< | svibanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
puno hvala Pravini iz Gujarata na ovom receptu
Vrijeme namakanja channa dala: preko noći
Vrijeme kuhanja channa dala: 1 sat
Vrijeme kuhanja krumpira: 20ak minuta
Količina: 2-4 osoba
Sastojci:
1 šalica channa dala (namočenog i skuhanog) ako nemate channa dala uzmite slanutak
2-4 krumpira narezana na kockice i skuhana
2 svježe rajčice, blanširane, oguljene i nasjeckane na veće komade (ili 2 iz konzerve)
1/2 žličice gorušice
2 žlice ulja
1/4 žličice asafetide
1 žličica soli
3/4 žličice čilija u prahu
1/2 žličice kurkume
1 žličica paste od zelenog čilija i đumbira
1 žličica mljevenog korijandera i kumina (ista količina kumina i korijandera u zrnu se samelje)
2 žlice sjeckanog lišća korijandera ili peršina
sok od pola limuna
Postupak:
1. Preko noći namočite channa dal.
2. Ubacite channa dal u lonac i ulijte veću količinu vode. (Ako želite malo aromatizirati dal ubacite lovorov list i par mahuna zelenog kardamoma. Nakon kuhanja ih izvadite.) Stavite na vatru i kuhajte oko 1 sat.
3. Ogulite krumpir, narežite ga na kockice i skuhajte u vodi ili na pari.
4. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu i pričekajte da počne pucketati. Ubacite asafetidu. Pržite par sekundi. Ubacite rajčicu i pastu od čilija i đumbira i kuhajte dok rajčice ne omekšaju.
5. Dodjate channa dal i krumpir. Umiješajte mljeveni korijander i kumin i ulijte šalicu vruće vode (ili po želji).
6. Dodajte nasjeckani korijander ili peršin i sok od limuna. Pustite da se kuha oko 6-8 minuta. Poslužite vruće uz chapati, salatu, rižu... Ja sam ga poslužila uz raitu od špinata i poznato gujaratsko pecivo – theple.