puno hvala Pravini iz Gujarata na ovom receptu
Vrijeme namakanja channa dala: preko noći
Vrijeme kuhanja channa dala: 1 sat
Vrijeme kuhanja krumpira: 20ak minuta
Količina: 2-4 osoba
Sastojci:
1 šalica channa dala (namočenog i skuhanog) ako nemate channa dala uzmite slanutak
2-4 krumpira narezana na kockice i skuhana
2 svježe rajčice, blanširane, oguljene i nasjeckane na veće komade (ili 2 iz konzerve)
1/2 žličice gorušice
2 žlice ulja
1/4 žličice asafetide
1 žličica soli
3/4 žličice čilija u prahu
1/2 žličice kurkume
1 žličica paste od zelenog čilija i đumbira
1 žličica mljevenog korijandera i kumina (ista količina kumina i korijandera u zrnu se samelje)
2 žlice sjeckanog lišća korijandera ili peršina
sok od pola limuna
Postupak:
1. Preko noći namočite channa dal.
2. Ubacite channa dal u lonac i ulijte veću količinu vode. (Ako želite malo aromatizirati dal ubacite lovorov list i par mahuna zelenog kardamoma. Nakon kuhanja ih izvadite.) Stavite na vatru i kuhajte oko 1 sat.
3. Ogulite krumpir, narežite ga na kockice i skuhajte u vodi ili na pari.
4. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu i pričekajte da počne pucketati. Ubacite asafetidu. Pržite par sekundi. Ubacite rajčicu i pastu od čilija i đumbira i kuhajte dok rajčice ne omekšaju.
5. Dodjate channa dal i krumpir. Umiješajte mljeveni korijander i kumin i ulijte šalicu vruće vode (ili po želji).
6. Dodajte nasjeckani korijander ili peršin i sok od limuna. Pustite da se kuha oko 6-8 minuta. Poslužite vruće uz chapati, salatu, rižu... Ja sam ga poslužila uz raitu od špinata i poznato gujaratsko pecivo – theple.
Post je objavljen 21.05.2007. u 18:56 sati.