utorak, 12.05.2009.

Uprava zadarskog Sveučilišta izbacila studente, zaključala zgrade i preko noći promijenila brave


U ponedjeljak kasno navečer studenti koji su preko noći dežurali na blokiranom zadarskom Sveučilištu izbačeni su iz zgrade koja je nakon toga zaključana, a preko noći na vratima su promijene brave! Odluku o izbacivanju studenata donijela je Uprava zadarskog Sveučilišta na sjednici održanoj nekoliko sati prije noćne akcije, a razlog je navodno njihov strah da akcija Nezavisne inicijative studenata ne dobije političke konotacije.

U dvoranu na četvrtom katu, gdje od početka blokade sada već tri tjedna svaku noć spavaju studenti Nezavisne studentske inicijative, oko ponoći ušao je portir i naredio im da napuste zgradu.

Kad su studenti izašli, zgrada je zaključana, a potom su promijenjene brave. Isti scenarij odigravao se u još dvije zgrade zadarskog Sveučilišta koje su u utorak ujutro osvanule zaključane. Iako su studenti u više navrata tijekom noći pokušali stupiti u kontakt s rektorom i prorektorima, na njihove pozive nitko nije odgovarao, a noć su proveli u vrećama za spavanje pred zaključanim Sveučilištem.

U utorak ujutro u zgradu su puštani samo profesori i to na stražnji ulaz dok se ispred zaključane zgrade na Rivi okupilo 200-njak studenata.


Dok su čekali ishod sastanka s rektorom, prof. dr. Antom Uglešićem, studenti su oko 11 sati dobili dojavu kako je prema Sveučilištu krenula policija. U tom trenutku svi su se organizirano povukli u dvorište Sveučilišta gdje policija, po ranijem obećanju rektora, ne smije ući. Policija se na kraju ipak nije pojavila, ali njezin dolazak najavljen je u slučaju da studenti pokušaju ući u zgradu Sveučilišta na stražnji ulaz.

- U tom slučaju, to bi bio napad fizički napad na imovinu sveučilišta, a sankcije za takav čin su dolazak policije. Uprava se na zaključavanje zgrade odlučila zato što žele da se krene s održavanjem nastave prema zahtjevu Senata - prenio je okupljenim studentima njihov predstavnik nakon sastanka. Nakon sastanka koji je održan u utorak poslijepodne studenti su odlučili kako nasilnog ulaza na Sveučilište neće biti jer je to ispod akademske razine. O daljnjim akcijama odlučit će na svom izvanrednom plenumu večeras (utorak), međutim, sastanka s upravom Sveučilišta neće biti prije sutra (srijede).

'Počeli su se politizirati'
- Uprava Sveučilišta noćas je donijela odluku da se zatvore sve zgrade u kojima se održava nastava. Do takve odluke došlo je zbog zaštite autonomije Sveučilišta budući da se studentski skupovi počeli politizirati i zato što se počeli odvijati aktivnosti koje nemaju veze sa studentskim prosvjedima, stoji u priopćenju zadarskog Sveučilišta sa kojeg se u utorak nisu mogle dobiti nikakve informacije već je za srijedu sazvana konferencija za novinare.

- 22:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.