Borba s vjetrenjačama

03.01.2021.

Sada već stara i omražena 2020. započela je u "borbi s vjetrenjačama". U organizaciji naših Mosoraša, impozantan se broj planinara, sa puna dva autobusa, uputio preko zaseoka Rakovo Selo i planinarske kuće Ćićo, na vrh brda Trtar iznad kanjona Krke. Cilj je bio najviši vrh Orlovača na 496 mnv.

Bilo je to nešto u stilu one opjevane "na vrh brda vrba mrda", samo što na ovom brdu ne mrdaju vrbe već goleme željezne "ptičurine". Četrnaest grdosija od vjetroturbina, koje strujom opskrbljuju Šibenik i okolicu, narušilo je ljepotu brda, ali tako to valjda ide s "napretkom" civilizacije. Jedno zlo za jedno dobro, pa dok ide-ide. Dok ne probijemo granice svih mogućnosti. I tako je Trtar postao poznat po "farmi vjetrenjača".

Nakon silaska s brda i kraćeg druženja kod Ćiće...

spustili smo se do mora, gdje su nam kočoperno pozirala i dobrodošlicu nam poželjela dva labuda ljepotana.Šetnja uz more, koliko god se vole i planine, uvijek dođe kao melem na dušu ili šlag na tortu. Gušt je bio prošetati drvenim mostom do zidina Tvrđave sv. Nikole, ovaj put zatvorene za posjete zbog preuređenja. Štono bi se reklo "poljubili smo vrata" ili "došli do Rima a ne vidili Papu". Ma, to je tek malo moje dramaturgije, jer znali smo to.

Tvrđavu pamtim od ranije, dok se još moglo po njoj slobodno "verati" i istraživati, pa evo i jedna slija iz starije arhive.A onda smo se vratili natrag i produžili duž šetnice Kanala sv. Ante...ugodnom i lijepo uređenom stazom do kanala, špilje i pustinjačke crkvice sv. Ante u špilji, po kojoj je sam kanal i dobio ime.

Ostalo nam je još popeti se stazom do vidikovca, koji je smješten na najvišoj točki u kanalu. S vidikovca se pruža široki pogled na grad Šibenik, cijeli Kanal sv. Ante, šibenski arhipelag, Zablaće, Solaris i Tvrđavu sv. Nikole. I tu čovjek do kraja ostane bez daha i teksta pred tolikom ljepotom - šibenski kanal je zaista predivan, a pogled s vidikovca melem za oči i dušu.I na koncu jedno pitanje za svekoliko blogo-pučanstvo: Tko je glavni?Oznake: planinarenje, brdo Trtar, Tvrđava sv. Nikole, Šibenik

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.