< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

ponedjeljak, 14.05.2007.

Fansi Dhokli

Gujarat
Home, where my thoughts escaping

Poznat po specifičnom vezu, mnogim mjestima hodočašća, hramovima i parkovima Gujarat također nudi i savršenstvo vegetarijanske kuhinje koja i najjednostavnije sastojke pretvara u delicije. Gujaratska hrana je slatka jer se u svako jelo stavlja najmanje jedan prstohvat šećera.
Tradicionalni Gujarati thali ponekad se sastoji od čak deset jela (riže, peciva, začinjenog jogurta, raznih vrsta mahunarki i farsan-a (snackova), subjija (sabđija), slatkiša i khichdija (kićdija)).


Posljednje sam se vrijeme iznova posvetila bengalskoj, južnoindijskog i rajasthanskoj kuhinji i moram priznati da mi je već dosta.
Vrijeme je da vam predstavim par svojih omiljenih gujaratskih (guđaratskih) recepata.
Danas sam kuhala Fansi Dhokli - predivan i ukusan spoj zelenih mahuna i žutih dhokli.



Dhokli se često koriste u gujaratskoj i rajasthanskoj kuhinji. Spravljaju se od slanutkovog brašna i okusom obogaćuju svaki subji (sabđi).

FANSI DHOKLI

Vrijeme pripreme: 20 min
Vrijeme kuhanja: 20 min
Količina: 2-4 osobe


Sastojci:

Dhokli

3 žlice besana (slanutkovog brašna)
1 žlica brašna
1/2 žličice čilija u prahu
1/2 žličice kurkume
Ľ žličice asafetide
1 žličica ajwaina (preskočite ako nemate)
1 i pol žlica ulja
prstohvat soli

Mahune
250 g mahuna sitno narezanih
1 žličica ajwaina (preskočite ako nemate)
1/4 žličice asafetide
1/2 žličice čilija u prahu
prstohvat šećera
1 i pol žlica ulja
žličica soli

Postupak:

1. Pomiješajte sve sastojke za dhokli s 1 i pol žlicom vode.



Podijelite smjesu na 30 dijelova i od svakog napravite mali disk.



2. Operite mahune. (Možete iskoristiti bilo koju vrstu mahuna. Uklonite konce ukoliko je potrebno.)



Narežite ih na komadiće.



3. Zagrijte ulje i popržite stavite ajwain i asafetidu. Dodjte mahune, 1 šalicu vode, čili, šećer i sol.

4. Kada su mahune skoro gotove nježno položite dhoklie i kuhajte 10-12 minuta na laganoj vatri.



Poslužite vruće uz Aloo Vade (recept slijedi) i salatu.


14.05.2007. u 15:32 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>