utorak, 05.05.2009.

Studentski marš u Splitu: prosvjednike dočekala zaključana vrata fakulteta


Stotinjak splitskih studenata udruženih u Nezavisnu studentsku inicijativu, s bubnjevima, transparentima, velikim olovkama, zvižducima i glasnim povicima krenulo je jutros oko 9.30 u višesatni marš tražeći i dalje besplatno obrazovanje za sve.

Premda je rektor splitskog Sveučilišta, Ivan Pavić odmah obznanio da je nastava na splitskim fakultetima normalizirana, te da blokada više nema, splitski studenti, krenuvši od Kineziološkog fakulteta, uz pratnju policije, stigli su do Pravnog fakulteta gdje su ih dočekala - zaključana vrata.

Vičući „studenti napolje - imate prozore“ i udarajući po staklenom pročelju zgrade, od kojih je napuklo i jedno staklo, očekivali su da im se pridruže i budući pravnici, no dekan Boris Buklijaš bio je odlučan u sprječavanju ulaza u zgradu bučnim prosvjednicima.



- Većina studenata Prvnog fakulteta izjasnila se za nastavak održavanja nastave. Ne možemo dopustiti da manja grupa ometa predavanja. Blokade više nema - obratio se vidno uzrujan dekan Buklijaš okupljenim prosvjednicima.

- Ovo je otmica, protustavno djelo! - vikali su okupljeni studenti da bi zatim marš nastavili splitskim ulicama do Filozofskog fakuteta u Radovanovoj ulici. No, i tamo je ulaz bio zapriječen svima koji ne posjeduju indeks tog fakulteta, a dekan Josip Milat nije se ni pojavio. Kolona je nastavila prema zgradi Umjetničke akademije pred kojom su ih dočeli studenti Akademije.

Krajnje odredište studentskoga marša, splitski FESB, također je prosvjednicima zatvorilo vrata. Time je u pitanje dovedena i tribina najavljenja za 13 sati na kojoj bi se trebalo odlučiti o daljnjim mjerama i koracima u borbi za besplatno školovanje. No, sudeći po jutrošnjim događanjima i odlučnosti splitskih dekana da spriječe mlade buntovnike i omoguće održavanje nastave, studentski marš u Splitu mogao bi biti i kraj njihovih prosvjednih aktivnosti.



preuzeto sa: Slobodna Dalmacija

- 01:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.