31.03.2007., subota

Cvjetnica - Križ i cvijeće...

Maslinove grančice i palmine grančice i druge artikle moći ćete sutra nabaviti kod mene, pred crkvom na Jordanovcu, na svim prijepodnevnim misama, a od mojih kolegica na poslijepodnevnim - sav prihod ide za misije u organizaciji udruge Zdenac...Cure će nuditi artikle na istu nakanu i u Palmi...A konkurenciju će nam činiti (odnosno mi njima : ) Modravljani, koji će nuditi maslinove grančice danas narezane na Modravama...Vjerujem da će vam biti teško odlučiti se u kojem smjeru usmjeriti svoju donaciju, doista se ne zna koja je nakana bolja...Pa vi vidite...Možda kod Modravljana maslinove grane (ipak su modravske), a kod nas - palmine (koje više podsjećaju na Afriku), a imat ćemo i misijskih krunica, i originalnih unikatinih slika porijeklom iz Ruande...Dođite i vidite : )

A nekako mi se čini da uz sutrašnju nedjelju Cvjetnice, nekako dobro ide ova moja ranija pjesma, pa je još jednom objavljujem:

Put križa

Svesti se na
vlastite dimenzije...
Spustit se na zemlju...
Ne samo nogama,
već i licem dotaknuti tlo…

Poljubiti drvo križa,
i od samog korijena,
prihvatit ga cijelog…
U svoj težini,
ali i svoj veličini…

Poput puzavca,
omatajuć se oko njega,
I penjući se njime…
Prema Nebu!
Jedinim sigurnim osloncem,
i pravim putem
Istine i Života…

Odjednom sretnuvši
na njemu
pribijenog Krista!
Napojivši se žive vode,
iz izvora Njegovog probodenog Srca…
Našavši se potpuno
u Njegovu zagrljaju!

I plaho susresti
Njegov nebeski pogled,
Oči u oči…
Plavetnilo pogleda,
plavetnilo Neba…
I Raj!
Već na križu Raj!
Jedino po križu – Raj!

I procvatoše
najljepše ruže,
crvene i bijele,
po cijelome križu,
mirišući Kristu,
iz čijega Srca,
neprestano niču,
i najljepšim mirisima
svome Spasitelju hvalu kliču!

7.12.2006.

- 00:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

29.03.2007., četvrtak

Korizmena...

Jučer smo na posljednjoj molitvi srijedom prije Uskrsa, imali klanjanje, koje je vodio p. Belak, gdje smo se u intimnoj atmosferi naše male kapele, još dublje pripremili za Veliki Tjedan koji dolazi, posebno čitajući i poznatu korizmenu pjesmu, koja me baš u toj atmosferi dodatno dirnula:

STALA PLAČUĆ TUŽNA MATI

Stala plačuć tužna Mati,
gledala je kako pati
Sin joj na križ uzdignut.

Dušom njenom razboljenom,
rastuženom, ražaljenom,
prolazio mač je ljut.

Cijelu pjesmu možete pogledati ovdje:
Korizmena pjesma

Još detalja o pjesmi Stabat Mater


Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
Gospin lik s mačem probodenim srcem na mjestu Kalvarije u jeruzalemskoj crkvi Kristova groba...



- 08:18 - Komentari (2) - Isprintaj - #

26.03.2007., ponedjeljak

Blagovijest!!!

Dragi moji,
neka vam je svima sretan i blagoslovlje današnji blagdan Blagovijesti, meni oduvijek posebno drag!
Posebno od prošle godine, kad sam baš na današnji dan, dobila uistinu dobre vijesti, i krenula svojim novim putem...Jest da se u međuvremenu sve zakompliciralo...Ali nije ni Mariji bilo svejedno objašnjavati sve svojima, sv. Josipu, okolini...No, ona i Bog su znali...A uvijek se pojavi i neki sv. Josip :) (na čemu sam posebno zahvalna!) Nije ni kod Marije sve išlo ravnim putem, pa i kad je sve izgledalo ok, kad se mali Bog konačno rodio, u idili betlehemske jaslice, kad su se čak i mudraci i kraljevi došli pokloniti, kao i svojevrsno priznanje i čestitka njoj što je ustrajala i sve izdržala, eto ti novih problema...Jer kao što se uvije nađe i neki sv. Josip, uvijek se pojavljuju i novi Herodi...I umjesto nazad u svoj Nazaret, gdje joj je bilo toliko lijepo, sad odjednom nekakav Egipat, nešto sasvim novo...No, Isus je ipak rastao s njom...I preživio sve nevolje...Opet je izgledalo kao da se izvukao, ozdravljao bolesne, opraštao grešnicima, činio dobro, ali nema veze - svejedno ga je opet čekala Kalvarija i križ...No, kako je to sve doista bilo po toj "fatalnoj" Božjoj volji, ipak je na kraju uslijedio Uskrs!!! A da nije baš lagano, ni svejedno, nije...
Anđeo Gospodnji navijestio Mariji!
I ona je začela - po Duhu Svetome!
Evo službenice Gospodnje!
Neka mi bude po Riječi tvojoj!
I Riječ tijelom postala!
I prebivala među nama!
Amen! Amen! Amen!
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
Bazilika navještenja u Nazaretu
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
- 09:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #

25.03.2007., nedjelja

Pravo na pogrešku...

Baš mi je pala na pamet tragikomična situacija, s kojom sam se nedavno susrela...Naime, na nekom od mojih putovanja, više se ni ne sjećam, zatekla se neka bakica, koja je pred drugim suputnicima željela ostvariti svoje pravo prednosti na ulazak u bus, te je putnicima oko sebe uvjerljivo komentirala: "Ja imam prednost. Ja teško hodam." No, čim je ona to izgovorila, posvjestila sam si svu tragikomičnost njene izjave...Pa to što teško hoda, nikako nije prednost, ali evo u danom trenutku - ona je to shvatila i iskoristila kao svoju prednost...I razmišljajući o Evanđelju od ove 5. korizmene nedjelje (Iv 8, 1-11) o ženi grešnici koju su doveli pred Isusa, ustrajni u svojim optužbama, kako su je postavili "u sredinu", kako im je Isus nakon misterioznog pisanja po tlu, cool i superiorno odgovorio: "Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen na nju!", nastavivši nešto (?) pisati...I kako su svi otišli. I najljepša rečenica: "I ostade sam Isus i žena koja bijaše stajala u sredini." Zamislite, koje milosti za nju, koliki su se naguravali u mnoštvu da dođu do toga Isusa, peli na smokve putem, samo da ga barem iz daleka vide...A ona ostade sama...S Njim...U sredini...Njen nedostatak, njena pogreška, pretvorila se doista u njenu prednost...Biti na samo s Isusom...Koji ne osuđuje niti nju, niti bilo koga od nas...Već samo voli...I oprašta...Svaki naš grijeh i svaku pogrešku...Njegovo "Idi i ne griješi više!", ne mora se nužno odnositi samo na grijehe, već i na pogreške koje nam se događaju...A nakon samotnog susreta s njim, i ponovo što više takvih, ne sumnjam da će se Njegov poticaj doista i ostvariti! Jer samo uz Njega, sve naše pogreške se pretvaraju u naše prednosti...I baš kao niti tu ženu, niti nas baš nitko nema pravo ni za što niti suditi, a još manje osuđivati! Osim Njega, koji sve zna, i koji nas, kako to p. Luka lijepo kaže u svojoj najnovijoj sms propovijedi, "unatoč svemu ljubi"!

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
Jeruzalemski hram. I žena u sredini : ) Dok ekipa odazi oplakivati svoje grijehe prema Zidu plača...
(Super mi je uletjela ova slika kod današnjih ostataka Hrama...A cijela scena iz Evanđelja se odvijala tu negdje u okolici hrama...Možda stvarno baš na ovom mjestu...)
- 13:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.03.2007., četvrtak

Je déteste...Mesić!

Danas smo na francuskom učili izraze: volim, ne volim, u svoj njihovoj stupnjevitosti...

j'adore > j'aime beaucoup > j'aime bien > 0 > je n'aime pas du tout > je déteste > j'ai horreur de...
obožavam > jako volim > volim > 0 > ne volim > mrzim > grozim se...

Provjerite i u internet riječniku : ) :

Europski rječnik

I svi smo trebali izgovarati te izraze i navoditi primjere onoga što i koliko volimo, odnosno ne volimo...
Tako je došao red i na mene...Nakon primjera za prvih nekoliko izraza, taman sam razmišljala što da navedem izgovarajući:
Je déteste...
A providnost je htjela da baš u tom trenutku i u našu učionicu na vrata uđe, ni manje ni više, nego:

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Mesić (sa svojom svitom) i hrpom novinara

Kako je to bio doista i više nego slikovit primjer za gornji izraz, dok smo se svi morali rukovati s njim, ja sam rukujući se samo nastavila svoju komparaciju: "J'ai horreur", a Mesić je glupo rekao: "Bonjour"

Svečano otvorenje novih prostorija Francuskog Instituta i Francuske Alijanse u Zagrebu uz sudjelovanje predsjednika Mesića

ps.
O njemu vrlo zanimljivo piše i Zdravko Tomac, u svojoj knjizi: "Moj obračun s KBG-om (KomunizmomGlobalizmomBezboštvom) na čijem predstavljanju sam večeras bila, u hotelu Sheraton, uz biskupa Milu Bogovića, glumca Dragana Despota, povjesničara Josipa Jurčevića i dr, te oko 700 simpatizera...Posebno je zanimljiv uvodni dio, gdje se kao u formi romana, odnosno opisu mističnog sna o čudesnom suđenju na nebu, bivši student profesora Tomca, poginuli branitelj Vukovara među ostalima obraća i građaninu-predsjedniku Stjepanu Mesiću:
"Sramite li se, građanine-predsjedniče, zbog svoga svjedočenja u Haagu? Možete li, građanine-predsjedniče, mirno spavati, nakon što ste mojoj majci i majkama mojih kolega, koji su pretrpjeli strašne muke i žrtvovali svoje živote, svojim svjedočenjem i drugim izjavama uzeli i ponos na našu žrtvu? Čujete li ono što moja i druge majke govore: 'Naša bol je neizmjerna. Našu bol, predsjedniče Mesiću, ne možete ublažiti ničim, ona je vječna i neutješna. Vi, svojim postupcima i politikom, tu bol, predsjedniče Mesiću, stalno uvećavate, kada ono veliko i časno, za što su naši sinovi položili svoje živote, pretvarate u nečasno i zločinačko'. Građanine-predsjedniče, ja i moji ubijeni dragovoljci doživljavamo i ovdje teške trenutke, jer nam ni na Nebu nitko ne vjeruje da smo se žrtvovali za velike i časne ideale, te nam kažu kako ćemo završiti u Paklu, što je razumljivo, kažu nam, jer vas i predsjednik vaše države optužuje da ste bili dio zločinačkog pothvata! Hoćete li, građanine-predsjedniče, naći snage i suočiti se s istinom i sa strašnim posljedicama svoje politike, kojom, krivotvorinama, ono veliko za što smo mi žrtvovali svoje živote pretvara u nešto nečasno i zločinačko?"
U nastavku iste knjige, i istog sna, predsjednik Mesić, pod naslovom: "I na nebu je potrebno provesti radikalnu detuđmanizaciju", počinje:
"S gnušanjem odbacujem optužbe. Ne samo što nisam kriv, ne samo što me nije sram, nego se ponosim onime što sam uradio i što radim za svoj hrvatski narod i za trijumf pravde. Moja će politika spasiti hrvatski narod i izvesti ga na pravi put. Radikalna detuđmanizacija je u interesu hrvatskog naroda...Moja povijesna misija jest radikalno detuđmanizirati Hrvatsku, zatrijeti svako pozitivno sjećanje na Franju Tuđmana te ga, od velikana, utemljitelja i obnovitelja hrvatske države, pretvoriti u ratnog zločinca...Izgleda da i ovdje na nebu Franjo Tuđman, Gojko Šušak i drugi uspijevaju uspostaviti svoju zločinačku organizaciju koja, i ovdje na nebu, pokušava vas mrtve branitelje izmanipulirati i dalje vam ispirati mozak kako bi vas spriječila da spoznate istinu, da konačno progledate. Kad i ja jednog dana za stalno dođem ovamo na nebo, morat ću i ovdje nastaviti raditi što sam na zemlji radio - morat ću i ovdje provesti radikalnu detuđmanizaciju, morat ću i na Božjem Sudu biti svjedok optužbe protiv Franje Tuđmana i državnoga i vojnoga vodstva Hrvatske, kao što sam to bio u Haagu..."


- 22:47 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Nova rubrika - zanimljiva događanja u Zagrebu

Odlučila sam u stupcu desno navoditi prijedloge zanimljivih sadržaja i događanja u Zagrebu, na koja planiram ići, a što bi moglo biti zanimljivo i vama...
Npr. večerašnja Tomčeva tribina u Sheratonu u 19h:
Zdravko Tomac i DETECTA d.o.o.
pozivaju vas na predstavljanje knjige
prof. dr. Zdravka Tomca
Moj obračun s KGB-om
u četvrtak, 22. ožujka 2007., u 19 sati
u Hotelu Sheraton, Zagreb, Kneza Borne 2

Tomac i KGB

Ili sutrašnje klanjanje u katedrali s predsjednikom udruge Arka Jeanom Vanierom:

• 19 –20 h «Siromah u srcu Crkve» - molitveno bdjenje u Zagrebačkoj katedrali uz uvodno razmatranje Jeana Vaniera i sudjelovanje članova laičkih pokreta i udruga, neokatekumenskog puta, mladih Zagrebačke nadbiskupije, svećenika i redovničkih zajednica te ostalih vjernika

Jean Vanier

A i sljedeći tjedan je prepun zanimljivosti, npr. utorak 27.3:

Predavanje o monaštvu
Uredništvo web stranice www.trapisti.com povodom prve obljetnice svoje aktivnosti poziva na predavanje pod naslovom Monaštvo danas. Predavanje - tribina bit će u utorak 27. ožujka 2007. u 17,30 sati u dvorani Nadbiskupskog duhovnog stola, Branjugova 1 (ulaz nasuprot Stare Vlaške ul.), Zagreb. Predavač je fr. Philippe Vanneste OCSO, magistar novaka francuske trapističke opatije Sainte Marie du Mont des Cats. Moderator i supredavač je prof. dr. fra Tomislav Zdenko Tenšek OFM cap., dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. U programu sudjeluje oktet bogoslova s KBF-a. Fr. Philippe Vanneste prilično dobro govori hrvatski jezik, a predavanju će prethoditi video projekcija s prizorima iz monaškog života.

Monaštvo

Ili u srijedu, opet u Palmi zanimljivo predavanje, o kom ću staviti detalje čim ih dobijem...
- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.03.2007., srijeda

Učimo francuski...Uz Edith Piaf!

Danas mi je bio najbolji sat francuskog, otkad smo u ponedjeljak počeli ovaj besplatni tečaj u sklopu dana Frankofonije...Najprije smo poslušali dvije šansone Edith Piaf, pa nam ih je profesorica prevela, pa smo ih opet slušali, i jako su mi se svidjele...Poslije sam ih još našla na internetu i odlučila sastaviti vlastite prepjeve, u rimi koja bi slijedila francusku...Tako bi nekako pjesme trebalo i prevoditi...Nadam se da će se i vama svidjeti...Iako u pojedinim dijelovima, glavno da "rima štima" : )

La vie en rose
(na ovo gore svakako "kliknite"!)

Al evo još jednom i ovdje:

La vie en rose

Des yeux qui font baiser les miens,
Un rire qui se perd sur sa bouche,
Voila le portrait sans retouche
De l'homme auquel j'appartiens
Quand il me prend dans ses bras
Il me parle tout bas,
Je vois la vie en rose.
Il me dit des mots d'amour,
Des mots de tous les jours,
Et ca me fait quelque chose.
Il est entre dans mon coeur
Une part de bonheur
Dont je connais la cause.
C'est lui pour moi. Moi pour lui
Dans la vie,
Il me l'a dit, l'a jure pour la vie.
Et des que je l'apercois
Alors je sens en moi
Mon coeur qui bat
Des nuits d'amour a ne plus en finir
Un grand bonheur qui prend sa place
Des enuis des chagrins, des phases
Heureux, heureux a en mourir.
Quand il me prend dans ses bras
Il me parle tout bas,
Je vois la vie en rose.
Il me dit des mots d'amour,
Des mots de tous les jours,
Et ca me fait quelque chose.
Il est entre dans mon coeur
Une part de bonheur
Dont je connais la cause.
C'est toi pour moi. Moi pour toi
Dans la vie,
Il me l'a dit, l'a jure pour la vie.
Et des que je l'apercois
Alors je sens en moi
Mon coeur qui bat

Moj prijevod:
Život roze boje

Oči, od čijeg pogleda padam,
Dok usne mu se smiješe sočne,
eto vam slike točne,
čovjeka kom sva pripadam...

Kad me u rukama njiše
i šapuće sve tiše,
sav život mi je roze boje,
dok me nježno hrane,
slatke mu riječi za sve dane...
A to mi čini svoje!
I prema dnu mog srca kreće,
konačno komadić sreće,
uzroke poznajem koje,
jer on je moj,
i njegova ja, za život sav...
To njegova je riječ. I stav,
za život sav...
I čim ga spazim,
u sebi zapazim
kako srce tuče...

Noći ljubavi bez kraja,
i sreće sve je više,
sva bol i nevolja se briše...
Sreća! Sreća do raja!

Noći ljubavi do smrti,
i sreće sve je više,
sva bol i nevolja se briše...
Od sreće i zadovoljstva mi se vrti!

Ili ova druga:
NON, JE NE REGRETTE RIEN (E. PIAF)

Non! Rien de rien...
Non! Je ne regrette rien
Ni le bien qu'on m'a fait
Ni le mal tout ça m'est bien egal!
Non! Rien de rien...
Non! Je ne regrette rien...
C'est payé, balayé, oublié
Je me fous de passé!
Avec mes souvenirs
J'ai allumé le feu
Mes chagrins, mes plaisirs
Je n'ai plus besoin d'eux!
Balayés les amours
Et tous leurs trémolos
Balayés pour toujours
Je repars ŕ zero...
Non! Rien de rien...
Non! Je ne regrette rien
Car ma vie, car mes joies
Aujourd'hui, ça commence avec toi!

A sad ja:
Ne, ne žalim ništa...

Ništa, baš ništa,
ne ne žalim ništa
Ni zlo što mi činiše,
ni dobro čisto,
sve mi je isto...

Ništa, baš ništa,
ne žalim ništa,
sve to se platilo, zaboravilo, pomelo,
I ni u čem me nije omelo...

Sa svim tim,
vatru sam potpalila,
ružnim i lijepim,
ni za čim žalila...

Pometene ljubavi moje,
i sve njihove kule,
pometene zauvijek stoje,
a ja - krećem od nule...

Ništa, baš ništa,
ne ne žalim ništa
Ni zlo što mi činiše,
ni dobro čisto,
sve mi je isto...

Ništa, baš ništa,
ne žalim ništa,
jer moj život,
pun svake sreće,
danas
od početka sa tobom kreće...

- 23:02 - Komentari (3) - Isprintaj - #

20.03.2007., utorak

Razni sveci: Francuzi, Irci...I naravno sv. Josip!

Evo, nedavno smo proslavili blagdane dviju francuskih svetica i utemeljiteljica redova, o kojima sam nedavno pisala...
A baš ovih dana se u raznim gradovima u Hrvatskoj, pa naravno i u Zagrebu, obilježavaju tzv. Dani Frankofonije, na čija događanja, baš u ime tih brojnih francuskih svetaca, posebno rado idem, a najradije na besplatni tečaj francuskog ovaj tjedan, svaki dan od 12-14h! Ili jučer npr. na večer francuske šansone u Sax-u...Evo program, pa vidite i sami! I pridružite se!

Dani Frankofonije - program

Onda, najpoznatiji irski svetac, dragi sv. Patrik, koji zapravo nije bio Irac, ali ima vrlo zanimljiv životopis:

Sv. Patrik

Cijele subote, po prekrasnom vremenu, na Zrinjevcu se obilježavao njegov dan, uz irsku glazbu, i plesove, i mlade posjedane među zrinjevačkim fontanama i rasvalim krošnjama...Baš je bila neka dobra atmosfera, posebno navečer...Već dugo na nekom sličnom događanju, nisam osjetila tako dobru atmosferu: lijepo vrijeme, čist zrak, irska glazba, mlade djevojke s vijencima od tratinčica u kosi...Pa da je potrajalo i cijelu noć, ne bi bilo previše...I taman sam javila još nekim prijatejlima kako je dobro, i neka dođu, a kad ono - u 21h "fajerunt"...Baš mi je bilo žao...A glavno da disko klubovi rade do zore...I gdje će sad ti mladi, koji su se u tolikom broju bili okupili oko zrinjevačkog paviljona - nego po tim zadimljenim prostorima...Šteta! Svaka čast organizatorima (nisam uspjela uočiti tko je to organizirao) za takvo lijepo događanje, a prigovor onima koji su sve ograničili na 21h...

Inače, ta priča o sv. Patriku me baš podsjetila i na Evanđelje od prošle nedjelje, 4. korizmene (Lk 15,1-3, 11-32) o povratku izgubljenog sina svom milosrdnom Ocu...I sv. Patrik i izgubljeni sin su se bili prilično pogubili, i tek su u prirodi, na ispašama shvatili što su, tko su, gdje su i kamo trebaju...U biti je njihova izgubljenost, već bila prvi korak - Pronalaska! Možda tako svi trebamo svoje "ispaše", na prvi pogled neugodne i najasne nam situacije, honorarne poslove i sl, da shvatimo gdje smo i kamo trebamo...

Upravo ugledah da vani, vjerovali ili ne, pada snijeg! Baš čudno! A i sv. Josip me jučer dobro namočio (namučio) dok sam išla proslaviti njegov blagdan na Trešnjevci - izabrala sam sv. misu u 17h da stignem na "frankofonska" događanja poslije toga...A jedna poznanica nakon sv. mise je komentirala da je to možda zato što je sv. Josip tužan, jer ga - iako je zaštitnik naše domovine, ipak nekako dovoljno ne slavimo...I ne utječemo mu se za sve naše obiteljske i svakodnevne potrebe, oko čega bi nam on sigurno vrlo rado pomagao, pa ipak je on - glava Svete Obitelji...A svećenik je u propovijedi naglasio 3 osobine sv. Josipa, koje bismo svi trebali nasljedovati: poniznost, poslušnost poticajima Duha Svetoga, i bliska povezanost sa Isusom i Marijom, sve do časa smrti...

A sad par slika iz Sv.Zemlje:
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

A kasnim i sa slikama iz Sv. Zemlje za prethodne dvije nedjelje: Tabor, i neplodna smokva...
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
Lijepa crkvica na mjestu Kristove preobrazbe na Taboru

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Unutrašnjost crkve Preobrazbe

Ovo nije neplodna smokva. Nego Zakejeva. Ali možda je to jedna te ista smokva. Možda je smokva ipak rodila kasnije. A možda je jedini njen plod - bilo baš Zakejevo obraćenje...Jer Božji plodovi su uvijek nekako drugačiji (i puno bogatiji) od onih kako ih mi možemo zamisliti:

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.03.2007., četvrtak

Na svetost pozvani...

Današnji blagdan sv. Lujze de Marillac, suutemeljiteljice reda sestara milosrdnica, vrlo me zaintrigirao, zajedno s njenim nadasve zanimljivim životopisom:

Sv. Lujza de Marillac

Vanbračno dijete, udata, majka, pomišlja i na rastavu, postaje udovica i na kraju suutemeljiteljica novog reda...

Najzanimljiviji dio njenog gornjeg životopisa mi je:

"...Lujza je zavoljela svoga muža i već im se 19. listopada 1613. rodio sin kome nadjenuše ime Mihael. Uzljubila ga je srcem majke, no kasnije ju zahvatiše duševne muke što je stupila u brak. Godine 1622. nadošle su financijske poteškoće, a onda joj se razbolio muž i Lujza je sva zbunjena mislila da je prokleta od Boga što nije stupila u samostan. Proživljavala je teške unutarnje muke, a jedinu je utjehu nalazila u pomaganju siromaha.

Jedno je vrijeme pomišljala na rastavu braka, ali ju je od toga odvratio rođak. Duševne muke su postajale sve veće i dovele ju do toga da je počela sumnjati u Božju opstojnost i besmrtnost duše. Bila je to strašna duševna tama. U toj nevolji pomogli su joj mnogo česti razgovori sa sv. Franjom Saleškim, koga je godine 1618. upoznala u Parizu, a predala se i mudrom duhovnom vodstvu svoga rođaka Ivana Camusa, belejskoga biskupa. On joj je dopustio da u slučaju muževljeve smrti smije položiti zavjet vječnog udovištva..."

Poanta svega, čini mi se da je to, da svi trebamo živjeti najbolje što znamo i možemo, u okvirima svojih sposobnosti, i danih okolnosti, a Bog ionako čini sve ostalo...A čini mi se svakako i važno imati svoga duhovnika, jer evo - nikad se ne zna koji od njih jednog dana može postati svet...Tako se i sv. Lujza družila i sa sv. Franjom Saleškim, poslije i sa sv. Vinkom Paulskim (koji isto u nekim dijelovima života nije živio baš "svetački" - bježao je od nekih vjerovnika, zaredio se najprije zato da se financijski osigura i sl...)...U biti su mi i sv. Vinko i sv. Lujza nekako vrlo bliski i simpatični...A i bl. Marija Deluil-Martiny, utemeljiteljica Kćeri Srca Isusova imala je duhovnika i to sv. župnika arškog Ivana Vianney-a...

A imati duhovnika na svom životnom putu, a možda i putu svetosti (nikad se ne zna!) uvijek dobro dođe...Nije ih baš lako naći, ali trebate biti uporni - siloviti osvajaju kraljevstvo nebesko! Pa dušebrižništvo je jedno od temeljnih svećeničkih poslanja...Tako i ja imam čak dvojicu (koju po potrebi izmijenjujem, kad jednog previše zagnjavim ili iscrpim, prelazim na drugoga, tako da se naizmjenično uspiju odmoriti od mene - a oba su super i osim što su vrlo duhovni, vrlo su i duhoviti i simpatični, makar ih ja povremeno dovodim "do ludila" svojim neslušanjem njihovih savjeta, i čineći baš obrnuto od onog što mi kažu, ali vjerujem da i molitve čine svoje...Jedan mi je nedavno dao privremeni "otkaz", jer sam ga zasipala sa stvarno previše svojih mailova i doživljaja (ovo na blogu nije niti mali dio svega što mi se događa...), a drugi u zadnje vrijeme ima previše obaveza, i nikako da dogovorimo susret, pa sam mu poslala sms iz Malog Lošinja s porukom da je toliko nedostupan, da sam čak i do velečasnog Suca dospjela prije nego do njega...: ) Eto preporučam i njih dvojicu i sve naše duhovnike i svećenike u vaše posebne molitve.

A večeras ću naravno u Frankopansku na proslavu blagdana sv. Lujze, u 18.30h, za kojeg smo se tamo pripremali trodnevnicom, u sklopu koje je simpatični v. Anton Tamarut, prekjučer poslije sv. mise organizirao "nagradnu igru" - prvih nekoliko vjernika koji nakon sv. mise dođu do njega u sakristiju dobit će sv. sličice s duhovnim porukama sv. Lujze i sv. Vinka...

Ja sam dobila zadnju sličicu sv. Vinka, s porukom: "Ruka mora ići u korak sa srcem." i lijepom molitvom na poleđini:

Molitva suradnika sv. Vinka

Gospodine,
učini da budem dobar prijatelj svima,
da ulijevam pouzdanje
onome koji trpi i tuguje,
onome koji traži svjetlo daleko od tebe,
onome koji bi htio započeti,
ali ne zna kako,
onome koji bi se htio pouzdati
ali još nema hrabrosti.
Gospodine, pouči me
da ne prođem pored ikoga
ravnodušna lica,
zatvorena srca,
ubrzana koraka.
Gospodine,
pomozi mi da odmah uočim:
one koji su kraj mene,
one koji su zabrinuti i ne znaju kuda će,
one koji trpe, a da to ne očituju,
one koji su odbačeni.
Gospodine,
daj mi osjetljivost
koja ide u susret srcima.
Gospodine,
oslobodi me sebičnosti
da bih ti moga služiti,
da bih te mogao voljeti,
da bih te mogao slušati
u svakom bratu čovjeku
kojeg susretnem.

V. Anton Tamarut inače ima sv. misu u Frankopanskoj nedjeljom u 11h, baš ću krenuti tamo, čini mi se da bi moglo biti super!

A na jučerašnjoj korizmenoj tribini njegov gost v. dr. Željko Tanjić, svima nam je preporučio odlazak na korizmenu izložbu "Lice Beskonačnoga" Đure Sedara u Klovićevim dvorima:

Izložba "Lice Beskonačnoga"
- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.03.2007., srijeda

Tetkičin rođendan!

A evo za tetkičini rođendan - stižem na vrijeme...

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Nedavno smo proslavili i 40. godišnjicu njena dolaska u Zagreb, sad i 78. rođendan, pa tim povodom i moja stara pjesma za nju:

Neuzvrativa ljubav

Tvoja je ljubav svuda oko nas,
okružuje nas i grije,
teško je naći nešto
u čemu ona nije:
u sobama koje si nebrojeno puta
redila i usisivala,
u našoj odjeći,
koju si prala, peglala,
i gumbićima koje si prišivala...
U predškolskom vjeronauku
na koje si nas vodila
kad smo bili mali,
i svim onim crkvama:
Frankopanskoj, Blaževoj, katedrali...
U zagrebačkim parkovima
blizu našeg stana,
u kojima si nas brižno čuvala
svakog dana.
U toplim dekama,
kojima si nas zaspale pokrivala
kad bi noću hladno postalo,
u tvojoj brizi i iščekivanju,
kada bi neko od nas
predugo vani ostalo.
U toplom jutarnjem čaju
koji si nam nudila,
odmah nakon što bi nas
za školu probudila.
U vjeri koju si nam usadila,
i svemu, draga tetkice
što si za nas osjećala i radila.
Hvala ti na svemu
što si učinila za nas
i što činiš i dan danas.
Nemoguće je sada sve to opisati,
ali tvoja ljubav i dobrota
iz naših srca i sjećanja
nikada se neće izbrisati.
29.7.1990.

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
Tetkičin rođendanski buket od balona
- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kardinal Kuharić - 5. godišnjica

Evo, sa svim kasnim po par dana, pa tako i s obilježavanjem 5. godišnjice preminuća jednog od mojih nebeskih zaštitnika - kardinala Kuharića...

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Evo i pjesme moga tate koju je 2002. sastavio za njega:

Kardinalu Franji Kuhariću

Jedanaestog ožujka u jutarnje sate,
zvona s katedrale zagrebačke zvone,
sa tužnom viješću za sve Hrvate,
da kardinal prijeđe u vječnosti one.

Među nama živim nema ga više
ostadoše samo njegova djela,
neka o njem povijest hrvatska piše,
i Kristova Crkva na zemlji cijela.

On život svoj časni Kristu posveti,
u najtežem vremenu u povijesti Hrvata,
tu silnu snagu samo čovjek sveti,
mogao je imati nakon onog rata.

Trideset ljeta kormilar je bio,
na brodu koji Hrvatska se zove,
katoličke Crkve Hrvatima mio,
trpeći brojne režimske okove.

Kuharić odlazi Stepincu svome,
blaženiku svetom domovine naše,
sa Šeperom skupa, rodu hrvatskome,
oni za života sve od sebe daše.

Najveća vam hvala kardinali naši,
ostajte s nama kroz vijeke vijekova,
Hrvati su bili i ostat će vaši,
do kraja svijeta kroz stoljeća nova.

Neizmjerna hvala Primasu Hrvata,
kardinalu našem Franji Kuhariću,
nek Kristova ljubav primi našeg brata,
u svetome svome trojedinom Biću.

Slobodna Hrvatska u temelju svome,
ugrađenog ima svog velikog sina,
simbola slobode rodu hrvatskome,
zato će ga vječno slavit domovina.

Zg, 11.03.2002, Mate Ćavar

A evo i poveznice na propovijed kard. Bozanića u katedrali prigodom obilježavanja 5. godišnjice:

Kardinal o kardinalu

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.03.2007., utorak

Dan žena (s malim zakašnjenjem...)

A za dan žena je bilo lijepih iznenađenja...Možda zahvaljujući i Blagoslovljenoj među ženama...
Najprije sam dobila krasnu ružu od vlastitog (bratovog) šefa, kojim potezom me stvarno dirnuo...
(sve kolegice smo dobile...Stvarno imamo galantnog šefa!)

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Poslije sam u molitvenoj zajednici Pohođenja Bl. Djevice Marije (kao i ostale moliteljice : ) dobila još jednu ružu, i to slučajno baš - bijelu...(sjećate se one moje pjesme: Bijele ruže?!) Eto, i naši molitelji su galantni!

Eto, za cijelu trobojnicu - fali još samo - plava ruža...No, nju sam kao simbol IBM-a dobila još davno u svojoj Banci : )

Dan kasnije sam još s novim društvom sa svog (honorarnog) posla išla na oproštajku od dviju cura koje mijenjaju posao u konobu Didov san, na Kajzerici! (Preporučam! A vidjela sam na slikama da tamo zalazi i Thompson, i još neke poznatije face...)

Didov san


Na kraju sam se još p. Lukinim prilogom uključila u raspravu o Danu žena na prilično popularnom blogu don Kaćunka, tzv. Don Blogu, te radi toga dobila (odnosno p. Luka) i posebne pohvale autora

Don blog (v. Anđelko Kaćunko)


I tako...Ni malo mi nije dosadno (pa ne zamjerite ako evo moji postovi kasne i po par dana...)
A sutra mi još mama ima rođendan, i to okrugli (ne smijem ni napisati koji...), a prekosutra tetkica - 8 godina više od nje (tj. 78 - pa vi računajte : ) Eto, obje ih preporučam u posebne molitve, za njihove rođendane...

- 00:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.03.2007., ponedjeljak

Evanđelje u živo

Evo, probat ću večeras bar malo nadoknaditi zaostatke...
Naime, nisam stigla niti prokomentirati zadnje dvije korizmene nedjelje, ali sam ih zato doživjela i proživjela u stvarnom životu...
Tako sam npr. za 2. korizmenu nedjelju, kada je bilo Evanđelje o Isusovoj preobrazbi na Taboru (Lk 9, 28b-36), i ja bila na svojevrsnom Taboru, sa svojevrsnim Isusom...Tj. u Malom Lošinju, sa v. Sucem, koji i duhom, a čak i fizički, da ne govorim o njegovim stigmama, doista asocira na preobraženog Isusa...Posebno u trenutku kad s Kristom - u Presvetom Sakramentu prolazi kroz dvoranu, a mnoštvo vjernika - zasjenjeni, omamljeni, pa i prestrašeni, slave Isusa - ne znajući što govore, neki u jezicima, neki pjevanjem, klečeći, šireći ruke, svi spremni - barem u tom trenutku bespogovorno slušati glas iz oblaka: "Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte!" A možda je zapravo i najbolje šutjeti...I nikome ne kazivati što smo sve tamo vidjeli i doživjeli...I kako nas u trenucima vježbanja molitve srcem, "bijaše svladao san", a "kad se probudiše, ugledaše njegovu slavu..." U svakom slučaju, najbolja korizmena duhovna obnova, pravo pročišćenje, prava preobrazba i osnaženje za dalje...Pogotovo uz cjelodnevnu mogućnost klanjanja pred Presvetim, tako izbliza doživljenim...Mogućnost ispovijedi kod neumornog fra Ćire iz Livna, koji je ispovijedao tako reći dan-noć, preko 200 ljudi od prisutnih oko 800...Dirljivo je bilo kad je fra Ćiro na kraju seminara pozvao v. Suca u Livno, srdačno ga pozdravivši i poljubivši, kako je rekao "u njegove stigme", najprije u križ na čelu, a potom i u obje ruke...

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Umjetnička djela v. Suca, koja su krasila dvoranu (including me : )))

I onda je došla 3. korizmena nedjelja, i mali predah od burnih doživljaja na Taboru, u Božjoj prirodi samoborskog gorja...Sjećate se kako sam se veselila rascvalim krošnjama...No, dogodilo mi se razočaranje, slično onome koje je doživio Isus u Evanđelju 3. nedjelje (Lk 13, 1-9), radujući se kao vinogradar smokvinom plodu, ali nije ga našao...
Tako i ja umjesto proljetne prirode, kojoj sam se veselila, naiđoh na skoro jesenski ugođaj...Ipak je tamo hladnije nego u Zagrebu, pa očito sve malo kasni...Tek tu i tamo naišli smo na prve vjesnike proljeća...
Proljeće u Zagrebu, u mom kvartu
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
I jesen u samoborskom gorju
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
Uz tek blage naznake proljeća
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
Kao što uvijek tamo gdje je križ:

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

nekako proviruje Gospa, da ublaži, olakša, najavi - Uskrs...
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

za kojeg se ovim križnim putem po samoborskom gorju priprema i čitava naša "planinarska grupa", na slici pred domom sv. Bernarda, gdje smo imali nezaboravno sjećanje na Taize susret, uz odgovarajuće molitve, i Milivojevu gitaru, grah za večeru i svježi sir s vrhnjem za doručak:
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

za koje su se pobrinule živopisne bakice, iz obližnjeg Dragonoža:

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

koje su samo za našu hodočasničku skupinu otvorile lokalnu crkvu, te sudjelovale u našoj pjesmi i molitvi, što će sigurno ući u "povijesne anale", ovog inače tihog i mirnog mjestašca : )))


- 23:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.03.2007., subota

Blagoslov

A evo i jedan lijepi blagoslov, koji mi je neki dan stigao sms-om, pa ga dijelim i sa svima vama, odnosno na svakoga od vas : )
(Kao moji vjerni čitatelji, i Božji molitelji - zaslužili ste : ))))

Blagoslivljao te Bog,
ja te blagoslivljati ne znam...
Blagoslivljao te oganj svojim žarom,
blagoslivljalo te nebo svojim darom,
blagoslivljalo te more iz svojih dubina,
blagoslivljale te planine sa svojih visina,
blagoslivljali te leptiri svojim krilima,
blaogslivljale te ptice svojim pjesmama,
blagoslivljali te putevi koje tražiš,
blagoslivljala te zvijezda koju pratiš,
blagoslivljali te ljudi s kojima živiš,
blagoslivljao te Bog kojem se diviš!
- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Planinarenje - hura!!!

Idem danas na planinarenje u organizaciji Milivoja iz Palme...
Sorry, što nisam stigla prije staviti najavu (niti se sjetila), no vi se pomolite za nas, da sve bude dobro, da poslije ne bude prejakog muscul-fibera i dr...
A kad sam jučer i po Zagrebu gledala one krasne tek rascvale bijele i roze voćkice, komentirala sam sva presretna, kako će biti lijepo provesti čitav vikend - u takvom društvu!
A sjećam se i 2002. i sličnog vikenda, kada sam upoznala krasne ljude, drage prijatelje, s kojima sam i dan danas posebno povezana...A i p. Luka nam je bio došao služiti sv. misu, u jednoj gorskoj kapeli, na jednoj od postaja križnog puta...Čega god se sjetim, preplavi me neki prekrasan osjećaj...Pa, evo - barem dio ovog križnog puta i hoda - namijenit ćemo i za njega - i njegov hod, i koliko toliko olakšanje njegova vlastitog križnog puta...
A evo i programa, koji nas čeka ovaj vikend:
Prijatelji Taizea iz Palme, koji se sastaju svaki prvi utorak u mjesecu, pozivaju te na nezaboravno duhovno-rekreativno planinarenje po samoborskom gorju ( 10 i 11. ožujka)
Program:
1.dan – okupljanje u 8 i 30 u Palmi
-odlazak automobilima( vozači javite se!) do Šoićeve kuće
-planinarenje do Japetića uz molitvu Križnog puta (cca 2 sata)
-odmor
-nastavak planinarenja do Gostinjca Sv.Bernarda (cca 2 sata)
-Taize večernja molitva
-večera, druženje uz pjesmu i noćenje
2. dan- doručak
-povratak prema Šoićevoj kući i Zagrebu(dolazak u rano poslijepodne)
Cijena: cca 50 kn(večera,noćenje,doručak) + piće koje popijete

Molim da se zainteresirani čim prije prijave kako bismo izvršili sve potrebne predradnje oko prijevoza i noćenja. Ide se bez obzira na vremenske prilike s time da ako budu nepovoljne planinarski dio će biti maksimalno skraćen. Idući Taize sastanak u Palmi je u utorak 6.3. u 20 sati u maloj vjeronaučoj dvorani.
Milivoj 091 20 111 88

- 07:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.03.2007., utorak

Trsat, Padova, Mali Lošinj i - Milijunaš!

Dragi moji,
evo zadnjih dana "malo" intenzivnije : ) živim...Pa i ne stignem sve popisati...Tako sam vam dužna doživljalje iz Trsata ( i hodočašća čudotvornom raspelu u katedrali sv. Vida, nakon posjete Gospi trsatskoj), uoči samog početka korizme, koje je onda možda otvorilo i cijeli niz drugih događaja: hodočašće u Padovu sv. Anti, sv. Leopoldu, a i evanđelistu Luki (sigurno niste znali da je i njegov grob u Padovi - i to u crkvi sv. Justine!)...Eh, skoro sam zaboravila i pomaganje na Radio Mariji i Jordanovcu, vezano uz proslavu 10. godišnjice Radio Marije - 22.02.2007, i to sve s mol. zajednicom Marijina Pohođenja (zato je mol. zajednica Ivana Pavla II privremeno - na Standby : ), s kojima sam onda išla i u Mali Lošinj - i to ni više ni manje - nego na seminar v. Suca - s još 700-800 "nabrijanih" vjernika u hotelu Aurora (prva takva veća grupa tamo, a i hotel su otvorili van sezone - samo zbog nas!) (I to sve - nakon što sam u sličnoj ekipi - ali od 7000-8000 vjernika bila na Radigovićevu seminaru u Ciboni...)...Nisam se još stigla niti "oporaviti" od svih tamošnjih dojmova (možete si samo zamisliti koliko su intenzivni), a već sam se našla na snimanju Milijunaša, kao pratnja frendici - i u nevjerojatno zabavnom i šarolikom društvu svih 10 natjecatelja i njihovih pratnji provela nezaboravan (cijeli) dan (nemate pojma koji pogon i koliko vremena stoji ispred veselog mahanja 10 novih natjecatelja za "najbrži prst" u uvodnim minutama svakog Milijunaša! Bili smo tamo od 10.45h pa do 19h, ali dobili i besplatni ručak : ) i besplatno stručno šminkanje - ali nitko se nije htio slikati : ( ) Ne smijem ništa puno govoriti (barem ne za medije : ), no gledajte nas - 29.3, pa ćete upoznati "milijunašku" ekipu: frajera Igora iz Sesveta koji je doveo svoju - mamu, mladu doktoricu Anu iz Zagreba sa "smišnom" frendicom, Matu iz Žrnovnice s ćaćom (koji ne voli da cure zadržavaju svoj prezime pri udaji (i skoro se posvadio s doktoricom koja je zastupala drugačije mišljenje, pa su se poslije cijelo vrijeme poprijeko gledali), ali piše i recitira haiku iz svojih preko nekoliko objavljenih zbirki - u pauzama snimanja, ali ni to mu nije pomoglo da se doktorica - odljuti...), Amaliju iz Istre s njenim umjetnički i filozofski nadarenim bradatim ujakom, Tonija iz Ploča s kumom (a s kim će oni od tamo, ako ne s - kumovima), Domagoja iz Zagreba s prijateljem Zdeslavom, Ljubicu iz Novog Marofa sa sestrom, ljepoticu Anitu iz Dubrovnika s njenim dobroćudnim dečkom, jedan bračni par ... u jednoj - kako je jedna pratilica rekla - vrlo dramatičnoj emisiji - u kojoj su čak i bakice iz publike padale u nesvijest i svašta nešto...A je li tko osvojio milijun, ili smo svi dobili samo milijune dojmova i nekoliko novih poznanika, saznat ćete uskoro...A oni koji su se već i ranije natjecali - kažu da na snimanju nikad nije bila tako dobra ekipa!
Ostali zaostaci - čim stignem...
U međuvremenu - molite za me, da čim prije i uspješnije dogotovim svoj honorarni prijevod, pa da mogu - dalje, u svoje nove (duhovne i dr.) pustolovine...

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Travanj 2017 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (28)
Travanj 2011 (33)
Ožujak 2011 (26)
Veljača 2011 (9)
Siječanj 2011 (24)
Prosinac 2010 (10)
Studeni 2010 (27)
Listopad 2010 (25)
Rujan 2010 (30)
Kolovoz 2010 (6)
Srpanj 2010 (23)
Lipanj 2010 (26)
Svibanj 2010 (33)
Travanj 2010 (28)
Ožujak 2010 (29)
Veljača 2010 (33)
Siječanj 2010 (34)
Prosinac 2009 (35)
Studeni 2009 (31)
Listopad 2009 (19)
Rujan 2009 (17)
Kolovoz 2009 (20)
Srpanj 2009 (17)
Lipanj 2009 (12)
Svibanj 2009 (24)
Travanj 2009 (18)
Ožujak 2009 (22)
Veljača 2009 (34)
Siječanj 2009 (24)
Prosinac 2008 (23)
Studeni 2008 (15)
Listopad 2008 (21)
Rujan 2008 (11)
Kolovoz 2008 (14)
Srpanj 2008 (8)
Lipanj 2008 (22)
Svibanj 2008 (15)
Travanj 2008 (13)
Ožujak 2008 (13)
Veljača 2008 (12)
Siječanj 2008 (8)
Prosinac 2007 (14)
Studeni 2007 (10)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (7)
Kolovoz 2007 (13)

Komentari On/Off


Counters
Counters







Statistike

Učimo kuhati!

O kuhanju nemam pojma, a na internetu sam stalno...
Onda je za početak kuharske prakse, ovo idealna kombinacija:

Coolinarka

Crochef

Od srca hvala prijateljicama koje su mi preporučile gornje stranice!

I veliki pozdrav i poštovanje svim kuharima i kuharicama!!!


Novo:

Adventski kalendar

Najljepše Došašće uz Misijsko kumče - suradnja s Misijskim Uredom

Naš novi projekt za listopad 2010: Stepinčeva Krunica!



Zagrebačka Nadbiskupija

SPAS - Studentski pastoral

Najnovije aktivnosti



"Kristov Stol" Misijska Europska Katolička Inicijativa

Naše nove web stranice!!!

Od 17. svibnja 2010. "Kristov Stol" Misijska Europska Katolička Inicijativa i službeno je registriran kao samostalna Udruga.

Sa sjedištem u Zagrebu, Pilarova 45/1.

Predsjednica: Drina Ćavar (kristov.stol@gmail.com)

Može nas se naći i u Službenom registru Udruga Republike Hrvatske.

Tako da od lipnja nove godine sve uplate za našu akciju (100 darovatelja 100 kuna mjesečno za 100 indijanske dječice u centru s. Lenke! - Zato se i zovemo: Kris100v STO-L! :) možete uplaćivati (pojedinačno ili trajnim nalogom) na naš novi broj Žiro računa u Privrednoj Banci Zagreb:

Žiro račun: : 2340009
-1110433489
(Privredna Banka Zagreb)


Odnosno za uplate iz inozemstva (npr. 15 eura mjesečno):

HR67 2340 0091 1104 3348 9
PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D.
10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia
SWIFT CODE: PBZGHR2X


Udruga: Kristov Stol, Pilarova 45/1
Naznaka: Za pomoć misiji s. Lenke Čović u Ekvadoru

(Poziv na broj: ne treba, ali ako negdje traže, samo stavite 10010010, bez modela)

Jednom mjesečno, na 1. petak u mjesecu, uplaćujemo prikupljene donacije na ekvadorski račun s. Lenke Čović i njene Zajednice Krista Misionara Molitelja.

Od 7. 4. 2010. do 31.5.2010.
pozivima na humanitarni telefon prikupljeno je nešto više od 200 kn,
čime smo prehranili 2 djece, u tom periodu! Hvala svima!

Razgovor za KNI u travnju 2010.

Moje mail adrese:
meki.suncev.sjaj@gmail.com (najčešće koristim)
kristov.stol@gmail.com (za projekt i udrugu)
drina.cavar@gmail.com (novi osobni mail)

Vrijeme kod s. Lenke u Ekvadoru:


Vrijeme kod nas u Hrvatskoj:


"Vrijeme i prostor su relativne kategorije! Samo Bog je uvijek i svuda!"

Postu za s. Lenku mozete slati na slijedecu adresu:

s. Lenka Covic
Comunidad Cristo Misionero Orante
A.A. 17-21-93
Quito
Ecuador
South America


Poljski ekvadorski blog o s. Lenki (uskoro i na engleskom!)

Vijesti o mom djelovanju u misijama:

Razgovor za KNI u travnju 2010.

Clanak u Glasu Koncila o mom odlasku u misije

IKA vijest o mom odlasku u misije 5.9.2007

Drina i MVKO

Zdenac arhiva (u godini moje suradnje s njima 5.9.2007-5.9.2008):


Zdenac - Drina odlazi u misije 5.9.2007.

Zdenac - Drina - opis misija

Zdenac - Drina - prvi clanci iz misija

Zdenac - Drinine fotke iz Ekvadora 2007/2008

Sisačka biskupija

Varaždinska biskupija

Đakovačko osiječka nadbiskupija

Vojni ordinarijat

Blog moga tate:
Katolička Hrvatska

Hrvatska novija povijest:
(da se ne zaboravi)

Povijesni govori predsjednika Tuđmana

Najzanimljiviji blog:

Don Blog!




Mali Princ

Galeb Jonathan Livingstone

Priče iz davnine - Ivana Brlić Mažuranić

Priče iz davnine2 - Ivana Brlić Mažuranić

HRT - dogodilo se na današnji dan
(koristan i zanimljiv link...)

Duhovna literatura:
Biblija

Biblijska tražilica!

Katekizam katoličke Crkve

Katekizam katoličke Crkve - detaljnije

Enciklike Ivana Pavla II

Dokumenti 2. Vatikanskog koncila


Nasljeduj Krista - Kempenac

Nasljeduj Krista - Stepinčev prijevod

Rasprava o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici Mariji - sv. Lj. Montfortski

Web Hrvatska

Molitvene nakane

Legenda o p. Lukinoj stoli...

I molite za njega,
da se sto prije potpuno
mentalno, psihicki i duhovno oporavi!

Stara p. Lukina dopisivanja

Stare p. Lukine propovijedi
(2009. je godina B)

Stari tekstovi od Matine Drine - na p. Lukinim SKAC stranicama


Drina, p. Luka i misije...

O Drini i drugim Palmasima...

DT chatovi iz misija:

Chat br.2 25.1.2009.

Chat br.1 28.12.2008.

Stare fotke

SKAC arhiva (tijekom moje suradnje s njima od pocetaka 2002, do ljeta 2006):

P. Luka i SKAC - fotke 2002.

P. Luka i SKAC - fotke 2003.

Drina i SKAC u Mariazellu - 2004.

P. Luka - Krapinske - rodjendan 2005.

P. Luka - Osjecki koncert 2005.

Drina na Papinu sprovodu u Rimu 2005.

Promocija p. Lukine knjige u Splitu - 2006.

Katoličke novosti:

IKA - vijesti i najave

Katolička tiskovna agencija Biskupske Konferencije BiH


Zanimljivi prilozi:

Križni put velečasnog Suca

Zanimljivi i korisni linkovi:

Blog.hr

Udruga Svjetlo Europe

Europski rječnik

Jako dobar španjolsko španjolski rječnik

Venecija

Udruga Zdenac

Taize - Zagreb

Moja župa

Kćeri Srca Isusova

Kćeri Srca Isusova - Venecija

Kćeri Srca Isusova - međunarodna stranica

Ivan Pavao II

Kauza Ivana Pavla II

Misericordia Divina

Poezija

Hrvatske pjesme i popjevke : )

MVKO

SKAC

Dražen Petrović

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Pogled u budućnost

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge