< | svibanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Ovaj gujaratski snack poslužite s chatnijem od kokosa kao predjelo ili uz sabji kao prilog za ručak.
ALU VADA
Vrijeme pripreme i kuhanja: 50ak minuta
Količina. 18 kuglica
Sastojci:
Nadjev od krumpira
2 i pol šalice kuhanog, zgnječenog i ohlađenog krumpira (oko 600-700 g)
2 zelena čilija
1/2 žličice sjeckanog đumbira
1 žličica smeđeg šećera
2 žličice limunovog soka
1/2 žličice soli
1 žlica sjeckanih grožđica
1 žlica svježeg ili suhog kokosa
1 žlica sjeckanog korijandera ili peršina
Tijesto
1/4 šalice slanutkovog brašna
1/2 šalice glatkog brašna
prstohvat-dva praška za pecivo
1/4 mljevenog ajwaina ili kumina
1 žličica asafetide
1/2 žličice kurkume
1 žličica soli
oko 1 šalica hladne vode
ulje za prženje
Postupak:
1. Skuhajte i ogulite krumpir.
(Ako vam je ostalo pire krumpira od predhodnog dana možete iskoristiti i njega.)
Zgnječite ga i ubacite sve začine.
2. Podijelite na 18 dijelova i oblikujte kuglice.
3. Pomiješajte sve suhe sastojke za tijesto. Polako ulijevajte vodu i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesa treba biti gušća od one za palačinke.
4. Zagrijte ulje u woku ili dubljoj posudi. Isprobajte je li dovoljno vruće tako da stavite kap tijesta. Ako se odmah izdigne na površinu, ulje je spremno za prženje. Umočite 5-6 kuglica u tijesto i pažljivo ih stavite u ulje. Pržite 3-4 minute dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Izvadite i stavite na papirnate ručnike. Poslužite vruće