nedjelja, 10.05.2009.

Demanti na članak iz Slobodne Dalmacije

Poštovani!

Obraćamo vam se sa svrhom demantiranja članka objavljenog u vašem listu 09.05.2009, autora Jure Jerića pod nazivom „HDZ i SDP u zaleđu: studentski vođe na daljinsko upravljanje“.

Podsjećamo vas, da ste prema Zakonu o medijima, članak 40. stavak 1,2 i 4, te članku 41. stavak 1, dužni objaviti demant na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi, bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu (čl. 41. stavak 1).

Nezavisna studentska inicijativa Split


Demanti na članak „HDZ i SDP u zaleđu: studentski vođe na daljinsko upravljanje“, autora Jure Jerića, objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji 09.svibnja 2009.


Potaknuti nizom netočnih, zlonamjernih i diskreditirajućih navoda u spornom članku objavljenog u vašem listu, dužni smo reagirati u svrhu ispravnog informiranja javnosti.

Za početak, oštro osuđujemo tvrdnju da je Nezavisna studentska inicijativa „produžena ruka SDP-a“. Nezavisna studentska inicijativa je neformalna organizacija koja je otvorena za sve zainteresirane, gdje odluke donose svi neposredno-demokratskim putem (po principu „jedan čovjek jedan glas“), pa su samim time eliminirane moguće manipulacije bilo kakvih predstavničkih tijela. Naši zahtjevi i ciljevi ne poklapaju se s programom ni jedne političke stranke.Krajnje je neozbiljno što se naša otvorenost prema svim zainteresiranim studentima neovisno o njihovom osobnom političkom angažmanu zloupotrebljava u svrhu insinuacija da smo stranački izmanipulirani.

Sve funkcije su izabrane izravno na plenumima, anonimne su i rotirajuće, a sama organizacija je nehijerarhijski ustrojena – sastoji se od različitih radnih skupina koje se međusobno koordiniraju i u kojima mogu sudjelovati svi zainteresirani.

Studentski zbor, kao predstavničko tijelo upitne legitimnosti (izabran od strane cca 10% studentske populacije), nije relevantan faktor u kontekstu pokreta za besplatno obrazovanje, jer se od samog početka nije slagao s našim ciljevima (trenutno ukidanje školarina) i metodama (blokade fakulteta). Sama struktura tog tijela podložna je političkim manipulacijama, pa je upitna i svrha njegovog postojanja.

Nezavisna studentska inicijativa Split, dobila je pak plenumsku podršku za svoje djelovanje od strane svih blokiranih fakulteta u državi. Udruga „Studenti za studente“ naknadno je podržala Inicijativu i pozvala svoje članove da joj se priključe kao pojedinci, pa je optužba o razjedinjenosti splitskih studenata potpuno deplasirana. Razočarani smo što autor uopće nije kontaktirao službene (izravno izabrane) glasnogovornike, već su namjerno eksponirani predstavnici udruga i političkih stranaka čime se forsira njihova nepostojeća uloga u imaginarnom „vodstvu“ Inicijative.

Anketa koju je proveo autor ovog članka, na temelju koje je donio zaključke, apsolutno je neprofesionalna, irelevantna i sugestivna. Uzorak ispitanih studenata je nereprezentativan, jer obuhvaća samo 0,74% ( njih 170) od ukupne studentske populacije (cca 25.000 studenata). Pitanje da li je većina studenata Umjetničke akademije ili bilo kojeg drugog fakulteta većinski oslobođena plaćanja je bezpredmetno, jer se ovdje ne radi o borbi za osobne interese već za općedruštveni cilj – koji se ne tiče samo aktualnih studenata već i generacija koje dolaze.Također se pitamo odakle autoru informacija da je u inicijativi sudjelovalo samo 700 studenata. Iznenađuje nas i što je autor članka opuštenu i neformalnu atmosferu nakon plenuma u ponedjeljak 2.svibnja tendenciozno protumačio pripitošću sudionika. Nije nam jasno kako je honorarni amaterski rad srednjoškolskog učenika o studentskom aktivizmu uopće dobio toliki prostor i značaj u vašem listu. Nadamo se, kako će se u budućnosti ovakvi neuspjeli eksperimenti na vrijeme spriječiti, te samim time javnost poštediti nepotrebnih dezinformacija.

Žalosti nas i tragično nazadan i ograničen pogled na potpuno novi oblik studentskog aktivizma koji je, kao pokret odozdo suprotan ustaljenim modelima političkog organiziranja, od samog početka diskreditiran od strane političkih elita i većine medija. Svođenje ciljeva Nezavisne studentske inicijative na predizborne spletke i politikantske interese banalizira legitimnu političku borbu za socijalnu pravdu i u krajnju ruku doprinosi apatiji studentske populacije nad kojom se u tekstu lamentira.
Mi, naprotiv, nećemo odustati.

Nezavisna studentska inicijativa - Split

- 13:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.