Bog govori o sebi ...(III dio):

13.02.2022.

1. Kada silovita voda ne bi bila obuzdana zaprekaa koje su stvorila brda, gdje bi čovjek imao sigurno prebivalište? I kada divlje zvijeri ne bi imale slonište, kako bi pobjegle nezasitnoj pohlepi čovjekovoj. A kada bi čovjek imao sve po svooj žudnji, da li bi i tada tražio nebesko?..
2. Većina mojih djela leži u skrovitosti da bi mene, koji sam čudnovat i neshvatljiv Bog, čovjek spoznao i štovao u divljenju mojoj mudrosti kod stvaranja mojih, toliko mnogobrojnih i raznovrsnih stvorenja.
3. Svetu Brigitu je posebno dojmila najdublja i najneshvatljivija Božja tajna Božjeg Trojstva – jedinstvo triju Božanskih osoba: Oca, Sina i Duha Svetoga, pa nam Bog Otac o tome govori: „Počuj što govorim i govorim, i što ti zapovjedam, ne zbog tvoje časti niti tvoje sramote: Onaj je dostojan časti, koji jeste i bio je u sebi vječan, koji je iz ljubavi stvorio anđele i ljude samo zato da mogu sudjelovati u njegovoj slavi.
4. Ja sam sada jednak i isti koji sam bio kada je moj Sin prihvatio tijelo. U njemu jesam i bijah ja, i on je u meni, i Duh Sveti je u obojici. I premda je u svijetu bilo skriveno da je on Sin Božji, nekima je ipak bilo znano.
5. Stoga znaj kako je ovo pravednost Božja, koja nikad nije imala početka kao što ga nema ni sam Bog. Nadalje znaj da je anđelima prije no što su Boga gledali, bilo pokazano svjetlo. Oni nisu pali zbog toga što nisu poznavali Božji zakon i Božju pravednost, već stoga što se toga nisu htjeli pridržavati. Uvidjeli su kako svi oni koji Boga ljube, Boga će i gledati, i stalno će kod njega i ostati, naprotiv oni koji Boga mrze, vječno će biti kažnjeni i neće ga nikada gledati u njegovoj slavi.
6. Slična pravednost kao na anđelima izvršena je i na ljudima. Jer čovjek prvo Boga mora ljubiti i tek tada ga smije gledati. Stoga je moj Sin iz ljubavi prema zakonu htio biti rođen, da bi u svojoj čovječnosti mogao biti vidljiv, a koji se u svom Božanstvo nije mogao vidjeti.
7. I ljudima je tako kao i anđelima dana slobodna volja, kako bi čeznuli za nebeskim, a zemaljsko držali neznatnim.
8. Stoga ja Bog, posjećujem mnoge na različite načine, premda se moje Božanstvo ne može vidjeti, i na mnogim mjestima Zemlje pokazao sam mnogim osobama kako bi se za grijeh svake pojedine osobe mogla dati zadovoljština i kako bi se moglo postići smilovanje, prije no što ja na istom mjestu ne izvršim sud i svoju pravdu.
9. No ljudi ne shvaćaju pozornost i ne brnu se oko toga. I to je pravda u Bogu da se svi koji su na zemlji prvo trebaju čvrsto nadati onome što ne vide i vjerovati mojoj Crkvi i Evanđelju. Zatim trebaju ljubiti iznad svega Njega, koji im je sve dao i sebe samoga predao u smrt, kako bi se sa Njim svi mogli vječno radovati.
10. Stoga ja, Bog, govorim s onima kako se meni sviđa, da bi se saznalo da se za grijehe mora dati zadovoljština, da bi se kazne toliko umanjile a kruna se mogla uzdići.
11. Bog jest i bio je bez početka i bit će bez kraja. I kao što se svaka od tri boje vidi jedna u drugoj a da se ipak jedna boja razlikuje od druge, znači da je Bog Otac vječno u Sinu i Duhu Svetom, Sin je u Ocu i Duhu Svetom i Duh Sveti je u obojici. I sva trojica usprkos različitosti po vlastitosti osobe, uistinu jesu jedna jedinstvena narav i bit. I nisu tri Boga, štoviše tri osobe su jedan Bog!
12. Ni jedan gospodar nije izvrsniji od mene, niti jedan nije bio prije mene, niti će biti poslije mene, što više sva je vlast od mene i po meni. Stoga sam ja istinski gospodar i nitko se zaista ne može nazvati gospodarem već samo ja. Jer od mene je sva moć i vlast i mojoj se moći nitko neće moći suprotstaviti.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.