< | svibanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Sjevernoindijski paparh, na jugu poznat kao pappadam, tanka je okrugla oblatna od riže, dala, besana (slanutkovog brašna) ili leće. Smjesi za pappad dodaje se sol, ulje kikirikija, i začini kao papar, čili ili kumin. Oblikovani pappadi suše se na suncu.
Unazad nekoliko mjeseci mogu se kupiti i u Hrvatskoj. Metro je na svojim policama ponudio obične, nezačinjene papadde.
Kadhi ili karhi naziv je za jelo od slanutkovog brašna i jogurta. Poznat je diljem Indije. Poslužuje se kao juha, umak ili tvori samostalno jelo. Okus mu u potpunosti ovisi o vrsti jogurta koji izaberete. Blagi jogurt rezultirat će vrlo blagim kadhijem dok za okusno jači kadhi odaberite onaj kiseliji. Gustoća kadhija varira od regije do regije. Na zapadu se poslužuje rijedak (poput juhe i mrvicu slatkast) a na sjeveru kao gust umak.
Ovaj vrlo jednostavan karhi možete poslužiti s bilo kojim jelo koje ne sadrži jogurt. Za brz i jednostavan ručak poslužite ga s rižom, začinjenim patliđanom (Khatte Baigan Bhajijem) i salatom.
PAPARH KARHI
Vrijeme pripreme: 5 min
Vrijeme kuhanja: 15 min
Količina: za 4 do 6 osoba
Sastojci:
4 žlice prosijanog slanutkovog brašna
1 i pol šalica wode ili sirutke
2 i pol šalice jogurta (istučenog pjenjačom)
1/2 žlićice kurkume
2 žličice mljevenog korijandera
1/4 žličice crvene mljevene paprike
1/2 žličice garam masale
1 žličica soli
1 žličica meda
3-4 paparha narezanih na trake široke 1.5 cm ili 2.5 cm široke kvadrate
(izrežite ih škarama)
1 sušena čili papričica
4 klinčića
2.5 cm dug štapić cimeta u kori
1/2 žličice crne gorušice u zrnu
2 žlice ghija ili maslaca
2 žlice sjeckanog peršina ili lišća korijandera
Postupak:
1. Prosijanom slanutkovom brašnu polako dodajte 4 žlice vode i dobro pomiješajte. Dodajte ostaak vode i jogurt. Umiješajte kurkumu, mljeveni korijander, mljevenu papriku, garam masalu, sol i med.
2. Ulijte smjesu u posudu s debelim dnom. Stavite na umjerenu vatru i neprestano miješajte dok smjesa ne počne vrijeti. Smanjite vatru i polako kuhajte 12 minuta. Svakih nekoliko minuta ju promiješajte. Maknite posudu s vatre i ubacite pola paparha, pomiješajte i pričekajte dok ne omekšaju. Umiješajte ostatak paparha i poklopite posudu.
3. Zagrijte tavu oko 1 minute na umjerenoj vatri. Ubacite čili, klinčiće, cimet i gorušicu. Pržite začine oko pola minute. Dodajte ghi ili maslac. Pričekajte da gorušica ispucketa. Ulijete začine na karhi i poklopite. Nakon 2-3 minute umiješajte sjeckani peršin ili korijander.
KHATE BAIGAN BHAJI (Khate Began Bhađi)
Ovo bengalsko jelo poslužuje se u posebni prilikama. Patlidžan se preži u dubokom ulju a zatim uranja u začinjeni slatko-kiseli umak.
Za manje kaloričnu varijantu predlažem da patlidžan prepržite na tavi s vrlo malo ulja pritišćući ga krpom. Upamtite da ga tada trebate narezati na tanje ploške.
Vrijeme pripreme: 30-40 min
Vrijeme kuhanja: 20ak min
Količina: za 5 osoba
Sastojci:
1 veliki patlidžan (oko 900 g) narezan po dužini na ploške debele 2.5 cm
(ja sam ga rezala na tanje jer ga tako više volim)
sol
1/2 žličice kumina
1/2 žličice crne gorušice
1/2 žličice fenela
1/2 žličice piskavice (fenugrika)
1/4 žličice asafetide
1/4 žličice kajenskog papra ili mljevene paprike
3 žlice smeđeg šećera ili javorovog sirupa
3 žlice limunovog soka
4 žlice vode
ghi ili ulje
Postupak:
1. Posolite patlidžan i ostavite 30 minuta.
2. Za to vrijeme zagrijete suhu tavu na umjerenoj vatri te ubacite i na suho popržite kumin, gorušicu, fene i fenugrik dok ne potamne za nijansu do dvije. Sameljite u prah. Prebacite u posudu i dodajte asafetidu, kajenski papar ili papriku, šećer, limunov sok i vodu. Zavrite smjesu i ostavite da se polako kuha dok se ne zgusne u umak.
3. Isperite sol s patlidžana i osušite ga krpom ili papirnatim ručnikom. Pržite ga u dubokom ulju na visokoj temperaturi. Ne dirajte ga i ne pomičite previše da vam se ne raspadne. Kada je mekan, crvenkast i hrskav, izvadite ga i posložite na papirnate ručnike.
4. Složite prženi patlidžan na papir za pečenje ili na pladanj i premažite ga umakom.
Stavite ga na neko vrijeme u zagrijanu pećnicu kako bi se arome pomiješale. Poslužite vruće.