Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nsist

Marketing

"E-Sexy" Čengić uhvaćen u laži iliti dobro je biti šef studentske udruge



Image Hosted by ImageShack.us

TOMISLAV ČENGIĆ o čijem smo trošenju novca riječkih studenata već ranije pisali, pokazao se kao loš gospodar i novca udruge "Foss MedRi" iliti Fakultetske udruge svih studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci, a s obzirom da se nije na vrijeme prijavio za predsjednika te udruge izvjesno je i da je učinio prekršaj iz Zakona o udrugama, doznajemo u Registru udruga.

Štoviše, predsjednik Studentskog zbora u Rijeci Čengić je doljepotpisanu novinarku pokušao dovesti u zabludu tvrdnjom da nije bio predsjednik krajem 2005. i tijekom 2006. godine kada je potrošeno na tisuće kuna na ručkove i večere u restoranima u Vodicama, rodnim mu Vinkovcima i Rijeci, gdje je karticom udruge plaćen i račun u trgovini E-Sexy.

Falsifikati i objašnjavanje objašnjenja reprezentacije njegova prethodnika

Čengić je, naime, 13. svibnja ove godine iz Rijeke doputovao u Zagreb kako bi nas, u društvu svjedoka, uvjerio da su, pod jedan, brojni računi koje smo dobili, a objavljujemo samo dio, falsifikati, a pod dva, da je upisan za predsjednika "Foss MedRija" tek 14.svibnja 2007. godine. Kao dokaz nam je predočio presliku rješenja Ureda državne uprave iz Rijeke čiji nam primjerak ni po koju cijenu nije htio ostaviti.

Istovremeno nas je uvjeravao da su ti "troškovi reprezentacije" na koje je, primjerice unutar samo šest mjeseci potrošeno 60 tisuća kuna, način na koji su on, to jest, njegov prethodnik trošili isključivo kako bi stimulirali volontere za plemenite akcije dobrovoljnog darivanja krvi i slično. Tragajući za odgovorom na pitanje zašto Čengić toliko brani čast svog prethodnika, naišli smo više dokaza da je taj "prethodnik" zapravo on.

Web stranice Fossa, Speculum i drugi listovi "pod kontrolom"

Image Hosted by ImageShack.us

Najprije smo ga upisali zašto na službenim stranicama udruge "Foss Medri" piše da je on postao predsjednik 2005. godine. "Oni kontroliraju stranice, to je makar lako izmijeniti", odvratio nam je Čengić, sa "oni" misleći na protukandidate na prošlogodišnjim, tvrde "oni", neregularnim izborima za Studentski zbor. No, ispostavilo se da šačica studenata Filozofskog fakulteta kontrolira i glasilo studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci - Speculum.

List je 2005. godine objavio da je krajem listopada 2005. godine Čengić jednoglasno izabran za predsjednika "Foss Medrija" i Zbora, te niz dirljivih fotografija na kojima on pozira u zagrljaju kolega iz Zbora te tadašnjim državnim tajnikom u Ministarstvu obrazovanja Slobodanom Uzelcem, pa ministrom Draganom Primorcem (čiju "ostavku, ostavku" premijer Ivo Sanader još uvijek nije prihvatio, op.a.) te reklamira njegovo učešće u akciji "Kapi života" te s vilicom u ruci iznad roštilja s podebelim šiš-ćevapima.

Novi list se također urotio protiv Čengića pa je, unaprijed znajući da će on trošiti novac na večere u "Bonaci", "Tarsi", "Girici", "Belgijskom pubu", "McDonald'su" i mnogim drugim restoranima po Rijeci, 22. studenog 2005. godine odlučio Čengića nazvati predsjednikom udruge koja je tada slavila 42. godišnjicu. Uspjeli smo doći i do zapisnika sa redovne izborne skupštine "Foss MedRija" održane 15. veljače 2007. godine, na kojem - i opet - Čengić slovi za predsjednika koji zaključuje sjednicu, predlaže povjerenike, tajnike i članove odbora udruge i slično, na što je stavio i vlastoručni potpis.

Kršenje Zakona o udrugama

Konačno, dolazimo i do Ureda za državnu upravu čije nam je rješenje predočio, koje se ne poklapa sa stanjem u Registru udruga u kojemu stoji da je bio predsjednik od 15. veljače 2007. godine do 25. travnja 2008. godine. To se i našim sugovornicima iz Registra učinilo neobično kratkim s obzirom da mandat predsjednika traje četiri godine.

Ukoliko je Čengić kao predsjednik "Foss MedRija" zatajio registru podatke o članovima udruge i uzrokovao vakuum između 2004. kada je ovlašteni predstavnik udruge "Foss MedRi" bio Haris Pavletić i 2007. godine kada on nastupa na dužnost, to bi značilo kršenje kaznenih odredbi Zakona o udrugama, točnije stavka 1. članka 39. za čije je kršenje predviđena novčana kazna između 500 i pet tisuća kuna.

Nakon dva tjedna prilike za demantij - najava tužbe

Priča tu ne staje. Umjesto da demantira napise iz našeg prošlog teksta koji ga je jako razljutio, što nam je obećao na sastanku 13. svibnja, a za navode iz kojeg posjedujemo dokumente u kojima piše da je na putovanje u Australiju išlo ukupno 11 osoba među kojima i osobe koje smo naveli u tekstu te je koštalo 125 tisuća kuna (58 tisuća od Ministarstva obrazovanja, 45 tisuća od Sveučilišta u Rijeci, a 21 tisuća iz udruge CroMISC), Čengić upućuje pismo glavnoj urednici Indexa.

U njemu navodi da je "nemoguće nenamjenski trošiti novac" jer se troši putem natječaja na koji apliciraju sve studentske udruge u državi, ne samo sa Sveučilišta u Rijeci.

Image Hosted by ImageShack.us

"Proračun Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci kreiran je od strane nezavisnog povjerenstva na temelju natječaja i projektne dokumentacije. Članovi povjerenstva su tri studenta koji ne smiju biti članovi Studentskog zbora i dva nastavnika. Proračun je nakon toga izglasan na Skupštini studentskog zbora i donesen od strane Senata Sveučilišta u Rijeci. Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci za svaku potrošenu kunu ima račune pregledane od strane računovodstva Sveučilišta, prorektora za financije te je svaki nalog za isplatu potpisan od strane rektora", navodi.

Kazao nam je i da je 21 osoba išla na putovanje, no to zasad još uvijek nije podastro dokaze, premda nam je, opet samo na uvid, dao fotokopiju svoje karte za Australiju. Nije nam, pak, pokazao ni izvještaj revizije poslovanja Zbora što je također obećao prije dva tjedna.

Predviđanje napisa o incidentu

Ali je prorokovao da će doljepotpisana novinarka napisati za njega da je on "agresivna osoba koja je tukla svoju bivšu djevojku". Tu je mislio na izvještaj o događaju 4. svibnja 2006. godine u Umagu sa plesnjaka nakon održavanja sportskih igara u kojemu zaštitar navodi isključivo da je "djevojka završila na asfaltu. Prilikom razdvajanja mladić je pružao otpor te sam bio prisiljen pozvati predstavnika organizatora Studentskih sportskih igara koji je preuzeo slučaj izmirenja".

Iako ovaj izvještaj već neko vrijeme kola među predstavnicima medija, s njim su upoznate i vlasti na Sveučilištu u Rijeci, a na internetu su se pojavile različite verzije ovog događaja, prevagu da se on objavi na Indexu učinio je upravo Čengić insinuacijom da je on žrtva beskrupuloznog blaćenja na privatnom planu pokušava beskrupulozno i to na način da se incident preuveliča i da se njega prikaže osobom koja je tukla djevojku. O incidentu smo razgovarali s Čengićem, njegovom bivšom djevojkom i zaštitarom koji je vidio incident.

"Izgubila ravnotežu jer sam bila u štiklama"

Image Hosted by ImageShack.us

Zaštitar koji je toga dana radio u osiguranju kazao nam je da "stoji iza svake izrečene riječi" te da "sve što je napisao u izvješću vidio svojim očima". Djevojka koja je završila na asfaltu ispričala nam je kako se radilo o ostrašćenoj svađi između njih dvoje.

"Kad čovjek popije, znate da emocije bukte. Posvađali smo se, on je izašao iz diska i počeo se spuštati po stepenicama. Ja sam ga htjela zaustaviti i uhvatiti za ramena, ali on se u tom trenutku okrenuo, a ja sam izgubila ravnotežu jer sam bila u štiklama. Poslije toga sam vikala na njega, što je vidjelo dosta ljudi, ali mi smo dan poslije pričali o tome. Ostali smo u vezi još godinu dana", kazala nam je djevojka čije je ime istaknuto u izvještaju.

Bonaccijeve metode

Dakle, umjesto demantija i zahtjeva za njegovu objavu u mediju na kojemu su navodno napisane neistine o njemu te odgovora na sve što je potkrijepljeno dokazima, predsjednik Studentskog zbora u Rijeci odlučio se prijetiti tužbom, blatiti profesionalni integritet novinarke izmišljanjem formulacija u nenapisanom tekstu pri čemu se poslužio se metodom kakvu je svojedobno primjenjivao glasnogovornik Ministarstva obrazovanja Duje Bonacci - obraćanjem uredništvu.

Također je naivno vjerovao da je izvadak iz Registra udruga koji nam je predočio jedini "relevantan dokaz o tome u kojem sam periodu bio osoba ovlaštena za zastupanje udruge 'Foss MedRi' koju ona navodi kao 'spornu'" zbog kojega bi se trebalo povjerovati da je u njegovom mandatu računom studenata mogao raspolagati njegov prethodnik.

Izvor: Index.hr


Post je objavljen 27.05.2009. u 20:55 sati.