< | svibanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Indijcima na sjeveru, tikki punjen graškom važan je kao i idliji onima na jugu. Ove 'popetice' je vrlo lako napraviti i ne zahtijevaju puno pažnje, osim u završnoj fazi. Stoga su idealne za doručak ili užinu.
Kod prženja je važno ne pretjerati s ghijem ili uljem jer će se tikki raspasti. Dovoljno je premazati tavu s onoliko ulja koliko je potrebno da se ne zalijepe za površinu i polagano ih pržiti na tihoj vatri 30ak minuta (15 minuta svaku stranu).
Poslužite ih sa začinjenim jogurtom, svježim chutneyem (ćatnijem) ili umakom.
ALOO HARI MATAR TIKKI
Vrijeme pripreme i kuhanja: oko 1 sat
Količina: za 4 osobe
Sastojci:
3 velika krumpira (oko 570 g)
1 žličica soli
1/4 žličice svježe samljevenog papra
2/3 šalice kuhanog graška
1/2 žlice nasjeckanog đumbira
1/4 žličice asafetide
1/4 žličice garam masale
1/4 žličice soli
1 žličica suho prženog i samljevenog kumina
ghi ili ulje za prženje
Postupak:
1. Skuhajte krumpir i malo ga ohladite da ga lakše gulite. Dobro ga zgnječite, dodajte sol i papar i dobro pomiješajte da dobijete glatku smjesu.
Podijelite smjesu na 10 dijelova. Operite ruke i utrljajte malo ulja. Od svakog dijela oblikujte kuglicu. Dlanovima ju pritisnite i oblikujte 'popeticu' debelu oko 1.5 cm.
2. Vilicom zgnječite grašak. Dodajte mu ostale sastojek osim ghija ili ulja za prženje i promiješajte. Podijelite smjesu na deset dijelova.
3. Jednu po jednu, počnite slagati tikkie. Na sredinu 'popete' od krumpira stavite začinjeni grašak.
Skupite rubove i dobro zatvorite. Nježno pritisnite i oblikujte tikki pomjera oko 6.5 cm.
4. U tavu promjera 30 cm stavite 1 žličicu ghija ili ulja i grijte oko 2 minute na tihoj vatri. Polako stavite tikki i potpuno smanjite vatru. Pržite ih po 15 minuta sa svake strane ili dok ne porumene i ne dobiju hrskavu koricu. Po potrebi, dodajte još ghija ili ulja. (Ako ih želite speći u pećnici stavite ih na maslacem premazan pladanj. Pecite ih na 180 stupnjeva 15 minuta. Premažite ih maslacem, okrenite i pecite još narednih 15 minuta.)
Poslužite vruće.
Ja sam ih poslužila s bogatim, začinjenim, svježim chutneyem (ćatnijem) od tamarinda. Recept slijedi.