Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mrcina

Marketing

Godišnje izvješće HDS ZAMP-a

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) objavilo je godišnje izvješće za 2012. godinu u kojem je istaknuta stabilnost financijskog poslovanja službe Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP).

Sveukupni rezultat naplate autorskih naknada za 2012. godinu iznosi 103,2 milijuna kuna, što je 1 posto niže nego što je naplaćeno 2011. godine. Ipak, nositelji prava za koje stručna služba Hrvatskog društva skladatelja prikuplja naknadu bili su na dobitku, odnosno blagi pad u naplati kompenziran je smanjenjem troškova rada ZAMP-a i prihodima od kamata. Tako je iznos za raspodjelu za 2012. oko 3 posto veći u odnosu na 2011. i iznosio je 70,9 milijuna kuna.

Najveći udio u naplati odnosio se na prava javnog priopćavanja. Prihodi od tih tzv. malih prava u odnosu na prethodnu godinu porasli su 1 posto, a gotovo pola toga naplaćeno je od televizijskih i radijskih postaja te od kabelske retransmisije. Slijedi naplata od poslovnih korisnika (hoteli, klubovi, ugostitelji, trgovci i sl.) i naplata od koncerata.

Osjetan pad od gotovo 19 posto u odnosu na prethodnu godinu zabilježen je kod prava reprodukcije (umnožavanja): najveća stavka tu su i dalje prihodi od naknade za privatno kopiranje, koji su pali oko 11 posto, dok je kod klasične diskografije zabilježen pad od 25 posto u odnosu na 2011. Ona tako sada donosi 1,1 posto u ukupnoj svoti prikupljenih naknada.

U top 10 hrvatskih autora 2012. godine po zaradi ušli su, abecednim redom po prezimenima: Neno Belan, Miro Buljan, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Samir Kadribašić, Nenad Ninčević, Ante Pecotić i Zlatan Stipišić Gibonni.


Post je objavljen 20.07.2013. u 16:26 sati.