledati na:
http://www.youtube.com/watch?v=w_8FNRSS5dg

Sudjelujte! Borba za besplatno obrazovanje i dalje traje!

ZNANJE NIJE ROBA

- 02:09 - Komentari (4) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.05.2009.

11. svibanj 2009 u podne manje kvarat:


Obavještavamo vas da će se sutra, točno u podne manje pet (ilitiga službeno "5 do 12") na početku Rive (dnu Marmontove) održati performans čekanja u redu 5 do 12 kao simbolični iskaz solidarnosti sa studentskim blokadama u Hrvatskoj, kao što je to praksa u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Osijeku, Puli...

Za detaljniji opis akcije pogledajte:
http://5do12.mojblog.hr/p-opis-akcije/185007.html

Kako izgleda sama akcija uživo možete pogledati na:
http://www.youtube.com/watch?v=w_8FNRSS5dg

Sudjelujte! Borba za besplatno obrazovanje i dalje traje!

ZNANJE NIJE ROBA

- 01:01 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 10.05.2009.

Studentski prosvjed na Korzu |Znanje nije roba

- 14:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Demanti na članak iz Slobodne Dalmacije

Poštovani!

Obraćamo vam se sa svrhom demantiranja članka objavljenog u vašem listu 09.05.2009, autora Jure Jerića pod nazivom „HDZ i SDP u zaleđu: studentski vođe na daljinsko upravljanje“.

Podsjećamo vas, da ste prema Zakonu o medijima, članak 40. stavak 1,2 i 4, te članku 41. stavak 1, dužni objaviti demant na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi, bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu (čl. 41. stavak 1).

Nezavisna studentska inicijativa Split


Demanti na članak „HDZ i SDP u zaleđu: studentski vođe na daljinsko upravljanje“, autora Jure Jerića, objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji 09.svibnja 2009.


Potaknuti nizom netočnih, zlonamjernih i diskreditirajućih navoda u spornom članku objavljenog u vašem listu, dužni smo reagirati u svrhu ispravnog informiranja javnosti.

Za početak, oštro osuđujemo tvrdnju da je Nezavisna studentska inicijativa „produžena ruka SDP-a“. Nezavisna studentska inicijativa je neformalna organizacija koja je otvorena za sve zainteresirane, gdje odluke donose svi neposredno-demokratskim putem (po principu „jedan čovjek jedan glas“), pa su samim time eliminirane moguće manipulacije bilo kakvih predstavničkih tijela. Naši zahtjevi i ciljevi ne poklapaju se s programom ni jedne političke stranke.Krajnje je neozbiljno što se naša otvorenost prema svim zainteresiranim studentima neovisno o njihovom osobnom političkom angažmanu zloupotrebljava u svrhu insinuacija da smo stranački izmanipulirani.

Sve funkcije su izabrane izravno na plenumima, anonimne su i rotirajuće, a sama organizacija je nehijerarhijski ustrojena – sastoji se od različitih radnih skupina koje se međusobno koordiniraju i u kojima mogu sudjelovati svi zainteresirani.

Studentski zbor, kao predstavničko tijelo upitne legitimnosti (izabran od strane cca 10% studentske populacije), nije relevantan faktor u kontekstu pokreta za besplatno obrazovanje, jer se od samog početka nije slagao s našim ciljevima (trenutno ukidanje školarina) i metodama (blokade fakulteta). Sama struktura tog tijela podložna je političkim manipulacijama, pa je upitna i svrha njegovog postojanja.

Nezavisna studentska inicijativa Split, dobila je pak plenumsku podršku za svoje djelovanje od strane svih blokiranih fakulteta u državi. Udruga „Studenti za studente“ naknadno je podržala Inicijativu i pozvala svoje članove da joj se priključe kao pojedinci, pa je optužba o razjedinjenosti splitskih studenata potpuno deplasirana. Razočarani smo što autor uopće nije kontaktirao službene (izravno izabrane) glasnogovornike, već su namjerno eksponirani predstavnici udruga i političkih stranaka čime se forsira njihova nepostojeća uloga u imaginarnom „vodstvu“ Inicijative.

Anketa koju je proveo autor ovog članka, na temelju koje je donio zaključke, apsolutno je neprofesionalna, irelevantna i sugestivna. Uzorak ispitanih studenata je nereprezentativan, jer obuhvaća samo 0,74% ( njih 170) od ukupne studentske populacije (cca 25.000 studenata). Pitanje da li je većina studenata Umjetničke akademije ili bilo kojeg drugog fakulteta većinski oslobođena plaćanja je bezpredmetno, jer se ovdje ne radi o borbi za osobne interese već za općedruštveni cilj – koji se ne tiče samo aktualnih studenata već i generacija koje dolaze.Također se pitamo odakle autoru informacija da je u inicijativi sudjelovalo samo 700 studenata. Iznenađuje nas i što je autor članka opuštenu i neformalnu atmosferu nakon plenuma u ponedjeljak 2.svibnja tendenciozno protumačio pripitošću sudionika. Nije nam jasno kako je honorarni amaterski rad srednjoškolskog učenika o studentskom aktivizmu uopće dobio toliki prostor i značaj u vašem listu. Nadamo se, kako će se u budućnosti ovakvi neuspjeli eksperimenti na vrijeme spriječiti, te samim time javnost poštediti nepotrebnih dezinformacija.

Žalosti nas i tragično nazadan i ograničen pogled na potpuno novi oblik studentskog aktivizma koji je, kao pokret odozdo suprotan ustaljenim modelima političkog organiziranja, od samog početka diskreditiran od strane političkih elita i većine medija. Svođenje ciljeva Nezavisne studentske inicijative na predizborne spletke i politikantske interese banalizira legitimnu političku borbu za socijalnu pravdu i u krajnju ruku doprinosi apatiji studentske populacije nad kojom se u tekstu lamentira.
Mi, naprotiv, nećemo odustati.

Nezavisna studentska inicijativa - Split

- 13:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 09.05.2009.

VIDEO: Obrazovanje nije na prodaju!



Spot o BESPLATNOM ŠKOLOVANJU Akademije dramskih umjetnosti.

- 13:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

VIDEO: Pjesma za ministra

- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

VIDEO o MINI AKCIJAMA "5 do 12" - Trg bana Jelačića, Zagreb

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.05.2009.

Darwinizam na sveučilištu

Studentske prosvjede valja prepoznati kao borbu ne samo za sadašnje i buduće studente u pogledu plaćanja studija, već i kao upozorenje na prijetnju akademskog kapitalizma autonomiji sveučilišta i znanosti općenito u definiranju svojih istraživačkih ciljeva.

Objavljujemo tekst predavanja koje je u sklopu alternativnog programa blokade na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održala Karin Doolan, MPhil, znanstvena novakinja u Centru za istraživanje i razvoj obrazovanja pri Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu.

Slavoj Žižek, slovenski filozof, sociolog i kulturalni teoretičar prije neki dan pismeno je podržao studentske prosvjede u Hrvatskoj. On je svoj preddiplomski studij započeo u Ljubljani kasnih šezdesetih, magistrirao je 1975. godine i tada navodno nije dobio obećani mu posao asistenta na fakultetu zbog magistarske radnje koja je ocijenjena kao politički nepodobna. Pod pretpostavkom da se Žižeku ovo uistinu dogodilo, ta biografska epizoda ilustrira moć koju strukturalni faktori, u navedenom slučaju političko polje, mogu imati u ograničavanju slobode misli u području obrazovanja. Faktor koji može imati utjecaj na obrazovno polje, a na kojem je naglasak u otporu komercijalizaciji visokog obrazovanja, je i ekonomsko polje u svom neoliberalnom izričaju. Jedna od prijetnji na koju s pravom upozoravaju studentski prosvjedi je scenarij u kojem neki novi žižek, koji sada upisuje studij, kroz par godina ne uspijeva dobiti radno mjesto na fakultetu, ne zato što mu je radnja politički nepodobna, nego zato što je nedovoljno ekonomski profitabilna.

Ovaj tekst ima tri glavna dijela. U prvom dijelu se u kratkim crtama iznose neke od reperkusija neoliberalizma u obrazovanju, s posebnim naglaskom na tzv. ekonomsku profitabilnost obrazovnih sadržaja. To početno razmatranje čini podlogu za drugi dio teksta koji ukazuje na kompleksnost veze koju neki postavljaju između Bolonjskog procesa i neoliberalizma. Ovdje se želi ukazati na ideološku kompleksnost temeljnih dokumenata Bolonjskog procesa. Fokus trećeg dijela je na apostrofiranju tzv. socijalne dimenzije Bolonjskog procesa kao jedne od akcijskih preporuka reforme europskih sustava visokog obrazovanja. Radi se o aspektu Bolonjskog procesa koji je partner svima nama koji se zalažemo za socijalno osjetljivo obrazovanje, te koji čini svojevrsnu protutežu nekim od obrazovnih reperkusija neoliberalizma.

Posljedice neoliberalizma u obrazovanju

Detaljnija analiza obrazovnih reperkusija neoliberalizma zahtijevala bi veći prostor, no finski autori Rinne, Kivirauma i Simola u članku iz 2002. godine sažeto navode dvanaest ključnih posljedica neoliberalizma u obrazovanju:

Konzumerizam - roditelji i učenici u neoliberalnom pristupu obrazovanju su prije svega potrošači usluga
Privatizacija - naglašava se značaj privatnog sektora obrazovanja, kako bi potrošači mogli slobodno birati gdje žele kupiti uslugu koju potražuju
Komercijalizacija - uvodi se tržišna logika djelovanja u obrazovne ustanove
Menadžerstvo - obrazovne institucije se doživljava kao tvrtke kojima se treba upravljati na način kojim se upravljaju tvrtke
Natjecanje - potiče se kompetitivnost između pojedinaca, institucija, razvijaju se marketinške tehnike za podizanje imidža institucije u tom natjecanju
Deregulacija - oslabljivanje državnog upliva u obrazovne procese
Diferencijacija - različiti sadržaji su u ponudi i o njima odlučuju pojedine institucije
Evaluacija - kontinuirana evaluacija s ciljem maksimizacije profita
Sankcioniranje - kažnjavaju se institucije koje ne postižu očekivane rezultate, a nagrađuju one koje postižu, npr. veća sredstva dodjeljuju se institucijama koje se procijene kao kvalitetne
Uvođenje lump-sum financiranja
Privatna izdvajanja - povećava se osobno financiranje
Smanjenje troškova i ušteda - eliminacija ekonomski neprofitabilnih sadržaja.

Studentski prosvjedi, kako su portretirani u medijima, naglasak su stavili na jedanaestu točku koja se odnosi na privatna izdvajanja za obrazovanje, tj. plaćanje školarina. No, kako su zahtjevi smješteni u širi neoliberalni kontekst komercijalizacije visokog obrazovanja, oni se indirektno odnose i na ostale navedene (i međusobno povezane) posljedice neoliberalizma. Ovdje će se istaknuti pitanje eliminacije ekonomski „neprofitabilnih" sadržaja. Naime, prema navedenim obrazovnim aspektima neoliberalizma možemo primijetiti da je sveučilište koje se zagovara iz neoliberalne perspektive „tržišno sveučilište" vođeno profitom. U ovoj koncepciji dominantni diskurs o visokom obrazovanju prestaje biti osobni razvoj ili kulturni/kulturalni doprinos visokog obrazovanja, već naglasak postaje marketinški i menadžerski diskurs poglavito u svrhu ekonomskog razvoja društva. Time produkcija i korištenje znanja postaje ciljana, i to u korist zahtjeva ekonomije temeljene na znanju. To je značajno jer financiranje obrazovanja koje je temeljeno isključivo na potrebama ekonomskog razvoja tendira prioritiziranju onih znanstvenih područja i istraživanja koja imaju jasni ekonomski učinak, te postepenoj „eliminaciji" onih koji takav direktni učinak nemaju (ne začuđuje stoga što je epicentar borbe za dignitet i autonomiju sveučilišta upravo Filozofski fakultet).

Neka od pitanja koja se iz „profitne" orijentacije nameću su: trebaju li pripadnici sveučilišta biti robovi profita? Je li preddiplomski studij samo pokretna traka za proizvodnju konzultanata u privatnom sektoru? Trebamo li opravdavati naše mišljenje i djelovanje ekonomskom logikom? Kula bjelokosti u znanosti i obrazovanju jedan je ekstrem, ali drugi je kada ekonomska korist postane jedini argument za značaj nekog područja. Znanstvena područja u neoliberalnom diskursu prisiljena su na svojevrsnu ekonomsku introspekciju, moraju testirati svoju ekonomsku logiku postojanja, što je nekonzistentno sa prirodom mnogih područja studija unutar sveučilišta koji možda imaju i ekonomsku dimenziju, ali ona ne čini njihovu srž - to čine kreativnost, osobni razvoj, razvoj kritičkog promišljanja itd.

Ono što neoliberalizam nameće jest svojevrsni socijalni darvinizam - najjači će uspjeti, a u kontekstu znanstvenih i nastavnih područja najjači postaju oni koji odgovaraju isključivo na ekonomski razvoj, a koji je samo jedan vid razvoja društva. U ovom kontekstu, studentske prosvjede posljednjih tjedana valja prepoznati i kao borbu ne samo za sadašnje i buduće studente u pogledu plaćanja studija, već i kao upozorenje na prijetnju akademskog kapitalizma autonomiji sveučilišta i znanosti općenito u definiranju svojih istraživačkih ciljeva.

Kompleksnost odnosa između neoliberalizma i Bolonjskog procesa

S obzirom na to da postavke Bolonjskog procesa utječu na našu reformu visokog obrazovanja, bitno je vidjeti kakav diskurs ti dokumenti promiču u pogledu uloge sveučilišta (neoliberalni ili neki drugi?). Odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan. Naime, iako se arhitektura europskog prostora visokog obrazovanja razvija poglavito kroz dokumente koji su potvrđeni na ministarskim konferencijama (Bolonjska deklaracija 1999., Praško priopćenje 2001., Berlinsko priopćenje 2003., Bergensko priopćenje 2005., Londonsko priopćenje 2007. i Leuvensko priopćenje 2009.) oni u sebi sadrže i interese sveučilišta i interese studenata (koji su izraženi u dokumentima koji prethode ministarskim konferencijama - Europsko udruženje studenata i Europsko udruženje sveučilišta izrađuju te dokumente za potrebe ministarskih konferencija). Dakle, problematično je reći da tim temeljnim dokumentima dominira neoliberalna logika profita i koncepcija „tržišnog sveučilišta" nametnuta od strane nadležnih ministarstava.

Na primjer, u Londonskom priopćenju (2007) stoji kako su ciljevi visokog obrazovanja: pripremanje studenata da budu aktivni građani u demokratskom društvu, osobni razvoj pojedinaca, kreiranje i održavanje znanja, poticanje istraživanja i inovacija i priprema studenata za njihove buduće karijere. Jednako tako, u Praškom priopćenju (2001.) govori se o visokom obrazovanju kao javnom dobru i javnoj odgovornosti, i to se potvrđuje dalje u Berlinskom priopćenju (2003.). To naravno ne znači da se ne spominju riječi kao što je „kompetitivnost", doprinos sveučilišta ekonomskom razvoju društva, ciljevi Bolonjskog procesa kao što je mobilnost na europskom tržištu rada, ali poruke dokumenata kompleksnije su od tvrdnje da je diskurs koji dominira dokumentima neoliberalni. Drugim riječima, treba biti oprezan kod etiketiranja Bolonjskog procesa kao neoliberalnog projekta. Točnije bi bilo etiketirati određene aspekte Bolonjskog procesa, kako je konstruiran u temeljnim svojim dokumentima, kao neoliberalne ili pak kritizirati njihovu primjenu. Dakle, Bolonjski proces je kompleksan amalgam različitih ideja i neki njegovi aspekti mogu služiti i kao kritika neoliberalizma. Ovo se posebno odnosi na tzv. socijalnu dimenziju Bolonjskog procesa koja je bitna za raspravu o neoliberalizmu i o školarinama.

Socijalna dimenzija Bolonjskog procesa

Ranije je napomenuto kako je jedna od pretpostavki neoliberalizma da najjači opstaju (gdje su najjači oni koji i „zavrjeđuju" opstanak). U kontekstu znanstvenih i nastavnih područja prijetnja je, između ostalog, usmjerena na područja koja nemaju kratkoročni tržišni doprinos kao kriterij „najjačeg". U smislu pojedinaca i njihovog obrazovanja, o najjačima se često govori u terminima „izvrsnosti". No, takva neoliberalna perspektiva (pod krinkom neutralnosti jer se radi o akademskim kriterijima izvrsnosti) pogoršava obrazovne nejednakosti jer ne uzima u obzir skrivene faktore koji utječu na obrazovna postignuća. Drugim riječima, nemaju svi jednake količine različitih vrsta kapitala koje im omogućuju da budu „izvrsni" (lakše je nekome tko ima privilegij fokusirati se isključivo na svoj studij da bude „izvrstan" u odnosu na samohranu majku koja ima obiteljske obveze ili nekoga tko mora raditi uz studij).

Ideja neoliberalizma je kompetitivni pojedinac na tržištu, kao da će se društvena pravda sama pobrinuti za sebe. Bolonjski proces se bavi tom problematikom u svojoj smjernici socijalne dimenzije koja nije privukla jednaku pozornost u državnim i akademskim krugovima kada se raspravljalo o uvođenju Bolonjskog procesa kao što su to činili ECTS bodovi, ciklusi studiranja, osiguranje kvalitete, mobilnost, itd., ali je iznimno važna. U priopćenju iz Londona (2007.) socijalna dimenzija odnosi se na sljedeće: „Dijelimo društvenu aspiraciju kako bi studentsko tijelo koje ulazi u visoko obrazovanje, sudjeluje u njemu i završava ga moralo odražavati raznolikost našeg stanovništva. Naglašavamo da je važno da studenti mogu završiti svoje studije bez prepreka koje se odnose na njihov socio-ekonomski status.", te „Valja poštivati i poticati principe nediskriminacije i jednakosti u europskom prostoru visokog obrazovanja." U priopćenju iz Bergena (2005.) piše: „Socijalna dimenzija sastoji se od mjera koje poduzimaju vlade kako bi pomogle studentima, osobito onima iz socijalno ugroženih skupina, u financijskim i ekonomskim aspektima, te da im omoguće usluge savjetovanja, a s ciljem proširenja pristupa visokom obrazovanju.", a u priopćenju iz Berlina (2003.): „Ministri naglašavaju svoju privrženost ideji jednakih mogućnosti za sve kod pristupa visokom obrazovanju, na osnovi njihovih sposobnosti".

Dakle, socijalna dimenzija odnosi se na postizanje jednakih mogućnosti u visokom obrazovanju. Školarine, posebice socijalno neosjetljive školarine, te nedostatak stipendija za ugrožene skupine neke su od financijskih prepreka na putu ostvarivanja jednakih mogućnosti u visokom obrazovanju.

XXXXX

Studenti i studentice su proteklih tjedana stvorili važan prostor u javnosti za rasprave različitih dionika u i izvan obrazovanja o neoliberalizmu, društvenoj pravdi, ulozi sveučilišta, kvaliteti visokog obrazovanja, i to na, po meni, iznimno kreativan i inspirativan način. Potaknuli su javnost da razmišlja o tome kakvo sveučilište i visoko obrazovanje želi. Ja želim ono visoko obrazovanje koje kvalitetnu nastavu i „izvrsne" obrazovne ishode postiže na socijalno osjetljiv način, te ono u kojemu ne dominira mentalitet kratkoročne maksimizacije profita.

Preuzeto sa
h-alter.org

- 18:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Blokade daju rezultate - predstavnik ministarstva na plenumu

Blokade se nastavljaju u Puli, Zadru i Zagrebu, a drugdje su najavljeni prosvedi i podrška, što je sve rezultiralo pojavljivanjem glasnogovornika ministarstva na plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, čime je po prvi put uspostavljena direktna komunikacija, iako posve neslužbena.

Filozofski fakulteti u Zagrebu i Rijeci ostaju u blokadi, Hrvatski studiji u Zagrebu, Arhitektura i ALU, kao i Akademija primjenjenih umjetnosti u Rijeci, te Sveučilišta u Puli i Zadru. Jučer je prekinuta blokada u Osijeku, no najavljena je daljna podrška kroz prosvjede i druge akcije, baš kao što su to najavili i splitski studenti, čije blokade su okončane početkom tjedna.

Ono što je bilo posebno zanimljivo na jučerašnjme plenumu zagrebačkog Filozofskog fakulteta je sudjelovanje glasnogovornika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Duje Bonaccija, koji je sudjelovao kao građanin, iako je povremeno nastupao i kao glasnogovornik ministarstva pa se tako ispričao studentima što ih je u javnosti nazvao dječurlijom koja ne zna što hoće, te izrazio žaljenje što već prvi dan nije došao na plenum. Također je priznao kako je on odgovoran što se ministar Dragan Primorac u prva tri dana blokade nije oglasio jer mu je on savjetovao da čeka dok se stvar ne stiša.

Unatoč ovoj neslužbenoj posjeti plenumu, novih službenih očitovanja o studentskim zahtjevima još uvijek nema, pogotovo ne u smislu ispunjavanja osnovnog studentskog zahtjeva za besplatnim obrazovanjem na svim razinama, što je jedan od glavnih uvjeta za prekid blokade i prosvjeda koji traju već 18 dana.

Pokušaj deblokade kroz dislociranje nastave

Osim u Zagrebu, uprava Sveučilišta u Zadru pokušava dislocirati nastavu kako bi tako deblokirali nastavu, tako da je Senat odlučio da se nastava organizira na alternativnim lokacijama po zadarskim srednjim školama. Odluka je donesena premda su predstavnici Studentskoga zbora uložili veto, pa će studenti od resornog Ministarstva tražiti pravno tumačenje instituta veta na koji, kao članovi Senata, imaju pravo. Podsjetimo, u Zagrebu je pokušaj dislociranja nastave za sada propao, no još uvijek nije napušten kao moguća opcija.

"Situacija vezana za blokadu nastave je izuzetna da ne kažem krizna", ocijenio je to rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš istaknuvši kako je namjera Sveučilišta da se organizira što veći dio nastave. "Potrudili smo se naći što pogodnije prostore. Naša je intencija da naprave što god mogu da se što veći dio nastave organizira i pokrene Filozofski fakultet ima razgranatu studijsku mrežu, puno studijskih programa i kombinacija, ali tu se treba naći rješenje koje je najmanje loše", rekao je Bjeliš.

Dodao je kako plenumski način odlučivanja studenata i odluke koje se donose nisu legitimne i ne obavezuju nikoga, ni studente niti nastavnike.

Na blokiran fakultetima se ipak događa alternativni edukativni program, koji je otvorio pitanje potrebe za novim obrazovnim sadržajima, jer ako je suditi prema posjećenosti pojedinih predavanja i diskusija, riječ je o programu koji privlači više studenata od stadardnog obrazovnog programa. Također, odlučivanje putem plenuma je otvorilo mogućnost sudjelovanja studenata u odlukama koje ih se direktno tiču, čime je stvoren temelj novog tijela koje bi u potpunosti moglo zamjeniti nefunkcionalne institucije.

Preuzeto sa zamirzine.net

- 18:11 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Nastavak blokade na UMAS-u!

Umjetnička akademija je izglasala blokadu do ponedjeljka (odnosno idućeg sastanka studenata UMAS-a).



- 17:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Znanje (ni)je roba - i točka

Odgovor na tekst objavljen u Slobodnoj Dalmaciji 02.05. pod naslovom Besplatno školovanje znači manje studenata.



Ne znam čija je ideja da će besplatno školovanje za konzekvencu imati smanjenje broja studenata, ali jednu stvar nikako ne mogu razumjeti: da li neki ljudi ne mogu ili jednostavno ne žele shvatiti poprilično jednostavne stvari, ili, što je najgore, dobro shvaćaju, ali iz meni nepoznatih razloga uzimaju djeliće informacija koje im odgovaraju, a ostale odbacuju u svrhu manipulacije javnosti. Zar je 300 milijuna studentskih kuna zaista neophodno za državni proračun od 120 milijardi kuna? Zar sveučilišta ne bi imala za plaće zaposlenika, materijalne troškove i ostalo bez novca od školarina? Zar bi zbog te nestašice uistinu trebali srezati upisne kvote? Ako da, onda imamo jednu tragičnu situaciju. No, na sreću, ipak nismo u takvoj situaciji. Nismo zbog toga što su naši roditelji, djedovi i bake, susjedi i svi građani ove države čitav život revno plaćali poreze kako bi svojoj djeci omogućili sve blagodati koje država nudi svojim građanima. Između ostalog i da bi svojoj djeci omogućili školovanje u skladu s njihovim sposobnostima, da bi imali odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, ali malo vjerojatno za megalomanske građevinske projekte baš kao ni mirovne aktivnosti u egzotičnim zemljama.

Ima li novca za društvo znanja?

Ono što hoću podcrtati jest da novca u proračunu ima i da bi ga država, naravno uz uvjet da si zna ispravno posložiti prioritete, trebala znati pravilno rasporediti. No ova država očito to ne zna. Odnosno zna, no sve ostaje na deklarativnoj razini dok se iza leđa drže fige. Ako je glavna maksima kojom se naši dužnosnici vole voditi takozvano „društvo znanja“ i ako stremimo standardima koje nameće potencijalno članstvo u europskoj uniji, onda mi nije jasno kojim čarobnim štapićem povećati broj visokoobrazovanih sa sadašnjih 12-13 % na željenih 25-30 %. No, opet, izgleda da postoje pametniji ljudi koji su se domislili elegantnom načinu da se učini upravo to. Svi prvostupnici su, što se tiče državnog zavoda za statistiku, visokoobrazovani građani, što postotak istih lansira na nekih 20-ak %. I to je sjajno. Jedini problem je što se i u ovom slučaju država ponaša poprilično shizofreno, pa se zavod za statistiku i zavod za zapošljavanje nisu uspjeli dogovoriti. Potonji, naime, na prvostupnike gledaju kao na srednju stručnu spremu. Ili ne gledaju uopće. I tu se sad stvara problem. Ako je tržište slijepo na prvostupnike, znači da se ovi trebaju školovati dalje i postići neki viši akademski status koje će, in spe, biti prepoznat. Ali što ako se to daljnje obrazovanje naplaćuje bez iznimke, što je, siguran sam, smjer u kojem se krenulo ovakvom politikom? Zar to nije jedan oblik ucjene od strane države? A upravo takvu situaciju imamo u Španjolskoj, i znamo kako je to tamo ispalo. A takvi i gori prosvjedi događaju se i u mnogim drugim državama, no to ne znamo jer su mediji poprilično škrti što se tiče tih tema.


Takozvano društvo znanja je – obmana

Osim toga, ako je danas situacija da imamo 12-13 % visokoobrazovanih, a stremimo podvostručenju tog broja, onda kako zaboga 50-60 % studenata može studirati za vlastite potrebe kad je više nego jasno da su to ustvari potrebe države. Ako to nije tako, onda se prestanimo već jednom nabacivati floskulama o društvu znanja, jer nam ovakav stav vladajućih jasno daje do zanja da nismo tu da znamo već da statistički uljepšamo tužnu činjenicu da smo, što se tiče obrazovanja, na samom dnu. Zanimljivo je i to da nam ni standard nije odmakao daleko od europskog dna, dok školarine kotiraju poprilično visoko, uz bok najrazvijenijim državama unije.



Prioriteti su vjerske zajednice, a ne društvo znanja?!

No, vratimo se mogućim reperkusijama ukidanja školarina. Za pretpostaviti je da, ako bi se navedenih 300tinjak milijuna kuna sveučilištima pribavilo iz nekih drugih izvora, ne bi bilo potrebe za smanjivanjem upisnih kvota. Pitanje koje se uslijed ove situacije nameće, a koje je pogotovo potencirano od strane nadležnih jest da li je to moguće s obzirom na krizu u kojoj se nalazimo? Tu se opet vraćamo na pitanje prioriteta. Naime, ako će se proračunski novac trošiti na potpore političkim strankama (60 milijuna), potpore vjerskim zajednicama koje, nota bene, ne plaćaju porez (311 milijuna), mirovine saborskih zastupnika (63 milijuna), mirovne misije u zemljama koje jedva možemo na karti locirati (350 milijuna), onda ne čudi vladajuća retorika o krizi, stezanju remena i nedostatku novca. No svakom razumnom je jasno da se remen može stezati i na drugi način (recimo u navedenim stavkama) i da ga nije baš potrebno zategnuti u području obrazovanja za koje ćemo se svi brže-bolje složiti da je kamen temeljac i glavna pokretačka snaga sveopćeg boljitka i napretka društva na njegovom putu prema toliko spominjanom i željenom društvu znanja.

Transparentnost i ustavnost

Sasvim je jasno da bi se logičnijom i razumnijom alokacijom proračunskih sredstava moglo osigurati dovoljno novca u području školstva koji bi zamijenio novac od školarina, te barem u začetku školovanje učinio jednako dostupnim za sve građane Republike Hrvatske bez obzira na njihove financijske mogućnosti, na što uostalom imaju pravo i po Ustavu RH i po Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i po UN deklaraciji o pravima čovjeka. No, da bi se do toga došlo potrebno je i promijeniti kriterije po kojima se sveučilištima dodjeljuje novac, a koji su danas nepoznati čak i najupućenijim ljudima (ne to nisu ni broj studenata, ni broj zaposlenika, ni planirani projekti; kriteriji se često svode na upornost pojedinih rektora u moljakanju po ministarstvu), što posebno pogubno djeluje na manja sveučilišta poput zadarskog, a pridonosi sveopćoj centralizaciji u korist Sveučilišta u Zagrebu. Ovakvim netransparentnim načinom financiranja ministarstvo je sveučilišta doslovce stjeralo u kut ne ostavljajući im nikakav drugi izlaz osim da se povećavaju i školarine i upisne kvote s plaćanjem kako bi uspjeli pokriti nekakve osnovne materijalne troškove, plaće zaposlenika itd. Ne čudi onda i najavljeni profesorski štrajk koji bi se trebao dogoditi početkom svibnja jer je akumulirano nezadovoljstvo ovakvim sistemom čini se prelilo čašu ne samo kod studenata, no čudi što pojedini profesori, dekani i rektori uporno ne shvaćaju da su u ovoj bitci studenti i oni na istoj strani, koliko god im te uloge bile čudne ili neprirodne. Ili pak shvaćaju, no pritisak odozgo i strahovi za vlastite stolice nadjačavaju pritisak odozdo i vlastita uvjerenja, što je poprilično tužno ili popularno rečeno, realno.


Grade se nove zgrade, a nedostaje ljudstva (foto: G.Leš)

Sasvim novi aspekti problema su uvjeti u kojima rečeni zaposlenici sveučilišta rade što ima direktne reperkusije na studente i kvalitetu studiranja. Bolonja tobože zagovara mentorski način rada, ali sa prosjekom od 30 studenata po profesoru daleko smo mi od toga. No to očito ne zabrinjava nikog, pa se grade novi fakulteti praktički u svakom selu, što bi, da se razumijemo, bilo sjajno kad bi porast broja fakulteta pratio porast broja zaposlenih. No naravno da to nije tako, pa shodno tome ni kvaliteta studija ni znanje koje studenti dobiju ne može biti zadovoljavajuće. Danas imamo slučajeve da pojedini fakulteti ili odsjeci imaju po jednog ili nijednog stalno zaposlenog profesora, a za ostalo se svako toliko krpaju sa nekakvim gostujućim predavačima. Ne bi li bilo logičnije da se onda taj novac utrošen u izgradnju novih fakulteta utrošio u povećanje broja zaposlenih u postojećim, povećanje kvalitete i uvjeta rada i studiranja, ili na efikasniji sustav stipendiranja studenata koji bi imao i nekakvu socijalnu osnovu te na taj način približio sveučilišta i siromašnima? No, izgleda da je i u ovom slučaju kvantiteta nadmašila kvalitetu, baš kao i u slučaju klasificiranja prvostupnika.

Laži i ludosti

Još jedna retorika koju nam često plasiraju s vrha jest da će ukidanje školarina vratiti u život takozvane vječne studente, te da oni koji ne plaćaju ni ne cijene obrazovanje. Što to uopće znači? Može značiti da ili ljudi koji bi trebali biti najkompetentniji u ovom području nemaju blagog pojma o svojoj struci ili da nas plasiranjem krivih informacija pokušavaju izmanipulirati. Jer, priča o vječnim studentima je totalni nonsens, a kad dođe od gospodina Fuchsa, državnog tajnika za visoko obrazovanje, totalna glupost. Jer, kao što se dobro zna, bolonjski sustav elegantno se obračunao sa vječnim studentima: onaj tko padne dva puta godinu, gubi pravo studiranja, što znači da se studij može produžiti za maksimalno jednu godinu, a daleko je to od vječnog studiranja. To dobro znaju i u ministarstvu, pa se treba zapitati za kakve budale nas smatraju kad nam pokušavaju servirati takve besmislice i koliko uvredljivo glupima smatraju narod kad misle da ćemo mi to progutati. A sve da se Bolonja i nije obračunala s tim „problemom“, empirijske studije također im ne idu u prilog. Naime, studenti koji su plaćali studij u prosjeku su ga završavali za 7,3 godine, dok je onima koji su studirali uz potporu za to trebalo 6,6 godina. Mislim da ovo dovoljno govori i o tome da plaćanje studija nema nikakve veze sa tim hoće li ili neće netko cijeniti obrazovanje. Ono s čim ima veze jest stvaranje još veće diskrepancije između bogatih i siromašnih jer će bogatima biti omogućeno upisati faks i još poboljšati svoj položaj na društveno-ekonomskoj ljestvici, dok će siromašnima to biti onemogućeno što će ih posljedično otjerati u još veću bijedu. Zar sustav obrazovanja ne bi trebao djelovati u smjeru anuliranja takvih socioekonomskih razlika u društvu, a ne u smjeru poticanja istih?

Toga bi trebao biti svjestan i dekan filozofskog fakulteta u Splitu, prof. Milat, koji osim problema vječnih studenata ističe i već navedeni problem gostujućih profesora. No čini se da smatra kako su gostujući profesori studentski problem (jer kako ih drugačije platiti ako ne od školarina) bez obzira što je država ta koja se nije pobrinula da osigura dovoljan broj domaćeg nastavnog i znanstveno-nastavnog kadra, što nema nikakve logike. On se slaže sa prof. Buklijašem, dekanom Pravnog fakulteta i u tome da bi i izvrsnost trebala biti kriterij za definiranje modela financiranja studija. No, opet, malo tko može precizno definirati izvrsnost, a čini se ponajmanje rektorski zbor koji je u svojim zaključcima ostavio da visi negdje u zraku što je zaprepastilo i senat Sveučilišta u Zadru. Prof. Buklijaš smatra i da bi se stipendijama moglo pomoći studentima lošijeg imovinskog stanja, no zanemaruje činjenicu da se većina državnih stipendija temelji opet na nekakvom kriteriju izvrsnosti te da je broj stipendija veoma malen, a njihov iznos daleko ispod stvarnih troškova studiranja. No pozitivno u svemu je što shvaća da školarine nisu jedini mogući izvor financiranja fakultetima te, nadam se, da vapaj „nećemo školarine“ ujedno znači i „nadležni, nadomjestite novac od školarina novcem iz proračuna jer ga ima!“. No, što reći na smiješnu usporedbu vrtića i fakulteta koju je iznio prof. Slobodan Prosperov Novak? On rezolutno tvrdi da besplatno školovanje nije moguće nigdje na svijetu (Što je s Danskom, Češkom, Švedskom, Slovačkom?!) te se pita „Gdje ste, primjerice, vidjeli da se dječji vrtić ne plaća?“. Uopće usporedba jedne odgojne ustanove poput vrtića i obrazovne ustanove poput fakulteta nema nikakvog smisla, pogotovo kad znamo da nam država vapi za visokoobrazovanim kadrom, a ne za visokoodgojenim kadrom (što bi se, priznajem, moglo dovesti u pitanje). No s druge strane, zašto bi se vrtići morali plaćati? Ako vrtić definiramo ipak kao odgojno-obrazovnu ustanovu, onda ne mogu da se ne složim s ministrom Primorcem (ili on sa studentima) kad kaže da obrazovanje treba biti besplatno od vrtića do doktorata. Vodeći se istom logikom kojom se vodi prof. Prosperov Novak, moram se zapitati „Gdje ste vidjeli da se osnovnoškolsko obrazovanje plaća?“.


Kupi ga na rate, kupi ga na otplate, samo kupi ga

Jedan od famoznih zaključaka rektorskog zbora vezan uz plaćanje obrazovanja bio je i da će se poticati sustav kreditiranja studenata, čime je ministarstvo pokazalo da nema ama baš nikakvog sluha za studentske zahtjeve, a rektori da su im vlastita uvjerenja nisko među životnim maksimama. Jer sve što pravom studentu treba, taman kad se osovi na noge i s diplomom u ruci krene kročiti životnim stazama, je kredit od sto ili više tisuća kuna koji će otplaćivati negdje do svoje 45. godine. Što možda u nekim državama i nije problem, al u Hrvatskoj gdje je zaposlenje (pogotovo sa današnjom valorizacijom prvostupničkih i magistarskih diploma) lutrija, definitivno jest. Čupav, velik i gadan problem.

Preuzeto sa splitski.portal

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 06.05.2009.

"Potres u društvu znanja" - novi tekst Svena Marcelića

Studentska blokada koja zadnja tri tjedna plijeni pažnju javnosti donijela nam je i zanimljivu medijsku priču. Ovaj za hrvatsku demokraciju izuzetno važan događaj, važan zbog posve novog načina izvođenja te posve novih aktera, razotkrio je nespremnost kako medija, tako i mnogih političara, da mu se posvete na adekvatan način. Od početka usmjeren na podrivanje i dekonstruiranje standardnih obrazaca praćenja sličnih događaja, političkoj je i javnoj sceni prezentirao "neke nove klince" s posve drugačijim modusom operandi. Plenumi, depersonalizirano glasnogovorništvo, direktna demokracija, izostanak vođa... sve je to (između ostalog, naravno) direktan udar na uvriježene medijske i političke strategije. U tom je smislu način na koji je u dobrom dijelu sredstava javnog obavještavanja događaj popraćen pomalo komičan u svojem pokušaju da anakronim kategorijama objašnjava što se zapravo dogodilo.



Nakon što je prošao inicijalni medijski udar spektaklom i ekstenzivnim praćenjem kako blokada počinje, a zatim u se nekoliko dana širi iz Zagreba u Zadar, Rijeku pa u sve veće hrvatske gradove, na red je došla analiza, komentari, pokušaji objašnjenja, dok su događaji sami potonuli na margine obavještajnih emisija. I u toj točki treba tražiti uzroke problema hrvatskog visokog školstva, puno više nego u studentskim zahtjevima. Studenti su izašli u javnost s jasnim i sustavnim zahtjevom o potpuno javno financiranom visokom školstvu kako bi ušli u arenu političke rasprave, smještajući ga ujedno u kontekst kritike neoliberalne politike i njenog utjecaja na Hrvatsku i hrvatsko školstvo. Riječ je o očito promišljenom zahtjevu, iza kojega stoji odlučan način djelovanja s naglaskom na demokratskom odlučivanju aktera i odbijanja poosobljavanja upravo radi toga naglaska. No, kako to obično biva, promišljeni i odlučni zahtjevi otkrivaju dosta o onome kome su upućeni pa smo idućih dana imali prilike gledati kako se razni političari izjašnjavaju o događaju kao o nečemu u čemu sudjeluje "dječurlija", iza kojeg stoje "neke političke opcije" te čitav niz drugih karakterizacija koje su kao zajedničku točku imale uglavnom to da o zahtjevima nisu imale ništa za reći. A kad smo odgovore konačno dočekali, doznali smo da su vladajuće strukture suglasne sa zahtjevima studenata te da su ih i same podržavale već pet godina. Međutim, u međuvremenu smo vidjeli i zahuktavanje mašinerije koja je imala za cilj "objasniti" što se to zapravo dogodilo. A to objašnjenje otkrilo nam je u boljem slučaju potpuno neshvaćanje i anakronost, a u lošijem zlonamjernost i trivijalizaciju. Kao posljedica je u oba slučaja ostao izostanak dijaloga o konkretnim traženjima i problemima. Sve je počelo već legendarnom "dječurlijom" glasnogovornika MZOŠ, a onda se nastavilo uglavnom u smjeru diskreditacije aktera. (Naglašavam da ovdje govorim o medijima čiji je utjecaj državnog nivoa, kao što su nacionalne televizije i veliki dnevnici.) Ovakvo izbjegavanje dijaloga i čak nimalo neuvijeno vrijeđanje počelo je poprimati razmjere epidemije, koja se usmjerila prema slaganju medijskog profila pobunjenih studenata. Od autora kao što su Ante Tomić ili Ivan Zvonimir Čičak doznali smo koješta. IZČ nas je obavijestio kako iza studentskih zahtjeva stoje "manipulatori iz sjene, asistentići s kozjim bradicama" koji "jednostavno žele", a što drugo, nego "destabilizirati Hrvatsku" i to kao "organizirana grupa". Ova antikvarna retorika o destabilizaciji, sivim eminencijama i ostatku repertoara koji je eventualno bio relevantan 1971. (ako i onda) neuspješno skriva činjenicu da se autor niti jednim retkom nije izjasnio o meritumu cijele stvari. Sama ideja prema kojoj se raskrinkavanjem ideološke pozadine dobiva rasprava odraz je nesnalaženja prije svega u logici, a zatim i u intelektualnoj težnji ka ostvarenju dijaloga. Za pretpostaviti je da se pred 38 godina i njega samog diskreditiralo na dlaku istom retorikom. No, ni tu ne staju problemi. Značajna upotreba deminutiva ("asistentići") uz fizičke opise okrenute ridikulizaciji ("kozja bradica") u službi je oduzimanja pozicije ozbiljnog sugovornika s položaja jednog paternalističkog diskursa kojem je cilj drugu stranu pretvoriti u "dječurliju". A s dječurlijom se, razumije se, nema što razgovarati. Ovakva količina potcjenjivanja u samo nekoliko rečenica rijetko se viđa, ali i dalje ne skriva ono elementarno – IZČ nije niti jednom rečenicom rekao što misli o važnom socijalnom problemu ove države. Čičak ovakvom retorikom zapravo učvršćuje jedan od ključnih toposa kojim se mediji služe u opisu studenata i njihove pobune – topos zaluđene gomile koju karakterizira neozbiljnost, neuklopljenost u dominantnu matricu, lijenost i djetinje težnje upravljane od strane asistentića, a kojima se, naravno, ima obraćati s visoka gospodin kolumnistčina nacionalnog dnevnika. Na tu se priču nadovezuje i Ante Tomić sa svojom pričicom o Vedranu, "glavnom ideologu" studentske pobune kojeg obožavaju "pošandrcale studentice" koje "jedu makrobiotičke krekere". Slična smjesa ridikulizacije i manipulacije, uz sasvim jasnu primjesu seksizma i, naravno, kako je primijetio kolega Koščec, nadasve "snažnu" potkrepu svojim stavovima (izrazi poput "okladio bih se da" i slični) je očita. Ah, da, umalo sam zaboravio, i ministar glavom je jednu od svojih prvih izjava, onu vezanu uz politizaciju prosvjeda, potvrdio s "ako je istina". Unutar istog toposa nalazimo i priče o vječnim studentima, ljenčinama kojima se ne da studirati, ali vole prava koja s time dolaze. U krajnjoj liniji, "lošim studentima", ako ćemo pitati Pavla Pavličića, koji je tako dobro prostudirao gradivo da tvrdi kako u Hrvatskoj osamdeset posto studenata ne plaća studij, a da plaćaju samo oni s najlošijim ocjenama. (Inače, samo za vas, profesore, u Hrvatskoj studij plaća svaki drugi student i studentica, a kriterij za to je uspjeh na prijemnom ispitu.) Ovakva kombinacija neznanja i obraćanja s visoka sama je po sebi štetna za iole ozbiljno promišljanje problema financiranja visokog školovanja.

Problem, međutim, postaje još veći kad se u priču uvede i drugi topos, ondosno stalno mjesto, u istupima relevantnih aktera. To je topos sive eminencije, nevidljive sile koja stoji iza ovih prosvjeda. I to je posebno opasno mjesto, jer kada se energija usmjerava prema identificiranju "nepoznatog nekog", tada to dobiva političku dimenziju nužnosti i traganja za istinom, a skriva činjenicu da se radi o evazivnom mehanizmu koji služi da se zaobiđe dijalog. Premijer i ministar su u svega dan i pol počeli otkrivati izvjesne političke opcije koje stoje iza ovih prosvjeda (zanimljivo, jer jamačno iza globalnog tjedna borbe protiv komercijalizacije školstva stoje HNS ili SDP, a možda i sam Kerum, koji posebno jake podružnice imaju u Heidelbergu i Barceloni). Podsjetimo još jednom i na asistentiće s kozjim bradicama kojima je cilj destabilizirati Hrvatsku kako bismo zaokružili sliku. Jedino što nikako nismo uspjeli čuti koliko bi cijela priča s besplatnim školstvom eventualno koštala i je li provediva te ako je kako je, a ako nije zašto nije.

No, okrenut ću se i trećem općem mjestu, trećem toposu ove antirasprave koja dominira našim medijima, a to je vesela sklonost prihvaćanja kolonijalne perspektive, gdje će nam znanstvenici koji rade na stranim sveučilištima reći zašto je plaćanje studija dobro (jer naravno da oni znaju, pa oni su vani, oni su "izvrsni"). Tako smo od profesora Lenharda sa Sveučilišta u Bergenu (koje ne naplaćuje školarine) doznali da studij svakako treba plaćati, a od profesora Ćavara koji je studirao u Njemačkoj da svakako treba uvesti kredite za studiranje (koji su u Njemačkoj osmišljavani deset godina nakon vrlo elaboriranih ekonomskih, demografskih i inih analiza, a koji bi kod nas u njemačkom obliku bili neprimjenjivi). Pretpostavka je ovog toposa da mi sami nismo sposobni osmisliti vlastitu obrazovnu politiku, ali oni koji su u stranim zemljama sigurno znaju bolje. Nema veze što se ne bave strategijama financiranja visokog obrazovanja niti su stručni u tom polju, ali hej, pa ipak su tamo, što znači da se valjda razumiju u ono što govore (kao što smo vidjeli u prethodne dvije zagrade).



Važna poveznica ova tri toposa je nepovjerenje u to da se unutarnjim snagama može relevantno raspravljati o problemu. Sve ove priče, i potcjenjivanje i traženje sile iz sjene i kolonijalna perspektiva, samo su sindromi nečeg težeg, a što je vjerojatno u samoj srži stvari. Naime, u Hrvatskoj se ozbiljna rasprava o školarinama teško uopće može voditi. Istraživanja koja bi nam mogla dati uvid u problem gotovo da i ne postoje, a ako ih i ima marginalizira ih se, kao što smo mogli nedavno vidjeti u Otvorenom na ovu temu, kada je jedina sudionica koja se zapravo bavi istraživanjem rečenih problema doživjela i fizičku i sadržajnu marginalizaciju. Nadalje, kada se profesor Ćavar zalaže za studentske kredite na primjeru Njemačke, tada govori o sustavu koji je osmišljen nakon desetljetne rasprave utemeljene na istraživanjima financiranim od relevantnih ministarstava, pandana onih koje vode ministri/ce Primorac, Kosor i Šuker. Kod nas se, pak, nedavno sastao Rektorski zbor i kao kriterij za plaćanje studija uveo "uspješnost" čiji se modeli imaju smisliti do početka akademske godine 2010/2011., a da pritom nemamo pojma što taj pojam točno znači, što će biti praćeno sustavom kredita i stipendija koje će, takva je namjera, ublažiti socijalne razlike. Ponavljam, cijela je problematika u Hrvatskoj neadekvatno i nedovoljno istražena, a doprinosi raspravi uglavnom dolaze iz redova mlađih znanstvenika i objavljivani su u marginalnim medijima. Ako uzmemo u obzir da spomenuta akademska godina počinje za otprilike godinu i pol rađa se opravdan strah da se ne ponovi još jedna ishitrena reforma visokog obrazovanja koja neće uzeti u obzir specifičnosti i probleme hrvatskog društva, a tu se samo rađa tlo za nove blokade. No, sam kriterij uspješnosti, praćen otvorenom namjerom da se visoko školstvo komercijalizira još i više (kako inače objasniti kredite?) dobiva novu dimenziju ako ga sagledamo s aspekta uspješnosti onih koji ga nameću. Već rutinski doživljavamo razne rang liste najboljih svjetskih sveučilišta na kojima hrvatskih nema ama baš nikad. Inicijalni tragikomični pokušaji da se to opravda lošom metodologijom izrade lista ubrzo su naveli da se zapitamo koja bi ti točno metodologija morala biti u pitanju, a da se Zagreb ili bilo tko drugi plasira na bilo koju od njih. I tu treba postaviti logično pitanje: mogu li neuspješna sveučilišta, od kojih je jedno imalo vrlo neugodan korupcijski skandal i intervenciju državnih institucija, što dodatno snižava ozbiljnost i vrijednost diploma, zahtijevati povećanu komercijalizaciju, a da pritom ne pruže i nešto zauzvrat? Recimo, ozbiljnije shvaćanje studentskih evaluacija koje bi mogle imati i neke konkretne posljedice? Ili ukidanje paušalnih bonusa na plaće na pojedinim fakultetima i, ako su uopće nužni, njihovo uvođenje prema kriterijima međunarodne uspješnosti? Kvalitetne uvjete rada i poštovanje standarda koje zahtijeva izvrsnost? Transparentno gospodarenje novcem s troškovnicima koji će biti dostupni na uvid? Jamstvo da će cijena školarine, koja je na nivou europskih, jamčiti i europski uglednu diplomu? I ako da, kako to misle postići načelno, a kako specifično do početka akademske godine 2010/2011.?

No, da ne duljim, probat ću sažeti do sada rečeno i otvoriti teme za dijalog. Kako je moguće da zavedena dječurlija kojom upravlja siva eminencija pokušava već dva tjedna doći do odgovora na neka od ključnih pitanja vezanih uz financiranje visokog školstva, a da tog odgovora nema? Ono što doživljavaju je fiskalni fetišizam usmjeren na zamrzavanje proračuna iz 2009. kao normativnog za svaki budući proračun, što se legitimira diskursom krize u kojem se steže remen i načelno oduzima svima kako bi se preživjelo, a bez ideje da bi se u budućnosti iz te krize eventualno izašlo i osmislilo sustav koji bi mogao udovoljiti studentskim zahtjevima, samo ako bi se Hrvatska realno odredila kao društvo znanja, čemu za sada teži deklarativno. Jer ono što leži u pozadini studentskih zahtjeva upravo je to: društvo u kojem će znanje biti dostupno svima koji za to imaju sposobnosti te sustav koji će biti strateški usmjeren u ostvarivanje te težnje. Ono što, pak, leži u pozadini dosadašnjih nastupa većine političkih aktera i medija upravo je suprotno – izbjegavanje rasprave i skrivanje okolnosti da je rasprava vjerojatno otežana i time što bi se otkrilo da su sami temelji za nju slabi i da se o cijeloj priči o financiranju visokog školstva, njegovim društvenim i ekonomskim učincima sustavno nije vodilo brigu te da je temu lakše izbjegavati, nego se o njoj meritorno izjašnjavati. Pogotovo kad se dogodi jedan ovako simbolički moćan potres unutar društva znanja. Završit ću neznatno izmijenjenom rečenicom svojega prošlog teksta na temu studentske blokade, ali smisao je isti:

Ozbiljna komunikacija o temeljnim društvenim problemima dužnost je medija i državnih ustanova koji djeluju u demokratskom društvu pa apeliram na njih da to uzmu ad notam.

- 23:28 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Podrška studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu

Uvažene koleginice i kolege,

Imajući u vidu vaše zalaganje za ukidanje školarina i pružanje mogućnosti svima da ravnopravno steknu visokoškolsko obazovanje želimo ovim putem da iskažemo podršku Vašim ciljevima. U potpunosti razumemo Vašu situaciju, jer su studenti Univerziteta u Beogradu, a posebno Fakulteta političkih nauka prolazili kroz slična iskušenja u borbi za studentska prava. Studentski parlament Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu pruža Vam punu podršku i veruje da ćete ostvariti svoja nastojanja mirnim, demokratskim i legitimnim sredstvima. Budite uvereni da studenti iz Srbije stoje uz Vas i nadaju se da ćete uspešno okončati Vaš protest.


Kolegijalni pozdrav,

Studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu

- 23:27 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Podrška Građanskog odbora za ljudska prava

Drage studentice i studenti,

ovim putem Građanski odbor za ljudska prava izražava podršku Nezavisnoj studentskoj inicijativi za pravo na besplatno obrazovanje.

Mišljenja smo da je javno financiranje visokoškolskog obrazovanja jedna od bitnih vrijednosti i dosega našega društva na kojoj je potrebno inzistirati.

To je jedno od ljudskih prava koje košta, ali upravo se odgovornost Vlade i zrelost demokratskog društva testira na odlukama kako će se raspoređivati sredstva državnog budžeta.

To je i u skladu s Ustavom Republike Hrvatske koji u čl. 65. st. 2. propisuje: "Svakomu je dostupno, pod jednakim uvjetima, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje u skladu s njegovim sposobnostima". Jasno je da se uvođenjem sustava naplate studiranja ova ustavna garancija pretvara u sarkastični cinizam, gdje jednaki uvjeti dostupnosti znače da plaćati moraju i bogati i siromašni.

Žalosno je da tek drastičan oblik građanskog neposluha kakav je blokada fakulteta od strane studenata, natjera Vladu da razmišlja o visokom obrazovanju kao jednom od najbitnijih ulaganja u budućnost, kao o dostignutoj vrijednosti o kojoj se više ne raspravlja.

Građanski odbor za ljudska prava izražava potporu zahtjevima da visokoškolsko obrazovanje bude uistinu svima jednako dostupno što znači da bude besplatno za sve redovne studente!

Uz srdačne pozdrave od svih članova GOLJPa

Zoran Pusić

Predsjednik GOLJP-a

- 22:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Podrška od Johna Zerzana!

To Whom It May Concern:

I am John Zerzan, an American author, who has visited your fine country. I write out of deep concern for the future of freely accessible public education at every level in Croatia. The neo-liberal project has failed badly, with the current sharp global recession testifying to this fact. Corporate control is a bad direction that would have negative consequences for education and the public at large. In my view privitisation is the wrong course, one which would benefit the few at the expense of the future of life in Croatia. I am not alone in my interest in this issue, my objection to a wrong course.
Thank you for your time.

Very sincerely,
John Zerzan

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 05.05.2009.

VIDEO: Splitski MARSH!

- 21:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #

POZIV NA TRIBINU


Ovim se putem pozivaju svi studenti UMASA da prisustvuju tribini, koja će se održati u srijedu 06. svibnja 09. u tvrđavi na Gripama, s početkom u 13.00 h.

Bitno je da se odazovete u što većem broju, jer će se voditi rasprava o blokadi Akademije, te pitanju ravnopravne zastupljenosti i funkcionalnosti Studentskog zbora.

Lijep pozdrav i do skorog viđenja!

- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Emotivan govor studentice na Plenumu



Emotivan govor studentice na Plenumu održanom 3. 5.2009. na Filozofskom fakultetu. Govorom kojim se obraća dekanu i kojim objašnjava svoje razloge zašto je za blokadu izazvala je nepodijeljenje ovacije prepune dvorane.

- 12:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #



@ klub Kocka! Večeras.

- 11:29 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Podrška prosvjedu za besplatno visoko školstvo | maturanti iz Vinkovaca

Poštovani studenti, profesori i svi koji ste uključeni u prosvjed!

U potpunosti podržavamo vašu inicijativu za besplatno visoko školstvo! Uz vas smo i apeliramo Ministarstvu obrazovanja i športa da prihvati zamisli ove hvale vrijedne inicijative. Smatramo da je nužno osigurati uvjete koje traže studenti. To je potrebno iz više razloga , a najvažniji su: NAPREDAK hrvatskog društva, veći broj diplomiranih Hrvata, ostvarivanje "Zemlje znanja" kako kaže ministar Primorac. Zbog "Zemlje znanja" nužno je napraviti ovakove promjene u visokom školstvu, jer Hrvati ne uspijevaju završiti fakultete zato što ih sam obrazovni sustav koči, namećući visoke cijene visokog školstva, a ne zato što su nesposoban narod! Smatramo da se svakom maturantu koji se uspije upisati u jednu od visokoobrazovnih ustanova treba pružiti adekvatna državna financijska pomoć i uvjeti, s ciljem da postane budući diplomat. Samim time što je diplomat on pomaže svom društvu, svojoj državi u kojoj radi. Neka država njemu pomogne u ostvarivanju cilja da završi fakultet bez financijskih prepreka koje su čest slučaj u našoj državi! Živjela zemlja znanja!! Ustrajte u prosvjedima.

p.s. Ako bude bilo potrebno mogu se organizirati i prosvjedi maturanata za besplatno visoko školstvo. Bilo bi logično da oni krenu iz Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke ili nekog većeg središta, a mi ostali bi se rado priključili.

S poštovanjem, vaši budući kolege;
maturanti Vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića

- 11:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Izvještaj Slobodnog Filozofskog: Studentski marš u Splitu


Danas ujutro u 9:30 u Splitu je započeo višesatni prosvjedni marš sudionika nezavisne studentske inicijative sa svih splitskih fakulteta. Pokazali su time kako se ne daju zastrašiti neformalnim prijetnjama profesora i dekana, a ni izigrati formalnim obznanama rektora Pavića koji je, očito ne provjerivši situaciju na fakultetima svojeg sveučilišta, izjavio da blokade više nema i da je nastava normalizirana. Prosvjedni marš trebao je završiti na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje gdje je za 13:00 najavljena tribina studenata FESB-a na kojoj će se odlučivati o blokadi tog fakulteta. Uz pratnju policije i televizijskih kamera, studenti su se najprije s transparentima (od kojih je najupečatljiviji onaj ministra Primorca kao Pinokija), bubnjevima i ostalim rekvizitima okupili pred Pravnim fakultetom. Tamo su ih dočekala, slično kao i studente zagrebačkih Hrvatskih studija tjedan ranije, zaključana vrata! Kako nam javljaju, dekan Boris Buklijaš u zgradu nije puštao nikoga, a ni iz zgrade se nije moglo izići. Iz tako napete situacije, na nesreću, izrodio se i neželjeni incident: netko je razbio prozor na fakultetskoj zgradi.

Nakon Pravnog, studenti su krenuli prema Filozofskom čiji je dekan Josip Milat ipak vrata fakulteta ostavio otključana, u zgradu su puštani studenti, no dekan se nije pojavio pred nešto više od stotinu prosvjednika. Nakon toga, studenti su krenuli prema cilju svog marša, Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, gdje se trebala održati tribina. Stigavši konačno na odredište naišli su na, velikog li iznenađenja, još jedna zaključana vrata. U zgradu su puštani isključivo studenti FESB-a uz predočenje indeksa. Zasad nismo uspjeli saznati je li se i dekan FESB-a Tomislav Kilić sakrio pred svojim studentima, no ono što je jasno i što ne treba posebno naglašavati jest da su se njih dvojica, Kilić i Buklijaš, pod pritiskom odluke Senata o normalizaciji nastave, odlučila na protuzakonit i u krajnjoj liniji kukavički čin, dokazavši da im je autistična samovolja birokratskih struktura važnija ne samo od vlastitih studenata, nego i od zakona društva za čije bi dobro te strukture trebale djelovati. S obzirom na to da se nešto slično dogodilo i na Hrvatskim studijima u Zagrebu, predlažemo da pročitate i otvoreno pismo tamošnjih studenata koje su uputili zagrebačkom rektoru Bjelišu nakon što su na svom fakultetu naišli na - zaključana vrata.

- 02:06 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Izvještaj s plenuma


Dana 04. svibnja 2009. na plenumu Nezavisne studentske inicijative koji je održan ispred Pravnog fakulteta donesene su slijedeće odluke:

Podrška inicijativi blokade Umjetničke akademije u Splitu. O daljnjoj blokadi odlučit će se na tribini u srijedu.

Večeras u 22 h u klubu Kocka održat će se „Blokada Party“ u organizaciji Nezavisne studentske inicijative kao podrška blokadama fakulteta diljem zemlje.

Nastupat će:

Zinedine Zidane | Justin´s Johnsons | Discopath | Fon Biskich | Kundyak Mezhie | + gost iznenađenja

- 01:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Studentski marš u Splitu: prosvjednike dočekala zaključana vrata fakulteta


Stotinjak splitskih studenata udruženih u Nezavisnu studentsku inicijativu, s bubnjevima, transparentima, velikim olovkama, zvižducima i glasnim povicima krenulo je jutros oko 9.30 u višesatni marš tražeći i dalje besplatno obrazovanje za sve.

Premda je rektor splitskog Sveučilišta, Ivan Pavić odmah obznanio da je nastava na splitskim fakultetima normalizirana, te da blokada više nema, splitski studenti, krenuvši od Kineziološkog fakulteta, uz pratnju policije, stigli su do Pravnog fakulteta gdje su ih dočekala - zaključana vrata.

Vičući „studenti napolje - imate prozore“ i udarajući po staklenom pročelju zgrade, od kojih je napuklo i jedno staklo, očekivali su da im se pridruže i budući pravnici, no dekan Boris Buklijaš bio je odlučan u sprječavanju ulaza u zgradu bučnim prosvjednicima.



- Većina studenata Prvnog fakulteta izjasnila se za nastavak održavanja nastave. Ne možemo dopustiti da manja grupa ometa predavanja. Blokade više nema - obratio se vidno uzrujan dekan Buklijaš okupljenim prosvjednicima.

- Ovo je otmica, protustavno djelo! - vikali su okupljeni studenti da bi zatim marš nastavili splitskim ulicama do Filozofskog fakuteta u Radovanovoj ulici. No, i tamo je ulaz bio zapriječen svima koji ne posjeduju indeks tog fakulteta, a dekan Josip Milat nije se ni pojavio. Kolona je nastavila prema zgradi Umjetničke akademije pred kojom su ih dočeli studenti Akademije.

Krajnje odredište studentskoga marša, splitski FESB, također je prosvjednicima zatvorilo vrata. Time je u pitanje dovedena i tribina najavljenja za 13 sati na kojoj bi se trebalo odlučiti o daljnjim mjerama i koracima u borbi za besplatno školovanje. No, sudeći po jutrošnjim događanjima i odlučnosti splitskih dekana da spriječe mlade buntovnike i omoguće održavanje nastave, studentski marš u Splitu mogao bi biti i kraj njihovih prosvjednih aktivnosti.



preuzeto sa: Slobodna Dalmacija

- 01:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 04.05.2009.

MARSH!!!


Dana 03.05.2009. ispred Pravnog fakulteta u Splitu održan je plenum Nezavisne Studentske Inicijative na kojem je izglasan nastavak blokade te su dogovoreni detalji oko sutrašnjeg marša solidarnosti blokiranih fakulteta.

Podsjećamo, organizirana povorka "MARSH" se održava sutra, 04.05.2009. s početkom u 9 sati ispred Kineziološkog fakulteta (Teslina 6) nakon kojeg se ide do Pravnog fakulteta, zatim do Filozofskog fakulteta te Umjetničke akademije sa okupljanjem na kampusu ispred FESB-a na kojem se održava tribina i glasovanje da li su za blokadu.



Molimo da se skupite u što većem broju i obučete bijele majice.

Sljedeći plenum je u ponedjeljak ispred Pravnog fakulteta u Splitu.

U utorak navečer je organiziran koncert u klubu Kocka "BLOKADA PARTY".

- 02:40 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Festival mediteranskog filma Split daje podršku

Drage studentice i studenti,

organizacija Festivala mediteranskog filma Split se ovim putem u potpunosti solidarizira sa studentima Filozofskog fakulteta, kao i s ostatkom studenata i inicijativa diljem Hrvatske koji sudjeluju u prosvjedima i blokadi nastave i daje službenu potporu blokadi i zahtjevima studenata za pravo na jednakost u obrazovnom sustavu bez obzira na socijalni i materijalni status, odnosno na besplatno školovanje. Osim ove objave, čast nam je što smo dio ove inicijative s obzirom da određeni pojedinci iz organizacije našeg festivala kao i dio prošlogodišnjih volontera svakodnevno aktivno sudjeluje, od prvog dana, na vašim plenumima i/ili su i članovi vaših sekcija.

Želimo vam, sad već na početku trećeg tjedna blokade, da ne posustanete u svojem zahtjevu sve dok on ne bude ispunjen jer smatramo da ste daleko dogurali, da možete biti ponosni na sve učinjeno i da ste veoma blizu ostvarivanju cilja.

U ime ekipe festivala,

Davor Drezga

- 01:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 03.05.2009.

OBAVIJEST ZA MARŠ!


Nakon sjednice Rektorskoga zbora Senat Sveučilišta u Zagrebu poslušno je potvrdio zaključke Rektorskog zbora i uz njih donio svoj tekst kojim je još jednom pokazao da im do biti problema ili nije stalo ili ga uopće ne razumiju. Odbili su čak i na deklarativnoj razini prihvatiti zahtjev studenata i građana da im se prizna pravo na besplatno obrazovanje na svim razinama koje, kako smo već i previše puta ponovili, mora biti dostupno svima. Osobito začuđuje da je Senat odbio i zahtjev da se zakonski prijedlozi koji se tiču obrazovanja šalju na razmatranje sveučilištima i njihovim sastavnicama.

Večerašnji Plenum se održava ispred pravnog fakulteta u 20:00 sati. Pozivamo vas da se aktivno priključite u ponedjeljak, 4. svibnja 2009. godine studentskom maršu koji će započeti u 9 sati ispred Kineziološkog fakulteta.

Cilj je zadobivanje šire građanske podrške kao i iskazivanje podrške kolegama s FESB-a. Ključno je da svi koji istinski podržavaju cilj - BESPLATNO ŠKOLOVANJE ZA SVE pokažu svoju solidarnost i odgovornost tako da ustanu u 8, popiju kavu i dođu do 9 sati na Kineziološki fakultet.

Nadamo se vašem odazivu!

- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Podrška od Judith Butler!


Riječka nezavisna studentska inicijativa za besplatno obrazovanje proslijedila nam je podršku koju su svi hrvatski studenti dobili od (ni manje ni više nego!) Judith Butler! U nastavku pismo Judith Butler na engleskome i prijevod naših Riječana. Zahvaljujemo i prof. Judith Butler i riječkoj nezavisnoj inicijativi na proslijeđenoj podršci!

I am sorry not to be able to come there directly to address the students and to provide my support in person. But please know that I support your efforts and hope that you have success. This is an important moment to oppose the decimation of the social welfare estate, especially its impact on educational institutions, as well as the rise of neo-liberal calculations in relation to university life. Students are threatened with becoming an acutely 'precarious' population, exposed to poverty, debt, and lack of educational opportunities. Please accept my strong support for your brave and just actions.

Judith Butler



Za one kojima je engleski slabija strana, nema panike! Ima i prijevod ;)
"Žao mi je što ne mogu doći izravno k Vama kako bih se obratila student/icama, osobno im pružajući podršku. Ali, molim Vas, znajte da podržavam vaše napore i nadam se da ćete biti uspješni. Ovo je jedan važan trenutak za sučeljavanje s desetkovanjem dobara društvenog blagostanja, napose s njegovim utjecajem na obrazovne institucije, kao i s porastom neoliberalnih kalkulacija u odnosu spram sveučilišnog života. Studenti/ce su pod prijetnjom postajanja izrazito 'nezaštićenom' populacijom, izloženom siromaštvu, dugovima i manjku obrazovnih mogućnosti. Molim Vas, prihvatite moju snažnu podršku za Vaše hrabro i pravedno djelovanje. "

Judith Butler

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Studenti su spremni prekinuti blokadu ako im Primorac zajamči da će ispuniti zahtjeve


Studenti Filozofskog fakulteta, koji okupljeni u Nezavisnu inicijativu za besplatno obrazovanje već dva tjedna blokiraju fakultet, spremni su prekinuti blokadu ako dobiju zadovoljavajuće jamstvo od ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca da će ispuniti njihov zahtjev da studiranje bude besplatno za sve koji ostvare pravo na redovni studij.

Studenti su na današnjoj konferenciji za novinare ponovili da njihova borba za besplatno obrazovanje nije borba za vječne studente, što Bolonjski sustav studiranja i sam po sebi onemogućuje. Smatraju da su danas bliže svom cilju nego kada su blokadu započeli jer su dobili potporu velikog dijela javnosti koja je njihove ciljeve za jednakošću svih i protiv komercijalizacije obrazovanja prepoznala kao svoje.

S obzirom da je Senat Sveučilišta naložio fakultetima da sutra, u ponedjeljak, organiziraju nastavu, studenti ističu kako će u slučaju bilo kakve represije pružiti pasivni otpor, a to znači da će sjesti na pod gdje se zateknu i čekati da ih odnesu van.

"S naše strane incidenata neće biti. Incidentne metode nisu naše metode. To je civilizirani prosvjed za obranu stečenih prava"
, poručili su studenti.

Ogorčeni su na odluku Rektorskog zbora, pa zaključuju kako su time samo pokazali koliko im je stalo do studenata i kako nisu dio akademske zajednice koju bi trebali predvoditi. Studenti poručuju kako su time izgubili svako moralno pravo zastupati Sveučilište. Ipak smatraju kako se u pozadini odluke Rektorskog zbora jasno ocrtava dirigirajuća ruka resornog ministra Dragana Primorca, te ističu kako je Rektorski zbor ispao obični izvršitelj ministrova naputka.



Studenti, koji već 14 dana drže pod kontrolom svoj fakultet, i u subotu su organizirali nekoliko radionica i tematskih predavanja, a nastavili su i potpisivanje peticije za besplatno studiranje. Do sada su prikupili oko 40 tisuća potpisa studenata. Odluka Senata o obustavi blokade, kao i odluka studenata s drugih fakulteta da u ponedjeljak krenu s redovitim održavanjem nastave, nimalo, kako kažu, ne utječe na podršku koju i dalje dobivaju, pa čak i od običnih građana koji im svakodnevno donose hranu i piće.

Veliku podršku daju im i studenti s Fakulteta političkih znanosti koji, premda su donijeli odluku o deblokadi nastave, i dalje sudjeluju u aktivnostima na Filozofskom fakultetu. Na sveučilištu podsjećaju da je odluka Senata o obustavi blokade nastave obvezujuća. Sada je na dekanima fakulteta i fakultetskim vijećima provedba te odluke kako bi u ponedjeljak počela nastava. Većina zagrebačkih fakulteta u ponedjeljak će održati sjednice vijeća.

Splitski marš

Splitski studenti udruženi u Nezavisnu studentsku inicijativu izglasali su u petak noću nastavak blokade okupiranih fakulteta unatoč prijetnjama pojedinih dekana kako će gostujući profesori zbog prekida nastave ostati bez plaća, a studenti bez potpisa. Štoviše, Splićani su odlučili u ponedjeljak u 9 sati krenuti u višesatni studentski marš pod nazivom “Svi u marš” na ruti blokiranih fakulteta. Okupljanje će završiti ispred FESB-a, gdje će se u 13 sati održati tribina na kojoj će studenti FESB-a s ostalim studentima dogovoriti daljnje korake i metode u borbi za svoj cilj - besplatno obrazovanje, piše Slobodna Dalmacija.

Puljani o nastavku blokade odlučuju večeras

I pulsko Sveučilište Jurja Dobrile je još uvijek pod blokadom a studenti će večeras na plenumu odlučiti hoće li u ponedjeljak na nastavu. Predstavnici Nezavisne inicijative studenata pulskog Sveučilišta u petak su na konferenciji za novinare naglasili kako ni jedan od zahtjeva za besplatno školovanje, dom i menzu nije ispunjen.

tekst preuzet sa: barakun.hr

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Video uradak studenata FFZG: Gdje je nestao ministar?



Plenum FFZG-a je oduševljeno pozdravio ovu potragu za ministrom snimljenu od strane studenata komparativne književnosti. Podržite našu i vašu borbu! Obrazovanje nije na prodaju!

Preuzeto sa youtube.com

- 15:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Raste pritisak na studente - najavljena mogućnost represije


Iz Rektorskog zbora poručuju da se nastava mora nastaviti i da će se morati nadoknaditi, a ne bude li se to poštovalo, moguće su i represivne mjere. Istovremeno, predsjednik Mesić poziva studente na prekid prosvjeda, što studenti odbacuju i uzvraćaju - nije ovo performans, već prosvjed!

Ostatak teksta čekirajte na: Raste pritisak na studente - najavljena mogućnost represije

- 14:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hrvatski studiji diskriminacijom krše zakon

Ovakvo diskriminatorno postupanje u suprotnosti je i sa etičkim Kodeksom Sveučilišta u Zagrebu, posebno sa čl. 7, stavak 1 Kodeksa koji zabranjuje bilo koji oblik diskriminacije i uznemiravanja.

Ostatak teksta čekirajte na: Hrvatski studiji diskriminacijom krše zakon

- 14:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nije blokada, nego je deblokada


Ono što neoliberalni aparat zove opstrukcijom nastave, zapravo je konstrukcija kvalitetnije nastave i što je najbitnije, drugačije kontekstualizirane nastave.

Jer, trik je u tome, što je i osnovna teza ovog članka, to da je blokadom, fakultet zapravo deblokiran! Ono što neoliberalni aparat zove opstrukcijom nastave, zapravo je konstrukcija kvalitetnije nastave i što je najbitnije, drugačije kontekstualizirane nastave, one koja ne priprema studenta za tržište, nego mu pruža znanje. Stoga se ne radi o blokadi, nego o deblokadi cijelog konteksta u kojemu se znanje prenosi.

Ostatak teksta čekirajte na: Nije blokada, nego deblokada

- 14:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 02.05.2009.

Noam Chomsky - Pismo podrške hrvatskim studentima


I have learned of the struggle of Croatian students to ensure that free education will be available to all. It is a worthy goal for every society -- including my own, where such rights are not honored -- and I would like to wish them success in their efforts.

Noam Chomsky

- 15:52 - Komentari (14) - Isprintaj - #

Video uradak videosekcije FFZG: Znanje nije roba




Preuzeto sa slobodnifilozofski.bloger.hr

- 15:35 - Komentari (2) - Isprintaj - #

OBOSTRANI LETAK ZA PRINTANJE!


Isprintati obostrano (na jednu pa na drugu stranu) i onda izrezati na 3 dijela.



Ovdje možete skinuti originalnu veličinu prednje strane letka u PDF-u



Ovdje možete skinuti originalnu veličinu stražnje strane letka u PDF-u





- 14:39 - Komentari (6) - Isprintaj - #

OBAVIJEST


Dana 01. svibnja 2009. s početkom u 20:00 sati ispred Pravnog fakulteta Split održan je plenum Nezavisne studentske inicijative Split. Izglasan je nastavak blokade na svim do sada blokiranim fakultetima, te je dogovoren studentski marš u znak potpore blokiranim fakultetima.

Pod nazivom " Svi u marš " pozivamo sve studente da nam se pridruže u ponedjeljak 04.05.2009. godine s početkom u 09:00 sati ispred Kineziološkog fakulteta u Teslinoj ulici. Marš će obići sve blokirane fakultete te će završiti ispred FESB-a gdje se s početkom u 13:00 sati održava tribina na kojoj će studenti FESB-a odlučivati o blokadi svog fakulteta.

Ruta kretanja: Kineziološki fakultet, Pravni Fakultet, Filozofski fakultet (Radovanova), Umjetnička akademija (tvrđava Gripe), FESB.

- 13:59 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Dnevni graf: Gdje se studij plaćao?



1. Visoka učilišta sama određuju (a ostale instance im tek potvrđuju) upisne kvote za studente koji sufinanciraju svoj studij i studiraju izvanredno. Strategije se razlikuju.

2. Još 2004./5. gotovo četiri petine studenata stručnih studija te je studije plaćala. Besplatno obrazovanje je rijetkost kad su u pitanju stručni studiji, i to gotovo u svim smjerovima i institucijama koje ih provode. Ovdje se nalaze i sve privatne poslovne škole i sl.

3. Na sveučilišnim studijima ipak više od polovice studenata nije plaćalo svoj studij. Ovo je godina kad je broj studenata koji plaćaju svoj studij bio najmanji, tako da se je do 2007./8. situacija nešto i popravila. Izvanredni studenti su tada činili oko šestine studenata sveučilišnih studija.

4. Između pojedinih fakulteta postoje velike razlike u strategiji strukture upisnih kvota. Na sveučilišnim studijima iz šireg područja ekonomije i prava 70% i više studenata plaćalo je svoj studij, a na prometnom fakultetu tek nešto manje. Na filozofskim fakultetima oko je oko trećine studenata plaćalo svoj studij, a na ostalima (što obuhvaća i sve tehničke i medicinske fakultete) oko četvrtine.

5. I izvanredni sveučilišni studij većinom se organizira pri pravnim i ekonomskim fakultetima. Četiri petine sveučilišnih izvanrednih studenata studira pri tim fakultetima. Pri filozofskim i drugim fakultetima izvanrednih studenata je tek 5%.

6. Dakle, pravo na besplatno obrazovanje uvelike ovisi o odabiru smjera studija. Ali to nije posljedica izvrsnosti kandidata ili obrazovne politike poticanja studiranja u "deficitiranim" profesijama (jer takva ne postoji), već prvenstveno odluke pojedinih fakulteta da ponudi studijska mjesta na tržištu - a za što je očito postojala potražnja jer su studenti ta mjesta na tim studijima ispunili.

7. Status izvanrednog studenta na sveučilišnim studijima u većini je slučajeva rezultat slabog ranga na prijemnom ispitu (ispod kvote "za plaćanje" je kvota "za izvanredne"), dok je npr. zaposlenih osoba koje se prijavljuju na studij kako bi studirali u izvanrednom režimu vrlo malo. Izvanredni studenti nemaju studentska prava.

Vrlo sličnu sliku koja se odnosi na početak akademske godine 2007./2008, ali ne razlikuje redovne studente koji plaćaju i ne plaćaju svoj studij može se vidjeti u priopćenju DZS-a Studenti upisani na stručni i sveučilišni studij u zimskom semestru ak. g. 2007./2008.

Temeljem publikacija DZS-a priredio Teo Matković
preuzeto sa: slobodnifilozofski.bloger.hr

- 11:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

VAŽNE INFORMACIJE!!!





Međunarodni pakt o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima usvojen na Opcoj skupštini Ujedinjenih naroda, 16. prosinca 1966. godine (rezolucija br. 2200 A /XXI/). Stupio na snagu 3. sijecnja 1976. godine.


1. Države stranke ovoga Pakta priznaju svakome pravo na odgoj i obrazovanje. One su suglasne u tome da se odgoj i obrazovanje mora usmjeriti u pravcu punog razvoja ljudske osobe i svijesti o ljudskom dostojanstvu, i da mora jacati poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda. One su takoer suglasne u tome da obrazovanje mora omoguciti svim ljudima djelotvorno sudjelovanje u slobodnom društvu, promicati razumijevanje, snošljivost i prijateljstvo medu svim narodima, rasnim, etnickim ili vjerskim grupama te podupirati djelatnosti Ujedinjenih naroda na održanju

2. U cilju punog ostvarenja toga prava, države stranke ovoga Pakta priznaju:

a) da osnovno obrazovanje mora biti obvezno i besplatno za sve;

b) da se srednje obrazovanje u svojim razlicitim oblicima, ukljucujuci tehnicko i strukovno srednje obrazovanje, mora uciniti raspoloživim i dostupnim svima korištenjem svih odgovarajucih sredstava, napose postupnim uvoenjem besplatnog obrazovanja;

c) da se više i visoko obrazovanje mora uciniti jednako dostupnim svima prema sposobnostima korištenjem svih odgovarajucih sredstava, napose postupnim uvoenjem besplatnog obrazovanja

d) da, koliko je god to moguce, treba poticati ili unaprjeivati osnovno obrazovanje za osobe koje nemaju ili nisu završile osnovno obrazovanje u njegovu punom trajanju;

e) da treba aktivno razvijati školsku mrežu na svim razinama, uvesti odgovarajuci sustav stipendiranja i stalno poboljšavati materijalni položaj ucitelja.

- 01:31 - Komentari (4) - Isprintaj - #

petak, 01.05.2009.

VAŽNA OBAVIJEST


Redovni plenum u 20:00h održati će se večeras ispred Pravnog fakulteta zbog otežanih okolnosti. Pojavite se u što većem broju, borba za besplatno obrazovanje još uvijek traje!

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PODRŠKE: Ženska mreža hrvatske i pravni tim Iskoraka i Kontre


Drage studentice i studenti!

Ženska mreža Hrvatske i Pravni tim Iskoraka i Kontre ovim putem vam žele dati svoju bezrezervnu podršku u vašim nastojanjima i odlučnosti da se izborite za pravo na besplatno školovanje, bez obzira na socijalni status.

Besplatno školovanje jedno je od osnovnih ljudskih prava zagarantirano poveljom UN-a i drugim međunarodnim dokumentima, kao i Ustavom Republike Hrvatske i kao takvo ne smije biti podložno komercijalizaciji i neoliberalnoj kapitalističkoj eksploataciji.

Smatramo da su vaše metode otpora u potpunosti legitimne, demokratske, nenasilne i potrebne, a vaši zahtjevi jasno artikulirani.

Stojimo vam na raspolaganju.

Za Žensku mrežu Hrvatske, za pravni tim Iskoraka i Kontre; za Koordinacijski tim ŽMH:
Bojana Genov, Kristijan Grđan, Sanja Juras, Đurđica Kolarec, Mirjana Kučer i Nela Pamuković

- 15:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

BEZ KOMENTARA - PISMO PODRŠKE



Za uvećani prikaz slike, kliknite : "Pismo PODRŠKE"

- 14:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SRETAN PRAZNIK RADA


Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

- 10:40 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.