Domaće je domaće :)

12.03.2011.


Ostavimo se mi traženja pravice, jer je i tako nećemo naći tuzan, i za promjenu, idemo na malo laganije i zabavnije teme wink. Imam za vas jednu pitku, žuto-narančastu, slatko-voćnu pričicu, s mirisom domaćih, neprskanih, friško ubranih... limuna i naranača fino yes party yes.

Image and video hosting by TinyPic

Ne znam kakva je kod vas situacija sa voćem, al' kod mene... sve majmun kiss, do majmuna kiss, do majmunice kiss... a nije bilo banana!? rofl... al' da ne bude zabune, nije problem u voću, i nije da se ne bi jele i jabuke, i kruške, i naranče, i kivi ili cata ponajviše, a još bi najbolje išlo sve zajedno, ukomponirano u jednu šarenu, mirisnu, po mogućnosti i alkoholom začinjenu, voćnu salatu yes fino yes... problem je tek u dobrovoljcima, koji će sve to napraviti, pa još i šlag istući, po mogućnosti, kako bi doživljaj bio potpun yes fino yes... sve u svemu, spala knjiga na jedno slovo, inače bi sve propalo nono bang...

Nekidan sam, tako, dobila na poklon kiss kesu domaćih, neprskanih, limuna i naranača, a u takvim prilikama, obavezno sačuvam i koru, jer mislim da bi doista bilo šteta, baciti je. Jedan od najčešćih načina je, da napravim domaći sirup... postupak je jednostavan, traži vrlo malo uloženog truda i znanja, a rezultat je višestruk... kao prvo, dobijem okus prirodne limunade (ili narančade), koji nam kupovni sirupi baš i ne daju... kao drugo, rentabilan je, gotovo kao i onaj „ratni“ recept za đus, koji imam iskidan i sačuvan iz tadašnjih novina, „kilo naranača-bačva soka“... i kao treće, uz sirup, dobijem i „ušećerenu smjesu“, koju zamrznem, i koristim po potrebi, za kolače, palačinke i slično wink...

SIRUP OD LIMUNA I(LI) NARANAČA

Potrebno je:
1/2 kg limuna i(li) naranača, a može i više
2 kg šećera,
4 dkg limuntusa (limunske kiseline), i
2 litre vode

Postupak:
-limun i(li) naranče iskidati na tanke fete, odstraniti špice, i samliti u električnoj sjeckalici ili multipraktiku
-u lonac staviti šećer, limuntus, samljeveni limun i(li) naranče, i vodu
-promiješati, poklopiti, i ostaviti od danas do sutra, tj. 24 sata
-s vremena na vrijeme promiješati, da se rastopi sav šećer
-nakon 24 sata, procijediti i uliti u boce

Rezultat:
nešto više od 3 litre sirupa

dobila sam ukupno 1,60 kg voća, i radila sam duplo (2 x po 80 dkg)... jedan samo od limuna, a drugi od limuna i naranača zajedno...

Image and video hosting by TinyPic

... za one, koji možda ne znaju, limunska kiselina, koju vidite na slici, nije isto što i cedevita... naime, takvu zamjenu su jedni prijatelji napravili, iz ne znam kojih razloga, i naravno, upropastili sirup eek, jer nije to to rolleyes... limuntusa ima kupiti i u pakovanju od po 2 dkg, ali, ja sam kupila kesicu od 10 dkg, i podijelila je popola, jer sam pravila duplu dozu... 1 dkg gori-doli, ne igra ulogu smijeh...

Image and video hosting by TinyPic
... sirup samo od limuna...

Image and video hosting by TinyPic
... sirup od limuna i naranača zajedno...

Image and video hosting by TinyPic
... uz povremeno mješanje, treba da odstoji 24 sata...

Image and video hosting by TinyPic

... procijediti kroz sitno sito, može i krupno, ako vam ne smetaju "mrvice"... i preliti u boce...

Image and video hosting by TinyPic
... prije upotrebe promućkati, držati u frižideru, ako se neće tako brzo popiti... "ušećerenu smjesu" smrznuti u kesice, što tanje to bolje, kako bi se, po potrebi, lakše kidalo... u protivnome, imate ledenu gromadu nut

A kako je zadovoljstvo i u primanju, i u davanju, tako će pokoja boca još nekoga razveseliti sretan, nadam se... živili mi party...

Dodatak - za svaki slučaj:
pošto se na slici vidi samo 2 kg šećera, napominjem da je to količina za jednu dozu, jer sam u početku i mislila toliko napraviti, ali sam se, u međuvremenu, predomislila... dakle, potrošila sam 4 kg šećera... ma, sigurna sam da i nije trebalo ovo dodatno tumačenje, ali eto, ne bi htjela nekoga dovesti u zabludu... a od viška glava ne boli wink mah

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.