< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

subota, 05.05.2007.

Paparh Karhi i Khate Baigan Bhaji



Sjevernoindijski paparh, na jugu poznat kao pappadam, tanka je okrugla oblatna od riže, dala, besana (slanutkovog brašna) ili leće. Smjesi za pappad dodaje se sol, ulje kikirikija, i začini kao papar, čili ili kumin. Oblikovani pappadi suše se na suncu.
Unazad nekoliko mjeseci mogu se kupiti i u Hrvatskoj. Metro je na svojim policama ponudio obične, nezačinjene papadde.

Kadhi ili karhi naziv je za jelo od slanutkovog brašna i jogurta. Poznat je diljem Indije. Poslužuje se kao juha, umak ili tvori samostalno jelo. Okus mu u potpunosti ovisi o vrsti jogurta koji izaberete. Blagi jogurt rezultirat će vrlo blagim kadhijem dok za okusno jači kadhi odaberite onaj kiseliji. Gustoća kadhija varira od regije do regije. Na zapadu se poslužuje rijedak (poput juhe i mrvicu slatkast) a na sjeveru kao gust umak.


Ovaj vrlo jednostavan karhi možete poslužiti s bilo kojim jelo koje ne sadrži jogurt. Za brz i jednostavan ručak poslužite ga s rižom, začinjenim patliđanom (Khatte Baigan Bhajijem) i salatom.


PAPARH KARHI



Vrijeme pripreme: 5 min
Vrijeme kuhanja: 15 min
Količina: za 4 do 6 osoba


Sastojci:

4 žlice prosijanog slanutkovog brašna
1 i pol šalica wode ili sirutke
2 i pol šalice jogurta (istučenog pjenjačom)
1/2 žlićice kurkume
2 žličice mljevenog korijandera
1/4 žličice crvene mljevene paprike
1/2 žličice garam masale
1 žličica soli
1 žličica meda
3-4 paparha narezanih na trake široke 1.5 cm ili 2.5 cm široke kvadrate
(izrežite ih škarama)
1 sušena čili papričica
4 klinčića
2.5 cm dug štapić cimeta u kori
1/2 žličice crne gorušice u zrnu
2 žlice ghija ili maslaca
2 žlice sjeckanog peršina ili lišća korijandera

Postupak:

1. Prosijanom slanutkovom brašnu polako dodajte 4 žlice vode i dobro pomiješajte. Dodajte ostaak vode i jogurt. Umiješajte kurkumu, mljeveni korijander, mljevenu papriku, garam masalu, sol i med.



2. Ulijte smjesu u posudu s debelim dnom. Stavite na umjerenu vatru i neprestano miješajte dok smjesa ne počne vrijeti. Smanjite vatru i polako kuhajte 12 minuta. Svakih nekoliko minuta ju promiješajte. Maknite posudu s vatre i ubacite pola paparha, pomiješajte i pričekajte dok ne omekšaju. Umiješajte ostatak paparha i poklopite posudu.

3. Zagrijte tavu oko 1 minute na umjerenoj vatri. Ubacite čili, klinčiće, cimet i gorušicu. Pržite začine oko pola minute. Dodajte ghi ili maslac. Pričekajte da gorušica ispucketa. Ulijete začine na karhi i poklopite. Nakon 2-3 minute umiješajte sjeckani peršin ili korijander.





KHATE BAIGAN BHAJI (Khate Began Bhađi)



Ovo bengalsko jelo poslužuje se u posebni prilikama. Patlidžan se preži u dubokom ulju a zatim uranja u začinjeni slatko-kiseli umak.
Za manje kaloričnu varijantu predlažem da patlidžan prepržite na tavi s vrlo malo ulja pritišćući ga krpom. Upamtite da ga tada trebate narezati na tanje ploške.

Vrijeme pripreme: 30-40 min
Vrijeme kuhanja: 20ak min
Količina: za 5 osoba


Sastojci:

1 veliki patlidžan (oko 900 g) narezan po dužini na ploške debele 2.5 cm
(ja sam ga rezala na tanje jer ga tako više volim)
sol
1/2 žličice kumina
1/2 žličice crne gorušice
1/2 žličice fenela
1/2 žličice piskavice (fenugrika)
1/4 žličice asafetide
1/4 žličice kajenskog papra ili mljevene paprike
3 žlice smeđeg šećera ili javorovog sirupa
3 žlice limunovog soka
4 žlice vode
ghi ili ulje

Postupak:

1. Posolite patlidžan i ostavite 30 minuta.



2. Za to vrijeme zagrijete suhu tavu na umjerenoj vatri te ubacite i na suho popržite kumin, gorušicu, fene i fenugrik dok ne potamne za nijansu do dvije. Sameljite u prah. Prebacite u posudu i dodajte asafetidu, kajenski papar ili papriku, šećer, limunov sok i vodu. Zavrite smjesu i ostavite da se polako kuha dok se ne zgusne u umak.



3. Isperite sol s patlidžana i osušite ga krpom ili papirnatim ručnikom. Pržite ga u dubokom ulju na visokoj temperaturi. Ne dirajte ga i ne pomičite previše da vam se ne raspadne. Kada je mekan, crvenkast i hrskav, izvadite ga i posložite na papirnate ručnike.

4. Složite prženi patlidžan na papir za pečenje ili na pladanj i premažite ga umakom.
Stavite ga na neko vrijeme u zagrijanu pećnicu kako bi se arome pomiješale. Poslužite vruće.



05.05.2007. u 11:24 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>