< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

četvrtak, 17.05.2007.

Alu Vada



Ovaj gujaratski snack poslužite s chatnijem od kokosa kao predjelo ili uz sabji kao prilog za ručak.

ALU VADA

Vrijeme pripreme i kuhanja: 50ak minuta
Količina. 18 kuglica


Sastojci:

Nadjev od krumpira

2 i pol šalice kuhanog, zgnječenog i ohlađenog krumpira (oko 600-700 g)
2 zelena čilija
1/2 žličice sjeckanog đumbira
1 žličica smeđeg šećera
2 žličice limunovog soka
1/2 žličice soli
1 žlica sjeckanih grožđica
1 žlica svježeg ili suhog kokosa
1 žlica sjeckanog korijandera ili peršina

Tijesto

1/4 šalice slanutkovog brašna
1/2 šalice glatkog brašna
prstohvat-dva praška za pecivo
1/4 mljevenog ajwaina ili kumina
1 žličica asafetide
1/2 žličice kurkume
1 žličica soli
oko 1 šalica hladne vode
ulje za prženje

Postupak:

1. Skuhajte i ogulite krumpir.
(Ako vam je ostalo pire krumpira od predhodnog dana možete iskoristiti i njega.)



Zgnječite ga i ubacite sve začine.



2. Podijelite na 18 dijelova i oblikujte kuglice.



3. Pomiješajte sve suhe sastojke za tijesto. Polako ulijevajte vodu i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesa treba biti gušća od one za palačinke.

4. Zagrijte ulje u woku ili dubljoj posudi. Isprobajte je li dovoljno vruće tako da stavite kap tijesta. Ako se odmah izdigne na površinu, ulje je spremno za prženje. Umočite 5-6 kuglica u tijesto i pažljivo ih stavite u ulje. Pržite 3-4 minute dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Izvadite i stavite na papirnate ručnike. Poslužite vruće

17.05.2007. u 08:21 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>