Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nsist

Marketing

Izjava za medije 15. svibnja


Nezavisna studentska inicijativa Splita je danas, 15. svibnja, uspješno provela najavljene akcije od kojih je potrebno posebno se osvrnuti na javnu tribinu ''Što studenti traže? Besplatno obrazovanje ili bolje društvo?'', a na kojoj su sudjelovali dr. sc. Josip Milat (dekan Filozofskog fakulteta), Nera Krnić (sudionica Inicijative) i Mate Mioč (zamjenik predsjednika SZ Sveučilišta). Na njoj je, naime, problematiziran širok spektar problema i pitanja vezanih uz rad Studentskog zbora, ali i uz odnošenje vladajućih struktura prema zahtjevima Nezavisne studentske inicijative.

Image Hosted by ImageShack.us


Raspravljalo se o adekvatnosti Studentskog zbora kao institucije koja predstavlja studente i koja, po svojim ovlastima i aktualnim zakonima, djeluje bez prethodnog konzultiranja sa studentima (a čega je primjer petogodišnji plan za ukidanje školarina Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu koji je bio potpuno nepoznat ne samo studentima, nego i članovima Studentskih zborova pojedinih fakulteta) u sklopu čega se podsjetilo na inicijativu da se svi (samovoljno raspušteni) Zborovi ubuduće zamijene plenumima po uzoru na one održavane na blokiranim fakultetima.

Nadalje, odnos prema blokadama i činjenice iznesene u izjavama ministra znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Dragana Primorca su ocijenjene (u najmanju ruku) neozbiljnim i lažnim, a s čim se nije složio jedino g. Mate Mioč (koji je u ovom slučaju odgovorio, kao što je eksplicirano, kao član mladeži HDZ-a, a ne kao član SZ Sveučilišta).

Uz veći broj sličnih manjih rasprava, valja napomenuti kako je još jedan put naglašeno (a potaknuto pitanjima moderatora i g. Mioča) kako Inicijativa nije ni na kakav način poticana, organizirana, vođena ili usmjeravana od strane političkih stranaka; kako je isticanje o postojanju velikog broja studenata koji su bili protiv blokade u najmanju ruku tek pretpostavka i glasina (o čemu svjedoči činjenica da se na plenumima na kojima je bilo po oko 600 studenata tek manja grupica od cca. 15 studenata izjašnjavala za deblokadu, i to isključivo Pravnog fakulteta) koja je na nacionalnoj razini važila kao opravdanje za nerijetko nasilno (bilo da je riječ o nasilju prema zagovornicima blokade, a čega primjer nalazimo na Hrvatskim studijima i u Zadru, bilo da je riječ o nasilnom održavanju tzv. nastave na tzv. alernativnim lokacijama, a što nalazimo kod Filozofskog fakulteta u Zagrebu) pokušavanje održavanja nastave; kako je neistinito, a na što se u medijima često aludira, da samo tzv. ''vječni studenti'' (koji, podsjetimo se, od uvođenja Bologne više niti ne mogu postojati) i oni s lošim prosjekom sudjeluju u Inicijativi, dok im s druge strane stoje oni koji su se svojim znanjem izborili da studiraju bez plaćanja (da tome nije tako, dokazuje činjenica da je u NSI Split velik broj studenata koji ne samo da studiraju ''na teret Ministarstva'', nego su također korisnici državne stipendije A kategorije) te kako s akcijama unatoč prekidu blokade nije gotovo.

Image Hosted by ImageShack.us


Sve u svemu, tribina se može ocjeniti iznimno uspješnom jer je okupljanje predstavnika triju različitih strana raščistilo nemali broj u medijima i široj javnosti prisutnih zabluda o aktualnim događanjima na hrvatskim sveučilištima.

Sutra, 16. svibnja, se odvija već dobro poznata akcija ''5 do 12'' i to na Rivi, a u 14:00 h će se dogoditi velika akcija na Peristilu!


Nezavisna studentska inicijativa Split



Post je objavljen 17.05.2009. u 19:13 sati.