Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nsist

Marketing

Blokade daju rezultate - predstavnik ministarstva na plenumu

Blokade se nastavljaju u Puli, Zadru i Zagrebu, a drugdje su najavljeni prosvedi i podrška, što je sve rezultiralo pojavljivanjem glasnogovornika ministarstva na plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, čime je po prvi put uspostavljena direktna komunikacija, iako posve neslužbena.

Filozofski fakulteti u Zagrebu i Rijeci ostaju u blokadi, Hrvatski studiji u Zagrebu, Arhitektura i ALU, kao i Akademija primjenjenih umjetnosti u Rijeci, te Sveučilišta u Puli i Zadru. Jučer je prekinuta blokada u Osijeku, no najavljena je daljna podrška kroz prosvjede i druge akcije, baš kao što su to najavili i splitski studenti, čije blokade su okončane početkom tjedna.

Ono što je bilo posebno zanimljivo na jučerašnjme plenumu zagrebačkog Filozofskog fakulteta je sudjelovanje glasnogovornika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Duje Bonaccija, koji je sudjelovao kao građanin, iako je povremeno nastupao i kao glasnogovornik ministarstva pa se tako ispričao studentima što ih je u javnosti nazvao dječurlijom koja ne zna što hoće, te izrazio žaljenje što već prvi dan nije došao na plenum. Također je priznao kako je on odgovoran što se ministar Dragan Primorac u prva tri dana blokade nije oglasio jer mu je on savjetovao da čeka dok se stvar ne stiša.

Unatoč ovoj neslužbenoj posjeti plenumu, novih službenih očitovanja o studentskim zahtjevima još uvijek nema, pogotovo ne u smislu ispunjavanja osnovnog studentskog zahtjeva za besplatnim obrazovanjem na svim razinama, što je jedan od glavnih uvjeta za prekid blokade i prosvjeda koji traju već 18 dana.

Pokušaj deblokade kroz dislociranje nastave

Osim u Zagrebu, uprava Sveučilišta u Zadru pokušava dislocirati nastavu kako bi tako deblokirali nastavu, tako da je Senat odlučio da se nastava organizira na alternativnim lokacijama po zadarskim srednjim školama. Odluka je donesena premda su predstavnici Studentskoga zbora uložili veto, pa će studenti od resornog Ministarstva tražiti pravno tumačenje instituta veta na koji, kao članovi Senata, imaju pravo. Podsjetimo, u Zagrebu je pokušaj dislociranja nastave za sada propao, no još uvijek nije napušten kao moguća opcija.

"Situacija vezana za blokadu nastave je izuzetna da ne kažem krizna", ocijenio je to rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš istaknuvši kako je namjera Sveučilišta da se organizira što veći dio nastave. "Potrudili smo se naći što pogodnije prostore. Naša je intencija da naprave što god mogu da se što veći dio nastave organizira i pokrene Filozofski fakultet ima razgranatu studijsku mrežu, puno studijskih programa i kombinacija, ali tu se treba naći rješenje koje je najmanje loše", rekao je Bjeliš.

Dodao je kako plenumski način odlučivanja studenata i odluke koje se donose nisu legitimne i ne obavezuju nikoga, ni studente niti nastavnike.

Na blokiran fakultetima se ipak događa alternativni edukativni program, koji je otvorio pitanje potrebe za novim obrazovnim sadržajima, jer ako je suditi prema posjećenosti pojedinih predavanja i diskusija, riječ je o programu koji privlači više studenata od stadardnog obrazovnog programa. Također, odlučivanje putem plenuma je otvorilo mogućnost sudjelovanja studenata u odlukama koje ih se direktno tiču, čime je stvoren temelj novog tijela koje bi u potpunosti moglo zamjeniti nefunkcionalne institucije.

Preuzeto sa zamirzine.net

Post je objavljen 07.05.2009. u 18:11 sati.