Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Vatana Muthia Nu Shaak & Padvali Rotli



Bliži se kraj školske godine i pripremam završne ispite za svoje učenike i žao mi je što ne stignem više pisati. Da se iskupim, poklanjam vam dva gujaratska recepta.
Prvi je Vatana Muthia Nu Shaak. Muthia su 'njoke' koje spadaju u gujaratske farsan-e (snackove) i možete ih poslužiti same kao predjelo ili večeru s kriškom rajčice i posipane sirom.
Padvali Rotli je moja najomiljenija vrsta peciva.
Uživajte!

VATANA MUTHIA NU SHAAK

Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Količina: za 4-6 osoba


Sastojci:

Paalak Methi Na Muthia
hrpica špinata
pola hrpice sjeckanog lišća piskavice (preskočite ako nemate)
1 i pol žličica paste od zelenog čilija i đumbira
4 žlice graham brašna
2 žlice besana (slanutkovog brašna)
2 žlice griza
1/3 žličice papra
1/2 žličice kumina
1/4 žličice soda bikarbone
3 žlice ulja
1 žličica limunovog soka
1i pol žlice vrhnja
2 žlice sjeckanog korijandera ili peršina
2-3 prstohvata soli

Grašak
1 i pol šalice graška
1/4 žličice gorušice
1/4 žličice asafetide
prstohvat sode bikarbone
1 žličica šećera
3 žlice kokosa
3 žlice sjeckanog korijandera ili peršina
1 žličica paste od zelenog čilija i đumbira
sok od pola limuna
2 žlice ulja
pola žličice soli (ili po potrebi)

1. U posudu stavite špinat i lišće piskavice. Posolite 1 žličicom soli, dobro promiješajte i istisnite svu tekućinu iz lišća. Nasjeckate.



2. Ubacite ostale sastojke i uz malo vode zamijesite meko tijesto.
3. Lagano nauljite ruke i podijelite smjesu na manje dijelove i kuhajte na pari
15-20 minuta.



U međuvremenu počnite pripremati grašak.
1. Zagrijte ulje i ubacite gorušicu. Kada ispucketa dodajte asafetidu i sodu bikarbonu.

2. Ulijte 1 šalicu vode, dodajte grašak, pastu, šećer, korijander ili peršin, sok od limuna i sol.

3. Kada je grašak skoro skuhan ubacite skuhane muthie i lagano kuhajte dok se grašak ne skuha (kojih 5 minuta). Poslužite vruće s padvali rotlijem (gujaratski višeslojni chapati).



PADVALI ROTLI



Na gujaratskom pad znači sloj. Kada ih jednom probate znat ćete zašto su mi draži od običnih chapatija.
Nakon što ih bacite na zagrijanu tavu važno ih je nježno pritiskati krpom kako bi dva vanjska sloja bila hrskava.

Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Količina: 3 rotlia


Sastojci:

tijesto
1 šalica brašna (ja miješam pola-pola integralno i crno)
1/2 žličice soli
1 žličica ulja

Ostali sastojci
1 žlica ghija ili ulja
1 žlica brašna

1. Pomiješajte brašno i sol. Pažljivo dozirajte vodu i umijesite glatko tijesto.
2. Dodajte ulje i premijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
3. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta.
4. Podijelite tijesto na 9 dijelova. Svaki izvaljate u mali krug.



5. Premažite krugove tankim slojem ghija ili ulja i posipajte ih brašnom.



Stavite ih jedan na drugi i izvaljajte u rotli promjera 12.5 cm.





Ponovite postupak s ostatkom tijesta.

6. Stavite rotli na zagrijanu tavu i kuhajte ih na umjerenoj vatri dok obje strane ne posmeđe i slojevi se ne odvoje. Cijelo ih vrijeme lagano pritišćite krpom.
Poslužite vruće s malo ghija.




Post je objavljen 19.05.2007. u 19:14 sati.