Ivica Bubalo: ZAMP-ovi podaci nemaju veze sa životom

26 srpanj 2013

Ima nešto tragikomično u tome kad neki glazbenici otkriju da ZAMP laže. Nešto slično je otkrio i Ivica Bubalo u tekstu objavljwenom u današnjoj Slobodnoj pod naslovom: "Ivica Bubalo: ZAMP-ovi podaci nemaju veze sa životom" koju prenosimo u cjelosti:

Pjesma “Oceani ljubavi” Nene Belana lani je bila najemitiranija skladba, stoji u izvještaju Hrvatskog društva skladatelja i Službe zaštite autorskih muzičkih prava  HDS ZAMP. Slijede “Opet si pobijedila” Tonyja Cetinskog te Massimova “Tišina”.

 Ugodno sam iznenađen i to je velik poticaj da radim kvalitetne pjesme iza kojih stojim. Drago mi je da je predstavljanje izvješća rada našeg Društva i službe ZAMP ovako dobro popraćeno, jer to pokazuje da jača interes i za intelektualno vlasništvo. Nadam se da time jača i svijest o važnosti poštovanja autorskih prava  komentirao je Belan.

U top 10 hrvatskih autora 2012. godine po zaradi ušli su i Miro Buljan, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Samir Kadribašić, Nenad Ninčević, Ante Pecotić i Gibonni, ali u izvješću HDS ZAMP-a navedeni su samo abecednim redom i nije moguće doznati koliko je koji od njih ostvario zarade za svoja autorska prava.

Milan Majerović Stilinović, PR pri HDS ZAMP-u, navodi da nemaju ovlaštenja za davanje takvih informacija. Javnost samo ima pravo doznati da je udruga skladatelja i služba za zaštitu autorskih prava za 2012. godinu imala 70,9 milijuna kuna za podjelu, što je tri posto više nego u prethodnoj 2011. godini.

Taj se iznos dijeli na više od 94.000 autora i nositelja prava u zemlji i svijetu, a u obračunu je sudjelovalo 5311 hrvatskih autora. Najveći udio u naplati odnosio se na prava javnog priopćavanja. Gotovo pola toga naplaćeno je od televizijskih i radijskih postaja te od kabelske retransmisije. Slijedi naplata od poslovnih korisnika (hoteli, klubovi, ugostitelji, trgovci i sl.) i naplata od koncerata. Osjetan pad od gotovo 19 posto u odnosu na prethodnu godinu zabilježen je u pravima reprodukcije.

 Svi ovi pokazatelji daleko su od situacije na terenu, osim Belana, koji zaista puno radi, no većina ostalih podataka u potpunoj je disproporciji s realnim stanjem. Glazbu na radiju, naime, biraju glazbeni urednici koji ne služe ljudima. Koncerti i publika govore o popularnosti, a tih podataka nema u izvještajima  dao je opasku poznati splitski estradni menadžer Ivica Bubalo.
OLGICA IVIĆ GRIZELJ


Josipović je viša matematika
Od gotovo 71 milijuna kuna, samo dva do tri posto, što je maksimalno oko dva milijuna kuna, otišlo je autorima klasične glazbe, doznajemo od Milana Majerovića Stilinovića. Nije lako ni doznati koliko je domaćih, a koliko stranih autora uključeno u isplatu, jer je to, kako on kaže, “viša matematika”. Brojke bi se morale izvlačiti i to zahtijeva vremena, ali zna se da je u HDS učlanjeno nešto više od 340 hrvatskih autora klasične glazbe. “Bio bi zahtjevan posao doznati i koliko su puta izvođena djela hrvatskog predsjednika Ive Josipovića”, kaže glasnogovornik.

Oznake: ZAMP, parafiskalni

Godišnje izvješće HDS ZAMP-a

20 srpanj 2013

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) objavilo je godišnje izvješće za 2012. godinu u kojem je istaknuta stabilnost financijskog poslovanja službe Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP).

Sveukupni rezultat naplate autorskih naknada za 2012. godinu iznosi 103,2 milijuna kuna, što je 1 posto niže nego što je naplaćeno 2011. godine. Ipak, nositelji prava za koje stručna služba Hrvatskog društva skladatelja prikuplja naknadu bili su na dobitku, odnosno blagi pad u naplati kompenziran je smanjenjem troškova rada ZAMP-a i prihodima od kamata. Tako je iznos za raspodjelu za 2012. oko 3 posto veći u odnosu na 2011. i iznosio je 70,9 milijuna kuna.

Najveći udio u naplati odnosio se na prava javnog priopćavanja. Prihodi od tih tzv. malih prava u odnosu na prethodnu godinu porasli su 1 posto, a gotovo pola toga naplaćeno je od televizijskih i radijskih postaja te od kabelske retransmisije. Slijedi naplata od poslovnih korisnika (hoteli, klubovi, ugostitelji, trgovci i sl.) i naplata od koncerata.

Osjetan pad od gotovo 19 posto u odnosu na prethodnu godinu zabilježen je kod prava reprodukcije (umnožavanja): najveća stavka tu su i dalje prihodi od naknade za privatno kopiranje, koji su pali oko 11 posto, dok je kod klasične diskografije zabilježen pad od 25 posto u odnosu na 2011. Ona tako sada donosi 1,1 posto u ukupnoj svoti prikupljenih naknada.

U top 10 hrvatskih autora 2012. godine po zaradi ušli su, abecednim redom po prezimenima: Neno Belan, Miro Buljan, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Samir Kadribašić, Nenad Ninčević, Ante Pecotić i Zlatan Stipišić Gibonni.

Oznake: ZAMP, parafiskalni

ZAMP ubrao 103 milijuna kuna harača, od toga 25 milijuna potrošio na poslovanje

17 srpanj 2013

Sunce sja, ptičice pjevaju, vukovi zavijaju, a paraziti parazitiraju. Index je nedavno objavio podatke o podijeli plijena u Alibabinoj pećini koju mnogi poznaju pod akronimom - ZAMP:

Kontroverzna udruga za zaštitu autorskih prava, HDS-ZAMP, u prošloj je godini uspio ubrati 103,2 milijuna kuna od 42.110 poslovnih subjekata. Više od jedne trećine (36 posto) tog iznosa dolazi od ugostiteljskih i trgovačkih lokala te prijevoznika, jedna četvrtina od televizijskih, a jedna šestina od radijskih postaja, javlja Privredni vjesnik.
ZAMP je u 2012. ubrao oko 800.000 kuna manje nego 2011. godine, ponajviše zbog smanjene naplate od klasične diskografije i tzv. privatnog kopiranja, odnosno naknade koje ZAMP dobiva od svakog prodanog uređaja ili medija za snimanje. Za svoje troškove rada ZAMP je zadržao 25 milijuna kuna, od čega se financiraju plaće za oko 100 zaposlenih, a većina ostalih troškova otpada na informatičke usluge i sudske sporove.

Autorima je podijeljeno oko 71 milijun kuna, od čega oko 60 posto domaćim, a 40 posto stranim. Oko 90 posto od 5311 autora dobilo je bruto honorar manji od 5000 kuna godišnje, dok je 59 autora dobilo više od 94.500 kuna, koliko iznosi prosječna godišnja bruto plaća.

Deset autora koji su dobili najviše novca od ZAMP-a su, abecednim redom, Neno Belan, Miro Buljan, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić, Tonči i Vjekoslava Huljić, Samir Kadribašić, Nenad Ninčević, Ante Pecotić i Zlatan Stipišić. Iako ZAMP ne želi otkriti koliko su novca dobili vodeći autori na toj listi, iznosi se mjere u stotinama tisuća kuna godišnje.

Oznake: ZAMP, parafiskalni namet

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.