Ovaj bogato začinjeni kiselo-slatko-ljuti chatni (ćatni) 'podići' će svaki meni. Poslužite ga kao predjelo, uz rižu, peciva ili čak kao namaz u sendvičima.
Ukoliko nemate ajwaina, stavite kumin. Slatkoća i poseban okus ovog chatnija dolazi od datulja. Ja sam ipak ubacila još malo šećera.
U frižideru može stajati 3-4 dana, a možete ga i smrznuti i iskoristiti u sljedećih par mjeseci.
MEETHA IMLI CHATNI
Vrijeme pripreme: 40ak minuta
Količina: 1 šalica (cup)
Sastojci:
1/4 šalice suhog tamarinda
1 1/4 kipuće vode
1/2 žličice ajwaina ili 1 žličica kumina
1/2 žlice sjeckanog đumbira
1/4 – 1/2 žličice kajenskog papra
1/4 fino sjeckanih datulja
3 žlice nasjeckanog kikirikija
3 žlice naribanog svježeg ili suhog kokosa
1 žličica soli
2 žlice nasjeckanog korijandera
Postupak:
1. U staklenu ili plastičnu posudu stavite tamarind i kipuću vodu. Ostavite da stoji bar 30 minuta. Prstima ili žlicom promiješajte i istisnite tamarind dok ne izdvojite pulpu.
Postavite cjediljku iznad druge posude i izlijte smjesu tamarinda i vode. Čvrsto pritišćući procijedite pulpu kroz cjediljku. Ostatak koji je ostao u cjediljki bacite.
2. Ubacite ostale sastojke, poklopite i ostavite 2-3 sata da se tamarind aromatizira.
Post je objavljen 09.05.2007. u 19:55 sati.