Papa Franjo pozvao na molitvu i ljubav za naše neprijatelje

19.06.2013.

"Ljubiti neprijatelje je teško, no Isus to od nas traži", rekao je papa Franjo na misi u kući sv. Marte, naglasivši kako je važno moliti za svoje neprijatelje, da im Gospodin promijeni srce.

Papa Franjo upitao je kako možemo voljeti neprijatelje, spominjući se velikih problema čovječanstva. "Kako se mogu voljeti oni koji odlučuju bombardirati i ubijati mnoge ljude? Kako se može voljeti one koji zbog pohlepe ne dozvoljavaju da lijekovi stignu do starih ljudi, ostavljajući ih da umru, ili kako se može voljeti one koji idu samo za vlastitim interesom, čineći mnoga zla? Ljubiti neprijatelja izgleda kao strašno težak zahtjev, ali taj zahtjev Isus stavlja pred nas", rekao je Papa.

"Liturgija nas ovih dana poziva da razmatramo Isusovo ažuriranje Zakona: pomak od Sinajskog do Zakona Brda blaženstva. Svatko od nas ima neprijatelje i u konačnici, mi sami možemo postati nekome neprijatelj i mi često postajemo drugima neprijatelj: ne želimo im dobro, ne ljubimo ih. A Isus kaže da moramo voljeti neprijatelje! I to nije lako. Nije lako… Ponekad mislimo da Isus od nas traži previše! Prepuštamo te zahtjeve časnim sestrama u klauzuri, koje su svete; takve zahtjeve smatramo obvezujućim samo za poneku svetu dušu, jer nam se čine pretjeranim za običnu svakodnevicu. Ali nisu! Isus kaže da to 'moramo činiti. U suprotnom, vi ste poput carinika i pogana. Niste kršćani.'“

"Kako dakle možemo voljeti naše neprijatelje? Isus govori dvije stvari: prije svega treba gledati Oca, koji čini da sunce izlazi i nad dobrima i nad zlima, i čini da kiša pada i nad pravednima i nad nepravednima. Bog ima ljubavi za svakoga“, nastavio je Papa rekavši kako Isus traži da budemo savršeni kao što je Otac Nebeski, da „oponašamo Oca savršenom ljubavlju“.

"Isus oprašta svojim neprijateljima, čini sve da bi im oprostio. Osvećivati se, nije kršćanski. No, kako možemo uspjeti u nakani da ljubimo neprijatelje? Moleći. Kad netko moli za onoga tko mu uzrokuje patnje, kao da Gospodin sam dolazi s pomazanjem, pripremajući naše srce za mir. Moliti! To nam savjetuje Isus: 'molite za svoje neprijatelje!' Molite za one koji vas progone! Molite! Treba reći Bogu: 'Promijeni mu srce. Taj čovjek ima srce od kamena, no promijeni ga, daj mu srce od mesa, daj da osjeća i da voli'. Postavit ću pitanje, a svatko od nas neka odgovori u svojem srcu: 'Molim li ja za svoje neprijatelje? Molim li za one koji me ne ljube? Ako je naš odgovor 'da', kažem vam: 'Nastavi. Moli još više, to je dobar put'. Ali ako je odgovor 'ne', Gospodin ti kaže: 'Siroto. I ti si drugome neprijatelj!' Treba moliti da Gospodin promijeni srca tih ljudi. Ponekad netko doista čini zlo drugima, vidimo da ih osiromašuje, da osiromašuje čovječanstvo: i to postaje izlikom za osvetu, po principu 'oko za oko, zub za zub'."

Istina je, rekao je Papa, ljubav prema neprijatelju nas „čini siromašnima“. Ali tako je i Isus, „kad je došao među nas, sebe ponizio i lišio se svega“ zbog nas. Netko će primijetiti da to nije isplativo, i zasigurno, prema kriterijima svijeta, nije isplativo. No to je put kojeg je pokazao Isus; on je, premda bogat, postao siromašan za nas. U tom siromaštvu, „u Isusovom uniženju – naglasio je papa – je milost koja nas je svih opravdala, učinila nas bogatima“.

To je „otajstvo spasenja“: „opraštanjem, ljubavlju prema neprijatelju, mi postajemo siromašniji, ljubav nas osiromašuje, no to siromaštvo je sjeme plodnosti i ljubavi za druge. Kao što je Isusovo siromaštvo postalo milost spasenja za sve nas, bogatstvo… Razmišljajmo danas tijekom sv. mise, razmišljajmo o našim neprijateljima i o onima koji nas ne ljube. Mislimo i na sebe: da nas Gospodin pouči toj teškoj ali predivnoj mudrosti po kojoj smo slični Ocu, našem Ocu: koji čini da sunce sije svima, dobrima i zlima. I koji nas čini sličnima Sinu, koji se ponizio i osiromašio da bi obogati nas svojim siromaštvom.“

Svetu misu je koncelebrirao kardinal Giuseppe Versaldi, a sudjelovali su suradnici odsjeka za ekonomske poslove Svete stolice te suradnici Vatikanskih muzeja.

Izvor: it.radiovaticana.va i laudato.hr
Prijevod: Angela Jelič

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.