< | svibanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Undhiyu (undiyo, undhiya, oondiya) je tradicionalni gujaratski recept - u prijevodu undhiya znači „naopako“. Prije dolaska vruće ljetne sezone koja često sprži žetvu, ljudi bi skupili svježe povrće i stavili ga u posudu od terakote. Zatvorili bi ju uz pomoć svježe gline, okrenuli te ju okružili vrućim ugljenom. Tako se povrće lagano kuhalo na pari u svome soku. U današnje vrijeme navedeni način pripremanja zamijenjen je običnim ekspres loncem ili posudom s debelim dnom.
Undhiya se tradicionalno poslužuje s purijima (vrsta peciva) i srikhantom.
Postoji mnogo vrsta undhiye. Za vas sam odabrala jednu brzinsku, laganu i neobičnu ljetnu varijantu. Malo indijskog štiha – najukusnija će vam biti ako ju jedete prstima!
Mladi neoljušteni grašak kuha se sa ajwainom, limunom i đumbirom. Vrlo jednostavno jelo s nevjerojatnim okusom. Vrijedi znati da se jede samo grašak, a ne žilave mahune.
Ako ste ikada jeli „drumsticks“, sve vam je jasno.
Za one koji nisu...ili ćete pojesti samo grašak ili možete sažvakati cijelu mahunu graška, a tvrdi, nesažvakani dio izvaditi (ovako ih ja jedem jer je mahuna vrlo ukusna).
VATANA NU UNDHIYU
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 15-20 minuta
Količina: 2-4 osobe
Sastojci:
pola kile svježeg graška u mahuni
1 žličica ajwaina (zamijenite rimskim kuminom iako to nije to)
1/4 žličice asafetide
2 žlice ulja
pola žličice soli (ili po potrebi)
Začinska pasta (samljeti sve sastojke zajedno)
4 zelena čilija
3 žlice sjeckanog korijandera ili peršina (ako ne koristite češnjak dodajte još 3 žlice)
1 žličica limunovog soka
pola žličice fino sjeckanog đumbira
(3-4 žlice sjeckanog češnjaka)
Postupak:
1. Operite mahune graška i odstranite konce. Pripazite da vam se mahune ne raspadnu.
2. Zagrijte ulje i ubacite ajwain i asafetidu. Pržite oko 30 sekundi.
3. Ubacite mahune graška, zašinsku pastu, sol, 3 žlice vode i dobro promiješajte.
4. Kuhajte dok se grašak ne skuha. Dodajte još vode po potrebi.
Undhiyu sam poslužila uz rižom s mrkvom i urad dalom i neobičnom salatom od krastavaca i jagoda.
KHEERA KACHAMBER
Uvijek sam se libila probati ovu salatu iako već 7 godina svako ljeto stojim nad tim receptom. Pronašla sam ju u Yamuninoj „Art of Indian Vegetarian Cooking“.
Probajte – izvanredna je!
Vrijeme pripreme: 15-20 minuta
Količina: 4-6 osoba
Sastojci:
2 duga krastavca
oko 200 g svježih jagoda
2 žlice limunovog soka
3 žlice svježeg soka od naranče
1/4 šalice nasjeckane mente
1/8 žličice kajenskog papra ili crvene paprike
(2 žlice ulja)
Postupak:
1. Ogulite krastavce. Prerežite ih na 2-3 dijela. Svaki dio uzduž prerežite na još 4. Posložite ih na pladanj. Operite jagode. Prerežite ih na pola. Posložite ih između krastavaca (ili po izboru).
2. Pomiješajte ostale sastojke. Prelijte preko krastavaca i jagoda prije posluživanja.