< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

četvrtak, 10.05.2007.

Iddli - jednostavno neodoljiv!

Idliji su poznati južnoindijski snack koji nema svoju inačicu na Zapadu te ih je stoga vrlo teško definirati. Spužvasti idliji sočni su kao njoki i lagani kao muffini. Oni koji su ih probali znaju da su vrlo ukusni i nezamjenjivi.
Onima koji ih još nisu kušali i ne znaju o ništa o idlijima pokušat ću opisati kako se rade.
Riža i dal se namoče, samelju i ostave preko noći kako bi dobiveno 'tijesto' fermentiralo. Otuda dolazi i osobit okus idlija, a fermentacija povećava njihovu hranjivu vrijednost i probavljivost.
Tijesto se zatim ulije u posebne kalupe i dobro poklopljeno kuha na pari 15ak minuta.




Ako se odlučite okušati u izradi idlija možda vam pomogne par savjeta.
Ukoliko želite napraviti idlije, a nemate kalupe, poslužit će vam i pladanj, cjediljka presvučena s tri sloja gaze ili manji kalup za tortu. Ovaj sam, nakon duuuuuuuuuuuuge potrage, našla u Intersparu.




Ukupno vrijeme pripreme idlija traje najmanje 10ak sati (vrijeme fermentacije bar 8 sati za vrućih mjeseci). Za hladnijeg hrvatskog vremena čak i 36 sati!
Volumen tijesta se mora udvostručiti. Tijesto treba biti lagano, prozračno s mjehurićima na površini.




Vrlo je važno postići dobru gustoću tijesta. Ako je tijesto prerijetko idliji će biti ljepljivi, a ako je pregusto bit će tvrdi. Nekima će možda trebati par puta pokušaj-promašaj metodom doći do idealnih idlija.

A ovo vam dajem kao 'cherry on top'. Domišljati Indijci su proizveli instant smjesu za idlije. Možete ju kupiti ovdje. Iako još nemaju Hrvatsku na listi zemalja (pisali su mi da će uskoro biti) kažu da možete bez problema svojom karticom platiti željene artikle, a oni vam ih pošalju na slovensku adresu vašeg prijatelja/ice. Ovdje možete kupiti i kalupe za idlije i još puuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuno toga.
Osim toga izmislili su i idli kalupe za mikrovalnu, čak i električno idli kuhalo!


Ja kuhanje doživljavam kao odmor nakon napornog dana, vrstu meditacije i relaksacije i stoga sama radim idlije. I uživam u svakom trenutku!
Probajte i vi!

Donosim vam još par pravila od najpoznatije indijske kuharice, Tarle Dalal.

1. Uvijek dobro operite, osušite i nauljite kalup.
2. Idlije ćete lako izvaditi iz kalupa ako ga prekrijete mokrom i uljem premazanom gazom.
3. Prije vađenja iz kalupa ostavite ih da se malo ohlade.
4. Tijesto ne smije biti pregusto. Dobro ga promiješajte jer riža zbog svoje težine pada na dno.
5. Tijestom ispunite 3/4 kalupa.
6. Tajna dobrih idlija leži u urad dalu. Finije samljevena i kremastija pasta rezultirat će prozračnijim idlijima.


Danas vam donosim jedan tradicionalni i temeljni recept za idlije te jedan inovativniji.

SADA IDLI

Ja obično ovu količinu rasporedim na dva dana. Prvi dan poslužim idlije sa sambarom i chatnijem, a što se s ostatkom tijesta može napraviti sljedeći dan, pročitajte sutra!
U ostatak tijesta koji čuvate za naredni dan ne stavljajte prašak za pecivo.



Vrijeme namakanja: 6-8 sati
Vrijeme fermentacije: min preko noći do 36 sati
Vrijeme kuhanja: do 30ak minuta na pari
Količina: za 6-8 osoba


Sastojci:

1 šalica riže
1/2 šalice urad dala
1 šalica vode ili koliko je potrebno
1 žličica soli
1/4 žličice praška za pecivo
ulje za kalupe

Postupak:
1. Operite i zasebno namočite rižu i dal u mlakoj vodi 6-8 sati.
2. Ocijedite i isperite rižu i dal. Dodajte 1/2 šalice vode svakom i sameljite. (Tradicionalno se melju u mužaru, ali i štapni mikser ili bilo koja vrsta blendera služi svrsi.)
3. Pomiješajte rižu i dal, posolite i poklopite. Ostavite preko noći kako bi tijesto fermentiralo. Ukoliko je potrebno produžite vrijeme fermentacije.
4. Promiješajte tijesto. Ubacite 1/4 žličice praška za pecivo. Služeći se žlicom stavite tijesto u nauljene kalupe. Stavite u lonac s kipućom vodom, dobro poklopite i kuhajte na pari 15 minuta. Poslužite vruće uz chatni, sambar ili malo maslaca.


IDLI ŠTANGICA SA ŠPINATOM


Zazelenite svoje idlije!
Ovaj recept sam pronašla u Tarlinoj kuharici 'Idlis and Dosas' i malo ga prilagodila.
Ovaj recept ne zahtijeva kalup za idlije. Sve što vam treba je dubok lonac, manja posuda i manji kalup za tortu ili lasagne. U loncu zavrite vodu. U njega postavite manju posudu i na nju kalup s tijestom.

Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
Količina: za 4 osobe


Sastojci:

tijesto za idlije od 1 šalice riže i 1/2 šalice dala (vidi gornji recept)
hrpica narezanog špinata
3 zelena čilija
prstohvat-dva soli (ili po potrebi)
1 žlica maslaca
1 žličica ulja

Postupak:
1. Zagrijte maslac. Ubacite čili i prepržite ga. Dodajte špinat i sol, promiješajte i kuhajte neko vrijeme (2-3 minute). Maknite s vatre.
2. Nauljite kalup i po dnu rasprostrite špinat (debljina sloja špinata je oko 5 mm). Ulijte sloj tijesta za idlije (20 mm debljine, ali ja sam ovom prilikom stavila i više).
3. Stavite u posudu s kipućom vodom, poklopite i kuhajte 20 minuta ili dok se idliji ne skuhaju.
Izvadite iz kalupa tako da skuhave idlije izvrnete na način kako vadite bilo koji biskvit. Operite, osušite i nanovo nauljite kalup. Ponovite s ostatkom tijesta.
4. Izrežite dobivene idlije na 'štangica' i poslužite s chatnijem ili jelom po izboru.

10.05.2007. u 19:30 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>