22

četvrtak

ožujak

2012

OSNOVANO HRVATSKO-JAPANSKO DRUŠTVO PRIJATELJSTVA VARAŽDIN (HJDPV)

Nesvakidašnja mi je čast i zadovoljstvo objaviti sljedeću vijest:

U Varaždinu je ovog ožujka osnovano Hrvatsko-japansko društvo prijateljstva Varaždin (HJDPV)!

Osnivanje Društva pokrenula je skupina entuzijasta iz varaždinske regije – zaljubljenika u Japan i japansku kulturu, većinom sve odreda mladih ljudi. Na ovom području već duže vrijeme postoji živ interes za Japan, počevši od nastave japanskog jezika koja se već drugu godinu uspješno izvodi u Školi stranih jezika Šimunić pa do grupa mladih koji prakticiraju tradicionalne japanske borilačke vještine. Druženje i suradnja na ovim i drugim, više-manje privatnim projektima prerasli su tako u ideju o osnivanju Društva prijateljstva koje će objedinjavati potrebe i interese građana zainteresiranih za razvijanje i promociju suradnje između hrvatskih građana i građana Japana.



Logotip HJDPV


Osnivačka skupština HJDPV održana je 9. ožujka 2012. u Drugoj gimnaziji Varaždin u okviru Dana japanske kulture. Potpisnica ovih redaka primila je veliku čast i obavezu da bude predsjednica Društva, dok su potpredsjednici Emil Nađ i Denis Pleić. Za tajnicu Društva izabrana je Lara Zadravec.

Među mnogobrojnim djelatnostima koje je Društvo zacrtalo svojim Statutom ističu se doprinos boljem uzajamnom upoznavanju povijesti i suvremenog života Japana te doprinos unaprjeđivanju znanstvenih, prosvjetnih, kulturnih, sportskih i gospodarstvenih veza naših građana i građana Japana.

HJDPV trenutno broji dvadesetak članova, a novi članovi stalno pristižu. U tijeku je postupak za upis HJDPV u Registar udruga Republike Hrvatske.

Buduće aktivnosti Društva hrvatsko-japanskog prijateljstva bit će, razumije se, zabilježene i na ovom blogu. Vjerujem kako nam predstoji mnogo posla, ali prije svega – zadovoljstva i ugodnog druženja.
Otvoreni smo za suradnju, savjete i pomoć dobronamjernih osoba i japanoljubaca diljem Lijepe naše i, naravno, Japana!






Atmosfera s Osnivačke skupštine HJDPV




HJDPV je dobio punu podršku Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva u Zagrebu i njenog voditelja g. Andrije Karafilipovića, koji nas je počastio svojim dolaskom na Osnivačku skupštinu 9. ožujka.




Naša tajnica Lara pohađa Drugu gimnaziju Varaždin i jedna je od najizvrsnijih učenica japanskog jezika u Školi stranih jezika Šimunić. Goste na Danima japanske kulture dočekivala je u kimonu izrađenom specijalno za ovu prigodu te ih posluživala čajem.




Još jedan dragi gost iz Zagreba, kolega bloger Nihonkichigai (desno).



Fotografije i logo: Denis Pleić

<< Arhiva >>