< | svibanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Ukoliko vam je ostalo idlija od prethodnog dana, Tarla kaže da je ovo recept za vas!
Osobno, za ovaj recept uvijek kuham nove idlije jer volim svježe kuhanu hranu.
Rajčice možete zamijeniti sosom od rajčica. Vidjet ćete da su moji idliji namočeni u dosta sosa. Ako stavite prave rajčice bit će manje crveni, suši i žući – da vas ne iznenadi rezultat. Luk sam zamijenila asafetidom. Za one koji koriste luk u svojoj kuhinji – umjesto asafetide stavite nasjeckanu jednu glavicu luka.
Pav bhaji masala dolazi iz Mumbaja. Za one revne prilažem recept. Ukoliko je nemate – preskočite!
TAVA IDdLI
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja:15 minuta
Količina: za 4 osobe
Sastojci:
4 idlija od prethodnog dana (ili 4 nova)
Prstohvat asafetide
2 rajčice, nasjeckane
1 žličica đinđera
1 žličica kurkume
1/2 žličice crne soli (kala namak)
1/4 žličive pav bhaji masale
1 žličica limunovog soka
1 žlica maslaca
1 žlica ulja
prstohvat-dva soli ili po želji
2 žlice nasjeckanog korijandera ili peršina
Postupak:
1. Narežite idlije.
2. U tavi zagrijte maslac i ulje. Ubacite asafeditu, a odmah nakon nje rajčice, đinđer i kurkumu. Kuhajte dok se ulje ne izdvoji od umaka.
3. Dodajte crnu sol, masalu, sol i limunov sok i pomiješajte.
4. Umiješajte narezane idlije. Ukrasite nasjeckanim korijanderom i peršinom.
PAV BHAJI MASALA
50 g crvenog čilija
25 g kumina u zrnu
25 g cimeta u kori
4-5 mahuna crnog kardamoma
10 g fenela u zrnu
50 g korijandera u zrnu
25 g crnog papra u zrnu
25 g klinčića
25 g amchur praha (sušeni mango)
1 žlica kurkume
Svaki od začina prepržite na suhoj tavi. Ohladite i sameljite. Umiješajte amchur i kurkumu. Spremite u staklenku.