< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

subota, 19.05.2007.

Vatana Muthia Nu Shaak & Padvali Rotli



Bliži se kraj školske godine i pripremam završne ispite za svoje učenike i žao mi je što ne stignem više pisati. Da se iskupim, poklanjam vam dva gujaratska recepta.
Prvi je Vatana Muthia Nu Shaak. Muthia su 'njoke' koje spadaju u gujaratske farsan-e (snackove) i možete ih poslužiti same kao predjelo ili večeru s kriškom rajčice i posipane sirom.
Padvali Rotli je moja najomiljenija vrsta peciva.
Uživajte!

VATANA MUTHIA NU SHAAK

Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Količina: za 4-6 osoba


Sastojci:

Paalak Methi Na Muthia
hrpica špinata
pola hrpice sjeckanog lišća piskavice (preskočite ako nemate)
1 i pol žličica paste od zelenog čilija i đumbira
4 žlice graham brašna
2 žlice besana (slanutkovog brašna)
2 žlice griza
1/3 žličice papra
1/2 žličice kumina
1/4 žličice soda bikarbone
3 žlice ulja
1 žličica limunovog soka
1i pol žlice vrhnja
2 žlice sjeckanog korijandera ili peršina
2-3 prstohvata soli

Grašak
1 i pol šalice graška
1/4 žličice gorušice
1/4 žličice asafetide
prstohvat sode bikarbone
1 žličica šećera
3 žlice kokosa
3 žlice sjeckanog korijandera ili peršina
1 žličica paste od zelenog čilija i đumbira
sok od pola limuna
2 žlice ulja
pola žličice soli (ili po potrebi)

1. U posudu stavite špinat i lišće piskavice. Posolite 1 žličicom soli, dobro promiješajte i istisnite svu tekućinu iz lišća. Nasjeckate.



2. Ubacite ostale sastojke i uz malo vode zamijesite meko tijesto.
3. Lagano nauljite ruke i podijelite smjesu na manje dijelove i kuhajte na pari
15-20 minuta.



U međuvremenu počnite pripremati grašak.
1. Zagrijte ulje i ubacite gorušicu. Kada ispucketa dodajte asafetidu i sodu bikarbonu.

2. Ulijte 1 šalicu vode, dodajte grašak, pastu, šećer, korijander ili peršin, sok od limuna i sol.

3. Kada je grašak skoro skuhan ubacite skuhane muthie i lagano kuhajte dok se grašak ne skuha (kojih 5 minuta). Poslužite vruće s padvali rotlijem (gujaratski višeslojni chapati).



PADVALI ROTLI



Na gujaratskom pad znači sloj. Kada ih jednom probate znat ćete zašto su mi draži od običnih chapatija.
Nakon što ih bacite na zagrijanu tavu važno ih je nježno pritiskati krpom kako bi dva vanjska sloja bila hrskava.

Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Količina: 3 rotlia


Sastojci:

tijesto
1 šalica brašna (ja miješam pola-pola integralno i crno)
1/2 žličice soli
1 žličica ulja

Ostali sastojci
1 žlica ghija ili ulja
1 žlica brašna

1. Pomiješajte brašno i sol. Pažljivo dozirajte vodu i umijesite glatko tijesto.
2. Dodajte ulje i premijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
3. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta.
4. Podijelite tijesto na 9 dijelova. Svaki izvaljate u mali krug.



5. Premažite krugove tankim slojem ghija ili ulja i posipajte ih brašnom.



Stavite ih jedan na drugi i izvaljajte u rotli promjera 12.5 cm.





Ponovite postupak s ostatkom tijesta.

6. Stavite rotli na zagrijanu tavu i kuhajte ih na umjerenoj vatri dok obje strane ne posmeđe i slojevi se ne odvoje. Cijelo ih vrijeme lagano pritišćite krpom.
Poslužite vruće s malo ghija.


19.05.2007. u 19:14 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>