< | svibanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Nedavno sam pročitala da je Mathur Jaffrey, indijska glumica i kuharica, gujaratsku kuhinju proglasila "the haute cuisine of vegetarianism".
I istinu zbori. Sočnim, raznolikim, predivnim gujaratskm vegetarijanskim jelima ne vidi se kraja. No od svih mogućih i nemogućih kombinacija ja najviše volim farsane – snackove. Vrlo su neobični, nikada viđeni na ovim našim prostorima i ukoliko želite ugodno iznenaditi svoje goste, prava su stvar za vas!
Danas vam donosim jedan – Pandoli.
PANDOLI
Pandoli su meki 'njoki' kuhani na pari. Za ovaj recept namočite mung dal bar 4 sata u mlakoj vodi. Radi se od oljuštenog, žutog mung dala, ali sam za ovu priliku odabrala zeleni.
Ako još niste probali mung dal, molim vas, dajte. Zovu ga još i zeleni gram, zelena lecća ili mungo grah. Pod tim ćete ga imenom pronaći na većini polica sa zdravom hranom u Hrvatskoj. Kod nas za sada nema oljuštenog mung dala koji je zlatnožute boje (ako vam treba, pišite mi, sredit ćemo nešto) i koji se najčešcće koristi u Indiji. Brzo je kuhan i ne treba ga namakati u vodi, izvor je bjelančevina, vrlo se lako probavlja i savršena je hrana za bolesnike (pravi 'chicken soup for the soul' svim vegetarijancima), osobe u godinama i djecu. Od njega se spravljaju juhe, umaci, razni slatkiši, čak i sladoled.
Kombinirajte ga sa žitaricama i mliječnim proizvodima jer takve kombinacije podižu njegovu iskoristivost i hranjivost.
Vrijeme namakanja dala: 4 sata
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta
Količina: 4 osobe
Sastojci:
1 šalica mung dala
2 žličice paste od zelenog čilija i đumbira
1 žlica praška za pecivo
pola žličice soli (ili po želji)
začini
1 žličica crne gorušice
1 žličica kumina (rimskog)
pola žličice asafetide
1 žlica ulja (ghija)
Postupak:
1. Namočite mung dal u mlakoj vodi 4 sata.
2. Ocijedite i sameljite s 1/4 šalice vode (u blenedru ili štapnim mikserom). Dodajte pastu, prašak za pecivo i sol.
4. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu, par sekundi kasnije kumin i asafetidu. Kada gorušica ispucketa izlijte začine na mljeveni dal. Promiješajte.
5. Uzmite lonac. Ispunite ga do pola vodom. Na vrh lonca zavežite gazu. Čekajte dok voda ne proključa.
6. Žlicom stavite smjesu dala i začina na gazu (u male hrpice koje lagano oblikujte u krugove) poklopite i kuhajte na pari 5-7 minuta. Probajte štapićem ili čačkalicom jesu li kuhani.
(Ako imate kalup za idlije, smjesu stavite u njega, lonac ispunite s par centimetara vode, kao za idlije i kuhajte 5-7 minuta.)
Poslužite ih vruće sa chatniyem.
Ja sam ih poslužila s 'Nawabi Currijem' (nije gujaratsko jelo, ali tko mari... recept slijedi ovih dana).