Božja tajna

04.06.2024.

Sve što mi možemo kazati o Božjoj tajni, to su samo slike i poredbe. Po njima samo izdaleka dotičemo tajnu Boga. Tu vrijedi riječ apostola Pavla: "Doista, sada gledamo kroz zrcalo, u zagonetki…"(1 Kor 13,12). "Zrcalo" i "poredba" znače: naše slike i pojmovi mogu svakako izreći "nešto" o Bogu. Također Isus govori u poredbama (prispodobama) i koristi svakidašnje događaje, da bi nam približio Božje djelovanje ljudima.
Ipak, ne smijemo zaboraviti da i s tako zornim slikama o Bogu, Boga nikada ne možemo dohvatiti. Veliki teolog srednjega vijeka Anselmo Kanterberijski je rekao: "Bog je onaj iznad kojega se ništa većeg ne može izmisliti, veći je od svega, što se može izmisliti". Sveti Toma Akvinski to je formulirao negativno: "Svi naši pojmovi i slike u biti prije kažu što Bog nije, nego što on je". Svi naši pojmovi i slike, kojima se mučimo o Bogu, samo su smjerokazne strelice. U nijednoj od njih "nemamo" Boga. Sve nas šalju puno više na put k Bogu. One su upućivanje u tajnu, kojoj se samo u stavu klanjanja udovoljava.
Nije na nama da to otkrijemo, nego da putujemo i otkrivamo. Nije na nama da znamo ono što ne možemo nositi nego da nosimo ono što nam je dato i otkrivamo ono za što smo stvoreni.
(odabrao i komentirao – eum)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.