< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

ponedjeljak, 21.05.2007.

I dalje smo u Gujaratu - Kala Channa Dal i krumpir

puno hvala Pravini iz Gujarata na ovom receptu



Vrijeme namakanja channa dala: preko noći
Vrijeme kuhanja channa dala: 1 sat
Vrijeme kuhanja krumpira: 20ak minuta
Količina: 2-4 osoba


Sastojci:

1 šalica channa dala (namočenog i skuhanog) ako nemate channa dala uzmite slanutak
2-4 krumpira narezana na kockice i skuhana
2 svježe rajčice, blanširane, oguljene i nasjeckane na veće komade (ili 2 iz konzerve)
1/2 žličice gorušice
2 žlice ulja
1/4 žličice asafetide
1 žličica soli
3/4 žličice čilija u prahu
1/2 žličice kurkume
1 žličica paste od zelenog čilija i đumbira
1 žličica mljevenog korijandera i kumina (ista količina kumina i korijandera u zrnu se samelje)
2 žlice sjeckanog lišća korijandera ili peršina
sok od pola limuna

Postupak:

1. Preko noći namočite channa dal.



2. Ubacite channa dal u lonac i ulijte veću količinu vode. (Ako želite malo aromatizirati dal ubacite lovorov list i par mahuna zelenog kardamoma. Nakon kuhanja ih izvadite.) Stavite na vatru i kuhajte oko 1 sat.

3. Ogulite krumpir, narežite ga na kockice i skuhajte u vodi ili na pari.

4. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu i pričekajte da počne pucketati. Ubacite asafetidu. Pržite par sekundi. Ubacite rajčicu i pastu od čilija i đumbira i kuhajte dok rajčice ne omekšaju.

5. Dodjate channa dal i krumpir. Umiješajte mljeveni korijander i kumin i ulijte šalicu vruće vode (ili po želji).

6. Dodajte nasjeckani korijander ili peršin i sok od limuna. Pustite da se kuha oko 6-8 minuta. Poslužite vruće uz chapati, salatu, rižu... Ja sam ga poslužila uz raitu od špinata i poznato gujaratsko pecivo – theple.


21.05.2007. u 18:56 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>