28

srijeda

ožujak

2012

SADNJA JAPANSKE TREŠNJE


Krenuli smo s radom! Jedna od prvih akcija našeg, početkom ožujka osnovanog Hrvatsko-japanskog društva prijateljstva Varaždin (HJDPV) održana je u ponedjeljak, 26. ožujka 2012. u Parku mladih u Varaždinu.

Prisutni članovi Društva tom su prilikom zajednički zasadili drvo japanske trešnje (Prunus). Sadnica trešnje donirana je ljubaznošću varaždinske tvrtke „Parkovi“, na čemu im ovim putem Društvo zahvaljuje, kao i na pomoći prilikom sadnje.


Krupna sadnica obećaje krupan cvat...
Svatko je ubacio po lopatu-dvije...


... a vrijedni radnici "Parkova" dovršili su posao...
Za to vrijeme, nastavljaju se upisi novih članova. Naša tajnica Lara bila je vrijedna...
Simboliku trešnjina cvijeta u japanskoj tradiciji, kulturi i umjetnosti ovdje vjerojatno ne treba posebno isticati. Sakura, kako u Japanu zovu trešnjin cvijet, središnji je motiv i u logotipu Društva hrvatsko-japanskog prijateljstva, u kojem je okružena hrvatskim pleterom.

Članovi varaždinskog Društva prijateljstva nadaju se da će trešnja zasađena u ovom popularnom varaždinskom parku ubrzo, a najkasnije već idućeg proljeća procvasti krupnim ružičastim cvjetovima i tako pod svojim krošnjama na hanamiju (pikniku pod trešnjama) ponovno okupiti sve one koji s proljeća barem u mislima borave u toj dalekoj, egzotičnoj zemlji.

22

četvrtak

ožujak

2012

OSNOVANO HRVATSKO-JAPANSKO DRUŠTVO PRIJATELJSTVA VARAŽDIN (HJDPV)

Nesvakidašnja mi je čast i zadovoljstvo objaviti sljedeću vijest:

U Varaždinu je ovog ožujka osnovano Hrvatsko-japansko društvo prijateljstva Varaždin (HJDPV)!

Osnivanje Društva pokrenula je skupina entuzijasta iz varaždinske regije – zaljubljenika u Japan i japansku kulturu, većinom sve odreda mladih ljudi. Na ovom području već duže vrijeme postoji živ interes za Japan, počevši od nastave japanskog jezika koja se već drugu godinu uspješno izvodi u Školi stranih jezika Šimunić pa do grupa mladih koji prakticiraju tradicionalne japanske borilačke vještine. Druženje i suradnja na ovim i drugim, više-manje privatnim projektima prerasli su tako u ideju o osnivanju Društva prijateljstva koje će objedinjavati potrebe i interese građana zainteresiranih za razvijanje i promociju suradnje između hrvatskih građana i građana Japana.Logotip HJDPV


Osnivačka skupština HJDPV održana je 9. ožujka 2012. u Drugoj gimnaziji Varaždin u okviru Dana japanske kulture. Potpisnica ovih redaka primila je veliku čast i obavezu da bude predsjednica Društva, dok su potpredsjednici Emil Nađ i Denis Pleić. Za tajnicu Društva izabrana je Lara Zadravec.

Među mnogobrojnim djelatnostima koje je Društvo zacrtalo svojim Statutom ističu se doprinos boljem uzajamnom upoznavanju povijesti i suvremenog života Japana te doprinos unaprjeđivanju znanstvenih, prosvjetnih, kulturnih, sportskih i gospodarstvenih veza naših građana i građana Japana.

HJDPV trenutno broji dvadesetak članova, a novi članovi stalno pristižu. U tijeku je postupak za upis HJDPV u Registar udruga Republike Hrvatske.

Buduće aktivnosti Društva hrvatsko-japanskog prijateljstva bit će, razumije se, zabilježene i na ovom blogu. Vjerujem kako nam predstoji mnogo posla, ali prije svega – zadovoljstva i ugodnog druženja.
Otvoreni smo za suradnju, savjete i pomoć dobronamjernih osoba i japanoljubaca diljem Lijepe naše i, naravno, Japana!


Atmosfera s Osnivačke skupštine HJDPV
HJDPV je dobio punu podršku Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva u Zagrebu i njenog voditelja g. Andrije Karafilipovića, koji nas je počastio svojim dolaskom na Osnivačku skupštinu 9. ožujka.
Naša tajnica Lara pohađa Drugu gimnaziju Varaždin i jedna je od najizvrsnijih učenica japanskog jezika u Školi stranih jezika Šimunić. Goste na Danima japanske kulture dočekivala je u kimonu izrađenom specijalno za ovu prigodu te ih posluživala čajem.
Još jedan dragi gost iz Zagreba, kolega bloger Nihonkichigai (desno).Fotografije i logo: Denis Pleić

05

ponedjeljak

ožujak

2012

TEMPIRANA BOMBONIJERA

- sjećanje na Japan -


Moj život je kao bombonijera: nikad ne znam što ću dobiti.
Svaki dan po bombon.
Ponekad dugo slatka čokolada, zatim danima gorka, u nizu.
Izbirljivost tu počinje i prestaje.

Bombon po bombon, vadim slatko pa gorko, komad po komad, dan za danom.
Dajem kraljevstvo za slatkiš.
Hrana za bogove omamljuje čula smrtnice:
Blažena u nebesima.

Katkad, zavodljiva slatkoća za sobom ostavlja ljepljivi jetki trag.
Ispod šarena omota previše je gorke čokolade
I trpkosti u srcu tame.
Želim zaboraviti tu bol još prije nego je naučim napamet.

Ali što će mi svjetlo bez tmine, slatkost bez gorčine?
Tolike se još slasti i prokletstva skrivaju u pretincima bombonijere.
Želim nastaviti tragati. Imam li još vremena,
Ili je negdje već otisnut datum

Best before/Upotrebljivo do
Prije konačne implozije?


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>