< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

petak, 11.05.2007.

Tava Iddli



Ukoliko vam je ostalo idlija od prethodnog dana, Tarla kaže da je ovo recept za vas!
Osobno, za ovaj recept uvijek kuham nove idlije jer volim svježe kuhanu hranu.
Rajčice možete zamijeniti sosom od rajčica. Vidjet ćete da su moji idliji namočeni u dosta sosa. Ako stavite prave rajčice bit će manje crveni, suši i žući – da vas ne iznenadi rezultat. Luk sam zamijenila asafetidom. Za one koji koriste luk u svojoj kuhinji – umjesto asafetide stavite nasjeckanu jednu glavicu luka.
Pav bhaji masala dolazi iz Mumbaja. Za one revne prilažem recept. Ukoliko je nemate – preskočite!


TAVA IDdLI

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja:15 minuta
Količina: za 4 osobe


Sastojci:

4 idlija od prethodnog dana (ili 4 nova)
Prstohvat asafetide
2 rajčice, nasjeckane
1 žličica đinđera
1 žličica kurkume
1/2 žličice crne soli (kala namak)
1/4 žličive pav bhaji masale
1 žličica limunovog soka
1 žlica maslaca
1 žlica ulja
prstohvat-dva soli ili po želji
2 žlice nasjeckanog korijandera ili peršina

Postupak:
1. Narežite idlije.
2. U tavi zagrijte maslac i ulje. Ubacite asafeditu, a odmah nakon nje rajčice, đinđer i kurkumu. Kuhajte dok se ulje ne izdvoji od umaka.
3. Dodajte crnu sol, masalu, sol i limunov sok i pomiješajte.
4. Umiješajte narezane idlije. Ukrasite nasjeckanim korijanderom i peršinom.




PAV BHAJI MASALA

50 g crvenog čilija
25 g kumina u zrnu
25 g cimeta u kori
4-5 mahuna crnog kardamoma
10 g fenela u zrnu
50 g korijandera u zrnu
25 g crnog papra u zrnu
25 g klinčića
25 g amchur praha (sušeni mango)
1 žlica kurkume
Svaki od začina prepržite na suhoj tavi. Ohladite i sameljite. Umiješajte amchur i kurkumu. Spremite u staklenku.

11.05.2007. u 08:34 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>