Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Vatana Nu Undhiyu & Kheera Kachamber



Undhiyu (undiyo, undhiya, oondiya) je tradicionalni gujaratski recept - u prijevodu undhiya znači „naopako“. Prije dolaska vruće ljetne sezone koja često sprži žetvu, ljudi bi skupili svježe povrće i stavili ga u posudu od terakote. Zatvorili bi ju uz pomoć svježe gline, okrenuli te ju okružili vrućim ugljenom. Tako se povrće lagano kuhalo na pari u svome soku. U današnje vrijeme navedeni način pripremanja zamijenjen je običnim ekspres loncem ili posudom s debelim dnom.
Undhiya se tradicionalno poslužuje s purijima (vrsta peciva) i srikhantom.

Postoji mnogo vrsta undhiye. Za vas sam odabrala jednu brzinsku, laganu i neobičnu ljetnu varijantu. Malo indijskog štiha – najukusnija će vam biti ako ju jedete prstima!
Mladi neoljušteni grašak kuha se sa ajwainom, limunom i đumbirom. Vrlo jednostavno jelo s nevjerojatnim okusom. Vrijedi znati da se jede samo grašak, a ne žilave mahune.
Ako ste ikada jeli „drumsticks“, sve vam je jasno.
Za one koji nisu...ili ćete pojesti samo grašak ili možete sažvakati cijelu mahunu graška, a tvrdi, nesažvakani dio izvaditi (ovako ih ja jedem jer je mahuna vrlo ukusna).


VATANA NU UNDHIYU

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 15-20 minuta
Količina: 2-4 osobe


Sastojci:

pola kile svježeg graška u mahuni
1 žličica ajwaina (zamijenite rimskim kuminom iako to nije to)
1/4 žličice asafetide
2 žlice ulja
pola žličice soli (ili po potrebi)

Začinska pasta (samljeti sve sastojke zajedno)
4 zelena čilija
3 žlice sjeckanog korijandera ili peršina (ako ne koristite češnjak dodajte još 3 žlice)
1 žličica limunovog soka
pola žličice fino sjeckanog đumbira
(3-4 žlice sjeckanog češnjaka)

Postupak:

1. Operite mahune graška i odstranite konce. Pripazite da vam se mahune ne raspadnu.



2. Zagrijte ulje i ubacite ajwain i asafetidu. Pržite oko 30 sekundi.

3. Ubacite mahune graška, zašinsku pastu, sol, 3 žlice vode i dobro promiješajte.

4. Kuhajte dok se grašak ne skuha. Dodajte još vode po potrebi.





Undhiyu sam poslužila uz rižom s mrkvom i urad dalom i neobičnom salatom od krastavaca i jagoda.


KHEERA KACHAMBER



Uvijek sam se libila probati ovu salatu iako već 7 godina svako ljeto stojim nad tim receptom. Pronašla sam ju u Yamuninoj „Art of Indian Vegetarian Cooking“.
Probajte – izvanredna je!


Vrijeme pripreme: 15-20 minuta
Količina: 4-6 osoba


Sastojci:

2 duga krastavca
oko 200 g svježih jagoda
2 žlice limunovog soka
3 žlice svježeg soka od naranče
1/4 šalice nasjeckane mente
1/8 žličice kajenskog papra ili crvene paprike
(2 žlice ulja)

Postupak:

1. Ogulite krastavce. Prerežite ih na 2-3 dijela. Svaki dio uzduž prerežite na još 4. Posložite ih na pladanj. Operite jagode. Prerežite ih na pola. Posložite ih između krastavaca (ili po izboru).
2. Pomiješajte ostale sastojke. Prelijte preko krastavaca i jagoda prije posluživanja.


Post je objavljen 25.05.2007. u 07:51 sati.