Domaće je domaće :)
12.03.2011.
Ostavimo se mi traženja pravice, jer je i tako nećemo naći , i za promjenu, idemo na malo laganije i zabavnije teme . Imam za vas jednu pitku, žuto-narančastu, slatko-voćnu pričicu, s mirisom domaćih, neprskanih, friško ubranih... limuna i naranača .
Ne znam kakva je kod vas situacija sa voćem, al' kod mene... sve majmun , do majmuna , do majmunice ... a nije bilo banana!? ... al' da ne bude zabune, nije problem u voću, i nije da se ne bi jele i jabuke, i kruške, i naranče, i kivi ili cata ponajviše, a još bi najbolje išlo sve zajedno, ukomponirano u jednu šarenu, mirisnu, po mogućnosti i alkoholom začinjenu, voćnu salatu ... problem je tek u dobrovoljcima, koji će sve to napraviti, pa još i šlag istući, po mogućnosti, kako bi doživljaj bio potpun ... sve u svemu, spala knjiga na jedno slovo, inače bi sve propalo ...
Nekidan sam, tako, dobila na poklon kesu domaćih, neprskanih, limuna i naranača, a u takvim prilikama, obavezno sačuvam i koru, jer mislim da bi doista bilo šteta, baciti je. Jedan od najčešćih načina je, da napravim domaći sirup... postupak je jednostavan, traži vrlo malo uloženog truda i znanja, a rezultat je višestruk... kao prvo, dobijem okus prirodne limunade (ili narančade), koji nam kupovni sirupi baš i ne daju... kao drugo, rentabilan je, gotovo kao i onaj „ratni“ recept za đus, koji imam iskidan i sačuvan iz tadašnjih novina, „kilo naranača-bačva soka“... i kao treće, uz sirup, dobijem i „ušećerenu smjesu“, koju zamrznem, i koristim po potrebi, za kolače, palačinke i slično ...
Potrebno je:
1/2 kg limuna i(li) naranača, a može i više
2 kg šećera,
4 dkg limuntusa (limunske kiseline), i
2 litre vode
Postupak:
-limun i(li) naranče iskidati na tanke fete, odstraniti špice, i samliti u električnoj sjeckalici ili multipraktiku
-u lonac staviti šećer, limuntus, samljeveni limun i(li) naranče, i vodu
-promiješati, poklopiti, i ostaviti od danas do sutra, tj. 24 sata
-s vremena na vrijeme promiješati, da se rastopi sav šećer
-nakon 24 sata, procijediti i uliti u boce
Rezultat:
nešto više od 3 litre sirupa
dobila sam ukupno 1,60 kg voća, i radila sam duplo (2 x po 80 dkg)... jedan samo od limuna, a drugi od limuna i naranača zajedno...
... za one, koji možda ne znaju, limunska kiselina, koju vidite na slici, nije isto što i cedevita... naime, takvu zamjenu su jedni prijatelji napravili, iz ne znam kojih razloga, i naravno, upropastili sirup , jer nije to to ... limuntusa ima kupiti i u pakovanju od po 2 dkg, ali, ja sam kupila kesicu od 10 dkg, i podijelila je popola, jer sam pravila duplu dozu... 1 dkg gori-doli, ne igra ulogu ...
... sirup samo od limuna...
... sirup od limuna i naranača zajedno...
... uz povremeno mješanje, treba da odstoji 24 sata...
... procijediti kroz sitno sito, može i krupno, ako vam ne smetaju "mrvice"... i preliti u boce...
... prije upotrebe promućkati, držati u frižideru, ako se neće tako brzo popiti... "ušećerenu smjesu" smrznuti u kesice, što tanje to bolje, kako bi se, po potrebi, lakše kidalo... u protivnome, imate ledenu gromadu
A kako je zadovoljstvo i u primanju, i u davanju, tako će pokoja boca još nekoga razveseliti , nadam se... živili mi ...
Dodatak - za svaki slučaj:
pošto se na slici vidi samo 2 kg šećera, napominjem da je to količina za jednu dozu, jer sam u početku i mislila toliko napraviti, ali sam se, u međuvremenu, predomislila... dakle, potrošila sam 4 kg šećera... ma, sigurna sam da i nije trebalo ovo dodatno tumačenje, ali eto, ne bi htjela nekoga dovesti u zabludu... a od viška glava ne boli
komentiraj (17) * ispiši * #