ZAMP ubrao 103 milijuna kuna harača, od toga 25 milijuna potrošio na poslovanje

17 srpanj 2013

Sunce sja, ptičice pjevaju, vukovi zavijaju, a paraziti parazitiraju. Index je nedavno objavio podatke o podijeli plijena u Alibabinoj pećini koju mnogi poznaju pod akronimom - ZAMP:

Kontroverzna udruga za zaštitu autorskih prava, HDS-ZAMP, u prošloj je godini uspio ubrati 103,2 milijuna kuna od 42.110 poslovnih subjekata. Više od jedne trećine (36 posto) tog iznosa dolazi od ugostiteljskih i trgovačkih lokala te prijevoznika, jedna četvrtina od televizijskih, a jedna šestina od radijskih postaja, javlja Privredni vjesnik.
ZAMP je u 2012. ubrao oko 800.000 kuna manje nego 2011. godine, ponajviše zbog smanjene naplate od klasične diskografije i tzv. privatnog kopiranja, odnosno naknade koje ZAMP dobiva od svakog prodanog uređaja ili medija za snimanje. Za svoje troškove rada ZAMP je zadržao 25 milijuna kuna, od čega se financiraju plaće za oko 100 zaposlenih, a većina ostalih troškova otpada na informatičke usluge i sudske sporove.

Autorima je podijeljeno oko 71 milijun kuna, od čega oko 60 posto domaćim, a 40 posto stranim. Oko 90 posto od 5311 autora dobilo je bruto honorar manji od 5000 kuna godišnje, dok je 59 autora dobilo više od 94.500 kuna, koliko iznosi prosječna godišnja bruto plaća.

Deset autora koji su dobili najviše novca od ZAMP-a su, abecednim redom, Neno Belan, Miro Buljan, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić, Tonči i Vjekoslava Huljić, Samir Kadribašić, Nenad Ninčević, Ante Pecotić i Zlatan Stipišić. Iako ZAMP ne želi otkriti koliko su novca dobili vodeći autori na toj listi, iznosi se mjere u stotinama tisuća kuna godišnje.

Oznake: ZAMP, parafiskalni namet

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.