četvrtak, 21.05.2009.

Sukob studenata i policije u Torinu


U prosvjedima protiv sastanka rektora i uprava sveučilišta iz najbogatijih zemalja svijeta, koji se održava kao uvod u sastanak G8, na tisuće studenata se u Torinu sukobilo s policijom. Studenti su poručili da odluke koje ovaj skup donese neće smatrati obavezujućim te da će se njihov otpor ovakvoj politici prema obrazovanju nastaviti. Zbog studentskih prosvjeda angažirano je preko tisuću policajca.

Image Hosted by ImageShack.us


Tijekom sastanka četrdesetak uprava i rektora najmoćnijih zemalja svijeta, koji se događa kao popratni dio skorog summita G8, u Torinu su studenti organizirali prosvjede na kojima je sudjelovalo na tisuće ljudi.

Sastanak se bavio temama ekonomije, ekologije i održivog razvoja, etike i obrazovanja, a na sastanku nisu sudjelovali političari, već samo uprave sveučilišta. Jedina izjava političara je bila ona akutalnog predsjedatelja G8, Silvia Berlusconija, koja je samo pročitana tijekom sastanka.

Unatoč čuđenju medija zbog ovako burne reakcije studenata na sastanak rektora, okupljenim studentima je bilo jasno zašto prosvjeduju te da nisu samo političari odgovorni za stanje na sveučilištima i u obrazovanju, već da svoju odgovornost snose i uprave sveučiliša, koje su se okupile u Torinu kako bi sastavile zajedničku izjavu za sastanak G8 koji se održava početkom srpnja u potresom razrušenom gradiću L’Aquila.

Tako je jedan od studenata na prosvjedu poručio da su se okupili kako bi pokazali da sveučilišni skup G8 nema nikakav legitimitet kao niti odluke koje donesu njegovi sudionici. Dodao je da se obrazovni sustav posljednjih godina užurbano pretvara u tržište, te da globalne institucije na taj način najgrublje iskorištavaju svijet znanja, pretvarajući znanje u robu.

Image Hosted by ImageShack.us


Studentica koja je također sudjelovala u prosvjedima rekla je da je došla u Torino jer je nezadovoljna načinom upravljanja fakultetima te je poručila da su ovi prosvjedi usmjereni na stvaranje drugačijih fakulteta, ali i upozorenje onima koji su odgovorni za ekonomsku krizu da ne mogu prebacivati svoju odgovornost na siromašne, poput studenata, zaposlenih i njihovih obitelji.

Izvor: ZaMirZINE

- 16:13 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.