Zaslađeno cvijeće

23.03.2012.


Krenimo u još jednu avanturu pisanja, izazvanu naknadnom pameću, i sa kratkim odmakom od stvarnog događaja. Iznenadni poriv za olovkom, pardon, tipkovnicom, došao je, naime, s određenim razlogom, iako neplaniran u samom početku. A kad sam još skontala, da mi je inspiracija i dušu dala za okretanje medalje na drugu stranu smijeh, ili, još bolje, potpunu promjenu medalje cerek, dvojba oko pisanja ili ne pisanja, potpuno je nestala. Mala promjena kursa, nakon prethodna dva posta, vjerujem da ni vama neće teško pasti, dapače, kladim se upravo u suprotno, da će vam pasti kamen sa srca zubo. Kako ste već i navikli, kod mene su sve mjesečeve mijene moguće nut, moj blog je i tako, već odavno postao totalna životna svaštara, koja trpi sve i sva belj... i možda bi mu kompletno trebalo promijeniti lični opis rofl... budem promislila i o tome, a i vi možete predlagati, 'ko vam brani yes... dobar savjet uvijek zlata vridi wink.

Zimi smo, dakle, rekli baj, baj, ledu pogotovo, fuj, fuj, ne ponovilo se naughty... sunce nam je ušetalo na velika vrata, kako sam već rekla, i nagovijestilo novo proljeće haj, haj,... i nije da smo baš goli, ali puno smo laganiji wink... zbacili smo sa sebe dosta odjevnih i obućnih (postoji li ova riječ?!? lud) predmeta... kad bi još odbacili i koje kilo viška zubo... sve bi bilo za čistu peticu laze... a e, mo'š mislit', da uvik ništo ne bi falilo... ma, 'ko je još vidija zadovoljno žensko cerek.

Al' šalu na stranu, u svemu tome, nama dalmatincima nema ničeg neobičnog, za ovo doba godine... navikli smo mi na sve to... k'o na dobro jutro sretan... eee, u tom grmu baš i leži zeko, u tom... navikli smo... navika je gadna stvar... navikneš, pa ti normalno... navikneš, pa prođe mimo tebe, a da i ne trepneš... navikneš, i ne primjećuješ... navikneš, pa uzmeš zdravo za gotovo... eek... al' ajde, svo zlo bilo u tome, znate da od gorega uvik ima gore... odvika je, recimo, još gadnija stvar... navika je jedna vela muka, a odvika tri..., nije zaludu rečeno yes.

I baš zato je uvijek lijepo, kad te malo trgnu, i podsjete... da doznaš, da vidiš, da primjetiš... i normalno da znam, da nam je došlo proljeće, al' kao da je prolazilo mimo mene neprimjetno, dok me nisu zabljesnuli lepezom raznolikog i raznobojnog cvijeća, kao jednom velikom šarenom dugom bez vidljivog kraja... i do srca ti dopre jače i jasnije, da se... proljeće zaproljećilo...
















I neću sad glumatati, nisam neki znalac o cvijeću, dapače, velika sam neznalica, ali ga volim, i svoju kućicu, ako ikad bude bila kiss, ne mogu zamisliti bez puno cvića yes... ali, moja mama ga je znala voljeti još i više, sigurna sam, jer joj je uvijek ljepše i bolje cvalo nego meni... i samo bi mi rekla... sa cvićem triba pričat'... a na ponekadna (a postoji li ova riječ?!? lud lud) moja ronzanja o količini cvića, u trenucima, kada bi sve te cvijetove trebalo i napojiti, njezina je bila... 'ko ne voli cviće, ne voli ni ljude.

Dalmatinke su vam svestrane i vridne žene yes... ne sumnjajte u to... to samo laži šire o našoj linosti i fjaki nono... tako je i to šarenilo cvića zašećereno i zaslađeno kolačima, a sudeći po praznim tacnama i pijatima, rekla bih, dobrim kolačima... i sad se vratimo na početak priče, i onaj poriv za pisanjem... prijooo, da ti došapnem recept... a i vi ostali, možete naćuliti uši, ako vam se da... kolač je vrlo jednostavan, za ono na brzaka, kad nemate puno vremena, ili vam se najave iznenadni gosti, ili, jednostavno, ne želite gubiti vrime na komplicirane kolače... i priznajem, sve češće mi je ova treća opcija u igri wink... istina, kolač treba i ispeći, ali ga se gotovo može smjestiti i u rang onih najjednostavnijih, nepečenih fino thumbup...


P R E Z N I C E

Potrebno: 1 lisnato tijesto (za 2 štruce kolača), 20-25 dkg samljevenih oraha, 20-25 dkg grožđica, 20 kom. samljevenih keksa (petit-beure, albert ili sl.), 8 žlica šećera (ravnih, ako želite manje slatko), 2 žlice ulja, 2 žlice ruma, 4 jaja, umanjena za 1 žumance, s kojim ćete premazati štruce prije pečenja, kora limuna i naranče.



Rad: Lisnato tijesto razvući, filovati smjesom od, gore navedenih, sastojaka, zarolati u štruce, premazati žumancem, i peći cca 45 minuta, na laganijoj temperaturi, 200-180 C.

Dobar tek!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.