ČESTITKA
|
DOMAĆE PECIVO
|
KUGLOF
|
KEKSI OD NARANČE I BRUSNICA
Pozdrav svima!
Danas dijelim s vama recept za ove predivne prhke kekse voćne arome. Volim brusnice i uživam koristeći ih u pripremi raznih slastica, a upravo one ovim keksima daju posebnu svježinu i slatkoću. Sastojci potrebni za tijesto: 200 g glatkog brašna prstohvat soli 1/2 žličice sode bikarbone jaje žlica arome vanilije 100 g omekšalog maslaca 65 g smeđeg šećera 65 g običnog šećera 150 g brusnica 50 g kore od naranče - ušećerene Izradite mikserom maslac i šećer, dodajte jaje pa ostale sastojke. Od dobivene smjese radite male kuglice i slažite razmaknuto u lim za pečenje. Pecite ih na 200*C oko 10 minuta, a ako ostanu zaobljeni još tople malo pritisnite da budu pravilnog oblika. Pokušajte i vi, stvarno su ukusni! Servus i uživajte:) Oznake: keksi, brusnice, naranča |
TARTE TATIN
Pozdrav!
Danas imam za vas slavnu francusku "naopaku" pitu od jabuka! Kažu da je nastala slučajno i odmah postala hit. Neću je puno hvaliti jer je morate napraviti sami i osjetiti te mirise vrućeg karamela,cimeta i toplih jabuka. Kažu da pita od jabuka budi posebne emocije i nostalgiju u nama, a miris ove pite će vas odvesti, sigurna sam u toplu kuhinju vaše bake! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 220 g glatkog brašna 110 g maslaca narezanog na kockice prstohvat soli žumanjak 4 žlice vode - zamijesite tijesto od ovih sastojaka, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u frižider Karamelizirane jabuke: 6-8 jabuka 80 g maslaca 150 g šećera 50 ml vode sok od jednog limuna cimet - ogulite jabuke i narežite ih na krupnije komade - prelijte ih sokom od limuna - u debeloj tavi promjera 24 cm koja može ići u pećnicu napravite karamel od šećera i vode - maknite ga s vatre i umiješajte maslac - sada posložite kriške jabuka po karamelu i posipajte ih cimetom - tijesto razvaljajte na veličinu tave i njime prekrijte jabuke - vilicom ga malo izbodite i stavite peći pitu na 190*C oko 40 minuta tj. dok vam tijesto ne dobije lijepu boju - ohladite ga 5 minuta i preokrenite na dublji tanjur ili pladanj Tarte Tatin možete servirati još topao i uz kuglicu sladoleda, tko zna, možda će baš ovo postati vaš omiljeni kolač :) U slast :) Oznake: kolači, pita, jabuke, karamel |
MOJOJ LUCI!
|
KEKSI OD PISTACIJA I LIMUNA
Pozdrav svima!
Razveselite vaše drage osobe s novim okusom, okusom keksa od pistacija i limuna. Već dugo imam ovaj recept, ali tek sada sam ga isprobala i keksi su ispali zapravo, jako dobro. Spoj slatkog, slanog i blago kiselog okusa možda će se svidjeti i vama. Jednostavno, brzo i ukusno, kušajte ih i vi! Sastojci potrebni za izradu keksa: 200 g glatkog brašna jaje 125 g maslaca 4 žlice šećera u prahu naribana kora jednog limuna 2 žlice limunovog soka 30 g nasjeckanih pistacija Pomiješaje sve sastojke i zamijesite meko tijesto. Razvaljajte ga i kalupom vadite kolačiće koje složite na lim za pečenje. Možete ih ukrasiti s malo nasjeckanih pistacija, limunovom koricom... Kolačiće pecite na 200 *C nekih 15 minuta dok ne dobiju lijepu boju! Posipajte ih šećerom u prahu, servirajte i uživajte u svakom hrskavom zalogaju, a za slijedeći put pripremite smjesu od duplih sastojaka jer je jedina mana ovih keksića što brzo nestaju :) Servus :) Oznake: keksi, pistacija, limun |
FINSKA PALAČINKA S BOROVNICAMA
Pozdrav!
Nešto jednostavno, lagano i ukusno, debela palačinka obogaćena voćem! Predivan izbor za svečani doručak ili kao topla večera koju će svi obožavati! Samo nekoliko osnovnih sastojaka vam je potrebno za ovaj recept tako da je možete napraviti kada god to poželite, ja je radim vrlo često, a vi provjerite zašto :) Sastojci potrebni za izradu: 4 jaja 200 ml mlijeka žlica arome vanilije naribana limunova korica 130 g glatkog brašna prstohvat soli 50 g šećera ili 2 žlice meda 50 ml rastopljenog maslaca 50 g smrznutog bobičastog voća (borovnice) Pomiješajte sve sastojke osim maslaca i borovnica. Maslac stavite u malu tepsiju (20x25 cm) i u vrućoj pećnici prvo zagrijte masnoću na 250*C. Sada dodajte borovnice smjesi i izlijte palačinku na vruć maslac. Vratite u pećnicu i pecite 15-tak minuta dok se rubovi palačinke ne napuhnu i dobiju lijepu zlatnu boju. Obilno je posipajte šećerom u prahu i uživajte u svom mirisnom i ukusnom obroku! Servus i u slast :) Oznake: kolači, debela palačinka, borovnice |
ŠKAMPI
... današnji neodoljiv i slastan ručak, škampi sa zelenim rezancima! Oznake: ručak, škampi, zeleni rezanci |
TIRAMISU
|
RASPUKNUTIĆI OD LIMUNA
... novi, mirisni, prhki i ukusni! Ove keksiće, ali i mnogo drugih ukusnih delicija možete pronaći na ovom predivnom kulinarskom blogu:O slanom & slatkom P.S. Po jedan kolačić za svaku divnu ženu na blogu, moje dame, poslužite se! Oznake: keksi, limun, raspuknutići |
DOMAĆI KRUŠČIĆI
Pozdrav!
Mirisne tople štruce koje griju našu dušu u ove hladne zimske dane i donose u moj dom osjećaj topline i spokoja! Sastojci potrebni za izradu kruha: 640 g glatkog bijelog brašna 160 g oštrog brašna 160 ml mlijeka žlica šećera kvasac 2 1/2 žličice soli 3 žlice jogurta 2 žlice masti 320 ml vode - napravite kvas od kvasca, toplog mlijeka i šećera - dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite tijesto koje podijelite na 3 dijela - ostavite kruščiće da se dižu oko sat vremena te ih ponovo premijesite - po želji im sada dodajte razne sjemenke ili začinsko bilje prema vašem ukusu - nedavno sam kupila kalup za pečenje francuza, pa u njega lijepo udobno smjestim kruščiće i ostavim ih da se dižu još 10-tak minuta dok se pećnica ne ugrije na 200*C - stavite ih peći dok ne dobiju lijepu boju i tvrdu hrskavu koricu Servus i u slast :) P.S. Ne izgledaju savršeno, ali upravo takve ih mi volimo! Oznake: kruh i peciva, francuz, sjemenke |
TORTA OD KESTENA
|
< | ožujak, 2018 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |