Na što pomislite kad razmišljate o slavljenju Boga?

06.06.2013.

Na što pomislite kad razmišljate o slavljenju? O čistoj posudi? Garderobi zbora? Korusima slavljenja? Bendu slavljenja? Podignutim rukama ili savijenim koljenima? Ako ste slični meni, mislite kako je ograničeno i ima veze s crkvom i nečim religioznim.

Isus je jednom izjavio kako oni koji slave Boga moraju to činiti u Duhu i istini. Ono ništa ne kaže o crkvenoj i religijskoj aktivnosti; zapravo kada je Isus ovo izjavio, odgovarao je na pitanje gdje je pravo mjesto za slavljenje. Tada je postojala razlika na kojem se brdu treba Bog slaviti. Jedna grupa je govorila kako se treba na jednom brdu, druga na drugom. Tada je Isus odgovorio kako Otac traži iskrene slavljenike koji ga slave u Duhu i istini te da se ni jedno brdo ne može uspoređivati s tim. Drugim riječima, nije bitno gdje slaviš, već kako slaviš.

Smatram kako nekad pristupamo slavljenju tako da trebamo imati prave elemente koji će funkcionirati u ispravnom redu kako bi zahvatili naše emocije, što bi označilo naše iskustvo slavljenja. Trebamo čuti pravu pjesmu, izvedbu na određeni način od prave glazbene skupine, popraćenu divnim vizualnim grafikama, vođenu od strane iskrenog vođe slavljenja. Odlazimo u određene crkve jer ''volimo slavljenje ondje''. Sve ovo čini slavljenje ovisno o određenim pridodanim elementima kako bi stvorili poznato iskustvo što identificiramo sa slavljenjem.

No, je li slavljenje nešto što se događa meni ili nešto što ja činim da se ostvari? Je li slavljenje vezano za raspoloženje ili stanje uma? Ako je, kao što je Isus rekao, slavljenje nešto što činimo u Duhu i istini tada je ono nešto što možemo činiti bilo kada, bilo gdje. Ovo je, zapravo, što pravo slavljenje jest.

Slavio sam na utakmicama i gledajući film, školama i raznim igrama, u teretani i restoranima, na tečaju golfa i na plaži, u autu i na zraku, čitajući roman ili novine, na poslu i na priredbi…

Ne trebaš ništa, već srce i dušu kako bi iskreno slavio Boga. Slavljenje nije nešto što ideš nekamo prakticirati; vezano je za iskazivanje pozornosti tome, kao što činiš bilo što drugo.

Iz teksta Worship is… Johna Fischera, Purposedrivenlife.com

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.