Samo Durica

nedjelja, 08.07.2018.

recepti za alergičare

sladoled

potrebni sastojci:

- slatko vrhnje, šlag pjena, a za one koji imaju baš jako malo vremena šlag u limenci ( ipak, preporučam slatko vrhnje )
- voće po želji, ako želite voćni sladoled, mi smo stavili banane, jer ih je trebalo potrošiti, a i kombinacija šlaga s bananama je zanimljiva i ukusna
- neki od namaza kao što je linolada, onaj iz Lidla prugasti, crno - bijeli je čist okej
- mogu i neki drugi sastojci po želji i ukusima

priprema:

zmiksati šlag, ubaciti nutra sve ostale sastojke, ponovo zmiksati štapnim mikserom i staviti u škrinju da se stisne, mi nismo zdržali, pa smo jeli poluzmrznuto.

kako naše dijete ne smije jesti sladolede s jajima, jedini koje smije su oni zmrznuti sokovi koje smo si mi sami radili nekad ko klinci od cedevite u čašicama od jogurta, a ovo je jedna sasvim fina alternativa u koju mu mogu nadrobiti svega i svačega i podvaliti mu zdrave sastojke, osim ovog namaza koji i nije baš jako zdrav, ali je fin, a može se zamijeniti s nečim drugim, recimo mahunom vanilije, borovnicama i slično. može se ubaciti i neki fini jogurt, sir, vrhnje ili skuta, a za one koji su alergični na mlijeko zobeni ili pirov napitak je sasvim prihvatljiva zamjena.

savjet za kraj:
pokušajte izdržati da se sladoled stisne do kraja kako bi užitak bio potpun.
ako želite sladolede na štapiću smjesu stavite u plastične čašice pa u sredinu zataknite štapiće za ražnjiće, a ako imate volje napravite različite oblike od kalupa za kolače, posipajte ih nekim bombončićima ili ukrasite jestivim bojama za kolače.
sve je toliko jednostavno da možete raditi zajedno s djetetom, ili, nešto starije dijete uputiti da ga napravi samo.

zobeni kolačići

potrebni sastojci:

- zobene pahuljice ( sitnije su zahvalnije )
- suho voće
- friško voće
- orašasti plodovi
- kokos
- začini po želji
- kakao ili naribana čokolada ( nije nužno, ali je fino )
- zdravija varijanta bez čokolade: rogač, mak, med, stevija, pirovo brašno

priprema:

obavezno pofuriti zobene pahuljice s vrućom vodom, jer ih nije pametno jesti sirove, sve sastojke zjmešati, oblikovati željene keksiće na papir za pećenje koje ste stavili u pleh za pečenje i peći na nekoj od temperatura obzirom kako vam radi pećnica ( nama ne radi jedan grijač, pa improviziram s temperaturom ) dok vam ne porumene, a ovisi i o debljini keksa. možete ih i sušiti, ako imate tu opciju, a mogu se raditi i bez pećenja, tada samo zlijete svu smjesu na pleh u koji ste stavili papir za pečenje, a ako ga nemate malo ga namastite i pobrašnite, pa prekrite folijom ili krpom i čekajte da se sami posuše. ta se smjesa, naravno, može jesti i sirova, pa bi vam se, kao i meni sa sladoledom moglo desiti da ne izdržite proces sušenja i pojedete je prije, zato je sigurnije koristiti pećnicu. režite pločice koje su zgodne za putovanja, izlete, užinu u parku, a ako ste skloni zdravim slasticama na dječjim rođendanima možete ih formirati u kuglice, zajedno s djetetom, naravno, pa ih nataknuti na štapiće ili slamke i imate fora lizalice.
sve to skupa možete i iskoristiti kao ideju za samozapošljavanje ako uspijete nagovoriti EU da vam financira taj projekt, brendirati ga ili čak patentirati, a u međuvremenu možete ih prodavati strancima na plaži zajedno sa sladoledom za alergičare i limunadom, ako vam je život dao limune. ako nije dodajte stručak lavande kao marketinški trik koji može poslužiti i za obranu od insekata. ako ste, pak poduzetniji napravite vodicu protiv istih.

sredstvo protiv komaraca

potrebni sastojci:
- bosiljak ( navodno im je jako bljak )
- matičnjak
- citronela
- lavanda
- ružmarin
- mačja trava / vrsta mente
- kadulja

način korištenja:

- matičnjak ili melisu dovoljno je utrljati na kožu
- nekoliko kapi eteričnog ulja citronele pomiješati s nekim baznim uljem
- stručak lavande može se objesiti bilo gdje, osim komaraca tjera muhe i moljce, a pametno je i zasaditi je, također se može utrljati direktno na kožu
- kadulju i ružmarin najbolje je paliti, pogotovo ako već roštiljate, naravno, i njih je dobro imati posađene
- nekoliko kapi eteričnih ulja ovih biljaka nakapati u ulje ili vodu i staviti u posudu s raspršivaćem

i to su trikovi kojima možete razveselite goste, a oni nezaposleni mogu izrađivati i pokušati zarađivati


piling od zobi

sastojci:
- šaka zobenih pahuljica
- šećer ( ako vjerujete da onaj smeđi nije pofarbani obični, onda taj ) ili kukuruznu krupicu, ili griz
- med
- bademovo / laneno / maslinovo / arganovo ulje ili domaće vrhnje, maslac, može i shea, pročišćenu svinjsku mast, a ako ste skloniji takvim sastojcima onda ghee

priprema:

sve skupa dobro promješajte i pilingirajte one dijelove tijela kojima je to potrebno

ako to sve lijepo upakirate možete ostaviti turistima u kupaonici apartmana, pa ako im se svidi mogli biste imati prihode i tijekom zime.

zobeni melem

sastojci:

- šaka zobi
- gaza

priprema:

u gazu stavite šaku zobenih pahuljica, pofurite i stavite u kadu prilikom kupke. zob će izvući klor iz vode, a sa sluzi koja će nastati u gazi nakon kupanja premažite tijelo umjesto mlijeka nekog poznatog brenda ( kao što je Aderma s kojom većina pedijatra ima dil za uvaljivanje )

zobeni napitak

izvrsna je zamjena za mlijeko na koje su mnogi sve više alergični, iako, nisam sigurna da je alergija baš na samo mlijeko, već na sve one aditive kojima obiluje, pogotovo ono trajno u tetrapaku čija cijena, mjesto i zemlja proizvodnje su žešća enigmatika, barem meni.

potrebni sastojci:

- zobene pahuljice
- vruća voda
omjer 1 : 5 zob : voda ( dakle na 1 mjeru zobi, 5 mjerica vode )
zob obavezno je potrebno pofuriti vrućom vodom, ostaviti preko noći i procijediti
postoje i neki aparati za takve pripravke od badema i slično, no, meni je to skroz nepotrebno, isto tako neki blendaju zob, meni je i to nepotrebno, jer ostatak iskoristim za nešto drugo, jedino što više volim sitnije pahuljice, jer su zahvalnije za obradu. taj napitak ne može dugo stajati, jer nema konzervansa, ali se može dodati nešto morske soli i šećera, naravno, ako želite. ono što taj napitak nema, a mlijeko ima je kalcij, zato on nije prava zamjena za mlijeko, iako, u dućanima s " bio " proizvodima ima i onih u koje je kalcij dodan, ako vam se da platiti litra tridesetak kuna, ali i taj je napitak u tetrapaku, trajan je i može stajati preko nekoliko dana u frižideru, dakle, i nije baš bio kao što bi trebao biti.
pirov napitak je slatkast, a pir je, navodno, jedina namirnica ( žitarica iz porodice trava ) koju nije moguće tretirati pesticidima, jer ih jednostavno ne podnosi, pa ne preživi taj tretman. korisna je, jer je puna proteina, lako je probavljiva, djeluje na krvnu sliku i jača imunitet i sadržava znatno manje glutena od pšenice. čak mu se pripisuju i ljekovita svojstva , no, sjećam se kada je i soja bila iznimno zdrava i popularna, a sada je jedan od žešćih alergena i najviše genetski modificiranih biljaka. nisam nikada sama radila napitak od pira, jer mi nije dostupna kao sirovna za razliku od zobi, ali sam ponekad kupila gotovi napitak, jer ga moje dijete jako voli. probala sam raditi kruh i kolače od pirovog brašna, što se pokazalo kao dobra opcija.
postoje čak i neke studije kako hrana može utjecati i na probleme iz autističnog spektra, ali to još nisam detaljno proučila i pomalo sam skeptična prema takvim teorijama.

za sada se samo držim za ovo što mi je dostupno i poznato.

jer, ako već imate posla s AD-eom, budite sretni da nemate s ADHAD-om,
i kad nam je zemlja već pružila zob, zašto biste bili farmaceutske industrije rob,
a i konji je vole. ne samo da su konji plemenite životinje, već su i prekrasne i snažne.

ova zemlja pruža toliko toga divnog, korisnog, zdravog da bismo mogli, smo kada bi nekome to bilo u interesu, bazirati čitavu jednu granu ekonomije ( u koju se nimalo ne razumijem ) prirodne kozmetike, zdravstvenog turizma i dječje hrane koja bi se mogla i uzgajati kao sirovina i proizvoditi kao izvozni proizvod prepoznatljiv, kvalitetan, učinkovit i poželjan.
tada bi možda i naši istočni susjedi dolazili k nama po njih, umjesto da mi moramo odlaziti k njima gdje su povoljniji i dostupni bez recepta u ljekarni.





- 10:04 - Komentari (6) - Isprintaj - #