Marin Jurjević o svemu

< studeni, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Prosinac 2023 (1)
Studeni 2023 (3)
Svibanj 2023 (1)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (1)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (2)
Studeni 2020 (1)
Rujan 2020 (1)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (2)
Ožujak 2020 (1)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (3)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Travanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (9)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije građanima

Linkovi
Dišpet- Fanzin Foruma mladih SDP-a Split
SDP Split
Forum mladih SDP-a Split
Blog.hr
Marija Lugaric
Nenad Stazic
Davorko Vidovic
Zoran Milanović
SDP
Sabor RH

Counter
Get a Counter

28.11.2010., nedjelja

JE LI MOGUĆ HRVATSKI CHIAPAS ?



Danas je sedam i po tisuća brazilskih marinaca, policajaca i snaga sigurnosti izvršilo "unutarnju invaziju" Rio de Janeira "osvajajući" dio najsiromašnjih favela koje kontroliraju narkobosovi. Tako je "vojna uprava" Ria doživjela svoju kulminaciju a ćudnovata ravnoteža i nepisani sporazum između vlasti i mafije, koja je "garantirala" sigurnost turista najatraktivnijih djelova brazilske ljepotice i svjetskog centra karnevala - razbila se u nespojive komade.

U praskozotrje božićnih blagdana "Božji grad" okusio je miris pravog pakla jer neke stvari jednostavno nisu spojive i kad - tad vrijeme za naplatu neprirodnih socijalnih simbioza dođe na naplatu.

Kolumbija više nije žarište narkobiznisa. Medelinski kartel je razbijen a najkrupniji narko - mafijaši su upokojeni. Posao se premjestio u Meksiko a najveća žrtva pstao je Ciudad Juarez. Korumpirana policija bila je slab garant da će se osigurati red a još manje zakon. I tamo su uletjele "federalne snage"...kako pllicijske tako i vojne. Glavna narko - zvijerka je ubijena u helikopterskom napadu i mitraljiranju , ali uz niz "kolateralnih žrtava" - među kojima je najviše nevinih građana.

U Juarezu su izbile studentske demonstracije jer je u policijskom napadu los federalesa teško ranjen i jedan studentski aktivista. "Muerte a los federales- Queremos hospitales !" uzvikivali su zamaskirani studenti u masovnim prosvjedima koje su se prošlog mjeseca razlile ulicama Juareza.

Bliže se predsjednički izbori a položaj predsjednika Calderona do kraja je uzdrman. Očekuje se da vojska preuzme upravu nad nekim gradovima a meksikanci različito gledaju na takvu soluciju. Sjećaju se još uvijek mitraljiranja studenata 1968.g. na Trgu Tri Kulture (Tlatelolco) neposredno uoči održavanja olimpijskih igara u Ciudad de Mexicu. Sjećaju se policijskog generala Duraza ("Negro Durazo") koji je pripadao "pandilli" ili uličnoj klapi u kojoj je bio i jedan meksički predsjednik. U tim vremenima policija je organizirala otmice i druge kriminalne akcije . Tako je postala najopasnija i najorganiziranija kriminalna skupina.

Duga je tradicija Eskadrona Smrti u Latisnkoj Americi - koji su se uglavnom regrutirali iz redova Snaga Sigurnosti koji su noću postajali paravlast koja je sama "dijelila pravdu" i polako postajala najopasnija prijetnja demokracijama i legalnim sustavima....a uskoro su takvi maskirani djelitelji "pravde" postali i presudni politički faktor u eliminaciji "nepoćudnih političara".

Zato nije teško razumijeti i pobunu "zapatista" u meksičkoj državi Chiapas - koji su stali u zaštitu interesa domorodačkog staovništva. Emilianov uzvik "Tierra y Libertad" tako je ponovo oživio predvođen jedinicama pobunjenog Subcomandantea Marcosa.

Ove se godine obilježava stogodišnjica Meksičke Revolucije a jedna naša TV kuća u centralnim vijestima javlja kako je višestranačje u Meksiku uspostavljeno tek prije desetak godina.

Kolika količina neznanja caruje našim medijskim prostorima ?

Istovremeno "medijski gurui" imaju ambiciju da kod nas igraju najvažniju, pa i politički - ulogu. Aspiracija je nekih od njih da kontroliraju i sadašnjost i budućnost Hrvatske --- producirajući artificijelnu zbilju u zamjenu za realnost. Danas smo suočeni s podacima o slijevanju ogromnih količina novca u džepove pojedinih od tih medijskih mogula. To je dio onog "popaljenog" novca zbog kojeg se otvara "remetinačka trakavica" u kojoj se nižu imena iz dojučerašnje intaktne političke dvorske vlasti. Hrvatski plitički Olimp se tako na najgori mogući način demistificira kao balkanska prčvarnica i kupleraj,,,,,kao smrdljiva politička kloaka i "mračna mahala" iz koje bi trebao progovoriti Duh Tisućljetnog Europejstva !


Istovremeno, gospodari Europskih Dvora kažu da su nam najgora, najupitnija i najzamraćenija poglavlja koja govore o Pravosuđu i Tržišnom Natjecanju. U mukotrpnim pregovorima ta poglavlja zadnja će se "zatvoriti".

I dok se kaznene prijave udarnički dižu, uznemiravajućii remeteći miran san dokjučerašnje kvazielite koja je turbofolk preko noći zamijenila koncertima ozbiljne glazbe - u Saboru se pojavio novi Vladin prijedlog koji predlaže da se Hrvatske Vode izvuku iz "sektora" javnih intersa i pretvore u Trgovačka društva - što otvara vrata privatizacije jednog od zadnjih bogatstava rašćerupane Hrvatske....njenih Voda.

To nam smješta ova Vlada na umoru.

I kakva je razlika između narko bosova i nacionalnih političkih bosova kojima je u osnovi samo jedan interes : Zgrtanje osobnog bogatstva na uštrb svih ostalih ?

Po meni - nikakva !

Istovremeno se urušavaju poliičke institucije koje bi trebale garantirati demokratski okvir parlamentarizma. Nipodaštava se uloga Sabora....Beskrajno pljuvačko natjecanje u demontiranju tih institucija otvara vrata autoritarnim "rješenjima". A sindikati se igraju s povjerenjem koje im je dano od strane građana sklapajući teško shvatljiv dil s Vladom o "referendumu o referendumu" ! A izmjene Zakona o radu. Gdje su sada ? Nestale su iza novih političkih očekivanja hrvatske sindikalne elite. Jedan istaknuti i najglasniji sindikalni lider sada zbori kako bi protivljenje odluci Ustavnog Suda o referendumu o Zakonu o radu značilo put u anarhiju - a još jučer su zbog takve odluke tražili ukidanje tog istog Ustavnog Suda.

Hrvatsko društvo očito se nekontrolirano troši. Kako materijalno tako, još brže, moralno !

Tko zna: Možda izlaz predstavlja nekakav Hrvatski Chiapas ?

U Chiapasu danas nema narkotrafikanata. Određena vlast je na lokalnom nivou odlučila obračunat s njima pouzdajući se u građane a ne "federalne snage". Indigeni su zastupljeni u svim strukturama društva, Multikulturalnost djeluje, za razliku od "propalog" njemačkog modela i francuske politike "istjerivanja onih drugih". Parlamentarizam funkcionira. Pa tako u glavnom gradu Tuxtli Gutierez, vlast ima jedna politička struktura - a na državnoj razini jedne od tridesetijedne meksičke države - u Chiapasu, vlast ima druga politička struktura. Slučajno - niti jedna nije desne političke orijentacije ! Biskup Chiapasa primio je Subcomadantea Marcosa u Katedrali San Cristobal de Las Casasa. Crkva je stala uz interesa naroda a posbno najugroženijih.

A ptica Quetzal svojim šarenim perjem i dalje krasi brdovite šumske visove Chiapasa.

Možda je vrijeme da shvatimo kako mi nismo centar Svijeta nego da nam cilj mora biti da sami sebi postanemo "centar" u kojem ćemo sve što budemo radili prije svega raditi radi sebe samih a ne radi bilo koga drugog.

Možda je zaista moguć neki HRVATSKI CHIAPAS ?
- 17:52 - Komentari (176) - Isprintaj - #

09.11.2010., utorak

CHIAPAS



Od nedjelje 31.listopada pa do srijede, 3. studenog ove godine održana je u glavnom gradu meksičke države Chiapas, Tuxtla Gutierrezu - međunarodna parlamentarna Konferencija na temu "Parlamenti, manjine i narodi indigena: efektivna politička participacija".

Furio (Radin) i ja otputovali smo u subotu, 30. listopada - iz Zagreba, preko Frankfurta i Houstona za Tuxtlu...Daleki Meksiko postajao je sve bliži nakon dugih satova leta i presjedanja u zračnim lukama iz zrakoplova Croatie Airlinesa, Lufthanse i Continentala. Gotovo 16 sati leta i još pet - šest sati čekanja i provjera, ispunjavanja formulara i pregleda u na granicama.

U Tuxtlu smo stigli na prijelazu iz noći na jutro. U auli zračne luke svira se urnebesna marimba i zamaskirani šareni plesači plešu ritualne plesova. Svi se učas razbuđujemo iz putničkog umora i zamrlosti. U Meksiku se ulazi u period slavlja povodom Dana Mrtvih - jednog od najvažnijih i najzanimljivijih njihovih blagdana kada sve staje i okreće se ka svijetu pokojnika, zagrobnom životu i njegovim simbolima.

Ovih dana meksička groblja su prepuna naroda, cvijeća, sviječa, ukrasa, pjesme, svirke i razgovora s pokojnicima. Dva dana traju ti razgovori i komunikacija s pokojnicima uz neviđeno slavlje koje je i preko dana vidljivo na trgovima, ulicama i na svakom mjestu.

Ali noć i groblja Kralj su i Kraljica ove svetkovine.

Za europski duh možda morbidno - ali za meksikance upravo obratno: Demistificiranje svijeta mrtvih i njegovo uvođenje i miješanje sa svijetom živih u jedinstvenu cjelinu...bez tuge i oplakivanja - već obratno...uz veselje i slavljenje neprekinute niti života s obje strane ljudskog iskustva.

Sutra ujutro...u nedjelju, naš domačin Jorge i njegov rođak vode nas po Chiapasu.

Meksiko ima 31 državu i jedan Federalni Distrikt (Ciudad de Mexico). U Sjedinjenim Meksičkim Državama danas živi 110 milijuna ljudi.

Mexico, querido i lindo !

Mexico moje mladosti !

Sjedamo u Jorgeov pick - up i krečemo prema kanjonu rijeke Sumidero. Gdje god zastanemo svira se marimba. Na ulicama, trgovima....pijacama i restoranima.

U Tuxtli je najpoznatiji, najbogatiji i najveći botanički vrt na svijetu - ali svaki trg, svaka pjaceta botanički je vrt i šarenilo života i cviječa. Ogromne i beskrajne količine cviječa. Valovi cvijeća. Oceani cvijeća i pokretnih slika - jer svaki indigen pokretna je slika u svojoj šarenoj tradicionalnoj odjeći.

Ulični gitaristi i veseli ljudi posvuda. Pijemo piča koja pripremaju indiosi na ulicama. Jedem ćudnovate plodove pripremljene na "najluđe" načine: u likerima, marinadama, voćnim sirupima i nedokućivim lokalnim začinima i varijantama.

Jorge iznajmljuje maleni plastični čamac ne veći od dalmatinskog kaića. Moramo navući pojaseve za spašavanje kako traži naš vodić, lokalni domorodac koji na isturenom zadnjem djelu vergulaste barčice upravlja močnim vanbrodnskim motorom. Upozorava nas na to da u rijeci ima krokodila.

Que bueno !

Kanjon je spektakularan i zaista je opasno upasti u rijeku jer oko 40 kilometara klisure se svaljuju okomito s obje strane rijeke i nemoguće je izići na kopno. Tropska šuma raj je za najrazličitije životinje. najviše je orlova koji stalno kruže u visinama.

Poslije odlazimo u kratku šetnju i nakon toga u jedan od najljepših meksičkih gradića uopće: U San Cristobal de Las Casas.

Tuxtla leži u kotlini i kada smo je napustili temperatura je u njoj iznosila oko 30 stupnjeva celzijusevih. Sada se vozomo ka vrhovima planina okovanih džunglom - prema granici s Guatemalom.

Temperatura sve više pada i nalećemo na oblake magle koji se valjaju cestom. A onda opet sunce. Lisnata stabla svijaju se do poda.

San Cristobal de Las Casas otkriva se pred nama u svoj svojoj egzotičnoj ljepoti. Kolonijalni grad građen između 16. i 18. stoljeća. Blagdan je i sve živo je na ulicama i trgovima. Odlazimo do crkve Sv. Dominga u kojoj je i veliki oltar Gospe od Guadalupe - zaštitnice Meksika. Ovaj hram poznat je i po tome što je ovdašnji biskup u njemu primio i vođu Zapatističke vojske (EZLN - Ejercito Zapatista para Liberacion Nacional)...mističnog i karizmatičnog Subcomandantea Marcosa koji i sada sa svojim naoružanim suborcima kontrolira cijelo podrućje đungle do granice s Guatemalom.

Dok jedemo u lokalnoj kantini pjevaju se pjesme i vode se živi razgovori. Jorge nam preporučuje pivu Indio. Izvrsna je kao, uostalom, i sve meksičke pive.

Slike subcomandantea Marcosa s već legendarnom crnom krinkom na glavi gledaju nas na svakom kraju ulica, iz svakog dućana i restorana.

Kasno navećer vraćamo se u Tuxtlu. Sutra započinje rad Konferencije a Furio i ja imamo izlaganja već prvi dan rada.

Sutra "progovara" onaj "drugi Meksiko". Od ranog nedjeljnog jutra pa do četvrtka ujutro - kada letimo za Houston - policija i čuvari će biti stalno uz nas.

To jako osiguranje od tridesetak policajaca nije slučajno - ali nas skučava u slobodnom kretanju. Stalno smo u pratnji osiguranja, motorizirane chiapaske policije i federalnih policijskih snaga (los federales).

Odlazimo u Centro de Convenciones Mesoamericano Tuxtla Gutierrez. Od sada to je naša tvrđava iz koje ne možemo neorganizirani i bez pratnje nikud. Dan ranije ubijeno je petnaestak ljudi. Najgora je situacija u Ciudad Juarezu u kojem je u prvih deset mjeseci ubijeno čak oko 4 000 ljudi.

Chiapas je miran, na svu sreću po nas. To je područje u kojem živi najviše indigena u Meksiku a oni su izrazito miroljubivi. Ali policija radi svoj posao jer se okupilo oko 250 parlamentaraca iz cijelog svijeta.

Tog ponedjeljka biti će ubijena i tri federalna policajca i dva građanina Sjedninjenih Američkoih Država. U Juarez se šalju federalna pojačanja ali je došlo do incidenta s pucnjavom na studente. Jedan je student teško ranjen i izbili su neredi i studentske demonstracije protiv "federalaca".

Muy complicado !

Kroz jutro Furio i ja održali smo svoja izlaganja. Interes je velik - i ljudi nas primaju s velikim simpatijama. Govorimo o našim ustavnim rješenjima u odnosu na manjine i o parlamentarnoj praksi u Hrvatskoj.

Poslije napornog cjelodnevnog rada odlazimo na večeru. Naravno, tu je neizostavna marimba ali i mariachi, plesovi....razdragani i raspjevani meksikanci.

Vrijeme je stalno na rubu kiše ali, na našu sreću, kiša ne pada. Sutradan odlazimo u područje gdje žive isključivo pripadnici autohtonih prehispanskih indioskih skupina.

To su narodi koji su plovili i Tihim i Atlantskim oceanom. Narodi koji su otkrili nulu...Narodi koji su imali precizniji, sunčev kalendar od današnjeg našeg kalendara, narodi koji su o Veneri znali ono što će Europa saznati stolječima poslije njih...Veliki narodi - od kojih mi poznajemo uglavnom samo Maye (Asteci nisu živjeli u ovom dijelu Meksika).

Đungla još hrani svete jaguare, životinje koje su oni obožavali a ptica Quetzal može se vidjeti "uživo". Quetzalcoatl (pernata zmija) ne bi "postojao" bez nje ! A ona je još tu !

Palenque i tamošnje piramide nismo uspjeli obići - jer se iz policijskog obruća nije moglo izići.

Tri dana zasjedanja završila su završnim činom donošenja Deklaracije koju smo prihvatili u dvorani Kongresa države Chiapas. Ona će biti poslana svim Parlamentima - i možda će nekima izgledati apsurdno...ali dok gdja. Merckel govori o propasti koncepta multikulturalnosti u Njemačkoj a francuski predsjednik Sarkozy istjeruje ruminjske Rome iz svoje zemlje (iako su i Francuska i Rumunija članice Europske Unije)...ovdje u Chiapasu taj suživot, multikulturalnost i medjusobna tolerancija različitosti zaista cvjeta.

Zato sam u svom izlaganju i rekao da Europa neke stvari treba učiti od njih a ne oni od nas.

Na povratku u Hrvatsku u zračnim se lukama suočavamo s pojačanim mjerama opreza, provjera i pregleda. Po prvi put nas (po desetoricu) pregledaje specijalna policija s psima dok mi u stavu mirno stojimo u jednom hodniku naslonjeni na zid - a nasuprot nas naša ručna prtljaga. I to nakon svih mogućih prethodnih provjera - kada već ulazimo u zrakoplov. I tako deset po deset....s time što nitko od putnika ne zna prethodno za što će se desiti "iza okuke" u tunelu prilikom ulaska u zrakoplov.

Iznenađenjeeeee !!!!

Već u Meksiku...preko internetskih portala - čitam o hrvatskim specijalitetima, zaštičenim svjedocima, razmotavanju klupka korupcije i o novoj kataklizmi u redovima vladajuće "kuku - lele" koalicije.

"Dobardan tugo"...rekla bi F.Sagan....

Evo nas opet doma !


- 21:59 - Komentari (253) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.