Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nsist

Marketing

Podrška Građanskog odbora za ljudska prava

Drage studentice i studenti,

ovim putem Građanski odbor za ljudska prava izražava podršku Nezavisnoj studentskoj inicijativi za pravo na besplatno obrazovanje.

Mišljenja smo da je javno financiranje visokoškolskog obrazovanja jedna od bitnih vrijednosti i dosega našega društva na kojoj je potrebno inzistirati.

To je jedno od ljudskih prava koje košta, ali upravo se odgovornost Vlade i zrelost demokratskog društva testira na odlukama kako će se raspoređivati sredstva državnog budžeta.

To je i u skladu s Ustavom Republike Hrvatske koji u čl. 65. st. 2. propisuje: "Svakomu je dostupno, pod jednakim uvjetima, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje u skladu s njegovim sposobnostima". Jasno je da se uvođenjem sustava naplate studiranja ova ustavna garancija pretvara u sarkastični cinizam, gdje jednaki uvjeti dostupnosti znače da plaćati moraju i bogati i siromašni.

Žalosno je da tek drastičan oblik građanskog neposluha kakav je blokada fakulteta od strane studenata, natjera Vladu da razmišlja o visokom obrazovanju kao jednom od najbitnijih ulaganja u budućnost, kao o dostignutoj vrijednosti o kojoj se više ne raspravlja.

Građanski odbor za ljudska prava izražava potporu zahtjevima da visokoškolsko obrazovanje bude uistinu svima jednako dostupno što znači da bude besplatno za sve redovne studente!

Uz srdačne pozdrave od svih članova GOLJPa

Zoran Pusić

Predsjednik GOLJP-a



Post je objavljen 06.05.2009. u 22:53 sati.