< | svibanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Bliži se kraj školske godine i pripremam završne ispite za svoje učenike i žao mi je što ne stignem više pisati. Da se iskupim, poklanjam vam dva gujaratska recepta.
Prvi je Vatana Muthia Nu Shaak. Muthia su 'njoke' koje spadaju u gujaratske farsan-e (snackove) i možete ih poslužiti same kao predjelo ili večeru s kriškom rajčice i posipane sirom.
Padvali Rotli je moja najomiljenija vrsta peciva.
Uživajte!
VATANA MUTHIA NU SHAAK
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Količina: za 4-6 osoba
Sastojci:
Paalak Methi Na Muthia
hrpica špinata
pola hrpice sjeckanog lišća piskavice (preskočite ako nemate)
1 i pol žličica paste od zelenog čilija i đumbira
4 žlice graham brašna
2 žlice besana (slanutkovog brašna)
2 žlice griza
1/3 žličice papra
1/2 žličice kumina
1/4 žličice soda bikarbone
3 žlice ulja
1 žličica limunovog soka
1i pol žlice vrhnja
2 žlice sjeckanog korijandera ili peršina
2-3 prstohvata soli
Grašak
1 i pol šalice graška
1/4 žličice gorušice
1/4 žličice asafetide
prstohvat sode bikarbone
1 žličica šećera
3 žlice kokosa
3 žlice sjeckanog korijandera ili peršina
1 žličica paste od zelenog čilija i đumbira
sok od pola limuna
2 žlice ulja
pola žličice soli (ili po potrebi)
1. U posudu stavite špinat i lišće piskavice. Posolite 1 žličicom soli, dobro promiješajte i istisnite svu tekućinu iz lišća. Nasjeckate.
2. Ubacite ostale sastojke i uz malo vode zamijesite meko tijesto.
3. Lagano nauljite ruke i podijelite smjesu na manje dijelove i kuhajte na pari
15-20 minuta.
U međuvremenu počnite pripremati grašak.
1. Zagrijte ulje i ubacite gorušicu. Kada ispucketa dodajte asafetidu i sodu bikarbonu.
2. Ulijte 1 šalicu vode, dodajte grašak, pastu, šećer, korijander ili peršin, sok od limuna i sol.
3. Kada je grašak skoro skuhan ubacite skuhane muthie i lagano kuhajte dok se grašak ne skuha (kojih 5 minuta). Poslužite vruće s padvali rotlijem (gujaratski višeslojni chapati).
PADVALI ROTLI
Na gujaratskom pad znači sloj. Kada ih jednom probate znat ćete zašto su mi draži od običnih chapatija.
Nakon što ih bacite na zagrijanu tavu važno ih je nježno pritiskati krpom kako bi dva vanjska sloja bila hrskava.
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Količina: 3 rotlia
Sastojci:
tijesto
1 šalica brašna (ja miješam pola-pola integralno i crno)
1/2 žličice soli
1 žličica ulja
Ostali sastojci
1 žlica ghija ili ulja
1 žlica brašna
1. Pomiješajte brašno i sol. Pažljivo dozirajte vodu i umijesite glatko tijesto.
2. Dodajte ulje i premijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
3. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta.
4. Podijelite tijesto na 9 dijelova. Svaki izvaljate u mali krug.
5. Premažite krugove tankim slojem ghija ili ulja i posipajte ih brašnom.
Stavite ih jedan na drugi i izvaljajte u rotli promjera 12.5 cm.
Ponovite postupak s ostatkom tijesta.
6. Stavite rotli na zagrijanu tavu i kuhajte ih na umjerenoj vatri dok obje strane ne posmeđe i slojevi se ne odvoje. Cijelo ih vrijeme lagano pritišćite krpom.
Poslužite vruće s malo ghija.