Fressssssh

srijeda, 04.12.2019.

20 dana do Božića


Eto došli su nam i rezultati Pisa testova, koji se pogrešno predstavljaju kao rezultati hrvatskih učenika, zašto pogrešno, zato kad bi hrvatske učenike preselili u neku drugu zemlju njihovi rezultati bi bili drugačiji, bolji ili lošiji.

Rezultati Pisa testova su rezultati sustava obrazovanja i onih koji u njemu rade, a rezultati su ispodprosječni.

Moglo bi se reći i da su porazni, jer pedeset posto učenika ne uspijeva ili jedva doseže osnovnu razinu, a ovisno o kategoriji svega tri do pet posto dosegne one najviše razine.

Dakle sustav je evidentno loš i oni koji u tom sustavu rade, ne rade dobro svoj posao, to je neoboriva činjenica uprkos cijeloj kolekciji nesuvislih objašnjenja i opravdanja koja jučer i danas dolaze od djelatnika ministarstva i prosvjetnih radnika.

Međutim to nije ono što je najporaznije, daleko više od neznanja naših učenika, nesposobnosti prosvjetara i neučinkovitosti sustava, je poražavajuća skandalozna činjenica da je u prošloj godini pedeset posto hrvatskih učenika završilo školsku godinu odličnim uspjehom.

Dakle neosporna je činjenica da prosvjetni radnici poklanjaju ocjene učenicima, jer razlika između pet posto onih koji su dosegli više razine znanja i pedeset posto odlikaša je poprilična, i zabrinjavajuća.

Kakvu poruku prosvjetni radnici šalju svojim ponašanjem učenicima, što mogu misliti o svojim profesorima i svijetu oko sebe oni kojima su poklonjene ocjene, kakvi će to sutra biti ljudi, i je li čudno da tržište rada dolaze mladi ljudi koji misle da je za dobit plaću dovoljno da budu na poslu, i kojima su znanje i zalaganje poprilično strani pojmovi.

Mislite li još uvijek da su prosvjetni djelatnici zaslužili povećanje plaće.

Simptomatično je da sve zemlje nastale iz bivše tvorevine imaju loše rezultate, unatoč glorificiranju obrazovanja koje smo sticali u bivšoj tvorevini. Očekivano najbolji su Slovenci, i onda redom dalje od zapada prema istoku.

Tako da možemo slobodno prestat s laprdanjem i fantaziranjem o obrazovanju koje je u socijalizmu bilo super, bilo je koma ali veći je problem to što je ostalo na istom nivou, jedino što se promijenilo je broj odlikaša, kao što vidimo bez ikakvog utemeljenja, pa je krajnje vrijeme da dođemo sebi svi skupa, prestanemo pričat gluposti, odreknemo se socijalizma i počnemo nešto radit, jer o djeci se radi zar ne?

- 18:53 - Komentari (33) - Isprintaj - #