< | svibanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Nedavno sam pročitala da je Mathur Jaffrey, indijska glumica i kuharica, gujaratsku kuhinju proglasila "the haute cuisine of vegetarianism".
I istinu zbori. Sočnim, raznolikim, predivnim gujaratskm vegetarijanskim jelima ne vidi se kraja. No od svih mogućih i nemogućih kombinacija ja najviše volim farsane – snackove. Vrlo su neobični, nikada viđeni na ovim našim prostorima i ukoliko želite ugodno iznenaditi svoje goste, prava su stvar za vas!
Danas vam donosim jedan – Pandoli.
PANDOLI
Pandoli su meki 'njoki' kuhani na pari. Za ovaj recept namočite mung dal bar 4 sata u mlakoj vodi. Radi se od oljuštenog, žutog mung dala, ali sam za ovu priliku odabrala zeleni.
Ako još niste probali mung dal, molim vas, dajte. Zovu ga još i zeleni gram, zelena lecća ili mungo grah. Pod tim ćete ga imenom pronaći na većini polica sa zdravom hranom u Hrvatskoj. Kod nas za sada nema oljuštenog mung dala koji je zlatnožute boje (ako vam treba, pišite mi, sredit ćemo nešto) i koji se najčešcće koristi u Indiji. Brzo je kuhan i ne treba ga namakati u vodi, izvor je bjelančevina, vrlo se lako probavlja i savršena je hrana za bolesnike (pravi 'chicken soup for the soul' svim vegetarijancima), osobe u godinama i djecu. Od njega se spravljaju juhe, umaci, razni slatkiši, čak i sladoled.
Kombinirajte ga sa žitaricama i mliječnim proizvodima jer takve kombinacije podižu njegovu iskoristivost i hranjivost.
Vrijeme namakanja dala: 4 sata
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta
Količina: 4 osobe
Sastojci:
1 šalica mung dala
2 žličice paste od zelenog čilija i đumbira
1 žlica praška za pecivo
pola žličice soli (ili po želji)
začini
1 žličica crne gorušice
1 žličica kumina (rimskog)
pola žličice asafetide
1 žlica ulja (ghija)
Postupak:
1. Namočite mung dal u mlakoj vodi 4 sata.
2. Ocijedite i sameljite s 1/4 šalice vode (u blenedru ili štapnim mikserom). Dodajte pastu, prašak za pecivo i sol.
4. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu, par sekundi kasnije kumin i asafetidu. Kada gorušica ispucketa izlijte začine na mljeveni dal. Promiješajte.
5. Uzmite lonac. Ispunite ga do pola vodom. Na vrh lonca zavežite gazu. Čekajte dok voda ne proključa.
6. Žlicom stavite smjesu dala i začina na gazu (u male hrpice koje lagano oblikujte u krugove) poklopite i kuhajte na pari 5-7 minuta. Probajte štapićem ili čačkalicom jesu li kuhani.
(Ako imate kalup za idlije, smjesu stavite u njega, lonac ispunite s par centimetara vode, kao za idlije i kuhajte 5-7 minuta.)
Poslužite ih vruće sa chatniyem.
Ja sam ih poslužila s 'Nawabi Currijem' (nije gujaratsko jelo, ali tko mari... recept slijedi ovih dana).
Undhiyu (undiyo, undhiya, oondiya) je tradicionalni gujaratski recept - u prijevodu undhiya znači „naopako“. Prije dolaska vruće ljetne sezone koja često sprži žetvu, ljudi bi skupili svježe povrće i stavili ga u posudu od terakote. Zatvorili bi ju uz pomoć svježe gline, okrenuli te ju okružili vrućim ugljenom. Tako se povrće lagano kuhalo na pari u svome soku. U današnje vrijeme navedeni način pripremanja zamijenjen je običnim ekspres loncem ili posudom s debelim dnom.
Undhiya se tradicionalno poslužuje s purijima (vrsta peciva) i srikhantom.
Postoji mnogo vrsta undhiye. Za vas sam odabrala jednu brzinsku, laganu i neobičnu ljetnu varijantu. Malo indijskog štiha – najukusnija će vam biti ako ju jedete prstima!
Mladi neoljušteni grašak kuha se sa ajwainom, limunom i đumbirom. Vrlo jednostavno jelo s nevjerojatnim okusom. Vrijedi znati da se jede samo grašak, a ne žilave mahune.
Ako ste ikada jeli „drumsticks“, sve vam je jasno.
Za one koji nisu...ili ćete pojesti samo grašak ili možete sažvakati cijelu mahunu graška, a tvrdi, nesažvakani dio izvaditi (ovako ih ja jedem jer je mahuna vrlo ukusna).
VATANA NU UNDHIYU
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 15-20 minuta
Količina: 2-4 osobe
Sastojci:
pola kile svježeg graška u mahuni
1 žličica ajwaina (zamijenite rimskim kuminom iako to nije to)
1/4 žličice asafetide
2 žlice ulja
pola žličice soli (ili po potrebi)
Začinska pasta (samljeti sve sastojke zajedno)
4 zelena čilija
3 žlice sjeckanog korijandera ili peršina (ako ne koristite češnjak dodajte još 3 žlice)
1 žličica limunovog soka
pola žličice fino sjeckanog đumbira
(3-4 žlice sjeckanog češnjaka)
Postupak:
1. Operite mahune graška i odstranite konce. Pripazite da vam se mahune ne raspadnu.
2. Zagrijte ulje i ubacite ajwain i asafetidu. Pržite oko 30 sekundi.
3. Ubacite mahune graška, zašinsku pastu, sol, 3 žlice vode i dobro promiješajte.
4. Kuhajte dok se grašak ne skuha. Dodajte još vode po potrebi.
Undhiyu sam poslužila uz rižom s mrkvom i urad dalom i neobičnom salatom od krastavaca i jagoda.
KHEERA KACHAMBER
Uvijek sam se libila probati ovu salatu iako već 7 godina svako ljeto stojim nad tim receptom. Pronašla sam ju u Yamuninoj „Art of Indian Vegetarian Cooking“.
Probajte – izvanredna je!
Vrijeme pripreme: 15-20 minuta
Količina: 4-6 osoba
Sastojci:
2 duga krastavca
oko 200 g svježih jagoda
2 žlice limunovog soka
3 žlice svježeg soka od naranče
1/4 šalice nasjeckane mente
1/8 žličice kajenskog papra ili crvene paprike
(2 žlice ulja)
Postupak:
1. Ogulite krastavce. Prerežite ih na 2-3 dijela. Svaki dio uzduž prerežite na još 4. Posložite ih na pladanj. Operite jagode. Prerežite ih na pola. Posložite ih između krastavaca (ili po izboru).
2. Pomiješajte ostale sastojke. Prelijte preko krastavaca i jagoda prije posluživanja.
puno hvala Pravini iz Gujarata na ovom receptu
Vrijeme namakanja channa dala: preko noći
Vrijeme kuhanja channa dala: 1 sat
Vrijeme kuhanja krumpira: 20ak minuta
Količina: 2-4 osoba
Sastojci:
1 šalica channa dala (namočenog i skuhanog) ako nemate channa dala uzmite slanutak
2-4 krumpira narezana na kockice i skuhana
2 svježe rajčice, blanširane, oguljene i nasjeckane na veće komade (ili 2 iz konzerve)
1/2 žličice gorušice
2 žlice ulja
1/4 žličice asafetide
1 žličica soli
3/4 žličice čilija u prahu
1/2 žličice kurkume
1 žličica paste od zelenog čilija i đumbira
1 žličica mljevenog korijandera i kumina (ista količina kumina i korijandera u zrnu se samelje)
2 žlice sjeckanog lišća korijandera ili peršina
sok od pola limuna
Postupak:
1. Preko noći namočite channa dal.
2. Ubacite channa dal u lonac i ulijte veću količinu vode. (Ako želite malo aromatizirati dal ubacite lovorov list i par mahuna zelenog kardamoma. Nakon kuhanja ih izvadite.) Stavite na vatru i kuhajte oko 1 sat.
3. Ogulite krumpir, narežite ga na kockice i skuhajte u vodi ili na pari.
4. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu i pričekajte da počne pucketati. Ubacite asafetidu. Pržite par sekundi. Ubacite rajčicu i pastu od čilija i đumbira i kuhajte dok rajčice ne omekšaju.
5. Dodjate channa dal i krumpir. Umiješajte mljeveni korijander i kumin i ulijte šalicu vruće vode (ili po želji).
6. Dodajte nasjeckani korijander ili peršin i sok od limuna. Pustite da se kuha oko 6-8 minuta. Poslužite vruće uz chapati, salatu, rižu... Ja sam ga poslužila uz raitu od špinata i poznato gujaratsko pecivo – theple.
Bliži se kraj školske godine i pripremam završne ispite za svoje učenike i žao mi je što ne stignem više pisati. Da se iskupim, poklanjam vam dva gujaratska recepta.
Prvi je Vatana Muthia Nu Shaak. Muthia su 'njoke' koje spadaju u gujaratske farsan-e (snackove) i možete ih poslužiti same kao predjelo ili večeru s kriškom rajčice i posipane sirom.
Padvali Rotli je moja najomiljenija vrsta peciva.
Uživajte!
VATANA MUTHIA NU SHAAK
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Količina: za 4-6 osoba
Sastojci:
Paalak Methi Na Muthia
hrpica špinata
pola hrpice sjeckanog lišća piskavice (preskočite ako nemate)
1 i pol žličica paste od zelenog čilija i đumbira
4 žlice graham brašna
2 žlice besana (slanutkovog brašna)
2 žlice griza
1/3 žličice papra
1/2 žličice kumina
1/4 žličice soda bikarbone
3 žlice ulja
1 žličica limunovog soka
1i pol žlice vrhnja
2 žlice sjeckanog korijandera ili peršina
2-3 prstohvata soli
Grašak
1 i pol šalice graška
1/4 žličice gorušice
1/4 žličice asafetide
prstohvat sode bikarbone
1 žličica šećera
3 žlice kokosa
3 žlice sjeckanog korijandera ili peršina
1 žličica paste od zelenog čilija i đumbira
sok od pola limuna
2 žlice ulja
pola žličice soli (ili po potrebi)
1. U posudu stavite špinat i lišće piskavice. Posolite 1 žličicom soli, dobro promiješajte i istisnite svu tekućinu iz lišća. Nasjeckate.
2. Ubacite ostale sastojke i uz malo vode zamijesite meko tijesto.
3. Lagano nauljite ruke i podijelite smjesu na manje dijelove i kuhajte na pari
15-20 minuta.
U međuvremenu počnite pripremati grašak.
1. Zagrijte ulje i ubacite gorušicu. Kada ispucketa dodajte asafetidu i sodu bikarbonu.
2. Ulijte 1 šalicu vode, dodajte grašak, pastu, šećer, korijander ili peršin, sok od limuna i sol.
3. Kada je grašak skoro skuhan ubacite skuhane muthie i lagano kuhajte dok se grašak ne skuha (kojih 5 minuta). Poslužite vruće s padvali rotlijem (gujaratski višeslojni chapati).
PADVALI ROTLI
Na gujaratskom pad znači sloj. Kada ih jednom probate znat ćete zašto su mi draži od običnih chapatija.
Nakon što ih bacite na zagrijanu tavu važno ih je nježno pritiskati krpom kako bi dva vanjska sloja bila hrskava.
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Količina: 3 rotlia
Sastojci:
tijesto
1 šalica brašna (ja miješam pola-pola integralno i crno)
1/2 žličice soli
1 žličica ulja
Ostali sastojci
1 žlica ghija ili ulja
1 žlica brašna
1. Pomiješajte brašno i sol. Pažljivo dozirajte vodu i umijesite glatko tijesto.
2. Dodajte ulje i premijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
3. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta.
4. Podijelite tijesto na 9 dijelova. Svaki izvaljate u mali krug.
5. Premažite krugove tankim slojem ghija ili ulja i posipajte ih brašnom.
Stavite ih jedan na drugi i izvaljajte u rotli promjera 12.5 cm.
Ponovite postupak s ostatkom tijesta.
6. Stavite rotli na zagrijanu tavu i kuhajte ih na umjerenoj vatri dok obje strane ne posmeđe i slojevi se ne odvoje. Cijelo ih vrijeme lagano pritišćite krpom.
Poslužite vruće s malo ghija.
Ovaj gujaratski snack poslužite s chatnijem od kokosa kao predjelo ili uz sabji kao prilog za ručak.
ALU VADA
Vrijeme pripreme i kuhanja: 50ak minuta
Količina. 18 kuglica
Sastojci:
Nadjev od krumpira
2 i pol šalice kuhanog, zgnječenog i ohlađenog krumpira (oko 600-700 g)
2 zelena čilija
1/2 žličice sjeckanog đumbira
1 žličica smeđeg šećera
2 žličice limunovog soka
1/2 žličice soli
1 žlica sjeckanih grožđica
1 žlica svježeg ili suhog kokosa
1 žlica sjeckanog korijandera ili peršina
Tijesto
1/4 šalice slanutkovog brašna
1/2 šalice glatkog brašna
prstohvat-dva praška za pecivo
1/4 mljevenog ajwaina ili kumina
1 žličica asafetide
1/2 žličice kurkume
1 žličica soli
oko 1 šalica hladne vode
ulje za prženje
Postupak:
1. Skuhajte i ogulite krumpir.
(Ako vam je ostalo pire krumpira od predhodnog dana možete iskoristiti i njega.)
Zgnječite ga i ubacite sve začine.
2. Podijelite na 18 dijelova i oblikujte kuglice.
3. Pomiješajte sve suhe sastojke za tijesto. Polako ulijevajte vodu i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesa treba biti gušća od one za palačinke.
4. Zagrijte ulje u woku ili dubljoj posudi. Isprobajte je li dovoljno vruće tako da stavite kap tijesta. Ako se odmah izdigne na površinu, ulje je spremno za prženje. Umočite 5-6 kuglica u tijesto i pažljivo ih stavite u ulje. Pržite 3-4 minute dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Izvadite i stavite na papirnate ručnike. Poslužite vruće
Gujarat
Home, where my thoughts escaping
Poznat po specifičnom vezu, mnogim mjestima hodočašća, hramovima i parkovima Gujarat također nudi i savršenstvo vegetarijanske kuhinje koja i najjednostavnije sastojke pretvara u delicije. Gujaratska hrana je slatka jer se u svako jelo stavlja najmanje jedan prstohvat šećera.
Tradicionalni Gujarati thali ponekad se sastoji od čak deset jela (riže, peciva, začinjenog jogurta, raznih vrsta mahunarki i farsan-a (snackova), subjija (sabđija), slatkiša i khichdija (kićdija)).
Posljednje sam se vrijeme iznova posvetila bengalskoj, južnoindijskog i rajasthanskoj kuhinji i moram priznati da mi je već dosta.
Vrijeme je da vam predstavim par svojih omiljenih gujaratskih (guđaratskih) recepata.
Danas sam kuhala Fansi Dhokli - predivan i ukusan spoj zelenih mahuna i žutih dhokli.
Dhokli se često koriste u gujaratskoj i rajasthanskoj kuhinji. Spravljaju se od slanutkovog brašna i okusom obogaćuju svaki subji (sabđi).
FANSI DHOKLI
Vrijeme pripreme: 20 min
Vrijeme kuhanja: 20 min
Količina: 2-4 osobe
Sastojci:
Dhokli
3 žlice besana (slanutkovog brašna)
1 žlica brašna
1/2 žličice čilija u prahu
1/2 žličice kurkume
Ľ žličice asafetide
1 žličica ajwaina (preskočite ako nemate)
1 i pol žlica ulja
prstohvat soli
Mahune
250 g mahuna sitno narezanih
1 žličica ajwaina (preskočite ako nemate)
1/4 žličice asafetide
1/2 žličice čilija u prahu
prstohvat šećera
1 i pol žlica ulja
žličica soli
Postupak:
1. Pomiješajte sve sastojke za dhokli s 1 i pol žlicom vode.
Podijelite smjesu na 30 dijelova i od svakog napravite mali disk.
2. Operite mahune. (Možete iskoristiti bilo koju vrstu mahuna. Uklonite konce ukoliko je potrebno.)
Narežite ih na komadiće.
3. Zagrijte ulje i popržite stavite ajwain i asafetidu. Dodjte mahune, 1 šalicu vode, čili, šećer i sol.
4. Kada su mahune skoro gotove nježno položite dhoklie i kuhajte 10-12 minuta na laganoj vatri.
Poslužite vruće uz Aloo Vade (recept slijedi) i salatu.
Ukoliko vam je ostalo idlija od prethodnog dana, Tarla kaže da je ovo recept za vas!
Osobno, za ovaj recept uvijek kuham nove idlije jer volim svježe kuhanu hranu.
Rajčice možete zamijeniti sosom od rajčica. Vidjet ćete da su moji idliji namočeni u dosta sosa. Ako stavite prave rajčice bit će manje crveni, suši i žući – da vas ne iznenadi rezultat. Luk sam zamijenila asafetidom. Za one koji koriste luk u svojoj kuhinji – umjesto asafetide stavite nasjeckanu jednu glavicu luka.
Pav bhaji masala dolazi iz Mumbaja. Za one revne prilažem recept. Ukoliko je nemate – preskočite!
TAVA IDdLI
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja:15 minuta
Količina: za 4 osobe
Sastojci:
4 idlija od prethodnog dana (ili 4 nova)
Prstohvat asafetide
2 rajčice, nasjeckane
1 žličica đinđera
1 žličica kurkume
1/2 žličice crne soli (kala namak)
1/4 žličive pav bhaji masale
1 žličica limunovog soka
1 žlica maslaca
1 žlica ulja
prstohvat-dva soli ili po želji
2 žlice nasjeckanog korijandera ili peršina
Postupak:
1. Narežite idlije.
2. U tavi zagrijte maslac i ulje. Ubacite asafeditu, a odmah nakon nje rajčice, đinđer i kurkumu. Kuhajte dok se ulje ne izdvoji od umaka.
3. Dodajte crnu sol, masalu, sol i limunov sok i pomiješajte.
4. Umiješajte narezane idlije. Ukrasite nasjeckanim korijanderom i peršinom.
PAV BHAJI MASALA
50 g crvenog čilija
25 g kumina u zrnu
25 g cimeta u kori
4-5 mahuna crnog kardamoma
10 g fenela u zrnu
50 g korijandera u zrnu
25 g crnog papra u zrnu
25 g klinčića
25 g amchur praha (sušeni mango)
1 žlica kurkume
Svaki od začina prepržite na suhoj tavi. Ohladite i sameljite. Umiješajte amchur i kurkumu. Spremite u staklenku.
Idliji su poznati južnoindijski snack koji nema svoju inačicu na Zapadu te ih je stoga vrlo teško definirati. Spužvasti idliji sočni su kao njoki i lagani kao muffini. Oni koji su ih probali znaju da su vrlo ukusni i nezamjenjivi.
Onima koji ih još nisu kušali i ne znaju o ništa o idlijima pokušat ću opisati kako se rade.
Riža i dal se namoče, samelju i ostave preko noći kako bi dobiveno 'tijesto' fermentiralo. Otuda dolazi i osobit okus idlija, a fermentacija povećava njihovu hranjivu vrijednost i probavljivost.
Tijesto se zatim ulije u posebne kalupe i dobro poklopljeno kuha na pari 15ak minuta.
Ako se odlučite okušati u izradi idlija možda vam pomogne par savjeta.
Ukoliko želite napraviti idlije, a nemate kalupe, poslužit će vam i pladanj, cjediljka presvučena s tri sloja gaze ili manji kalup za tortu. Ovaj sam, nakon duuuuuuuuuuuuge potrage, našla u Intersparu.
Ukupno vrijeme pripreme idlija traje najmanje 10ak sati (vrijeme fermentacije bar 8 sati za vrućih mjeseci). Za hladnijeg hrvatskog vremena čak i 36 sati!
Volumen tijesta se mora udvostručiti. Tijesto treba biti lagano, prozračno s mjehurićima na površini.
Vrlo je važno postići dobru gustoću tijesta. Ako je tijesto prerijetko idliji će biti ljepljivi, a ako je pregusto bit će tvrdi. Nekima će možda trebati par puta pokušaj-promašaj metodom doći do idealnih idlija.
A ovo vam dajem kao 'cherry on top'. Domišljati Indijci su proizveli instant smjesu za idlije. Možete ju kupiti ovdje. Iako još nemaju Hrvatsku na listi zemalja (pisali su mi da će uskoro biti) kažu da možete bez problema svojom karticom platiti željene artikle, a oni vam ih pošalju na slovensku adresu vašeg prijatelja/ice. Ovdje možete kupiti i kalupe za idlije i još puuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuno toga.
Osim toga izmislili su i idli kalupe za mikrovalnu, čak i električno idli kuhalo!
Ja kuhanje doživljavam kao odmor nakon napornog dana, vrstu meditacije i relaksacije i stoga sama radim idlije. I uživam u svakom trenutku!
Probajte i vi!
Donosim vam još par pravila od najpoznatije indijske kuharice, Tarle Dalal.
1. Uvijek dobro operite, osušite i nauljite kalup.
2. Idlije ćete lako izvaditi iz kalupa ako ga prekrijete mokrom i uljem premazanom gazom.
3. Prije vađenja iz kalupa ostavite ih da se malo ohlade.
4. Tijesto ne smije biti pregusto. Dobro ga promiješajte jer riža zbog svoje težine pada na dno.
5. Tijestom ispunite 3/4 kalupa.
6. Tajna dobrih idlija leži u urad dalu. Finije samljevena i kremastija pasta rezultirat će prozračnijim idlijima.
Danas vam donosim jedan tradicionalni i temeljni recept za idlije te jedan inovativniji.
SADA IDLI
Ja obično ovu količinu rasporedim na dva dana. Prvi dan poslužim idlije sa sambarom i chatnijem, a što se s ostatkom tijesta može napraviti sljedeći dan, pročitajte sutra!
U ostatak tijesta koji čuvate za naredni dan ne stavljajte prašak za pecivo.
Vrijeme namakanja: 6-8 sati
Vrijeme fermentacije: min preko noći do 36 sati
Vrijeme kuhanja: do 30ak minuta na pari
Količina: za 6-8 osoba
Sastojci:
1 šalica riže
1/2 šalice urad dala
1 šalica vode ili koliko je potrebno
1 žličica soli
1/4 žličice praška za pecivo
ulje za kalupe
Postupak:
1. Operite i zasebno namočite rižu i dal u mlakoj vodi 6-8 sati.
2. Ocijedite i isperite rižu i dal. Dodajte 1/2 šalice vode svakom i sameljite. (Tradicionalno se melju u mužaru, ali i štapni mikser ili bilo koja vrsta blendera služi svrsi.)
3. Pomiješajte rižu i dal, posolite i poklopite. Ostavite preko noći kako bi tijesto fermentiralo. Ukoliko je potrebno produžite vrijeme fermentacije.
4. Promiješajte tijesto. Ubacite 1/4 žličice praška za pecivo. Služeći se žlicom stavite tijesto u nauljene kalupe. Stavite u lonac s kipućom vodom, dobro poklopite i kuhajte na pari 15 minuta. Poslužite vruće uz chatni, sambar ili malo maslaca.
IDLI ŠTANGICA SA ŠPINATOM
Zazelenite svoje idlije!
Ovaj recept sam pronašla u Tarlinoj kuharici 'Idlis and Dosas' i malo ga prilagodila.
Ovaj recept ne zahtijeva kalup za idlije. Sve što vam treba je dubok lonac, manja posuda i manji kalup za tortu ili lasagne. U loncu zavrite vodu. U njega postavite manju posudu i na nju kalup s tijestom.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
Količina: za 4 osobe
Sastojci:
tijesto za idlije od 1 šalice riže i 1/2 šalice dala (vidi gornji recept)
hrpica narezanog špinata
3 zelena čilija
prstohvat-dva soli (ili po potrebi)
1 žlica maslaca
1 žličica ulja
Postupak:
1. Zagrijte maslac. Ubacite čili i prepržite ga. Dodajte špinat i sol, promiješajte i kuhajte neko vrijeme (2-3 minute). Maknite s vatre.
2. Nauljite kalup i po dnu rasprostrite špinat (debljina sloja špinata je oko 5 mm). Ulijte sloj tijesta za idlije (20 mm debljine, ali ja sam ovom prilikom stavila i više).
3. Stavite u posudu s kipućom vodom, poklopite i kuhajte 20 minuta ili dok se idliji ne skuhaju.
Izvadite iz kalupa tako da skuhave idlije izvrnete na način kako vadite bilo koji biskvit. Operite, osušite i nanovo nauljite kalup. Ponovite s ostatkom tijesta.
4. Izrežite dobivene idlije na 'štangica' i poslužite s chatnijem ili jelom po izboru.
Ovaj bogato začinjeni kiselo-slatko-ljuti chatni (ćatni) 'podići' će svaki meni. Poslužite ga kao predjelo, uz rižu, peciva ili čak kao namaz u sendvičima.
Ukoliko nemate ajwaina, stavite kumin. Slatkoća i poseban okus ovog chatnija dolazi od datulja. Ja sam ipak ubacila još malo šećera.
U frižideru može stajati 3-4 dana, a možete ga i smrznuti i iskoristiti u sljedećih par mjeseci.
MEETHA IMLI CHATNI
Vrijeme pripreme: 40ak minuta
Količina: 1 šalica (cup)
Sastojci:
1/4 šalice suhog tamarinda
1 1/4 kipuće vode
1/2 žličice ajwaina ili 1 žličica kumina
1/2 žlice sjeckanog đumbira
1/4 – 1/2 žličice kajenskog papra
1/4 fino sjeckanih datulja
3 žlice nasjeckanog kikirikija
3 žlice naribanog svježeg ili suhog kokosa
1 žličica soli
2 žlice nasjeckanog korijandera
Postupak:
1. U staklenu ili plastičnu posudu stavite tamarind i kipuću vodu. Ostavite da stoji bar 30 minuta. Prstima ili žlicom promiješajte i istisnite tamarind dok ne izdvojite pulpu.
Postavite cjediljku iznad druge posude i izlijte smjesu tamarinda i vode. Čvrsto pritišćući procijedite pulpu kroz cjediljku. Ostatak koji je ostao u cjediljki bacite.
2. Ubacite ostale sastojke, poklopite i ostavite 2-3 sata da se tamarind aromatizira.
Indijcima na sjeveru, tikki punjen graškom važan je kao i idliji onima na jugu. Ove 'popetice' je vrlo lako napraviti i ne zahtijevaju puno pažnje, osim u završnoj fazi. Stoga su idealne za doručak ili užinu.
Kod prženja je važno ne pretjerati s ghijem ili uljem jer će se tikki raspasti. Dovoljno je premazati tavu s onoliko ulja koliko je potrebno da se ne zalijepe za površinu i polagano ih pržiti na tihoj vatri 30ak minuta (15 minuta svaku stranu).
Poslužite ih sa začinjenim jogurtom, svježim chutneyem (ćatnijem) ili umakom.
ALOO HARI MATAR TIKKI
Vrijeme pripreme i kuhanja: oko 1 sat
Količina: za 4 osobe
Sastojci:
3 velika krumpira (oko 570 g)
1 žličica soli
1/4 žličice svježe samljevenog papra
2/3 šalice kuhanog graška
1/2 žlice nasjeckanog đumbira
1/4 žličice asafetide
1/4 žličice garam masale
1/4 žličice soli
1 žličica suho prženog i samljevenog kumina
ghi ili ulje za prženje
Postupak:
1. Skuhajte krumpir i malo ga ohladite da ga lakše gulite. Dobro ga zgnječite, dodajte sol i papar i dobro pomiješajte da dobijete glatku smjesu.
Podijelite smjesu na 10 dijelova. Operite ruke i utrljajte malo ulja. Od svakog dijela oblikujte kuglicu. Dlanovima ju pritisnite i oblikujte 'popeticu' debelu oko 1.5 cm.
2. Vilicom zgnječite grašak. Dodajte mu ostale sastojek osim ghija ili ulja za prženje i promiješajte. Podijelite smjesu na deset dijelova.
3. Jednu po jednu, počnite slagati tikkie. Na sredinu 'popete' od krumpira stavite začinjeni grašak.
Skupite rubove i dobro zatvorite. Nježno pritisnite i oblikujte tikki pomjera oko 6.5 cm.
4. U tavu promjera 30 cm stavite 1 žličicu ghija ili ulja i grijte oko 2 minute na tihoj vatri. Polako stavite tikki i potpuno smanjite vatru. Pržite ih po 15 minuta sa svake strane ili dok ne porumene i ne dobiju hrskavu koricu. Po potrebi, dodajte još ghija ili ulja. (Ako ih želite speći u pećnici stavite ih na maslacem premazan pladanj. Pecite ih na 180 stupnjeva 15 minuta. Premažite ih maslacem, okrenite i pecite još narednih 15 minuta.)
Poslužite vruće.
Ja sam ih poslužila s bogatim, začinjenim, svježim chutneyem (ćatnijem) od tamarinda. Recept slijedi.
Sjevernoindijski paparh, na jugu poznat kao pappadam, tanka je okrugla oblatna od riže, dala, besana (slanutkovog brašna) ili leće. Smjesi za pappad dodaje se sol, ulje kikirikija, i začini kao papar, čili ili kumin. Oblikovani pappadi suše se na suncu.
Unazad nekoliko mjeseci mogu se kupiti i u Hrvatskoj. Metro je na svojim policama ponudio obične, nezačinjene papadde.
Kadhi ili karhi naziv je za jelo od slanutkovog brašna i jogurta. Poznat je diljem Indije. Poslužuje se kao juha, umak ili tvori samostalno jelo. Okus mu u potpunosti ovisi o vrsti jogurta koji izaberete. Blagi jogurt rezultirat će vrlo blagim kadhijem dok za okusno jači kadhi odaberite onaj kiseliji. Gustoća kadhija varira od regije do regije. Na zapadu se poslužuje rijedak (poput juhe i mrvicu slatkast) a na sjeveru kao gust umak.
Ovaj vrlo jednostavan karhi možete poslužiti s bilo kojim jelo koje ne sadrži jogurt. Za brz i jednostavan ručak poslužite ga s rižom, začinjenim patliđanom (Khatte Baigan Bhajijem) i salatom.
PAPARH KARHI
Vrijeme pripreme: 5 min
Vrijeme kuhanja: 15 min
Količina: za 4 do 6 osoba
Sastojci:
4 žlice prosijanog slanutkovog brašna
1 i pol šalica wode ili sirutke
2 i pol šalice jogurta (istučenog pjenjačom)
1/2 žlićice kurkume
2 žličice mljevenog korijandera
1/4 žličice crvene mljevene paprike
1/2 žličice garam masale
1 žličica soli
1 žličica meda
3-4 paparha narezanih na trake široke 1.5 cm ili 2.5 cm široke kvadrate
(izrežite ih škarama)
1 sušena čili papričica
4 klinčića
2.5 cm dug štapić cimeta u kori
1/2 žličice crne gorušice u zrnu
2 žlice ghija ili maslaca
2 žlice sjeckanog peršina ili lišća korijandera
Postupak:
1. Prosijanom slanutkovom brašnu polako dodajte 4 žlice vode i dobro pomiješajte. Dodajte ostaak vode i jogurt. Umiješajte kurkumu, mljeveni korijander, mljevenu papriku, garam masalu, sol i med.
2. Ulijte smjesu u posudu s debelim dnom. Stavite na umjerenu vatru i neprestano miješajte dok smjesa ne počne vrijeti. Smanjite vatru i polako kuhajte 12 minuta. Svakih nekoliko minuta ju promiješajte. Maknite posudu s vatre i ubacite pola paparha, pomiješajte i pričekajte dok ne omekšaju. Umiješajte ostatak paparha i poklopite posudu.
3. Zagrijte tavu oko 1 minute na umjerenoj vatri. Ubacite čili, klinčiće, cimet i gorušicu. Pržite začine oko pola minute. Dodajte ghi ili maslac. Pričekajte da gorušica ispucketa. Ulijete začine na karhi i poklopite. Nakon 2-3 minute umiješajte sjeckani peršin ili korijander.
KHATE BAIGAN BHAJI (Khate Began Bhađi)
Ovo bengalsko jelo poslužuje se u posebni prilikama. Patlidžan se preži u dubokom ulju a zatim uranja u začinjeni slatko-kiseli umak.
Za manje kaloričnu varijantu predlažem da patlidžan prepržite na tavi s vrlo malo ulja pritišćući ga krpom. Upamtite da ga tada trebate narezati na tanje ploške.
Vrijeme pripreme: 30-40 min
Vrijeme kuhanja: 20ak min
Količina: za 5 osoba
Sastojci:
1 veliki patlidžan (oko 900 g) narezan po dužini na ploške debele 2.5 cm
(ja sam ga rezala na tanje jer ga tako više volim)
sol
1/2 žličice kumina
1/2 žličice crne gorušice
1/2 žličice fenela
1/2 žličice piskavice (fenugrika)
1/4 žličice asafetide
1/4 žličice kajenskog papra ili mljevene paprike
3 žlice smeđeg šećera ili javorovog sirupa
3 žlice limunovog soka
4 žlice vode
ghi ili ulje
Postupak:
1. Posolite patlidžan i ostavite 30 minuta.
2. Za to vrijeme zagrijete suhu tavu na umjerenoj vatri te ubacite i na suho popržite kumin, gorušicu, fene i fenugrik dok ne potamne za nijansu do dvije. Sameljite u prah. Prebacite u posudu i dodajte asafetidu, kajenski papar ili papriku, šećer, limunov sok i vodu. Zavrite smjesu i ostavite da se polako kuha dok se ne zgusne u umak.
3. Isperite sol s patlidžana i osušite ga krpom ili papirnatim ručnikom. Pržite ga u dubokom ulju na visokoj temperaturi. Ne dirajte ga i ne pomičite previše da vam se ne raspadne. Kada je mekan, crvenkast i hrskav, izvadite ga i posložite na papirnate ručnike.
4. Složite prženi patlidžan na papir za pečenje ili na pladanj i premažite ga umakom.
Stavite ga na neko vrijeme u zagrijanu pećnicu kako bi se arome pomiješale. Poslužite vruće.