Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Fansi Dhokli

Gujarat
Home, where my thoughts escaping

Poznat po specifičnom vezu, mnogim mjestima hodočašća, hramovima i parkovima Gujarat također nudi i savršenstvo vegetarijanske kuhinje koja i najjednostavnije sastojke pretvara u delicije. Gujaratska hrana je slatka jer se u svako jelo stavlja najmanje jedan prstohvat šećera.
Tradicionalni Gujarati thali ponekad se sastoji od čak deset jela (riže, peciva, začinjenog jogurta, raznih vrsta mahunarki i farsan-a (snackova), subjija (sabđija), slatkiša i khichdija (kićdija)).


Posljednje sam se vrijeme iznova posvetila bengalskoj, južnoindijskog i rajasthanskoj kuhinji i moram priznati da mi je već dosta.
Vrijeme je da vam predstavim par svojih omiljenih gujaratskih (guđaratskih) recepata.
Danas sam kuhala Fansi Dhokli - predivan i ukusan spoj zelenih mahuna i žutih dhokli.



Dhokli se često koriste u gujaratskoj i rajasthanskoj kuhinji. Spravljaju se od slanutkovog brašna i okusom obogaćuju svaki subji (sabđi).

FANSI DHOKLI

Vrijeme pripreme: 20 min
Vrijeme kuhanja: 20 min
Količina: 2-4 osobe


Sastojci:

Dhokli

3 žlice besana (slanutkovog brašna)
1 žlica brašna
1/2 žličice čilija u prahu
1/2 žličice kurkume
Ľ žličice asafetide
1 žličica ajwaina (preskočite ako nemate)
1 i pol žlica ulja
prstohvat soli

Mahune
250 g mahuna sitno narezanih
1 žličica ajwaina (preskočite ako nemate)
1/4 žličice asafetide
1/2 žličice čilija u prahu
prstohvat šećera
1 i pol žlica ulja
žličica soli

Postupak:

1. Pomiješajte sve sastojke za dhokli s 1 i pol žlicom vode.



Podijelite smjesu na 30 dijelova i od svakog napravite mali disk.



2. Operite mahune. (Možete iskoristiti bilo koju vrstu mahuna. Uklonite konce ukoliko je potrebno.)



Narežite ih na komadiće.



3. Zagrijte ulje i popržite stavite ajwain i asafetidu. Dodjte mahune, 1 šalicu vode, čili, šećer i sol.

4. Kada su mahune skoro gotove nježno položite dhoklie i kuhajte 10-12 minuta na laganoj vatri.



Poslužite vruće uz Aloo Vade (recept slijedi) i salatu.




Post je objavljen 14.05.2007. u 15:32 sati.