Dvorci, crkve i stari gradovi

14.05.2021., petak

Crikvenica samostan i crkva

Godina 1786 bila je kobna za mnoge redove,pa je tako I nastojanjem cara Josipa II papa ukinuo I ovaj crikvenički pavlinski red.Narod priča ,kao I uvijek, da su došli serežani iz Bakra I protjerali redovnike iz samostana,pa su se istog trena morali iseliti.Samostan je bio ukinut, kao I imanja koja su darovnicom dobivali fratri još od doba Frankopana predani su naukovnom zavodu,odnosno zakladi. Samostan je došao u vlast financijskog erara ,potom općine,a zatim ga je općina darovala 1893 godine nadvojvodi Franji Josipu,a ovaj ga je dao urediti I obnoviti za stanove bolesnih časnika I rahitične djece.
Stari kaštel uz kojeg stoji crkva BDM ,na samoj rječici Vinodolčici, preko koje je most sagrađen 1826 godine nastojanjem upravitelja primorskoga Franje pl. Urmenyia,vodi nas u povijest prije nego je Crikvenica postala mondeno I popularno ljetovalište.
Stari kaštel građen je dva kata,okrenut užom stranom prema mjestu.Na uglu ima okruglu kulu sa kruništem.Do kule su sjeverna vrata,koja vode pod nadsveđen prolaz u dvorište. U prizemlju kaštela pod boltom bile su nekada za vrijeme vinodolskog kastelanata tamnice. U dvorištu je cisterna ,zidana sa jedva čitljivom godinom 1729. U vrt se ulazilo sa strane rječice svođenim portalom na kojima se nalazi grb pavlina.Isti samostan poklonio je redu Nikola IV Frankopan darovnicom izdanom u Modrušu 1412 godine. Te godine nalazimo malu crkvicu skroz ruševnu,ali je pobožni knez Nikola iznova digne I popravi I preda ju kao I samostan redu ,tada omiljenom u narodu,pavlinima.Prvi redovnici došli su ovamo iz samostana sv.Nikole u Gvozdu Godine koje dolaze obogatit će I samostan I crkvu ,kao I pavlinime raznoraznim darovnicama. Sam Nikola bogato je darivao fratre,pa im tako dopušta 4.siječnja 1428 godine sagraditi pilanu. I NIkolini nasljednici daruju bogato samostan, tako ostaje da je Ivan Frankopan 1440 godine daruje jednu zemlju pod Sopljem sa dva “hižišća” ,a na molbu priora Stipana zvanog Mrav.
Donatore nema smisla sad sve navoditi,no svakako je interesantan podatak da su se za vrijeme kneza Stjepana Frankopana često ovdje pred burom u luku pod samostanom sklanjale lađe. Tako se desilo da se 1534 godine ovdje zaklonio brod Jeronima Zadranina koji je vozio drvo I sol.
Od rane romaničke crkve nije ostalo ništa,jer je kao I ostale dobivala kroz vrijeme novi sjaj,no zasigurno ostaje da je knez Nikola podiže kao gotičku,a kasnije dobiva I novi barokni stil. Kroz stoljeća konstantno se ovoj crkvi dodaju detaljia nekako svoj završni izgled dobiva u 20 stoljeću nadogradnjom bočne kapele u kojoj stoji kip Majke Božje Lurdske,djelo Zvonka Cara.

Oznake: Crikvenica


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.